Új hozzászólás Aktív témák
-
erdoke
titán
válasz
Csapoati #274 üzenetére
Re: #3.
Találtam egy érdekes, összefoglaló cikket a támávak kapcsolatban:
Dietary Fats and Health: Dietary Recommendations in the Context of Scientific Evidence
Különösen hasznos az 50-65 referenciákat tartalmazó rész, ahol részletesen kitér az Omega 6-ra is. -
..illetve azt az általános, semmire se jó 'szokásos táblázatot'.
Az a táblázat kevés adatot tartalmaz, de ez nagyságrenddel több információ, mint ami előtte volt. Előtte ugye nem volt semmi. legfeljebb önkéntes alapon kalória tartalom.
Annyira elég, hogy a magas cukor/szénhidrát tartalmú élelmiszereket elkerüljük.
-
erdoke
titán
Ismeretterjesztő céllal írt cikkhez mióta szokás hivatkozás listát csatolni?
Mely állításokat vitatod? A problámásaknak tartottakra megpróbálhatunk kontrollált tanulmányt találni.
FYI, ami ajánlásokat említ, azok tényleg ott vannak még ma is az amerikai kormányzati oldalakon. Ezen felül az AHA ma is alacsony zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztását javasolja a szív-érrendszeri megbetegedések megelőzésére. Persze az AHA maga nem kormányzati szervezet, sőt, annak idején a P&G margarin üzletága tette befolyásossá... -
Rive
veterán
Igen tanulságos cikk.
Szinte teljes készlete megvan az egészségeséletmód-ipar eszköztárának.Kutatni macera, sok pénzbe kerül, nem is mindig a megkivánt eredmény jön ki, szóval kerülendő, mert profitgyilkos.
Ehelyett fel kell állítani egy ledönthető vagy helyettesíthető légvárat, ami ellenében lehet jó nagyokat odamondani: innentől pedig már indulhat a brand kiépítése, majd az értékesítés.
Amit a fickó a sok értelmetlen légvárborogatás mögött valójában javasol, az nem tér el jelentősen attól, amit az orvostudomány ajánl. Ugyanakkor a cikk megpróbálja ezt úgy beállítani, mintha a modern ismeretek következményei lennének az USA lakosság közismerten elb@szott étkezési szokásai. Ami ellen amúgy a 'rendes' orvostudomány is rendszeresen kikel.
Egy rendes kutatás elsődleges feladata efféle pályán az lenne, hogy leszűrje a vizsgálati mintát a 'rendesen' - azaz 'hivatalos jól' - kajálókra, majd ezzel szemben állítson fel alternatív étrendeket (ami nehéz, mert ugye a saját és a támadott oldal lényegét tekintve azonos étrendet javasol), majd úgy vizsgál, követve és rendszeres orvosi kivizsgálásokkal.
Van valahol efféle a hivatkozások között?
...
Hoppá, van valahol hivatkozási lista? -
erdoke
titán
Szintén érdekes olvasmány, remélhetőleg közérthető is. Omega 6 olajok vs. vaj is szerepel benne.
World Renown Heart Surgeon Speaks Out On What Really Causes Heart Disease -
erdoke
titán
válasz
Csapoati #274 üzenetére
A világért se akartalak bántani, a normális hangvételű párbeszédnek (vagy akár vitának) inkább örülök.
A túlzott bevitel érdekes kérdéskör. Sok esetben az egyes összetevők "elhajlása" nem tűnik túlzónak, de ha sok különböző, egy irányba ható eltérés összeadódik, sajnos nem nehéz egyoldalúvá tenni a táplálkozást. A margarin mellett ott a napraforgóolaj, amit szintén nem kis mennyiségben fogyaszt az átlag honfitárs. Esetleg otthon próbálja limitálni, de a feldolgozott élelmiszerekben, a gyorséttermi kajákban is ott figyelnek súlyos mennyiségben.
Eszem ágában nem volt mindenért a margarint okolni, és valószínűleg nem is fogalmaztam elég szofisztikáltan a bejegyzésben, de szerintem elérhető áron van olyan vaj, ami tűrhető minőségű, és a jobb íz mellett nagy valószínűséggel egészségesebb is, mint a legjobban fogyó margarinok.PS: Az izocukor gyártás technológiájában viszonylag jártas vagyok, megértem az észrevételed. A legkevésbé a GMO okozzon ott bárkinek fejfájást...
(#275) Csapoati
Szakmám szerint a biológia laborban űzött válfajával foglalkozok, valójában ipari biotechnológiával.(#276) Csapoati
Az irodalom toxinoknak hív a klasszikus értelemben talán nem annak számító vegyületeket és bomlástermékeket is. A glutén nyilván nem toxin élelmiszer-ipari szemszögből, de egyes természetes bomlástemékeit a szervezetben való viselkedésük miatt annak titulálják.
A másik hiba, amit vegyészek gyakran elkövetnek, hogy az embert, mint élőlényt statikus entitásnak tekintik. Csak hab a tortán, hogy sejtszámot tekintve 90 % baktérium és 10 % humán összetétellel bírunk, és a 90 % szerepe a korábban gondoltnál lényegesen nagyobbnak tűnik. Ennek egyik, talán legfontosabb eleme az emésztőrendszerünkben megtelepedett 500+ baktérium faj kölcsönhatása a szervezetünkkel. Hajlamosak vagyunk olyan fizikai-kémiai alapelveket egy az egyben átültetni a biológiába, mint a kalória be-ki (termodinamika izolált rendszerekben), a bevitt tápanyagok egyszerű lebomlása pár enzim által, stb. A valóság némileg komplikáltabb.
Érdekes cikk a témában:
Gut Bacteria Liberate Hidden Toxins Found In Grains -
Csapoati
nagyúr
Ja még a toxin-dologhoz a gabonáknál: tudtommal ezeket elég korrektül vizsgálják különböző toxinokra (leginkább aflatoxinra), ráadásul az határértékek elég durván vannak megállapítva. Ha valamiről bebizonyosodik, hogy káros hatással bír (nem csak patkányokon nézik, hanem legalább egy, tőlük fejlettebb emlősnél), akkor veszik a legkisebb értéket, ami már bizonyítható elváltozást okozhat és azt az értéket elosztják még 100-10000-rel. Tehát egészen alacsonyra szabják meg ezeket. Amúgy a gyümölccsel és a gyümölcslevekkel óvatosan, az analitika tanárunk legutóbb mesélte, hogy magyar (szabolcsi) alma vizsgálata során 9 féle peszticidből találtak benne, amik ugyan egyenként alatta maradtak a határértéknek, de ki tudja, hogy együttesen miféle hatást váltanak ki. Sajnos az őstermelők is szórják őket rendesen permettel.
Ja és a teljes kiőrlésű lisztnél is van koptatás, ami alapból leviszi a káros anyagokat. -
Csapoati
nagyúr
Bocsánat, elfelejtettem megkérdezni, hogy erdoke, te ezzel foglalkozol (illetve valami kapcsolódóval - kémia, biológia stb.), vagy csak sokat olvasol a témában?
-
Csapoati
nagyúr
1. Valóban nem, köszönöm az infót.
Rá is fogok kérdezni valamelyik szakértő tanárnál, mert érdekel a dolog.
2. Ezt speciel tudtam. Azért aki megeszik napi két margarinos kenyeret, csak ettől nem lesz magas a triglicerid szintje. Mint szinte mindennél, itt is a mérték a lényeg.
3. A túlzott omega-6 beviteltől azért nem tartok. Kivéve ha hirtelen átállnak az emberek homoki repce-, borágó- vagy lenolajra a masszív margarinfogyasztás mellett.Amúgy nem tudom volt-e szó már arról (ha igen, elnézést, a hétvége folyamán lesz időm és végigolvasom a hozzászólásokat), hogy azért a vaj durván drágább a margarinnál és ez sajnos elég fontos tényező hazánkban. Másoknál meg a kenhetőség jelent gondot. Ja igen és a félreértések elkerülése végett: nem okoskodni akarok, szeretem az értelmes "vitát". Csak annyi ökörséget olvasok nap mint nap... a tegnapi csúcs pl a rákot okozó GMO-kukorica volt, amiből... figyelem: kukoricaszirup (gondolom itt az izoszörpre gondolt) készül, ami aztán durván édes és gmo-s. Igen ám, de az izoszörp tiszta fruktóz-glükóz elegy, amiben nincs is más, az meg nem nagyon lesz "gmo-s".
-
erdoke
titán
Tényleg, most látom, hogy pontosan arra hivatkoztam, hogy már a szaklapok is felkapták a témát.
Hoppá, éppen az ellenkezőjére. Gratulálok, kiválóan megy az értelmezve olvasás...Re: (#271)
Hát igen, az még véleltlenül se értelmes, ha életszerű mintát akar venni az ember. Az biobolti csoda margarin az, amit kb. senki nem fogyaszt ebben az országban.
Én a természetesre (leginkább hasonlítóra) szavazok minden olyan élelmiszer esetén, ami 1 molekulánál többfélét tartalmaz.(#272) Csapoati
1. A táplálékkal bevitt koleszterinnek szinte semmi köze a szérum koleszterinhez. Ezt bizonyára nem tanítják ott, ahová jársz. Annál inkább a bevitt egyszerű szénhidrátnak.
2. Az elsődleges szív-érrendszeri probléma indikátor mára a triglicerid szint lett, illetve kisebb mértékben az apróbb fajta LDL és a HDL aránya. Igen, a magas HDL a viszonylag magas apró LDL szintet is ellensúlyozni látszik.
3. A telítetlenek közül leginkább az Omega 6 túlzott bevitele okozhat gondot. -
Csapoati
nagyúr
Húha. Nem olvastam végig a kommenteket, csak a témaindítót, de azért itt van
vajbaj rendesen. Egyrészt a mai margarinok már rég nem hidrogénezéssel készülnek (az EU-ban legalábbis nem), másrészt meg a vaj sem csodaszer (igen, a "rossz" koleszterin - LDL- miatt). Azt aláírom, hogy jobb az íze, de aki nem kétpofára zabálja a margarint és ezek mellett is kiegyensúlyozottan visz be zsírsavakat, az nem ebbe fog belehalni. A zsírsav kiegyensúlyozottságról: ugye van a 3 típus: SFA, MUFA, PUFA (telített, egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen). Na ezek egyensúlyával van baj a mai étkezésben. Az 1900-as évek elején a tipikus étkezési szokásokkal ez 1:1:1 volt, ma meg ez eltolódott a telítetlenek felé. A transzzsírsavak már egy másik problémát jelentenek (csak a telítetlen zsírsavaknál léteznek transz konformációjúak, nekünk a cisz a jó).
Egy hamarosan végző édes és zsíradékipari élelmiszermérnök vagyok egyébként, nekünk nagyjából így tanította az egyébként remek prof. -
Rive
veterán
Igen, fölösleges.
Remélem az étrendkiegészítőidet azért te is szeded rendesen, ahogy egy jó diéta-fetisisztához illik...
Megnézed a legjobban fogyó 10 margarint és a 10 legjobban fogyó vajat
Eeeegen, gondoltam, hogy eljutunk a 'hagyományos mosópor' című pontig. Lényegében az össze hasonló vita hasonló pályát fut be eddig az érveléstechnikai nonszenszig.
Ez tényleg egy standard pálya, a szokásos korábbiakkal - idejétmúlt ismeretek, szövegértés teljes hiánya, 'természetes'-fetisizmus - együtt.Lássuk hát, hogy eljutsz-e a szokásos következő pontig.
A 'természetes' vaj a margarinokra vonatkozó szabályok szerint a maga jellemzően 4-6% körüli transzzsírsav arányával nem jutna el a boltig, nem kapna engedélyt.
Vajon hajlandó leszel-e kijelenteni, hogy a 'természetes' transzzsírsav - az vajban jó, margarinban káros
-
Rive
veterán
THE WALL STREET JOURNAL
Igen, a kaja-szaklap
Az, hogy a dolog mára sokkal továbbment már, mint szimplán az alapötlet, remélem megvan.
Ez az egyik lényeges különbség a tudományos és az egészségeséletmód-ipari megközelítés között, tudod.
Tetszőleges egészségeséletmód-ipari brand felépíthető tetszőleges alapra, ha az kellően hangos, van valami akár csak félig sikerült 'mérés' vagy 'hagyományos' mögé - tudományos oldalról viszont utóbb elkezdenek ellenőrizni, mérni.
A telített-telítetlen ügylet már rég maga mögött hagyta az alapötlet szintjét. Az alapötlet kiagyalásának módját megkérdőjelezni max. történelmi érdekesség. -
erdoke
titán
Ez éppen a "(telített) zsír rossz" több évtizedes hiedelmét vizsgálja. Olyannyira, hogy a hölgy visszament pl. Krétára kutakodni, ahonnan Keys anno a legnagyobb "ihletet" merítette a telített zsír és az infarktus kapcsolatának alátámasztásához. Ott jött rá, hogy a háború után, részben Nagyböjt idején vett kis számú, csak férfiakat tartalmazó minta mindenre alkalmas, csak annak megállapítására nem, hogy az étkezésnek mire milyen hatása volt. Az már csak hab a tortán, hogy a 22 országból rendelkezésre álló adatokból kiválogatta azt a hatot, ami látszólag alátámasztotta az elméletét. Igaz, közben Japánban is kiderült, hogy az alacsony koleszterin szint a stroke-ot emelte meg, és azóta több zsírt esznek...
-
lapa
veterán
ööö ez nem azt állapította meg, hogy nem káros, csak azt, hogy a módszertan, amivel eddig a károssága alá volt támasztva, megkérdőjelezhető, nem?
mindegy, szerintem túlzás bármiről kikiáltani, hogy nem káros, meg hűde hasznos, mert még mindig keveset tudunk az egész rendszerről. ez alól természetesen kivételt képez a kóser szilva.
eleve ott kezdődik, hogy túl sok a bemeneti paraméter már a pillanatnyi életvitel kapcsán, mégtöbb a múltból hozott "örökség" a testünkben, mindezekre a genetikánk által meghatározott módon reagálunk... és akkor bármit eszük-teszünk, annak ezer rendszerre van elsődleges vagy valamilyen átvitt hatása, amikről egyenként se feltétlen lehet megállapítani, hogy jó vagy rossz, csak azt, hogy a bemenet megváltoztatta.
-
erdoke
titán
Nocsak-nocsak, lassan a népek is megtudják, ha figyelmesen olvasnak.
THE WALL STREET JOURNAL
The Questionable Link Between Saturated Fat and Heart Disease -
erdoke
titán
-
lapa
veterán
a rapunzel se volt olyan jó, de azok voltak még nagyjából a top. de az árat nézve azért az se aranyfüstből van. szóval ha már nagyon növényizsírazásom lenne, akkor inkább olivát lötykölök-sprézek a kenyérre.
és hát ööö, most elolvasgatva gyorsban vagy 20-25 féle margarin összetevőit meg ami verbális-vizuális körítést raktak hozzá meggyőzésiből... nos, legalábbis nekem eléggé elvette az eddig sem túl jó kedvem. és nem kell nagyon túloznom, ha szermély szerint iparinak és minőségileg hulladéknak minősítem. azt, ami a teszkóban a polcon van legalábbis.
vagy máshogy mondva a "beltartalma = a jó olivaolajjal" mondása a max 70% valamilyen minőségű olaj + 30% víz meg kutyulószer keverékére az legalább annyira túlzás, ha így akarod nézni.
és - bár nem a mizo teavajat toljuk - de alapvetően nem láttam-éreztem-kóstoltam jelentős különbséget a magyar, a belga, az ír meg a magyar kézivaj között. a mizo teavaj kicsit olyan fakóbbnak tűnt, de lehet placebo.
-
Rive
veterán
Mittudomén, valami rapunzel-izé rémlik most 20% oliva, 80% szumma zsír kaliberben, extrák nélkül. De volt más is, annyira nem tudott meghatni.
A 70-80% margarinban okés, fölé nem nagyon lehet menni.Ha láttál vajakat, akkor az azt jelenti, hogy a minden ízében bio/öko/mifene-garantált alapanyagokból készült margarin az ipari hulladék?
-
lapa
veterán
jelentem én csak olyat találtam, amiben van "természetazonos aroma", és olyat nem, aminek 70% feletti a zsírtartalma (de rama maxiprofit pölö 4x%, azon beszartam). az olaj leginkább pálmaolaj, napraforgó vagy repce. oliva elvétve. ezek most bioizék.
ehhez képest az olivaolaj az olivaolaj, az üvegre volt írva.
ugyanitt láttam a vajakat, amikben vaj van, természetazonos tejből. normál esetben standard 82% zsírtartalom.
de lehet én néztem rossz helyen.
-
Rive
veterán
Khm. Nem azt írtam, hogy 100% olivaolaj.
Elég sok forrás tálalja úgy, hogy a pálmaolaj/zsír és az oliva alapvetően hasonló, de legalábbis összehasonlítható étkezési értékre. Ezt én így kétségbevonni nem fogom.
Bár, ha úgy vesszük, részben megfogtál, mer' én a pálmaizéket annyira nem szeretem, szóval nekem nem hasonló, akkor se, ha beltartalomra centire egyezik.
A 20% jónak mondható, ebben a kategóriában már többet számít (számít?), hogy honnan jön az alapanyag, mint néhány zsázalék ide vagy oda. -
Rive
veterán
Fölösleges vitaminok? Ez eddig a legjobb... Talán még azt is vegyék ki belőle a kedvedért, ami csak úgy beletermett
Tartósítószer abban a kategóriában, amit úgy érdemes megvenni, alapból nem jellemző. A szójalecitin és (a margarinok esetében jellemzően használt) emulgeálószerek használatának kerülése - tekintve, hogy jellemzően természetes, sőt: bio-vonalon megfelelő gazdálkodásból származó - anyagokról van szó, szimplán tudatlanság, értelmetlen babona ebben a formában.
A megbízható gyártótól, ellenőrzött alapanyagokból készülő termékek mind a vaj, mind a margarin kategóriában hozzák az egészséges életmódban elvárható paramétereket.
Bár ami azt illeti: magam pl. ugyanúgy nem szeretem őket ezen a módon összehasonlítani, ahogy mondjuk a tejet és az olajokat se. Úgyhogy az olivaolajra hivatkoztam, de ez már úgyis a sokadik hasonló tőled, fel se veszem.Nem nagyon látom értelmét egy valamelyik terméket kiemelni. Mint fentebb írtam, kategóriákon belül nincs igazi különbség. Tetszőleges bioizé webshopban akad néhány, válogass magadnak.
Amúgy meg nem illene előbb neked linkelni azt A vajat, amit a topikodban annyira dícsérsz? Legalább látnánk, hogy neked mi A vaj
-
lapa
veterán
ahh pedig most számoltam ki, hogy a kocka rama mennyivel olcsóbb, mint a piszkolt olivaolaj, amit használok. már épp álltam volna neki tisztított margarint csinálni olvasztással.
tartósítószer nem volt ha jól rémlik.
más kérdés, hogy gazdasági törvényszerűségnek tartanám a legkevésbé szűrt alapolajat belerakni, hisz senki nem nézegeti az üvegben mennyire átlátszó. de ez csak személyes megfigyelés, nincs rá linkem.
-
erdoke
titán
-
Rive
veterán
Ne süketelj. A hús-ügylet: ki mit állított, ki mit akart belemagyarázni, konkrétan ott van, visszaolvasható.
Jó lenne, ha ezt nem próbálnád meg még tetézni további félremagyarázásokkal, lásd:
a bio-gyümölcs onnan származott ide, hogy az összetevők tételes felsorolása alapján pl. a gyümölcsök beltartalma is ugyanolyan, sőt: sokkal randább (~ 5-10% 20-30000 klf. vegyülettel, amit igazából élelmezésügyileg soha, senki se vizsgált) listákká redukálódik, mint pl. az emlegetett margarinoké. Ezen listák alapján szimplán nem lehetséges különbséget tenni az adott élelmiszer minősége, mibenléte dolgában.
vs.
...állítod, miszerint az összetevők vizsgálata alkalmatlan annak megállapítására, hogy problémás egy élelmiszer.
A két állítás között: amit én tettem és amit bele akarsz magyarázni, mérföldnyi szakadék tátong, ismét.
A 'vaj' így generálisan pontosan annyira feldolgozott élelmiszer, mint a 'margarin', így ganerálisan: csak elvesztél a ködös ábrándjaidban és a margarinokra vonatkozó idejétmúlt ismereteidben.
Még a feldolgozási lépések tekintélyes része is teljesen azonos. Egyik esetben (valahonnan származó) feldolgozott, rengeteg alkotórészétől megfosztott, fogyasztható formára pofozott tejet veszel, másik esetben (valahonnan származó), fogyasztható formára pofozott, dúsított növényi olajokat - amiket amúgy külön-külön persze az egészségüzlet is megpróbál méregdrágán elsózni.
Ebben az egészben pont a lényeget sikerült végképp eltakarnod szem elől. Az egész tartalmatlan ömlengésedben ~ fél mondat jutott annak, ami ténylegesen számít, bár az is csak úgy felemásan, naná:
ha jó minőségű, blablabla származó terméket veszel.
Nem tudom, mikor fog végre leesni neked, hogy elvakultságodban a legjobb alapanyagokból készített, beltartalomra a legjobb olivaolajokkal vetekedő margarinokat is sikerült mindenestül a filléres CBA-gazdaságos vajak alá utalnod?
-
Talán a legkorrektebb megfogalmazás ez:
Magyarul, akár mit teszel, ha fenn állnak megfelelő körülmények, meg fogod kapni a betegséget. Az étkezés minősége vagy közelebb hozza vagy távolabb tolja a betegség kezdetét.
-
erdoke
titán
Én is felhívtam a figyelmed, hogy értelmetlenül írtad be, ha nem akartál ok-okozati összefüggést sugallni. Nyilván nehéz beismerni, hogy csak okosat akartál írni, de nem sikerült...
Te most komolyan azon lovagolsz, hogy a bio gyümölcs mit tartalmaz? Nem egyértelmű, hogy a lényeg az, mit NEM tartalmaz? Ha mégis tartalmazza, akkor kamu. Ennyi. És igen, bizonyos alkotóelemek egyértelmű indikátorai lehetnek annak, hogy szemetet tartalmaz egy-egy durván feldolgozott élelmiszer. Magyarul nincs igazad akkor, amikor az ellenkezőjét állítod, miszerint az összetevők vizsgálata alkalmatlan annak megállapítására, hogy problémás egy élelmiszer. Talán nem mindig alkalmas, de az ugye teljesen mást jelent.
Ugyanez a vaj pepitában. Csupa természetes alkotóelem, ha jó minőségű, legeltetett tehénből származó terméket veszel. Megkockáztatom, hogy még az átlagos vaj esetén is, hiszen a tehén azért végez egy szűrő funkciót előtted, ellenben a mérnökkel, akinek megmondják, mennyibe kell kerüljön a margarin. A margarinban csupa feldolgozott alapanyag van, amivel kapcsolatban nem lehetsz biztos, hogy azt az egészséged mint elsődleges szempont alapján válogatták össze. Sőt, a felsorolásból egyértelműen látszik is, hogy nem.
Igazából engem nem nagyon érdekel, te mivel mérgezed magad, de másoknak miért ne hagyjuk meg az esélyt, hogy válasszanak a kálium-szorbát, színezék, mesterségesen adagolt vitaminok és zsírok, plusz a szójalecitin ismeretlen kombinációja, illetve a természetes anyag között? -
lapa
veterán
most mit harcolsz ezen? leírtad, hogy a vörös hús végbélrákot okoz, a szövegkörnyezetből egyértelműen ez derül ki. a válaszban nem írta le megint a rák fajtáját, meg hogy a vörös húsról van szó. annyira nem vagyunk hülyék, hogy tudjuk, ő is erre gondolt, hiszen két poszttal feljebb írtad.
mondjuk jó lenne egy link erről, mert most nincs kedvem "kiguglizni magamnak."
én még mindig nem tudom mi az a "táplálkozási laborvizsgálat", amit nem végzett el senki a mostani zöldségeken.
-
Rive
veterán
Magyarul nem állítod, hogy ok-okozati összefüggés van a hús fogyasztás és a vastagbélrák között? Akkor miért írtad be?
Ezt írtam be:
Pl. a vörös húsok és a végbélrák kapcsolata elég egyértelmű ma már.A difire már az előbb is felhívtam a figyelmedet.
Ezek után ~ mindegy, hogy hány tanulmányt olvastál és honnan - konkrétan bizonyítottad, itt, a saját magad által nyitott izében, hogy a szövegértésed már egy alig pár soros szöveg kapcsán is nulla.
Amúgy - azok számára, akik tudnak olvasni - a bio-gyümölcs onnan származott ide, hogy az összetevők tételes felsorolása alapján pl. a gyümölcsök beltartalma is ugyanolyan, sőt: sokkal randább (~ 5-10% 20-30000 klf. vegyülettel, amit igazából élelmezésügyileg soha, senki se vizsgált) listákká redukálódik, mint pl. az emlegetett margarinoké. Ezen listák alapján szimplán nem lehetséges különbséget tenni az adott élelmiszer minősége, mibenléte dolgában. Így aztán 'ipari hulladéknak' címezni egy teljes termékcsoportot, mindenestül - beleértve mondjuk a ténylegesen minden igényt kielégítő, tiszta alapanyagokból gyártott premium termékeket is - valóban szimpla kóklerség.
Különösen, hogy az ellenpólus -vaj - szintén csak, mint hatalmas ködös izé jelenik meg, ami egyaránt tartalmazza a fene tudja honnan ideszármazott áfacsalt izét és a felső kategóriás lehúzásokat is.
Extra, hogy megelőzően az adott illető igazából azt se tudta, hogy mi fán terem ma a margarin.
Sz'al bocs, ha ezek után nem veszlek elég komolyan egy tudományos igényű csörtéhez.
-
erdoke
titán
Nem egy tanulmányt olvastam a témában, és nem a guglit használom, ha ilyesmire vetemedek...
Magyarul nem állítod, hogy ok-okozati összefüggés van a hús fogyasztás és a vastagbélrák között? Akkor miért írtad be? A levegővétel és a halálozás között 100 %-os összefüggés mutatható ki.
A bio gyümölcs hogyan jött ide? Egyébként a permetezőszerek és maradványaik egyszerűen kimutathatók a mezőgazdasági termékekben, ahogy pl. a tehenekben és a tejben is a növekedési hormon. Guglizd ki, milyen egészségügyi hatása lehet ezeknek. Akárcsak a szója származékoknak a kaukázusi emberekre.
Mindenki szabadon értelmezheti a linkelt dokumentumban leírtakat, illetve az onnan idézetteket. Ha szerinte ez alapján az a trutyi egyenértékű élelmiszer a vajjal, akkor fogyassza nyugalommal. Az, hogy te elintézted az egészet azzal, hogy én vagyok a sarlatán, nem oszt, nem szoroz. Az mindenestre látszik, hogy komoly tudományos szinten érvelsz a témában...
-
Rive
veterán
...nem egyértelmű, hogy ez egy ipari hulladék?
Nem. A kirohanásodból mindösszesen annyi egyértelmű, hogy egészen pontosan oda pozícionáltad magad, ahova a 'vega sarlatánodat' szántad.
Csinálnál egy listát mondjuk egy bio gyümölcsök összetevőiről, hasonló követelmények mentén, mint azt attól az általános összefoglalótól elvárod? De legyen ám benne az almától a szőlőig minden, részletesen, minden kémiai anyagcsoport külön, arányok, összetétel, satöbbi...
Hol bizonyították, hogy a húsfogyasztás rákot okoz?
Nem írt ilyet senki föntebb.
Annyit írtam, hogy pl. a vörös húsok fogyasztása és a végbélrák között kapcsolatot sikerült kimutatni.
A két állítás közötti különbség meglehetősen nagy.Hogyan lehet egyetlen paramétert vizsgálni a többi nélkül (húsevés)?
Tekintve, hogy - lásd föntebb - nem erről szólt a kiinduló állítás: hibás a kérdés.
A vörös hús és a végbélrák kapcsolatára vezető kutatások és módszertanuk elegendően széles körben elérhető ahhoz, hogy javasolhassam: guglizd ki.Szóval guglizd ki.
-
-
erdoke
titán
1. Pontosan mi az átlag margarin, amit a boltban veszel? Nézd meg a legnagyobb gyártó leírását. Amellett, hogy jócskán akad benne (durva) hiba, nem egyértelmű, hogy ez egy ipari hulladék? Ismeretlen olajok és zsírok ismeretlen arányban (miben fogadjunk, hogy olyan arányban, amin a legtöbbet lehet keresni), szójalecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei, színezék, vitaminok, citromsav, aroma, kálium-szorbát? Utóbbi megóvja az "élelmiszert"? Kérlek szépen, ez szemét. A macskánk rá nem néz, ha elé rakom, nem azonosítja táplálékként. A vajat pedig igen, annak ellenére, hogy a tejtermékeket alapvetően nem szereti.
2. Hol bizonyították, hogy a húsfogyasztás rákot okoz? Véresszájú vegetáriánusként kétévente megkérdezel hatvanezer kínait, hogy mennyi húst és zöldséget evett (mivel arrafelé a hús a jómód jele, nyilván sokat vall be), majd az adatok felét elegánsan kihagyva nagyívű következtetéseket vonsz le, az tudományos kutatás (Campbell)? A veseproblémáknál is csak fordított összefüggést bizonyítottak eddig. Tehát akinek van, az ne egyen sokat. Sőt, egyes tanulmányok szerint elsősorban bizonyos fehérjék glikozidjai problémásak a beteg vesének, amik az adott típusú fehérje és a magas vércukorszint találkozáskor jönnek létre... A feleségem vesebeteg, elég sokat olvastam ebben a témában.
3. Hogyan lehet egyetlen paramétert vizsgálni a többi nélkül (húsevés)? És ha annyi az egész, hogy nem fogyasztottak elég antioxidánst (zöldség, gyümölcs, tea, kávé, csoki, stb.) mellé? Vagy éppen zabálták hozzá az egyszerű szénhidrátot? Ok-okozati összefüggéshez nem árt sok szempontból megvizsgálni egy hatalmas adathalmazt, még akkor is, ha véleletlenül eppen kontrollált tanulmányról van szó (ez a ritkább). Hát még ha agyatlan kérdezgetésről...
Nemrég közölt le sok bulvár oldal egy "tudományos" cikket, ahol a hús hatásait feszegették a fentebb leírt módszerekkel vizsgálódva. Persze jött a következtetés, hogy bizony 7 %-kal több a mittudoménmilyen betegség előfordulása. Majd nyilatkozott a "kutatást" vezető vega sarlatán, hogy ő már régen megmondta, hogy így van, lám, most be is bizonyította. Aki így áll neki egy tudományos kutatásnak, hogyan vonhat le ennyire egyértelmű következtetéseket egy nehezen kontrollálható minta egyoldalú vizsgálata alapján? Durva felelőtlenség. -
bambano
titán
válasz
Hieronymus #242 üzenetére
-
Rive
veterán
válasz
Hieronymus #242 üzenetére
Egy módszer lehet hatékony, függetlenül a mögé állított ideológia helyességétől.
Lesz@rom. Ha már ideologizál valaki, akkor lesz szíves az alapokban nem összevissza hazudozni, hadoválni.
Sajnos az egészség és gyógyítás körébe csoportosuló tudományok tekinthetőek a legkevésbé tudományosnak.
Tessék disztingválni. Ezen a területen már első közelítés szerint is vannak olyan részterületek, amik:
- tudományosan bizonyított alapokkal bírnak
- tudományosan nem bizonyított, de lehet alapjuk
- tudományosan franctudja
- tudományosan nem kifejezetten cáfolt, de valószínűleg hülyeség
- tudományosan már cáfolt hülyeségek
- minden tudományos alapot nélkülöző süketelés, halandzsaPl. a margarin körüli buli az első kategóriából indult (hidrogénezett olajok valóban károsak), majd több részcsoportra bomolva a második-negyedik kategóriában végezte. (Illetve a kiindulópont változatlan, eredeti formában hangoztatva ma már az ötödik kategória, a mai margarinok elsöprő többsége konkrétan az oliva- és napraforgóolajok 'veszélyességével' bír).
A paleolit hiszti a Norbi-izével együtt mondjuk a hatodikba tartozik. Némelyik divatos diéta mondjuk már minden további nélkül 'ötödikes'.A húsfogyasztással kapcsolatban meglehetősen sok káros első kategóriás. Pl. a vörös húsok és a végbélrák kapcsolata elég egyértelmű ma már. A túlzott húsfogyasztás és egyes veseproblémák kapcsolata is. Az antibiotikum-tartalom 2-4 kategóriás, de nem annyira táplálkozási, mint más egészségügyi hatásokon keresztül.
Ami azt illeti, a bio-mánia is 2-4. Alapismeret, hogy a jelenleg fogyasztott növények nagyrésze lényegében semmiféle táplálkozási laborvizsgálaton nem ment még át. A bio meg még annyin se (viszont alapos kutatás tárgyát képezik a növényi védekező reakciók, komoly meglepetésekkel). -
Egy módszer lehet hatékony, függetlenül a mögé állított ideológia helyességétől.
Sajnos az egészség és gyógyítás körébe csoportosuló tudományok tekinthetőek a legkevésbé tudományosnak. Sokan csak szakmunkás szinten művelik a szakmát.
Természetesen vannak kutatók és orvosok akik messze korrektebbek az átlagtól és valós eredményeket tudnak elérni.Szinte mindenről bebizonyították már, rákkeltő és jótékony hatása van a rák gyógyításában.
Tejet inni egészséges viszont a tej sok betegség közvetett forrása, tehát jobb elkerülni.Most éppen a húsfogyasztás lett részben "legalizálva" mert nem sikerült bebizonyítani a neki tulajdonított káros hatásokat. (Pontosabban nem a csirke hús a káros. Legalább 3 naponta penicillin származékokat kapnak egész életük során, az európai statisztikák szerint. Bio tojás sincs, legfeljebb valamelyik tanyáról származó tojásra igaz, hogy közel bio minőség. Illetve az a tyúk rendszeres ki jut a szabadba, amelyik tojta a tojást.).
Szóval ez a divat nagyon rendben van. Legalább is addig, amíg nem derülnek ki az árnyoldalai. Mert ugye a fényevésnél sokkal kevésbé káros. Mint tudjuk a fényevésbe könnyű belehalni, ha valaki nagyon túl eszi magát fényből. (Vélhetően a hóember dacosabban állna ellent annak az ajánlatnak, hogy jót tesz neki a napsütés, mint néhány embertársunk a fényvevés csábításának.)
És ne felejtsd el, ha egészségesen élsz, egészségesebben fogsz meghalni.
-
Rive
veterán
mondjuk az tény, hogy kizárólag mammuthúson élni se jó, mert attól elég hamar éhenhalsz. de érdekelne, hogy mondjuk a joghurt mióta része az étrendnek. a joghurt nem hangzik nagyon paleolitül.
Hát, a tej (és tejtermékek)(felnőttkori) emésztésének genetikai alapjai meglehetősen jól tisztázottak, ha előkeresed a vonatkozó irodalmat valahonnan a net bugyraiból, akkor (rendes forrásnál) általában megadnak a vonatkozó mutáció korára becslést.
Paleolit dolgában amúgy pont akkor jött ki egy régészeti kutatás eredménye valami őrölt magokról 50k éves rétegekből, amikor az egész paleolit hiszti beindult. Úgy látszik a gasztronómia istenei is szeretik az iróniát.
-
Rive
veterán
A margarin bizonyos növényi olajok "hidrogénezésével" (telítetlen zsírsavak telítésével) készül.
Némileg lusta vagyok végigolvasni az egész topikot, de volt már, hogy a hidrogénezés már jóideje kiment a divatból?
A ma kapható margarinok lényegében kivétel nélkül növényi olajok keverékeinek olaj-víz emulziói.
A transzzsírsav-tartalom meg egyrészt szabályozott, másrészt a legtöbb terméknél a gyártási eljárásból fakadóan ~ annyi, mint a tiszta oliva- vagy napraforgóolajnak - lényegében nulla. -
BulletBill27
aktív tag
Érdekes. Ebben hasonlítunk, mert én is egészségesnek érzem magam, én is túl vagyok egy nagyobb fogyáson 128-ról 85 kg-ra (181 cm magasság), csakhogy én nem igazán fogyasztok zsírt, ill. zsíros ételeket, tejtermékeket sem, ritkán sajtot és gyümölcsjoghurtot. A szervezetem sem kívánja ezeket. A csirkehús jöhet, sőt ritkán a hurka, kolbász kombót se utasítom vissza, de a pörköltekre már nemet mondok, a többi húsra úgyszintén.
A zsír fogyasztása nekem egyenlő az elhízással és a gyenge immunrendszerrel, a betegségekkel (lehet, hogy emiatt sem tudja a szervezetem elviselni). -
erdoke
titán
válasz
BulletBill27 #237 üzenetére
Jobban érzem magam, mint az elmúlt évek során bármikor, és fogytam 20-25 kilót szűk 4 hónap alatt. Pontosan nem tudom, hogy mennyit, mert csak két hónapja kezdtem mérlegelni magam, amikor már nagyon látszott, hogy a dolog működik.
Az biztos, hogy 120 kg fölött voltam, most pedig 104 vagyok (198 cm magas).
-
lapa
veterán
válasz
Hieronymus #232 üzenetére
azért lenne* egy söröm rá, hogy erdoke se gondolta, hogy a kakibeültetés, mint önálló témakör megjelenik majd a topikban.
* lenne, ha nem ittam volna meg mindet az imént.
-
" ... hát, most dumáltam a kutykiképzővel, mondta, hogy bevett módszer elkábított kutyába belerakni a flórát faunát ... "
Nem csak kutyába.
Erős antibiotikum kezelés után emberbe is beültetnek az anyagból. Leginkább a család fiatal és egészséges tagjaitól szerzett salakanyagot használnak. Ez hasonlít legjobban az eredet flórához.Ismerősöm kétszer is kapott ilyen kezelést a hasnyálmirigy problémáinak kezelése után.
-
erdoke
titán
Olyan tejterméket egyél, amit már előemésztett egy kedves mikróba. Engem anno erős tejcukor érzékenységgel diagnosztizáltak a sorozáson (néhány I után az egyik oka volt a végleges E-nek
), és volt is mindig gubanc, ha nyers tejet vagy tejszínt tartalmazó dolgokat ettem. Mióta nem eszek finomított szénhidrátot, illetve semmi gabonát, kutya bajom! Igaz, a tejet még nem próbáltam, de a cukormentes fagyiban szerintem töménytelen tejszín volt, és semmi. Valószínűleg az az oka, hogy az említett dolgok elhagyásával abbahagytam a bélflórám stresszelését, illetve bizonyos bacik kvázi kitiltását az emésztőrendszerből, és a sok élőflórás joghurtnak, kefirnek, hordós káposztának, na meg a megfelelő rostok bevitelének hála permanensen megtelepedő tejsavbaktériumok megoldják, de legalábbis jelentősen csökkentik a tejcukor problématikáját.
(#230) lapa
Hehe, nem, egyáltalán nem vicceltem.
Azt az állapotot érdemes kerülni, amikor a szervezet a bevitt fehérjéhez fordul energiáért, mert nemcsak megterhelő, de pl. a tüdő által is kiválasztott ammónia elég büdös is... Négy hónap alatt már kétszer jutottam pár napra ilyen állapotba amiatt, hogy nem ettem elég zsírt. Sokaknak nagyon furcsán hangzik, és baromi nehéz pszichésen ráállni, de kifejezetten fontos, hogy a szükségesnél ne vigyek be (sokkal) több fehérjét, viszont az elsődleges energiaforrásul szolgáló zsírból legalább a minimumot (grammban nagyjából a fehérje dupláját) megegyem. -
lapa
veterán
azt hittem a vajat kanalazással viccelsz, de látszott, hogy annyira nem. kakaóhoz szoktam néha vakarni a vajat a kanállal, de azért ennyire nem erőltetem. bár néha azért meglepődök mennyi fogyott közben... meg azér túl sok zsír (vagy csak a túl sok tejszín?) kicsit kipöttyözi az arcom, pattanások. persze ez ilyen ipari tejszín, megdöglök tőle, tudom. itt nincs más, egy random kakaóért meg nem állok neki rendes föles házitejet szintetizálni. bár igény vóna rá, csak lusta vagyok magamnak.
mondjuk a klasszik steak az pont nem arról híres, hogy milyen jó zsíros. t-bone-t találni néha nagyon szép faggyúval bekerítve (esetleg átszőve), az ha olyan (pár hetes száraz lógatós) akkor már fermentált is, ember már az illattól besír. heston trükközött olyat a tökéletes steaknél, hogy a 24 órán át 50 fokon melengetett érleltet még megfejelte kéksajt aromájúvá csinált vajjal. mondjuk ezt spec még nem próbáltam, de hambi pogácsába meg leberkäsebe is bőven megy a zsíros (marhafaggyú ill, malac hasa).
de b terv az nálam is inkább egy jó kis csípős-édes-omlós disznó oldalas, mint bármi más. hús-zsír-chili-méz... kacsacombot még gyakorlom, de bíztató az is egy (elősütés után) gyors kínaihoz.
jó világod lenne nagymamánál, de azt néha egyszerűen nem bírom megenni mikor annyi zsiradékban tocsog a pöri. egyszerűen nem vesz fel annyit.
egy szó mint száz, valahol ezt a % arányt én már elég bátornak tartom, nekem (tudományos alap nélkül) ez azért már a ló túloldala. de az irányban alapvetően egyetértünk.
naja pohár vörösbor este az jól hangzik, csak amióta nem árulnak pohárnyi kiszerelést (közértben, nem utasszállítón) könnyen elfogy az üveg. és akkor az ember ugye nincs egyedül...
@madgie: hát, most dumáltam a kutykiképzővel, mondta, hogy bevett módszer elkábított kutyába belerakni a flórát faunát, de (gondolom a gyomorsav miatt) nem pont azon a lukon át, amire utaltál.
-
erdoke
titán
válasz
Coccolino_O #223 üzenetére
Szerintem az erősen kardio tipusú versenysportot kivéve nincs ellenjavallat az LCHF-re. Ismerek olyan gyúrósokat, akik ciklikusan csinálják, tehát tóbbnyire ketogén diétánál vannak, aztán sokkolják magukat egy erősen szénhidrátos nappal/hétvégével.
(#225) sonar
Jó kávét natúr, gyengébbet egy kanál nyírfacukorral.
Én a magas kakaótartalmú csokit kifejezetten szeretem is, úgyhogy nem önsanyargatásból fogyasztom. -
sonar
addikt
Sörnél én sem a mértéktelen ivászatra gondoltam.
Kávét hogyan iszod? Barna cukor, nád cukor, sima cukor, ohne cukor?...
Csokival úgy vagyok, hogy ritkán kívánom, akkor is többnyire Balaton vagy Snickers.
Illetve vacsorára ha nincs sör akkor pohár bor. Hogy jól aludjak (5 hónapos gyerek mellé kell egy kis ilyes fajta nyugtató)#224 Hieronymus - este nincs is jobb egy jó kis hosszúlépésnél, főleg ha szódával csinálva és nem ásványvizzel (de ásványvizzel is elmegy)
-
-
erdoke
titán
Sima vagy citromos vizet iszok szinte mindig. Illetve naponta kétszer kávét is. Néha a kaukázusi típusú kefirt is nyelem, állaga miatt nevezhetjük ivásnak.
Ami a klasszikus makro élemiszereket illeti, durván 25 % fehérjét, 65-70 % zsírt és 10-15 % szénhidrátot próbálok enni, de nem számolom. Szénhidrátból szinte csak rostos változatot veszek magamhoz zöldségekben, diófélékben és némi gyümölcsben, de pl. egy kis szelet szülinapi tortát az illem kedvéért pl. el szoktam fogadni.
Zsíros húsokat, bacont, halakat, tojást, vajat, penészes lágysajtokat, zsíros joghurtot, sok diót, mogyorót, kókuszt, magokat, szintén sok leveles zöldséget, sok egyéb zöldséget, stb. Emellett magas oktánszámú (minimum 85 %, de a 99-es az igazi) csokit naponta akár többször is. Csupa finom dolgot, és mindig annyit, hogy jóllakjak.(#216) mickemoto
A fentivel nagyjából meg is válaszoltam a kérdésed. Az utóbbi 4 hónapban talán háromszor ettem egy-egy szelet süteményt/tortát és kétszer cukormentes fagyit. Egy héten megeszek 4-5 almát.Szerencsére jön az eper-, málna-, áfonya- és dinnye szezon, ezekből sűrűbben tolok majd az arcomba.
(#217) Coccolino_O
A glikémiás index nem igazán jó mérőszám, akkor már inkább a glikémiás terhelés (ha így hívják magyarul a "glycemic load"-ot).
Mivel még az elején megfogadtam, hogy éhezni és számolni nem vagyok hajlandó, így a kategorikus kihagyást számomra egyszerűbb tartani.(#219) lapa
Nekem csak a cukor okozott úgy 3-4 napos durva elvonási tünetet, a liszt nem. Amit nehezen tudok tartani, az a magas zsír, sajnos közel 40 év agymosást nehéz elfelejteni. Erőltetnem kell a zsíros (de finom) cuccokat, ha a család miatt olyan húsokat veszek, amiben nincs sok, pl. száraz sonka, 80-85 %-os virsli, stb. Ezekhez kanállal eszem a vajat, de volt már étteremben is nem egyszer, hogy extra vajat kérek a steakre, vagy tocsogósra locsolom olivával a salátát...(#221) sonar
Egy Light sörben nem is lenne nagy gond a szénhidráttal, de a jelentősebb mennyiségű alkohol nagyon be tud kavarni mind a bélflórának, mind a metabolizmusnak. Vacsorához egy-egy pohár (vörös)bor belefér, sőt. -
sonar
addikt
válasz
Hieronymus #218 üzenetére
Haverom anyja is megmondta: Gyerekek igyatok sört! Olcsóbb, mint a kóla és nincs is benne annyi káros anyag.
Bár én meg 30 éves fejjel rászoktam a reggeli kakaóra. De 3-4 naponta váltogatom tea / gyümölcslé / kakakó.
Kávé hétköznap naponta 1x tejjel, igazi kiegszítő tevékenység. Ebéd után v du a legjobb munkamegbeszélés mellé. És nem mellékesen ha úgy van megoldja a felgyülemlett salakanyagot. -
djculture
félisten
válasz
Hieronymus #218 üzenetére
"a rászoktatás időszakában hashajtóként is működik."
Ja mivel az édesítőszerként használt aszpartam fenil-alanin forrást tartalmaz ami hashajtó hatású... Ha sokat iszol belőle sokszori wc project lesz.. -
lapa
veterán
az éhezésre adott reakciók közt felmerült a hirtelen és jelentős mutáció, mint beépített módszertan is. nem tudom, hogy galápagossal kapcsolatban, de mintha máshol is lettek volna jelei. csak mesélem, nem erősítve vagy cáfolva az eddigieket. bár gondolom valami összefüggés lehet.
ezek a fermentált dolgok mind királyak, és isten áldja aki kitalálta. de ahogy írod, a tél szerintem lényeges szempont. a füstölésen (is) szoktam gondolkodni, ami jó persze, de relativizálható mert régen kvázi a rohadt hús azaz köbö az éhezés volt az alternatíva. ettől még önmagában nem feltétlen részesítendő előnyben, ha van friss. de ez megint csak amolyan "józan paraszti", nincsenek adataim.
a ragadozók a belsőségeket részesítik előnyben, ami olyan szempontból érdekes, hogy a franc se akarna szerintem nyers májat enni. bár tán a vese nem lenne keserű... persze a zsíros hús finomabb, akár olyan egyszerű szempontból is, hogy ahol komoly izommunka van ott rágósabbak a rostok, mint mondjuk hasaalján. szóval lehet több ok-okozati irány is.
én amúgy együtt tudok élni az lchf-fel, de legalábbis törekszem rá. ilyen sütiket nemigen eszem, de mikor leálltam a kenyérrrel a zöldség javára az elég rossz trip volt, agresszív állat lettem (pedig toltam a banánt, répát stb.). valahogy úgy vagyok vele, hogy ha egy rendes spagetti nem képezheti a diéta részét (tészta+pari+hagyma+hús) akkor az a diéta nem annyira szerencsés.
-
válasz
Coccolino_O #217 üzenetére
Annyi nem fog változni.
A burgonyapüré nem fog jelentősen lassabb felszívódni, mert mást is eszel hozzá.
Viszont a (fél)kemény főttkrumpli lassabban szívódik fel.Sokszor nem csak az alapanyaggal van baj. A túlfőzött tészta akkor is hizlalni fog, ha teljes kiőrlésű - legjobb minőségű lisztből készítik. Még fel sem álltál az asztaltól és már éhes vagy újra. Az al dente tésztával vagy rizzsel elég sokáig elvagy éhség nélkül.
Erdőkének sok mindenben igaza van. Alaptalan rágalmakat vesznek sokan komolyan.
Ne igyál üdítőt mert magas magas a cukortartalma. Igyál helyette egészséges gyümölcslevet.
Persze a sprite 7% cukrot tartalmaz, az almalé meg 9-12%.Na jó igyál cukormentes levet.
Azon túl, hogy borzalmas utó- és mellékíze van legtöbbnek, a rászoktatás időszakában hashajtóként is működik. (Olvastam egy cukorbeteg blogjában. És nem értem, miért kell ezeket az izéket inni.) -
sonar
addikt
Elkezdtem olvasni a topicot még tegnap. És egy kérdés fogalmazódott meg bennem.
Tulajdonképpen akkor ti mit is esztek meg?
Mondjuk reggelire mit isztok? -
djculture
félisten
válasz
DeFranco #211 üzenetére
Olvasd el az utolsó linket
Amúgy nekem tökmindegy nem azért mondtam hogy ebböl vita legyen csak nem kell lecsukott szemmel járni
Hivatalosan az eu titltja is amúgy a permetezését, gondolhatod hogy nem egy nemlétező dolgot tiltottak be
Actellic 50 EC -vel permetezték eddig azt betiltották.
Tessék a batiltásról egy cikk: [link]
-
DeFranco
nagyúr
-
erdoke
titán
Éhezéskor a szervezet takarékra áll, ami egyben a sejtosztódások számának csökkentését is jelenti. Mai ismereteink a telomerek rövidülésének összefüggéséről az öregedéssel akár kapcsolatba is hozhatók az általad említett jelenséggel.
Más kérdés, hogy aki évekig, esetleg évtizedekig éhezik, az valójában többet él-e azzal, hogy valamivel tovább él... -
DeFranco
nagyúr
-
Dany007
veterán
Én nem akartam megkérdőjelezni semmit. Csak rávilágítani hogy ott aztán tényleg sok rizst esznek.
Persze valószínűleg nem az itthon kapható "gyorsrizs" formában.De ha már átlagéletkor, azt rengeteg tényező befolyásolja. Nem lehet kiragadni 1-1 dolgot. Nem tartom kizártnak, hogy egyes helyeken életviteltől függően mondjuk az étkezés a legkevésbé befolyásoló tényező. Gondolok itt a stresszre a szmogos városi levegőre, mozgásszegény életmódra stb...
Ami ugyan nem téma, de érdekes lehet, mi a helyzet az éhezéssel? Az elmúlt években elég sokat lehetett hallani bulvár és komolyabbnak tűnő cikkekben miszerint egyre bizonyítottabbnak látszik, hogy az éhezés lassítja az öregedést.
-
erdoke
titán
Ahogy írtam korábban, már azt is tudjuk, hogy bizonyos népcsoportok genetikailag jobban bírják a keményítő terhelést. Emellett nyilván az is fontos, hogy mivel eszed a keményítőt és mennyit. A kolléga idézte lentebb, hogy a sok tengeri herkenytűnek, antioxidánsnak, de még pszichés dolgoknak is lehet kompenzáló szerepe. Fontos részletnek tűnik, hogy a rizs nem búza vagy rozs. Emellett a feldolgozott ipari szemét fogyasztása is jó eséllyel limitált. Talán nem mindegy, hogy chipset, kekszet és fehér kenyeret nyomunk a fejünkbe kiló számra, vagy egy kis gombóc rizst hallal és zöldségekkel.
Vannak egyébként más népek, ahol magas az átlagéletkor, pedig sem a nagyon fejlett egészségügy, sem a rizs nem jellemző, pl. a Kaukázusban. Ellenben sok erjesztett/érlelt tejterméket és zöldséget fogyasztanak.
Valahogy a zöldség mindig ott van a képben.Éppen a minap jelent meg egy tanulmány, ahol újra górcső alá vették az inuitokat (Észak-Kelet kanadai és grönlandi eszkimó nép). Az előző, 40-50 évvel korábbi tanulmány ugye azt sugallta, hogy a zsíros halon, fókán és egyéb állatokon "tengődő" emberek valahogyan védettek a szív-érrendszeri, a rákos és a cukros megbetegedésekkel szemben, holott a nagy koleszterin fellángolás közepette pont az ellenkezőjét várták. Nagyjából innen jött az Omega-3 fetisizmus is. Most kiderült, hogy a helyzet korántsem rózsás, és részben az akkori egészségügyi viszonyok, azaz bizonyos területeken az orvosi jelenlét teljes hiánya, máshol a szakember terheltsége miatt sok esetben egyszerűen nem agyvérzésnek regisztrálták a haláleseteket. Jelenleg, némileg jobb egészségügyi ellátás mellett, a grönlandi inuitok majdnem 10 évvel élnek kevesebbet, mint dániai "honfitársaik", és az agyvérzés elég gyakori halálozási ok a modern regisztráció szerint. Persze a 76 év még mindig nem kevés olyan életmód mellett (v.ö. hazai várható élettartam a 21. században), és azt se tudjuk, mennyiben változott az étrendjük az elmúlt 50 év alatt. Mindenesetre az Omega-3 varázslatos szívvédő hatása dőlni látszik, és ez jól illeszkedik az utóbbi évek, nem ritkán nagyszabású és kontrollált tanulmányaiba, miszerint a telített zsírok semmivel nem rosszabbak, mint az Omega 3-6-9.
-
Dany007
veterán
Nem, semmi sem biztos, csak a halál.
Egy valami tény ezzel kapcsolatban, hogy Kínában aztán tényleg mindenhez rizst esznek. Random bármit rendelsz egy étteremben a rizs olyan alap hozzávaló az asztalon, mint nálunk a só meg a bors. Ezt akár pár itteni fórumtárs is tanúsíthatja.
Aztán, hogy ebből bármi is következzen attól tartózkodom. De az tény, hogy piszkosul sok rizst esznek. -
djculture
félisten
Hát biztos van sok más tényező is mint ahogy már leirták párszor:
Sokáig Japánban éltek legtovább a nők, de a húszezer ember halálát okozó földrengés és az öngyilkosságok miatt nemrég Kína vette át a vezetést: a szmogos, felhőkarcolókkal és fényreklámokkal teli Hongkongban átlagosan 86 évig élnek az emberek. Bár a város láttán az egészséges életmód az ember utolsó gondolata, a lakók valamit még őrizhetnek ősi kincseikből és szokásaikból. A hosszú és élvezhető öregkor egyik helyi alappillére a tevékeny életmód: a legtöbb hongkongi ember még 70-80 évesen is vígan munkába jár, szabadidejében pedig madzsongozik, ami szellemileg is fitten tartja. A város modernsége az egészségügyi rendszert is érinti, így a betegségek megelőzésében, kezelésében élen járnak, de a rendszeres, szabadban végzett tai chi, a gyakran fogyasztott párolt hal és zöldségköret, illetve az antioxidánsokban gazdag teák is hozzájárulnak a hosszú élethez. A legfőbb érv pedig talán az, hogy a kínai és japán idős emberek nem érzik magukat feleslegesnek: ahelyett, hogy magányosan tévéznének a szobájukban, dolgoznak, vagy barátaikkal játszanak, összejárnak, és nem hagyják el magukat.
Új hozzászólás Aktív témák
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX G17 G713IM 17 notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest