Új hozzászólás Aktív témák
-
fordfairlane
veterán
válasz
Szten Márs #36 üzenetére
Ez az ún. LRH biokémia. Mindent tromfolni kell valami irtó nagy debil hülyeséggel, mert muszáj.
Na, most látom, napi régész. -
kpal
nagyúr
Sót sokhelyen kifelejtik ,lehet lesz nalam mindig egy kicsi
-
Crystalheart
őstag
Szerintem ez az egész sózási mizéria abszolút hely-, sőt, kiszolgáló-függő. Biztos vagyok benne, hogy két különböző McDonald's-ban más-más mértékben sózzák meg a krumplit, még ha van is központi irányadó elv.
Én egyébként közepesen sósan szeretem az olajban sült hasábburgonyát (családom szerint ez durván sós o.O), viszont inkább az otthonit, mert az nem pár deka méregdrágán, hanem kilókban lehet mérni az 500 Ft-os adagot.
Mod: Ja, látom már, hogy azóta elkanyarodott egy kicsit a téma.
-
gzbotii
nagyúr
Hááát nem tudom. Nem mondhatni hogy sokszor eszem ilyen helyeken (max havi 1) de nekem nincs ilyen bajom. Sőt. Még sós is a krumpli
pityókanéha. Pedig szeretem a sós, fűszeres ételeket -
Viszont amit nem tudsz ignorálni az az, hogy az ember 2013-ban is szereti a vizet. Kiváltságosoknak saját medencéjük/pezsgőfürdőjük van és a turisztikai célpontok igen gyakran egybeesnek a vízzel/termálvízzel.
A csimpánz sikítófrásszal menekül a víz közeléből és megfullad a víz alatt.
Pedig nincs közelebbi majomfajta az emberhez. -
lapa
veterán
én a kedvedért elolvastam az angol wiki cikket. ennyi pont elég is volt, tipikus angoltudósos tematika. filozofálgani lehet rajta, és nyilván az ember mindenhol élt, ahol táplálékot talált, de ennyi az evolúciós nyomás. ahogy wiki is írja minden konkrét pontra van józanabb, már alátámasztott indoklás. ennek ellenére az elmélet egy virágzó réte a féltudományos lehetőségeknek, érdemes végigszaladni rajta. közben lehet ignorálni az arányos veseméretet vagy akármi parasztosan egyszerű fiziológiai dolgot.
-
válasz
Szten Márs #84 üzenetére
Azoknál az egyedeknél akiknél a "túlzott sófogyasztás" jelentkezik teljesen hibás étrend/életvitel alapján élnek.
Tipikusan előre feldolgozott/gyors éttermi étrend az ami rengeteg sót tartalmaz.
Ezekben a kajákban pedig a só az utolsó ami miatt aggódni kéne.Ha az ember lehetőségeihez képest rendesen táplálkozik a "túl sok só" egyszerűen kellemetlen lesz.
(#81) lapa: Valószínűleg nem tengervízben éltek.
(#85) Eastman: Ezek a "névtelen tudósok" általában kitalált bullshit amit azzal tesznek hihetőbbé, hogy elé dobnak egy fejlett országot+kutató/tudós/szakértőt.
Tipikusan a szegényebb rétegek azok akiknek több gyerekük van.
A "bemelegedés" egyébként szerintem egy gerjesztett folyamat, de még mindig sokkal kisebb jelenség mint amennyire a média érzékelteti az átlaggal.
A "túlnépesedéstől" szerintem még bőven messze vagyunk.(#86) Иван: Ez sok esetben igaz, de sok esetben nem. Ez önmagában megérne egy külön értekezést.
-
Eastman
addikt
A'szem angol tudósok jutottak arra a megállapításra is, hogy az evolúció az ember esetében úgy ahogy van kuka, mert már nem az párosodik aki biológiailag alkalmas lenne rá a természetes szelekció elvén, hanem akinek több pénze van. Bár ha ilyen ütemben lesz divat bemelegedni, akkor már végképp' nem tudom, hogy ki fog majd párosodni.
...lehet, hogy a Föld, az élő bolygó rutinosan így szabályozza az ember túlnépesedését a saját önvédelme okán. De ki tudja?
-
Szten Márs
nagyúr
Igaz, te nem arra írtad, hogy hoax, hogy a túlzott sófogyasztás ártalmas, hanem arra, hogy a sófogyasztás úgy általánosságban az. Ezt én néztem be, jó, hogy linkeled. De, csak, hogy tisztán lássak: te az egyébként elég általánosan előforduló túlzott sófogyasztást sem tartod károsnak, ha jól értelek, a vita erről megy. Ha mégsem erről megy, akkor epic fail. Már az egész vita, úgy ahogy van.
-
DeFranco
nagyúr
Ahogy jöttem befelé, találtam pár adag szép egészséges pirospozsgás józan paraszti eszet. Tulajdonjog igazolása után nálam átvehető a 3. emelet 21-es szobában.
-
válasz
Szten Márs #77 üzenetére
"Ez a legjobb az egészben. Ugyanis nincs kikiáltva a só ártalmasnak."
Goto:[link]Valahol az egyik általad linkelt tanulmányban hivatkoznak arra, hogy mennyit is képes kiválasztani a vese.
Próbáltam megkeresni, másodjára nem akadtam bele.(#78) lapa: Már nem azért, de kicsit fail az angol tudósokat az asztal alá söpörni származásuk miatt, ha evolúcióról van szó...(gyk.: C.D.)
Arra a téveszmére szerettem volna felhívni a figyelmedet miszerint az őseink "naponta-kétnaponta ittak".
De akár említhetném Newtont is. Egyébkéntmegarasszizmusrossz. -
Szten Márs
nagyúr
"Igen, pont mint a dohányosok akikkel évtizedekig kellett vitatkozni, hogy káros-e a dohányzás"
Köszönöm a válaszod, azt hiszem ezzel sokat segítettél.
A tényeket, érveket, lényegi részeket kellemesen ignorálod, és megpróbálod a személyt hitelteleníteni. Argomentum ad hominem.
"Fogalmam sincs, miért van kikiáltva a só "ártalmasnak". Alapvető és létszükséglet."
Ez a legjobb az egészben. Ugyanis nincs kikiáltva a só ártalmasnak. A túlzott sófogyasztás van kikiáltva ártalmasnak. Ez hatalmas különbség! Azt mindenki elismeri - én is -, hogy a só alapvető és létszükséglet. Viszont van elég sok minden, ami létszükséglet a szervezetben. Mittudomén pl réz, de nem hiszem, hogy bárkinek nehezére esne belátni, hogy attól, hogy bizonyos mennyiségben létszükséglet, nagyobb mennyiségben nem kívánatos. Te viszont a sófogyasztás terén ebbe a hibába esel.
"Az ember egészségére nem a só van káros hatással, hanem a sok mocsok amit megeszik, az alapvető dolgok amiket nem (a vizet is ide sorolnám), és a rendkívül mozgásszegény életmód."
Természetesen káros hatással van az emberi szervezetre a sok mocsok amit megeszik, káros, ha túl kevés vizet iszik, nem túl üdvözlendő a mozgásszegény életmód. Ezt aligha vitatta bárki is. A mondat első részéről meg eleget beszéltünk.
"Nem reprezentatív megfigyelésem szerint pl. a nehéz fizikai munkát végzők tipikusan sósabban esznek."
Mert többet izzadnak.
UI: Attól függetlenül, hogy mennyire értünk, vagy nem értünk egyet, ha van időd, szívesen venném, ha leírád, melyik hivatkozást ajánlod nekem átolavsásra (lsd: előző hsz-eink).
-
Tényleg brilliant. Vagy ezt valami negatív felhanggal kéne érteni?
Rengeteg evolúciós kérdésre ad értelmes választ.(#68) Szten Márs: Mivel kezdem nagyon unni és alapvető ismeretek hiányában kell azzal vitatkoznom, hogy hány száz oldal "tudományos kutatást" gugliztál ki és olvastál-e át erre még utoljára reagálok:
"Akkor ha jól értem, az az érved, hogy a só káros voltának mellesleg nem kevésszer bebizonyított ténye nekem biztos valamiféle önigazolási mániához kapcsolódik"
Igen, pont mint a dohányosok akikkel évtizedekig kellett vitatkozni, hogy káros-e a dohányzás?
(20x5p 100p, azaz napi 1 doboznál kicsit több mint 1,5 órán keresztül füstöt belélegezni káros-e?
Ezt "tudományos" módszerekkel évtizedekig tartott vizsgálni...)
Esetleg a GMO károsságának hiányát, mint jelenleg terítéken lévő kérdést.Fogalmam sincs, miért van kikiáltva a só "ártalmasnak". Alapvető és létszükséglet.
Míg pl. a margarin, ami egy rendkívül káros anyag, mégis mint az "egészséges táplálkozás" része.Az ember egészségére nem a só van káros hatással, hanem a sok mocsok amit megeszik, az alapvető dolgok amiket nem (a vizet is ide sorolnám), és a rendkívül mozgásszegény életmód.
"Valószínűleg a vadak tudják, hogy mennyit is kell nekik nyalogatniuk. Az emberről ez nem feltétlen mondható el"
Nem reprezentatív megfigyelésem szerint pl. a nehéz fizikai munkát végzők tipikusan sósabban esznek. -
lapa
veterán
azért egyetlen tucból ne csinálj statisztikát. elég nagy a (szó szerinti) szórás. lásd nógrádiban is van ilyen is, olyan is. tegnapelőtt ki kellett dobnom a tortilla végét, mert ehetetlen volt. korábban nem volt még ilyen.
a só ízfokozó. nem tudom van-e hasonlóság, de a minap hallottam, hogy a na-glutamát úgy fokozza az ízt, hogy bedurrantja az ízlelőbimbókat. azért van az, hogy a pekingi illatos kutya a sarki mosolygós emberkénél először csak olyan semmilyen, aztán egyre finomabb lesz. egy erőtlen próbát tettem annak kiderítésére, hogy a só ugyanígy műx-e, de nem jutottam sokra.
-
Dany007
veterán
-
Eastman
addikt
Lehet.
Szerk: ...akkor csak annyi a kérdés, hogy szüksége van-e az embernek ilyen brutál sós dolgokra, ennyi sóra egy csomag kekszben? Nekem nincs.
Szerk 2: ...pl. sima sós Nógrádi ropit azt eszem rendszeresen, tehát amellett, hogy pluszban nem sózom a kaját, ergo a sós íz jelen volt az étkezésemben. De a Tuc sztorit már túlzásnak éreztem.
-
DeFranco
nagyúr
Nem az lett sósabb (legalább is annyival biztosan nem) te szoktál el tőle...
Édesanyám nem ehet sósan egy ideje, egyáltalán nem sózhat semmit, csak esetleg főzéskor amennyi feltétlen kell, és ki van bukva ő is, hogy mennyire sós minden. Nekem meg sótlan. Elszokik az ember tőle.
-
Eastman
addikt
Szia!
Nem olvastam el az összes kommentet, és OK is, hogy mindenkinek más a sóigénye. Csak egy dolgot mesélek: Jóideje inkább a natúr ízeket szeretem, nem nagyon sózok semmit. Vettem kb. egy hónapja egy alap Tuc kekszet. Annyira sós volt, hogy nem tudtam megenni, pedig nagyon szeretem az ilyesmi rágcsákat és birom a sós dolgokat. De az brutál módon sózott. Érdekes, hogy előtte kb egy éve ettem ugyan azt és nem emlékszem rá, hogy ne tudtam volna befejezni a paklit. Ha az ízre már nincs pénz, jön a só?
-
Szten Márs
nagyúr
"Persze egyszerű kiguglizni pár 500+ oldalas tanulmányt"
Te, figyelj, igazán nem akarlak megzavarni, de az az 500+ oldal, az kb 150 oldal.
"átolvasás vagy értelmezés nélkül vagdalkozni vele"
A jelen vita szempontjából releváns részeket átolvastam és értelmeztem. Ha te úgy látod, hogy mégsem, kérlek idézz, mutasd meg, hogy hol, melyik résszel kapcsolatban vannak más meglátásaid, gondolataid stb....
"A saját magad által linket tanulmány hivatkozásait ajánlom ezzel kapcsolatban."
Köszi! Melyiket ajánlanád közülük konkrétan? Nem akarok végigmenni az összesen, de gondolom, akkor van legalább egy ott, amit hasznosnak ítélsz.
"Azon meg a szkander, hogy bebizonyítsd nem káros az életvitel amit ~20 éve folytat a családod."
Akkor ha jól értem, az az érved, hogy a só káros voltának mellesleg nem kevésszer bebizonyított ténye nekem biztos valamiféle önigazolási mániához kapcsolódik, és tulajdonképpen ezért nincs igazam, hovatovább valamilyen furmányos és ismeretlen módon az én önigazolási eszméim miatt nincs igaza senkinek, legyen az bármilyen távoli ország bármilyen lakosa, aki ezt állítja? Egyébként ahogy említettem, nem egészségügyi megfontolások maitt étkezem úgy, ahogy, ráadásul, amint szintén írtam, a só otthoni ízesítőként való plusz használatának hiánya nem jelenti sem nálam, sem más átlagosan táplálkozó embernél azt, hogy kevés nátriumot vinne be - ami azt illeti, sós kiflik, nem ritkán becsúszó éttermi kaja, felvágottak, szalámik, különféle ételízesítők és fene tudja még miféle élelmiszeripari termékek tele vannak sóval (az erős pistának úgy emlékszem 10%-a só!), szóval erősen valószínű, hogy így is jóval 1,5 g/nap felett vagyok - az innentől kezdve pedig azt hiszem belátható, hogy nem igazán ül már az alapja sem ennek a gondolatmenetnek, de még ettől eltekintve is elgondolkoztató, hogy vajon bizonyos érvek miért helytállóbbak, vagy éppen tévesebbek attól, hogy x vagy y a motiváló ereje annak, hogy azokat felhozzuk. Én valahogy ezt nem értem. .
"Ezzel kapcsolatban linkeltem neked a cikket"
Ezzel kapcsolatosan írtam, hogy sajnos nem úgy működik a dolog, hogy áááhh, nátriumból a többszörösét visszük be annak, mint amennyit kéne, akkor vigyük be káliumból és magnéziumból is, és minden jó lesz. Ezért, bár valóban, ahogy írtam és még be is idéztem, ezen módon csökkenteni talán lehet a túlzott nátriumbevitel káros hatásait, de megszüntetni nem. Szóval igen, köszi, de ezt már átbeszéltük.
"Az erdei vadakra visszatérve: az etető mellé is ki kell tenni a sót, mert az állatok szabadon nyalogathatják amennyi jólesik... De az embernek nem szabad annyit enni amennyi jólesik, mert káros."
Valószínűleg a vadak tudják, hogy mennyit is kell nekik nyalogatniuk. Az emberről ez nem feltétlen mondható el, ellenben tudatosan képes lehet figyelni rá - ha meg képes lehet figyelni rá, akkor miért kell mindenféle dezinformálással ezt megnehezíteni?
-
DeFranco
nagyúr
Ott a pont egyébként
#60 lapa: meglehet, mint ahogy nagyjából predesztinált egy motor futásteljesítménye is. Karbantartás nélkül viszont nem fogja meg sem közelíteni a predesztinált futásteljesítményt egyik sem. Jó input, jó üzemeltetési körülmények, rendszeres kikormolás. Meg a józan paraszti ész.
Elrúgott pöttyös LOL-t okozott...
-
lapa
veterán
figyu ez 5 éves cikk. azóta már kétszer bebizonyították az ellenkezőjét, meg annak is az ellenkezőjét. pölö pont a kentucky reklámozza már jó ideje természetes olajosnak a krumplit. de legalábbis valami napraforgó-szaganyagot kevernek bele.
de most nem linkelem, mit ír a scientificamerican a párolt brokkoliról, mert omg. amúgy tegnapelőtt találam egy teljesen rendben lévő pici fejet a kertben, vége is lett mint a botnak ott helyben. szóval nyers répa, nyers brokkoli, nyers marhahús, nyers kagyló.
@D1Rect: szóval igazából vízi életmódot folytattunk a majmok után, csak elfelejtett alkalmazkodni a testünk többi része. de okosak lettünk, így le tudjuk úszni például a medúzát. mást nem nagyon. ezt honnan szedted? hírcsárda? magyar közlöny?
nem ugyanaz egy sótömb az asztalon, meg beledarálni mindenbe. minden állat kiválasztja a sókat, de nem tudom milyen összefüggést szeretnél megvilágítani a sós izzadással. gondolom az állatoknak olyan maradna a bundájuk, minket meg nem zavar, cserébe fertőtlenít.
-
válasz
Szten Márs #54 üzenetére
"Ez ugye azt jelenti, hogy egyetlen komolyabb, megfelelő módszertannal elvégzett, megfelelően értékelt (magyarán egyetlen értelmes) tanulmányt sem tudnál mutatni a véleményed alátámasztására?"
Ez azt jelenti, hogy a folyadékbevitelt tipikusan nem szokták vizsgálni."Erre is kérnék tőled hivatkozást, de ha ilyen bulvár jellegű éljünkegészségesen cikkeket fogadsz csak el, azoknál bármivel komolyabb tanulmányokat nem, lehet felesleges."
A saját magad által linket tanulmány hivatkozásait ajánlom ezzel kapcsolatban.
Persze egyszerű kiguglizni pár 500+ oldalas tanulmányt aminek a címe kb. megfelel és átolvasás vagy értelmezés nélkül vagdalkozni vele, mint "érv".
Majd lekezelő stílusban úgy csinálni, mintha ténylegesen alátámasztottad volna a mondanivalódat "tudományosan" miközben el sem olvastad azt amivel érvelsz."A tönkretett só témakörét az előbbiekben megbeszéltük. Érdemben nem is reagáltál rá,"
Ezzel kapcsolatban linkeltem neked a cikket:[link]Azon meg a szkander, hogy bebizonyítsd nem káros az életvitel amit ~20 éve folytat a családod.
Van egy csomó szemét a táplálékunkban, de a só egy nélkülözhetetlen összetevője az életnek, mégis valamiért azt találták ki, hogy pont ez a "káros" és ezt kell száműzni a konyhából.(#55) lapa: Evolúciós szempontból valószínűleg a majom és az ember közötti átmenet vízben élte az élete jelentős részét és fő táplálékforrása a hal volt.
A majmok tipikusan nem tudják visszatartani a lélegzetüket és az orruk sem olyan alakú, hogy merüléskor légbuborék képződjön, valószínűleg ezért tűnt el a bundánk is kivéve a fejet.
Evolúciós szempontból ami érdekes, hogy az ember sósat izzad ami nem jellemző a szárazföldi emlősökre.Az erdei vadakra visszatérve: az etető mellé is ki kell tenni a sót, mert az állatok szabadon nyalogathatják amennyi jólesik... De az embernek nem szabad annyit enni amennyi jólesik, mert káros. Ééérted?
-
Gergő_
őstag
Csak egy kis elrentettésnek hogy páran lemondjanak erről a szemétről:
Egy részletes leírás hogy miről is van szó
Konkluzió: süssön mindenki krumplit halolajban. :)))
-
RexpecT
addikt
Számomra meg inkább sósabbak szoktak lenni ezek a kaják.
-
lapa
veterán
-
Иван
őstag
Neked válaszolok, de úgy zusammen írom.
Szerintem az egy dolog, hogy sokan tömik magukat a szennyel, de én sokkalta nagyobb problémát látok abban (vagyis jó, nem nagyobbat, de legalább ekkora), hogy az átlagember nem mozog, nem sportol rendszeresen. Nem csak az elhízott emberekre gondolok, meg hogy mindenki gyúrja ki magát, de nekem kifejezetten jól esik a sok ülés után heti 1-2 alkalom úszást/futás/akármit beiktatni. Az ember jobban érzi magát.
És lemenni a parkba futni 3 kört aztán tényleg nem pénz kérdése, csak elhatározás.
-
lapa
veterán
ha a sokat ivó állatok tovább élnének, mostanra minden állat sokat inna. ilyen egyszerű. de behelyettesítheted emberrel is. ez tök független életmódtól meg minden mástól. sőt, az egyetlen biztos pontunk az élet megértéséhez. nézd meg fentebb, szart se tudunk biztosan még olyan egyszerű dolgokról se, mint a só.
-
baluka26
veterán
Azért a "régi" dolgokat összehasonlítani a modernnel. Botrányosan alacsony várható élettartam, az okai összetettek, de honnan tudod, hogy pl. ez nem volt benne?
Akkor ülne ez az összehasonlítás, ha ua. életszínvonal tartható lenne azzal a folyadékbevitellel. Persze ezt kitalálni lehetetlen, patthelyzet. -
lapa
veterán
erről a dehidratáltságról annyit, hogy józan paraszti ésszel evolúciós mértékben régebben nem volt olyan hozzáférésünk a vízhez, mint most. naponta, akár kétnaponta ittunk (lásd erdei vadak). szóval úgy gondolom a dehidratáltság inkább a bevitt hulladék arányában létezik.
@kovsol: heston csinált a tökéletes kajákat kutatva fish & chipset. röviden:
-vagy találsz jó krumplit, vagy veszel akármilyet.
-nagyjából 10 x 10-es cikkekre-hasábokra (nem mekis minimálhasábokra) vágod
-folyó víz 5 percig (keményítő lemosás)
-addig főzöd, míg széle és csak az elkezd morzsállani
-leszűr, felitat, tálcán hűtőbe rak 30 percre (nedvesség elvonása)
-130 fokon 5 perc fritőz
-kivesz, felitat, hűtő 30 perc
-készre süt (nem láttam pontosan mondta-e, de gondolom szokásos magas hőmérsékleten.a rombuszhalhoz kifejlesztett valami állat panírt, hasonlót, mint a kfc-ben van. annak talán nekifutok valamikor.
-
Szten Márs
nagyúr
"A "tanulmányok" tipikusan nem mint "egész rendszer" vizsgálják az emberi szervezetet"
Ez ugye azt jelenti, hogy egyetlen komolyabb, megfelelő módszertannal elvégzett, megfelelően értékelt (magyarán egyetlen értelmes) tanulmányt sem tudnál mutatni a véleményed alátámasztására? Tipikus próbálkozás ilyen esetben azokat megpróbálni hitelteleníteni, valamint mindenféle holisztikus szemléleteket hangoztatni. Egyébként a holisztikus szemlélet arra nem terjed ki, ha már mindenféle elemek egyensúlyát hangoztatod, hogy azok túlzott bevitelének a hatását is vizsgálni kéne ez esetben?"A lakosság túlnyomó többsége dehidratált, nem a só okoz problémát, hanem a tönkretett só folyadékbevitel nélkül."
A tönkretett só témakörét az előbbiekben megbeszéltük. Érdemben nem is reagáltál rá, szóval azt hiszem ezzel meg is egyeztünk abban, hogy a nátrium-kálium-magnézium arány csak bizonyos kereteken belül, bizonyos mértékig tudja a túlzott konyhasófogyasztás káros hatását tompítani, ettől az nem lesz hoax."Én azt állítom, hogy annyira sózd a kaját finomítatlan sóval amennyire neked jól esik, és igyál hozzá "sok vizet".
A fölösleget úgyis kiválasztod."
Erre is kérnék tőled hivatkozást, de ha ilyen bulvár jellegű éljünkegészségesen cikkeket fogadsz csak el, azoknál bármivel komolyabb tanulmányokat nem, lehet felesleges.Egyébként nem kell félteni, igen sok élelmiszerben van bőven só, valamint nem csak otthon étkezem. A napi optimális mennyiséget bőven beviszem így is - a különbség annyi, hogy a lakosság többségével ellentétben nem a többszörösét. És azt hiszem, ha már ebben hiszel, kicsit optimálisabb beviteli arányt valósítok meg nátrium-kálium téren is
(Az igazsághoz azért hozzá kell tenni, hogy talán nem túl meglepő módon nem szeretem a só izét. Az elhagyásának okai között ez szerepel első helyen, a többi sokadlagos.) -
Dany007
veterán
válasz
Szten Márs #46 üzenetére
Hohó.
Jó látni, hogy még jársz erre felé is a fórumon!
-
válasz
Szten Márs #46 üzenetére
"Tehát te azt állítod, hogy ha megtartjuk az egyensúlyt a kálium-, magnézium- és nátriumbevitel között, akkor tömhetjük a konyhasót, mert nem a mennyiség, hanem az arány számít?"
Én azt állítom, hogy annyira sózd a kaját finomítatlan sóval amennyire neked jól esik, és igyál hozzá "sok vizet".
A fölösleget úgyis kiválasztod.A "tanulmányok" tipikusan nem mint "egész rendszer" vizsgálják az emberi szervezetet.
(Ez a hozzáállás valamikor az 1900-as évek első felében alakult ki.)
A lakosság túlnyomó többsége dehidratált, nem a só okoz problémát, hanem a tönkretett só folyadékbevitel nélkül.
Igen, hoax, mert rossz okot nevez meg."(Arról nem is beszélve, hogy a cikkíró értelemszerűen a gyorséttermi kajákon/kajákban lévő finomított konyhasóra gondolt, tehát eleve felesleges volt belekötni, mert ebben még te is egyetértesz vele.)"
A bejegyzés írója szerintem általánosságban beszélt a sóról, mert valószínűleg ő sem volt tisztában vele, hogy van különbség só és só között, mint ahogy te sem.
(#48) Szten Márs:
"Ami azt illeti én 1994 óta nem láttam/látok otthon konyhasót."
Ez azért nagyon meredek. Só nélkül a szervezet nem képes megfelelően megtartani a vizet.
Nem véletlen, hogy a testépítők elhagyják verseny előtt az étrendből, csak így tudnak megfelelően kiszikkadni.Nyilván így érthető, hogy miért szeretnél valami "bizonyítékot" a só "károsságára".
-
kovsol
titán
Én még Angliában ettem olyan fish and chipset ahol ahol karikára szelve sütötték ki a krumplit és isteni arany színű kérek volt rajta. A hol meg nagyon omlós volt, és akkor sütötték frissen. Mikor bementünk felvették a rendelést és kisütötték nekünk! Nem pedig egy elfásult fost adtak.
Itthon úgy tudtam reprodukálni ezt a kérget, amikor előfőztem sütés előtt a krumplit, de nem teljesen ugyan olyan lett.
Amúgy meg a só teljes elhagyásával szerintem sok étel nem lesz egyszerűen jó. Fűszerezni kell az ételt, de nem úgy, hogy elnyomja az alapanyagok ízét, hanem csak ahhoz hozzáadjon.
-
Szten Márs
nagyúr
-
Gergő_
őstag
válasz
Szten Márs #46 üzenetére
"A nátriumszükségletünk kb 1,5g/nap ([link]), míg a káliumé 4,7g/nap ([link]), a magnézium meg hát, hmm, mondjuk 0,3-0,4 g/nap ([link]). "
Ezeket képesek vagyunk zöldségekkel bevinni?
mert szerintem igen, 3 hónapig nem ettem sót(mármint annyival kevesebbet ettem amivel korábban fűszereztem. ez elég tetemes mennyiség), és igazából nem történt semmi különös. Rengeteg brokkoli, kel(fodros), burgonya, hal, és bárány. -
Szten Márs
nagyúr
Nagyon jó ez az internet. Az egyik oldal azzal riogat, hogy vigyázat, kálium is kerül a konyhasóba nátrium mellett, és ez milyen egészségtelen, sőt veszélyes, a másik meg azzal, hogy nem kerül kálium a konyhasóba a nátrium mellett és ez milyen egészségtelen. Megáll az ész.
Csak erős idegzetűeknek - és persze ne feledje senki, az ezeken az oldalakon leírtak a valósággal véletlen sem mutatnak egyezést:
[link] [link]
(Ritkán linkelek olyasmit, amit amúgy én magam képtelen lennék teljesen végigolvasni, ezek speciel olyanok... de amennyit láttam belőlük, az is bőven elég volt, hogy rácsodálkozhassak, mennyire alacsony az a bizonyos kerítés...)De térjünk vissza a témánkhoz. Tehát te azt állítod, hogy ha megtartjuk az egyensúlyt a kálium-, magnézium- és nátriumbevitel között, akkor tömhetjük a konyhasót, mert nem a mennyiség, hanem az arány számít?
A nátriumszükségletünk kb 1,5g/nap ([link]), míg a káliumé 4,7g/nap ([link]), a magnézium meg hát, hmm, mondjuk 0,3-0,4 g/nap ([link]). Akkor tehát mondjuk ha kb. háromszor annyi sót eszünk mint kéne, ami egy teljesen reális érték ([link] - "Males consumed more sodium than females, with intakes above 4,000 mg/day"), akkor elég annyit tennünk, hogy a kálium- és magnéziumbevitelt is megháromszorozzuk és már nem is lesz káros a (konyha)só - hiszen a só károssága egy hoax?
A magnéziumos linken egy apró érdekesség:
"Too much magnesium can cause serious health problems, including nausea, vomiting, severely lowered blood pressure, confusion, slowed heart rate, respiratory paralysis, deficiencies of other minerals, coma, cardiac arrhythmias, cariac arrest, and death."Azt hiszem ezzel láthatjuk is, hogy nem csak az arányok számítanak, és az arányok megtartása mellett sem lehet ízlés szerint növelni ezen elemek bevitelét. De legyünk jófejek, vegyük ki a magnéziumot a versenyből. Vegyük elő a nátriumos hivatkozásomat: [link]
Egy kis részlet belőle:
"There is considerable evidence that salt sensitivity is modifiable. The rise in blood pressure from increased sodium chloride intake is blunted in the setting of a diet that is high in potassium or that is low in fat, and rich in minerals; nonetheless, a dose-response relationship between sodium intake and blood pressure still persists".
Magyarán igen, ha egyensúlyt teremtünk a kálium- és nátriumbevitelben, akkor tompítható a túlzott nátriumfogyasztás okozta probléma, de csak tompítható, nem eltüntethető. A nátrium-klorid túlzott fogyasztása ettől még káros marad. Szóval nem, nem hoax. (Arról nem is beszélve, hogy a cikkíró értelemszerűen a gyorséttermi kajákon/kajákban lévő finomított konyhasóra gondolt, tehát eleve felesleges volt belekötni, mert ebben még te is egyetértesz vele.)
-
keIdor
titán
"Semmi zsír vagy só"
Ha tényleg semennyi, az sem egészségesebb...Én a mértékben hiszek. Az hogy 2-3 hetente betévedek egy MC vagy BK-ba és eszek két McFarm-ot vagy Whoopert (mindegy) egy Nestea-vel meg egy fánkkal, bajom nem lesz. Krumplit csak azért eszem, mert jár a kupon mellé...
-
Gergő_
őstag
Igen, de pont ez a gond. Elfelejettük hogy miért eszünk. A legalapvetőbb szinten szerintem azért hogy ne legyünk éhesek.De mivel oldjuk meg?
Aztán elkezdünk gyorséttermekbe járni és rengeteg úgymond mesterséges(nem tudok rá jobb szót) élelmiszert fogyasztani. És rendre ugyanazokat a dolgokat kívánjuk. Én pl most nagyon ennék jégkrémet, nem tudom megmondani miért, pedig nem vagyok éhes.
Próbálok az új évben kizárolag párolt zöldségeket halat és gyümölcsöt enni. Semmi zsír vagy só. Hát..nem nagyon hiszek benne hogy képes leszek sokáig csinálni. Egyáltalán nem vagyok elhízva, de nem érzem magam jól a bőrömben és ennek az okát a egészségtelen élelmiszerek tartós fogyasztásában látom. -
bambano
titán
a mekket ésszel kell használni. gyorsétterem, nem kirándulási célpont. ha éppen gyorsan kellene enned valamit, hogy ne dögölj éhen, akkor arra jó.
a legnagyobb baja szerintem az, hogy rohadt drága. a második legnagyobb baja, hogy talicskával kell kihordani utána a szemetet. amennyiből jóllakom a mekkben, annyiból kisebb vidéki kamionstopban másfél-két adag rendes ételt eszem.
-
Gergő_
őstag
Mekdonácz, kb 6-7 éve, akkor is voltam utoljára mekiben.
állok a sorban valami ipari hulladékért, a mellettem lévő kasszához csávókám viszi vissza a krumplit, amit megkezdett, arc odamegy a kasszához és beszél az egyik szolgával.(én is dolgoztam gyorsétteremben, nevezhetjük így őket azt hiszem, 99% nem élvezi amit csinál). az kikapja kezéből, hátraviszi, körülnéz.... de ő nem látja hogy én igen... majd visszaönti a krumplit a többi közé, és lapátol egy újat neki a másik fertályról.
Biztos túl volt sózva.
retkes xar az összes gyorsétterem. talán a krumpli a legegészségesebb eledelük, valóban, amiért érdemes bemenni egyeseknek hozzájuk.
Amíg valaki nem fejleszt ki egy lazább vagy súlyosabb gasztroenteriális betegséget vagy tegyük fel valami durvábbat, addig persze nem zavarja hogy mit eszik, csak az ízek után megy a feje. Én is így voltam.
A ízfokozók és bizonyos cukrok nagyon addiktívak, meg ki tudja még mi van benne.
A másik ok amiért nem eszek gyorsétteremben az az hogy mindig inkább éhesebb lettem egy értelmesebb adagtól. Inkább megpárolok egy kis halat és brokkolit bármilyen só, fűszer vagy szósz nélkül és nem vagyok éhes. -
válasz
Szten Márs #36 üzenetére
"Mesélj, hogy teszik tönkre a finomítással a sót?"
"A só ilyen szempontból nagyon hasonló a cukorhoz. A földből bányászott vagy tengerből kivont finomítatlan só a nyomelemek széles választékát tartalmazza, gyakran ugyanolyan arányban, ahogy az emberi vérben is előfordulnak. Ezek közé tartozik a magnézium és a kálium, amelyek elengedhetetlenek az egészség fenntartása és a nátrium felhasználása szempontjából.
A kálium és a magnézium a nátriummal együtt szabályozzák a vízháztartást, valamint az idegi és izom ingerületeket. Minél több nátriumot fogyasztunk, annál több káliumra és magnéziumra van szükségünk az egyensúly fenntartásához. Utóbbiakból kevesen juttatnak megfelelő mennyiséget a szervezetükbe, miközben a sóval együtt nagy mennyiségű nátriumot fogyasztunk.
A finomított, ipari asztali sóból viszont kivonják ezeket a nyomelemeket. Csupán a tiszta nátrium-klorid marad, amelyhez tapadást gátló adalékanyagot és esetenként jódot adnak."
Forrás:[link]
Nem a só okozza a szervezet rendellenes működését, hanem az, hogy tönkreteszik és általában az emberek dehidratáltak.
Ahhoz, hogy a vese ki tudja választani a felesleget értelemszerűen víz szükséges. -
Szten Márs
nagyúr
Mesélj, hogy teszik tönkre a finomítással a sót?
Gondolom az is hoax, hogy a túlzott nátriumbevitel nem tesz jót a vérnyomásnak (növeli azt) és az azzal összefüggő bajoknak?
[link]
[link]Csak egy érdekesebb idézet:
"These results support other evidence suggesting that a modest and long-term reduction in population salt intake could reduce strokes, heart attacks, and heart failure. Furthermore, our meta-analysis demonstrates a correlation between the magnitude of salt reduction and the magnitude of blood pressure reduction."
És ezeket nem az AntalValiról, vagy hasonló szintű oldalról citáltam... Tudsz adni esetleg forrást, amely alapján azt állítod, hogy a túlzott sófogyasztás káros hatása hoax?
A témaindító hozzászóláshoz: a KFC meg a Burger King krumplija nekem éppen, hogy ehető, ha sósabb lenne, nem nagyon tudnám megenni. Az McDonaldsos krumplik olyan szinten tocsognak a sótól, hogy számomra teljesen ehetetlenek. Sót meg könnyebb hozzáadni, mint elvenni, szóval azt hiszem korrekt, hogy nem sózzák rommá.
-
mephi666
nagyúr
én még úgy 1 hónapja vettem asszem teszkóban valami 2.5kilós elősütött/mélyfagyasztott (jó akciós) hasábburgonyát, ami elég vékonyra van szeletelve és olajban frissen kisütve, majd jól besózva megközelíti a mcdonalds-ost
az is lehet, hogy a sok só azért kell, hogy tompítsa az ízérzékelést és ugyanolyannak érezze az ember az ízét, akárhol is eszi?
-
lapa
veterán
aki evett bárhol nyugaton gyorséttermi sültkrumplit, annak az itthonival a só lesz a legkisebb baja. sajnos az ég és föld. pedig minden más nagyjából ugyanolyan, de a krumpli az egy álom kint.
amúgy grander szenya for prez. meg a dupla western whopper.
-
Thome
veterán
válasz
Motion_Blur #27 üzenetére
Szerintem a havi minimálbérért (vagy még annyi se) pont sz*rnak rá hogy elsózott-e vagy sem, nincs itt semmiféle üzletpolitika. Pláne ha sok esetben csak az első üdítő kerül csak dellába.
-
Motion_Blur
félisten
Szerintem az összes túl van sózva, pont azért hogy vedd hozzá az üdítőt. Bár én is úgy vettem észre hogy már nem sózzák túl annyira mint régebben de nekem még így is sok.
Neked valszeg nagyobb a só/fűszer igényed mint az átlagnak.
-
Иван
őstag
Jó kérdés sok-e. Én sose voltam nagy gyorskajáldás (évi egyszer ha ettem ott), de amióta felkerültem Pestre a gyors 250ft-os sajtburger kéthetente tuti elcsábít engem is, mint délutáni harapnivaló, és mindig lelkiismeret furdalásom van, hogy tömöm magamba a szart. De tényleg nem tudom mi számít soknak és mi nem.
KFC-ben mit szeretnek az emberek? Én nem nagyon bírom a csípőset, bementem kérni múltkor egy menüt, kipróbáljuk. Volt benne ugye a szóda, 2 csirkecomb, 5 csirkeszárny meg krumpli.A krumpli elég gagyi volt (mekis után tuti, szerintem ott a legjobb), és diekt nem csipőset kértem, mikor rákérdeztek, d így is úgy kellett letukmálnom magamba 4 adag gyömbér mellett, mert majd kiégett a szám. Most vagy nem figyeltek és csípőset kaptam, vagy alapból jó fűszeres.
-
Lenry
félisten
nem mindenhol
Szeged
* I. Meki (Belváros) - 1 pohár, 1 üdítő
* II. Meki (Rókus) - 1 pohár, sok üdítő, amíg oda nem szoktak azok, akik már a poharat is otthonról hozták, azóta 1 pohár, 1 üdítő
* I. Burger King (Belváros) - 1 pohár, 1 üdítő
* II. Burger King (Makkosház) - 1 pohár, sok üdítő, remélem ez így is marad
* KFC (Árkád) - 1 pohár, sok üdítő, a jövőbeni sorsa nem izgat. egyszer ettem ott. sült csirkét árulnak. -
baluka26
veterán
válasz
banhammer #11 üzenetére
Kár, hogy utántöltheted az italt ingyen
bambano: Igen, a krumpli úgy látszik költségcsökkentő. KFC-ben ettünk bátyámmal bő két hónapja, kettő ugyanazt, én menüben, ő krumpli nélkül. Szólt a csajszi, hogy inkább kérjem menüben, mert bár 60 forinttal drágább, korlátlanul fogyaszthatsz vele üdítőt, a másikkal csak egy adagot
Mekis sültkrumplit ki kell önteni tálcára, és kicsit megmozgatni a tálcát. Úgy nem sós
-
"hogy a só ártalmas"
Ez egy hoax.
Az ember több mint fele víz. Sós víz(ugye a földi élet a tengerben alakult ki).
Kiválasztáskor szinte bármennyi sót képesek kiválasztani a vesék, ha van elegendő folyadék.Ami a témában említést érdemel az az, hogy teszik tönkre a finomítással a sót.
-
mephi666
nagyúr
az ilyet véresre kellene csapkodni korbáccsal és rendesen besózni a sebeit
on: mekiben kb a mi ízlésvilágunkhoz van sózva a krumpli, mert barátnőmék és én is elég sok sóval eszünk mindent és az úgy pont jó nekünk
hétvégén pl brassóit sütöttünk, amit kóstolgattam közben, de azért majdnem túlsóztam... ízlett végül mindkettőnknek
amúgy megértem, ha kevesebb sót használnak, mert megsózni még mindig egyszerűbb, mint sótalanítani
-
Lenry
félisten
amíg nem gyújtasz fel érte senkit, nem gond
-
Dany007
veterán
Kaparja a fene...
Félévente egyszer eszek onnan, azt kibírom.
Nemrég még volt olyan spéci krumpli. Nem tudom mi volt a neve... Ilyen félbevágott krumplik főve vagy sütve nem tudom... Asszem fűszereskrumpli volt a neve... No az tényleg olyan brutál sós volt, hogy én is elkezdtem kapirgálni. Mert amúgy finom, de azt nem lehetett megenni simán. -
Dany007
veterán
-
bambano
titán
válasz
banhammer #11 üzenetére
ez egy tökéletes üzletpolitika annak fényében, hogy a második üdítő sok mekiben ingyen van.
meg azt sem értem a mekis üzletpolitikában, hogy időnként mintha a krumplinak negatív ára lenne, mert egy szendvics meg egy üdítő nem sokkal olcsóbb, vagy néha drágábbnak tűnik, mint ugyanez menüben (+ krumpli).
-
bambano
titán
a mekis krumpli az én ízlésem szerint annyira sós szokott lenni, hogy legszívesebben megrugdosnám a sok tahóját, hogy mi a francnak tesznek krumplit a só közé...
ha sót akarsz enni, nyalogass sókristályt. a krumplit azért esszük, hogy a krumpli ízét érezzük.
-
banhammer
veterán
Miert nem kersz alapbol kulon sot a krumplid melle?
Ilyen hulyeseg miatt turaztatni magad. -
keIdor
titán
Nekem egyikkel sincs bajom, KFC-be csak évi egyszer ha bemegyek, annyira nem vagyok csirkehúsos, csak az az oka, bár a Longer egész jó meg olcsó is.
Ez kéne még nekem: TacoBell. Ide rendszeresen járnék, képek alapján.
Aztán lehet nagyobb a füstje mint a lángja, nem tudom...
-
Melack
veterán
Én is havi 2-3 alkalommal eszek ilyen helyeken, de kebabot már többször (saját rizsükkel vagy mi a szösz, nevét sose tudom). Nekem a Mekis kajától mindig vacakol a gyomrom, ezért sem eszek ott, és nem is tudom, hogyan csinálják a krupmlit.
Ha már hamburger, akkor Páromé a legjobb
- tudom elfogult vagyok, de akkor is. Ő mindig jól sózza meg a kaját.
-
keIdor
titán
Én meg McDonald's-nál direkt só nélkül kérem a krumplit, mert olyan, mintha sóbányában mártogatták volna őket... én is "sokat" (havi két alkalom soknak számít? nem tudom) járok McDonald's-ba meg Burger King-be, nem vagy vele egyedül.
Mondjuk én nem az ízük miatt, hanem az idő hiánya miatt. Bár szerintem finomnak finom, de egy gyros/kebab vagy "igazi" hamburger azért jobban adja.
-
Melack
veterán
A leírtakból lehet úgy tűnik, de nem túráztatom őket - nem mindet. Amikor az elején megkérdem, sokszor direktbe tesznek rá pluszba - ergó tényleg nem nagyon sózzák meg.
A sóigényem nem csak nekem lehet magas, mert mások is jelezték ezt már.
Igazából csak kiírtam magamból, gondoltam így könnyebb lesz
-
Psychonaut
veterán
Pont azért nincs rajta több, mert mindenkinek más az igénye. Sózni lehet. Sót leszedni nem lehet.
-
Иван
őstag
BK meg KFC is fosch.
Meki meg Nordsee elmegy.
Új hozzászólás Aktív témák
- P15 Gen2i 15.6" 4K OLED érintő i7-11850H RTX A2000 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Apple iPhone 13 Pro Max 128 GB Sierra Blue független 100% Akku
- ASUS ROG-STRIX-RX5700XT-O8G-GAMING RX 5700 XT 8GB GDDR6 OC PCIE
- Thinkpad P16 Gen2 16" FHD+ IPS i7-13850HX RTX 1000 Ada 32GB 1TB NVMe gar
- P14s Gen5 14" FHD+ IPS Ryzen 7 PRO 8840HS Radeon 780M 16GB 512GB magyar vbill ujjlolv IR kam ga
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3288
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3328, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9500 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 Super 8GB AeroCool 800 DeepCool 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest