Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
-
Chaser
legenda
válasz
Hieronymus #102 üzenetére
Soha nem eszek bolti salatat, mindig csinalom, uborkasalatat, paradicsom salaltat, salata-salatat csak tojasos nokedli melle eszek, ott is ritkan
Francia salata a kedvencem, de azt nem eszem etel melle, csak magabanSzerk:
Egyebkent foliaban termesztett paradicsom, paprika is lehet finom, meg lanykoromban dolgoztam olyan helyen, nem volt baj az izekkel, direkt ritkitottak is a termest, h nagyobb/finomabb legyen a tibbi -
"...olyan ronda, hogy a polcról le se vennéd ..."
Akkor ronda a paradicsom, ha közvetlen víz éri.
Nagyjából fedett helyre szokták ültetni, ha lehetséges, déli fekvéssel, mert akkor éri a legtöbb fény.
Öntözni csak a tövénél szabad, de ott bőségesen.
Ekkor lesz szép a paradicsom, nem csak finom.
Amúgy a paradicsomok esetében is, az iparszerű termelésbe, nagy hozamú hibrideket tolnak, a nagyobb haszonért. Az íz nem érdekes számukra, nem Ők eszik, hanem a vásárlók. -
madgie
titán
Wow, egy egész billentyűvel ütöttem odébb, dekirály. Szerinted a nátrium-glutamát az mi? Pont ez.
Hieronymus: ja, csak eleve nem kapsz normális ízű uborkát a boltban, szarrá kell sózni, hogy egyáltalán legyen valami íze. De (há már umami) ott a paradicsom esete, amiből szintén nem kapsz szinte soha normális ízűt, feleségem nagyszüleinél van olyan a kertben, olyan ronda, hogy a polcról le se vennéd a teszkóban, de elájulsz, akkora ízorgia.
-
"....hiszen elni is egeszsegtelen ebben a vilagban ( : ..."
Pontosan.
Vanak olyan dolgok, amit nem tudsz kikerülni, akármennyire is szeretnéd. Légszennyezés, a műanyag szemcsékkel dúsított ivóvíz, ...
Legalább azokat a dolgokat érdemes lenne kikerülni, amit viszonylag egyszerűen egészségesebb változatra lehet cserélni.
Nagyon egyszerű példa.
Lehet kész uborkasalátát kapni. Elkészíteni nagyjából 5 perccel több, fele annyiba kerül és olyanra ízesíted a salátát, amilyenre akarod. A saját készítésű nem lesz tele tartósítószerekkel, hogy több napon kitarthasson az uborkaszelet, a kész termék savas levében. -
Vesporigo
aktív tag
Az ivóvíz tele van mindenféle hormonokkal, a levegő szennyezett, a stressz és egyéb lelki problémák is negatívan befolyásolják az életünket. Nem hiszem, hogy évi pár gramm vegeta miatt kellene aggódnom.
Chaser: jó ötletet adtál, ma rakott krumplit készítek.
-
Chaser
legenda
válasz
Hieronymus #95 üzenetére
Jah, draga so, en is igy latom, levest pl feldobja, ha nem is az ize miatt ami megvan nelkule is, de nekem tetszenek a mini zoldsegdarabok, ha egeszsegtelen pffffff, mindenrol kitalaljak egy ido utan h az, nem is ertem mert nem kotik fel sokan magukat, hiszen elni is egeszsegtelen ebben a vilagban ( :
-
madgie
titán
válasz
Hieronymus #95 üzenetére
Ez így van, de nem is kell sok belőle, vagy egy évig eltart nekünk egy zacskó delikát.
-
A glutamáttal nincs bajom.
A vegeta tartalma:
Só, 15,5% szárított zöldség (sárgarépa, pasztinák, burgonya, hagyma, zeller és zellerlevél) ízfokozó szerek, cukor, fűszerek, kukorica keményítő, színezőszer.
A sótartalom 56,9%, a maradék 27,6% legnagyobb része ízfokozó anyag.Gyakorlatilag nagyon drága só, sok ízesítővel és kevés zöldséggel keverve.
-
Chaser
legenda
válasz
Hieronymus #90 üzenetére
azzal mi a baj?
-
madgie
titán
válasz
Hieronymus #90 üzenetére
Amíg a fél gasztróvilág az unamit hajkurássza a szárított sonkákban, kemény sajtokban, addig nyugodtan mehet az a csipetnyi glutamát a kajákba. Ezt a delikát/vegeta stoppot legalább olyan erőltetettnek érzem, mint amikor a tojás, vagy disznózsír (vagy mikor épp mi) volt tiltólistán.
-
-
kemotox
addikt
válasz
Hieronymus #90 üzenetére
Goku azért beléphet?
-
-
bambano
titán
ételbe nem teszünk vegetát.
-
Chaser
legenda
válasz
Vesporigo #87 üzenetére
óóóóó, szentségtörést vélek felfedezni:d
mindig is úgy ettem a rakott krumplit, hogy hajában van főzve, nem pucolva, teljesen más az íze, állaga, nagyon sok jó ételnek alapja, napokban ettem egy nagyon jót, de azt másik napra hagyom, hátha a topikindító titokban nekiáll főzőcskézni ( :
ahogy én csinálom:
_hajában főtt_ krumplit szeletelve megy alulra, só, bors, főtt tojás szeletelve
kolbászból, vagy szalámiből csak válogatott finomat használok, pl van a picknek túrista nevű csodája, nagyon jó bele, viszont, én ezt mindig kisütöm, sütés után lecsepegtetem és papírtörlővel kb az összes zsiradékot felitatom
ez is rámegy, vegeta is mehet éppen, kedv függő rakok-e bele, van amikor én is megismétlem a rétegezést, de van h alulra rakom csak a krumplit vastagabb szeletekben, arra pedig vastagon feltét
jól nyakon vágom az egészt tejföllel, őrült paprikát nem kap, osztán' erre jön bacon elősütés nélkül - ettől lesz fergeteges íze -
be sütőbe, kb 40 percet szoktam sütni, utolsó 10 percben kap sajtot a tetejére, tapistát, néha parmezánt is, így nem fok betonra sülni és nem szárad szét
mikor szép piros a sajt is akkor kiveszem, jénai tálban szoktam sütni, abból leöntöm a baconből kisült zsiradékot, meg levet amit esetleg a tejföl eresztett - azt először összekeverem kis sóval, krémesre mintha joghurt lenne, hagyom pár percet állni és aztán kerül a feltétekre -
szóval a végeredményben nem lesz minden piros, és zsíros, én nem szeretem, viszont száraz sem, mert a bacon átitatja a krumplit, amennyit felvesz annyi elég is bőven, minden alkotóelem tökéletesen látszik és olyan ízorgia van hogy huh ( :
a sajtos verzió ismert talán francia rakott krumpli néven, ez a baconos történet nemrég ugrott be, kipróbáltuk és telitalálat
én is sok mindent rakok bele, mennyiséget direkt nem írtam, egyik kisebb jénai mi itthon van, de azt peremig rakom, nagy dobozos tejföl, 5-6 tojás, sok szalámi v kolbács, bacon belemegyszerk: írni már nem tudok azt látom, hosszú volt a nap:d
-
Vesporigo
aktív tag
A recept, ahogy én csinálom: krumplit meghámozom, felkarikázom, megfőzöm. Tojást szintén megfőzöm, majd szeletelem. Lángolt kolbászt szoktam hozzá venni, ezt is felkarikázom. Tepsi aljára kis olívaolaj, majd egy sor krumpli, rá só, bors, vegeta, rá a tojás és a kolbász, ezekből jó sok, végül egy kis doboz tejföl. Erre megint egy sor krumpli, só, bors, vegeta, tojás és kolbász, 1 kis doboz tejföl. Végül az utolsó sor krumpli, só, bors, vegeta, erre már csak tejföl kerül, amire pirospaprikát szórok. Öntök még rá egy kis olívaolajat, majd közepes lángon be a sütőbe, néha ránézek, aztán érzésre veszem ki, amikor úgy szépen összeáll az egész. A lényeg az egészben, hogy egy kis tepsihez felhasználok 7-8 tojást, plusz egy szál lángolt kolbászt, meg kb 3 kis doboz tejfölt. Ha párom is itthon van, akkor csak az egyik felére kerül kolbász, a másik felén tojással és krumplival pótolom. Igazából semmi titok nincs benne, alapfűszerekkel operálok.
Otthon azért nem szerettem, mert rengeteg krumplival készült, tojásból és kolbászból csak nagyon kevés került bele, utóbbiból általában valami kevésbé finom, legalábbis szerintem. Ahogy én csinálom, ott egyenlő arányban vesz részt minden hozzávaló, a fűszerezést sem viszem túlzásba, ezt pár hónap alatt kísérleteztem ki.
-
Vesporigo
aktív tag
Mintha én írtam volna.
A rakott krumplit kifelejtettem. Az volt az az étel, amit otthon nem bírtam megenni, mert nem ízlett, itt viszont már olyan finomra sikerül, hogy mindig baromi hamar elfogy. Ahogy mondod, megfelelő upgrade...
(Egyébként a közös "karrierünkre" már a korábbi hozzászólásaid alapján felfigyeltem, van benne valami.)
-
Chaser
legenda
válasz
Vesporigo #83 üzenetére
Van par kozos a "karrierunkben" ( : en is felhivtam neha anyumat, aztan mindent tovabbfejlesztettem idovel, vannak etelek amik "gyarilag" nem izlettek, sajat szam ize , szerint formaltam,sok mindenbol siman jobbat fozok anyum al, persze ezt soha nem mondtam neki
Egyik kedvencem a rakott krumpli, azt megfelelo upgraddel megspekelve egyik legfinomabb etel -
Vesporigo
aktív tag
Míg otthon laktam, nem foglalkoztam főzéssel, meg édesanyám amúgy is remek szakács. Persze próbált meggyőzni, hogy ha elköltözök és esetleg egyedül élnék, akkor azért valamit kell majd tudnom főzni, örökké nem lehet kaját rendelni. (Ezt aláírom, baromi unalmas tud lenni a kedvenc hely is egy idő után.)
Aztán amikor tényleg eljött a költözés, és elhúztam az ország másik felébe, csak spagettit tudtam főzni. Szóval maradt a telefonos segítség anyumtól. Először olyan kajákat tanultam meg, amik otthon is sűrűn voltak, pl. krumplis tészta, sült csirkemell/csirkecomb, pörköltfélék. Aztán pl. a csirkemellet lehetett kombinálni különböző fűszerezéssel, sajttal, zöldségekkel, a pörköltöket meg zöldségekkel, gombával, egyedi fűszerezéssel. Végül kialakult egy saját ízvilág, amihez azóta is ragaszkodom, és néha még jobban is sikerül, mint édesanyám főztje.
(Persze ezt neki nem merem elmondani.
)
Szóval engem a kényszer vitt rá a főzésre. Pár évre rá megismerkedtem a mostani párommal, szerencsére ő is jól főz, egymástól is tanultunk sokat. Soha nem néztem főzőműsorokat, néha neten rákeresek egy receptre, ha olyat még nem csináltam, és megcsinálom. -
Redneck
nagyúr
Egyedül élek, néha barátnőmmel főzök. Levesek, tésztaételek, házi fast foodok, egytálételeket mennek a leginkább, de tepsis sültek és sütemények is előfordulnak.
Mosogatógépet használok, utálok mosogatni és neki sem hagyom, hiába akarja. Kompakt gép, általában 1-2, max 3 naponta egy A energiaosztályos programot letolok, és ennyi. Sima mosogatással sokkal több időbe kerülne és több víz elfolyna.
Ha nagy, komplexebb főzés megy, utána bedobálok mindent és meg is van a dolog. -
Chaser
legenda
válasz
Hieronymus #78 üzenetére
mondom nem vetemedik semmi
nem is a sarki kínaiban vesszük a deszkát
kínairól jut eszembe, múltkor egyik helyen nem tudtak visszaadni, átmentem a kínaiba, na veszek valamit, ne monják h csak váltani akarok, garnier testápoló, itthon kiderült valszeg romlott, olyan avas szaga van mint az 5 éves disznózsírnak ( : gyártási dátum nuku, holnap viszem is vissza
ismerem az impregnálást, de már nagyon elkanyarodunk a témától :dMennali
valószínűleg keményfa deszkáink vannak, azért nincs velük gond a gépben
pl ha ráfolyik paprikás-zsír, lehet maszatolni kézzel, gépből úgy jön ki mintha sose lett volna rajta
kések se gagyik, de elég sűrűn élezem a húsvágót, fa deszkán szeretem a húst vágni, ez is valószínűsíti h keményfából van a deszka -
A vetemedés létező probléma de csak akkor jön elő, ha valami nem OK.
Gyenge minőségű fából készült eszközt raksz a mosogatógépbe. Az eszköz már sérült, hajszálrepedések vannak benne.Talán Velence a legjobb példa a fa és víz kapcsolatára. Száz évnél idősebb facölöpökön is állnak házak. A cölöpök köszönik szépen, jól vannak. Nem vetemednek és nem rohadnak.
Az a faanyag ami az időjárásnak van kitéve, egyszer száraz - egyszer nedves, a rajta megtelepedő gombák, egyszerű növények és a fagyás - kiolvadás hatásainak vannak kitéve, vetemednek és tönkre mennek.
Ezen esetben hatékony az impregnálás. A legegyszerűbb megoldás a konyhában keletkező használ étolaj felhasználása. Olcsó és tovább védenek, mint a lazúrok. (Gombaölő adalékot illik belekeverni.) -
Chaser
legenda
sok mindent manual csinálok, pl hagyma aprítást is ha nem pörköltbe megy ahová turmixolom
kezemet azért nem rakom az olajba ( :colomb2
tömör fa eszközöket használunk, csak natúr felületűeket, épp hogy kiöli a bacikat a gép, 2-3 órával kinyitás után még jön kia gőz, frissen kinyitva egyenesen dől ki, én meg mióta kitpasztaltam, hagyom egész éjszakára zárva
nincs semmilyen elváltozás a fa eszközökön, ezért nem értettrem mért mondod nem lehet gépbe rakni, kb sterilen jönnek ki a gépből, mint az újakszerk: nem tudok olajos védőrétegről, és nem hinném h felszívnák a vizet, akkor vetemedniük is kellene
-
Rimuru
veterán
Csokkenti az elettartalmat, meg duzzad, szarad, elobb utobb repedes lesz, es/vagy feluleterol is valnak le dolgok (maga a fa, esetleg valami bevonat ha van, repedesekben bakteriumok), igy az etelbe kerul ami pedig beled (elobbi meg valsz nem is gond, utobbiak mar rosszabb lehet), ragasztott fa pedig meg konnyebben szetvalik.
Csokkenti a mosogatogep hatekonysagat ahogy felszivja a vegyszeres vizet, ami kesobb megint csak a kajaban kothet ki.
Vagodeszka, szepen lemossa az olajos vedoreteget, minden mosogatas utan ujraolajozod? -
Chaser
legenda
semmi extra, kicsit le kell csepegtetni, olaj forró legyen - úgy szoktam ellenőrizni, h beledabok egy darabot h lássam kezd-e sülni v még csak melegszik -, olaj bőven lepje el, ha kevés benne az olaj nem sül, hanem félig főtt lesz, aztán pedig nem szabad kevergetni, hadd süljön, végén mikor már kezd sülni, akkor esetleg összekavarom, de inkább serpenyőt szoktam megrázni
vízben jól ki kell áztatni a krumplit, vizet is többször cserélem rajta, a keményítő egy része így szépen kimegy és nem ragad le az egész
egyébként lehet kapni "olajszűrő tetőt", nem tudom mi a pontos neve, ezer ft körül láttam nemrég tescoban is, egy sűrű rács amit az edény tetejére kell rakni, így nem tud kicsapni az olaj -
Sültkrumplival nagyon vigyázz, az már advanced level. Amikor először csináltam el kellett bújnom a saját konyhámban és utána fél napig szellőztettem meg takarítottam.
-
madgie
titán
“mosogatásra szánni a drága időt”
Hogy csorgatod a jó meleg vizet a kezedre, amit közben masszíroz a finommozgás és masszázsol... izé mosogatószer elegye? Közben a csobogó víz hangja nyugtat? Ne viccelj már, más egy vagyont fizet a wellnessért, közben meg ott van a konyhában
-
Chaser
legenda
no nálam ilyet nem ennél ( : ellenben úgy főzöm a levest, h önmagában is jól lehet vele lakni, zöldség, hús előkészítésével elmegy fél óra, utána már csak főnek 2 óráig, pörköltbe is csak színhúst rakok, finnyásak vagyunk :d pulykát pl egyáltalan nem eszek, szagát se bírom
erről jut eszembe:
a kakas odamegy a pulykához:
- jó reggelt pulyka, boldog hálaadást!
pulyka:
- a k_rva anyádat! -
Somatom
veterán
Pedig egy házi húsleves az nagyon király. Pulykanyak, bőrös comb, kaparó, szív, máj, zúza, sárgarépa, egészben krumpli, hagyma, gomba. Vagy, egy csülkös bableves. Hmmm.... Lefagyasztva eltenni a levet, amiben főtt a csülök és abban készíteni a kelkáposztafőzeléket. Jááájjj... Álmodik a nyomor (-gó, szerencsétlen gasztrobűnöző kamionos).
-
aXXon
őstag
A leveses tányér, illetve a mélytányér nálam is ott kezdődik, hogy legalább 10 cm pereme legyen
De hogy ON TOPIK is legyek, egy jó sűrű levest se túl nehéz összedobni, ha nem a Masterchefben akar az ember szerepelni, egy kis zöldség, egy kis hús, egy kis tészta, pár leveskocka, de legalább gyorsan megvan
-
Somatom
veterán
Ezt ismerem. Régen volt egy leveses mélytányérom, amit nagyon szerettem. Sajnos eltörött és sehol sem találtam hasonlót. Aztán kiderült, hogy rossz helyen kerestem, mert az ilyen leveses tányért salátástálnak hívják. Nem értem, hogy hogyan lehet az általános mélytányérból enni. Két falat és máris szedhet újra az ember. Az a méret nálam kb. a csonttányér.
-
Somatom
veterán
Tulképp. A lecsó házi, de lehetne akár bóti is. Tojás, hagyma, darabolt bacon helyi Lidl. A szilas, meg a bors otthoni bótból van. Ez is megvolt cirka 20 perc alatt. De, lehetett benne valami gebasz, mert nem vagyok jól (pedig, 7 tojással hígítottam). Tünetek: nehéz légzés, látóidegi problémák (lecsukódó szemhéj). Mérgezésre gyanakszom.
-
Somatom
veterán
Főzés egyszemélyre. Jamie Oliver bekaphatja.
-
Chaser
legenda
nekünk kicsi van, az fért be, másik lakásba is kicsi lesz, 5cm hiányzik a boldogsághoz
viszont ez is elég, van h nem teljes gőzzel indítom, csak félig-háromnegyedig van megpakolva, és ha mosogatni kell én is folyó vízben teszem, kis egy medencés mosogatónk van, másik lakásban is olyan lesz, de ahol volt nagy medencés ott is folyó vízben mosogattam, és igen, nem látszik meg a számlán, sőt, tabletta meg leolvasztva 50-55ft/db, havonta 1500ft, most finisht használunk, korrekt, a kis 10 éves candy is, még nem tört ketté bárhogy pakoltam meg :d
ha már sütő, most is emelve van magas szekrényben, másik lakásban is úgy lesz, sokkal másabb úgy sütni mint görnyedezve
de én sem akarok meggyőzni senkit, viszont hosszabb távon olcsóbb is géppel mosogatni, és nem kell tárolgatni kinn a száradó edényeket sem, este bekapcs, másnap délelőtt helyére pakol, nekem ez bejött ( :
no készül a húsleves, úgy ahogy mink' szeressük (((( : csak csirkemell és máj, többi zöldség, más húsféleséget nem rakunk bele, májat is csak miattam mert imádom, tisztítani nem annyira szerettem eleinte, de már az se gond -
aXXon
őstag
Én, illetve mi folyóvízben mosogatunk, ha kézzel mosogatunk, az állóvizes mosogatástól a hideg ráz.
Most lesz egy éve, hogy kész a konyhafelújítás, lett szép villanysütőnk, meg mosogatógépünk, mindkettő márkás, illetve a mosogatógép az A+ energiaosztály, a sütő csak A.
Arra akartam kilyukadni, hogy a mosogatógépet egy héten átlagosan 4 alkalommal használjuk, a sütő használati szokásaink nem változtak, de itt nyilván a korábbi gázhoz képest már villannyal fűtjük.
Summa summarum és ezzel a ténnyel nehéz versenyezni: se a víz, se a villanyszámlánk nem változott a korábbiakhoz képest és nem átlagot fizetünk, hanem mindig diktálom.
Amivel több a kiadásunk, az a tabletta, plusz egyéb kiegészítők, de ennyit meg megér a komfortérzetünk, mert az eléggé megnőtt. A gép egy mosogatáshoz átlagosan 11 liter vizet használ, az nagyon baráti.
Kis háztartásokba lehet venni kisebb példányokat, ami kisebb helyett foglal, bár azt gondolom a fogyasztása nem lesz számottevően kevesebb, én oda is normál méretűt vennék - az elmúlt egy év tapasztalatai alapján.
Egyet értek veled, ha egy háztartás megengedheti magának, akkor érdemes mosogatógépet vásárolni.
Köszönöm, hogy végigolvastátok
-
Somatom
veterán
Síma ügy. Lidl, vagy Aldi, üveges, készre főzött krumpli, sós lében. Beleborítod lével együtt egy edénybe és melegíted. Közben megpucolod és felkockázod a hagymát. Ha forr a víz, akkor leveszed, félrerakod (lében, hogy ne hűljön ki). Felrakod helyette a serpenyőt és megpirítod a hagymát. Ha kész, kiszeded. Öntesz még egy kis olajat a serpenyőbe és jöhet a szintén Lidl -ben vásárolható, "Mini Alpen" típusú csülök. Ez elősütött, tulképp csak át kell forgatni a forró olajban. Közben leereszted a krumpliról a vizet, megtöröd, összekevered a hagymával. Addig "megsül" a csülök, tányérra vele és mehet az egészre a frissen őrölt bors (darabos bors, örlőfejes üvegben). Ilyenből létezik pulykacomb is, az is nagyon fínom. Gondolom, a képből sejthető, hogy nem konyhában készült, hanem egy parkolóban, az autó mellett.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #32 üzenetére
hogy ezt miért nekem írtad válasznak, nem tudom.
"Ráadásul a munka eredményét percek alatt tüntetik el nyomtalanul": aki ment már be utánam a budiba, az erősen vitatná ezt a "nyomtalanul"-t... -
kemotox
addikt
Nem írtam, hogy nehezebb-e az egyik a másiknál. Csak hogy más. Mint ahogy fölöttem is írták, adagokban kell főzni, stb. Több idő nyilván, nagyobb edénnyel macerább dolgozni stb.
Ne felejtsétek el, hogy a topic egy kezdő, egyszemélyes főzéséről szól. Az rajtunk nem segít, hogy a szakácsok mit, hogyan csinálnak a valszeg jóval nagyobb tudásukkal. (Ha meg munkahelyi viszonyokra gondolok akkor ott a nagyobb konyha, jobb eszközpark, és az emberei)Nekem legalábbis a posztból nagyon az jön le, hogy emberünk most ismerkedik ezzel a dologgal, szóval valszeg nem olyan kajákkal fog kezdeni, amikhez 4 vágódeszka, 3 kés, 13 pohár és 10 asztal kell. Egyszerű hétköznapi főzéseket látok magam előtt, néhány alapanyagos, gyors kajákat. Így már értitek, hogy miért tartom (JELEN ESETBEN - úgy tűnik ki kell emelni) logikusabbnak a sima hagyományos mosogatást?
-
Chaser
legenda
En nem mosogatok, koszonom, nem fogsz meggyozni
ez csak egy etel volt, rengeteg van aminel sokkal tobb edeny osszegyulik, sztem mar pont annyira standard mint egy mosogep, amennyire elleneztem par eve, mar annyira hianyozna
Szerk:
colomb2
Ha azt mondod nem, indokold is legyszives
Ahogy a gep elmossa, olyan tiszta kezzel mosva nem lesz egy fa vagodeszka, csak nagy kuzdelmek aran
Mivel rendszeresen mosom igy oket, latom h semmi bajuk nincs, nem vetemednek, nem serulnek, ami gozt a vegen kap, esetleges mosogatoszert is likvidalja belole -
Somatom
veterán
válasz
Hieronymus #44 üzenetére
Azt hiszem, dobnom kell ezt a topikot. Negyedik hete vagyok kint, még van kettő, itt állok egy svájci határ kamionparkolójában, ti meg töltöttkáposztákat, meg húsleveseket emlegettek.
Ez igazán aljas dolog! Bosszúból csinálok egy tojásos lecsót, szalonnával, kolbásszal felturbózott konzervből és felhasználom hozzá mindhárom edényemet. Aztán elmosogatok a 15 literes kannából.
-
"Vannak amiket nem tömegével sütünk, pl ha pirítani akar az ember, akkor nem rakja tele az edényt, mert abból párolás lesz,"
De ez nem az elkészítendő adagok mennyiségétől függ.
Ha például gombát akarsz pirítani, vagy nagyobb átmérőjű serpenyőt használsz vagy több lépésben teszed meg. Esetleg a nagyobb serpenyőben nyomsz le több kört.
Ráadásul a gomba előkészítésének ideje, nagyjából egyenes arányban nő, az adagok számával.Töltöttkáposztát egy személyre senki sem kezd el készíteni. Ha nekiállsz, jóval nagyobb mennyiséget készítesz el.
-
válasz
potyautas #30 üzenetére
Németországban csináltak egy tesztet, mosogatógép ellenes nők VS mosogató gépek.
A legpazarlóbb gép is takarékosabb volt a legtakarékosabb nőnél.
A legrondábban mosogató gép is szebben mosogatott, mint a legszebben mosogató nő.
Végeredmény: takarékosabb és szebben mosogat a mosogatógép, mint az ember. -
kemotox
addikt
Ezek amiket felsoroltál pont olyan dolgok, amiket kb 20 másodperc eltörölni gyorsan. Egy suhintás a mosogatós szivaccsal, meg egy pici öblítés. (nem igénytelen mosogatásról beszélek, gyorsról) Két vágódeszka ne viccelj már
Kezet is többször mos az ember főzés közben, egy ilyen mini-mosogatással meg is van az is.
Megcsinálod az adott dolgot az adott eszközzel, egyből elmosod, rakod a csöpögtetőbe. Tényleg csak másodpercekről van szó. Olyan workflowot lehet csinálni, hogy 0 plusz időd megy el a mosogatással, és a végére semmi nem marad. Nem hiszem, hogy a mosogatógép egyszerűbb/gyorsabb/kézenfekvőbb. -
Chaser
legenda
felhasznált edény számának szempontjából ugyanaz, ha egy adag húslevest főzök vagy tizet, akkor is minden kell bele
ha már húsleves, ma azt főzök, két deszka - hús/zöldségek -, csirkemellnek egy tál/tányér, májnak is, aztán egy másik amibe kiszedem a letisztított/felvágott húsokat, egy "kóstoló tányér", fakanál, zöldségek kihalászására "kampós" szedő, egész borsnak tartó, aztán ha tészta lesz annak edény, ha grízgaluska akkor annak, kések húshoz, zöldséghez, finom munkához, egy tál a zöldségeknek, aztán a végén két tányér és kanalak, poharak, már félig is van a gép
aki sokat főzőcskézik vegyen wokot- én nagy serpenyőnek hívom ( : -, abban akár pörköltet is lehet csinálni, de pirítani is lehet benne a húst, na azt sajnos nem lehet gépbe rakni, ellenben olyan teflonos a felülete h kb csak át kell törölni -
twollah1976
őstag
válasz
Drótszamár #39 üzenetére
Nekem mar mikroban is sikerult odaegetnem a forro vizet.
-
Drótszamár
őstag
válasz
twollah1976 #25 üzenetére
Én néha odaégetem
-
kemotox
addikt
Aki szerint több emberre főzni ugyanolan, mint egy személyre, az nem tud főzni. Vannak amiket nem tömegével sütünk, pl ha pirítani akar az ember, akkor nem rakja tele az edényt, mert abból párolás lesz, stb
-
Chaser
legenda
válasz
Hieronymus #35 üzenetére
legjobb példa a fa vágódeszka, gépben minden szennyeződés eltűnik előle, kézzel azt lehet csiszatolni
tudom h van műanyag, én szeretem a fa deszkákat
tegnap beáztatás nélkül raktam be az üvegtálat amiben lasagne készült, majdnem teljesen tiszta lett, pedig azon volt ráégett szennyeződés is, gondoltam teszek egy próbát áztatás nélkül mennyit szed le róla, most max át kell törölni pár részen
egyébként legjobb "szer" a cola ( : az mindent lemar, még a rozsdát is, egy szer valami szétégett, ráöntöttem este, reggelre már nyoma sem volt égésnektwollah1976
én elhiszek neked mindentén/mi viszont sokat és jókat főzünk, poharakat gyakran cseréljük, külön deszkák vannak húsra, zöldségre, késekből is több van mint rambo el tudná képzelni, mindig olyan eszközt használok ami a legcélszerűbb, egy főzés alkalmával és utána étkezéssel biztos megtelik a gép
sztem nincs miről beszélni, mert olcsóbb mint kézzel pancsolni, 5 év garis beko 60-70e-ért már van, új lakásba kimondottan be is terveztem a gépet, csak mosáshoz a szárítógép maradt ki ( :
aki inkább kézzel mosogat tegye, nekem attól nem lesz rosszabbszerk:
én se szeretem a mosatlan edények látványát, főzés közben pakolom is a gépbe őket, meg evés után is, nálam a konyha kiemelt terület, ha a szobában kupi van legyen, de konyhában csak rend és tisztaság az elfogadott -
twollah1976
őstag
Anno ket emberre hasznaltunk mosogatogepet es hidd el mire osszejott annyi mosatlan, hogy erdemes legyen berakni a gepbe addigra inkabb gyorsan elmosogattam.
Amugy se szeretem a mosatlan edenyek latvanyat, az a halalom amikor vki addig hasznalja az eszcajgot amig mar nincs semmi a konyhaszekrenyben.
-
A mosogatógépet akkor szokás elindítani amikor megtelik. Ez csak olyan háztartások esetében gond, ahol kevés az edény, pohár, ....
A modern mosogatógépek kevesebb vizet használnak el, mint a kézi mosogatók. Sterilre tisztítják és leszárítják az edényeket. Ezzel csak akkor lehetne versenyezni, ha valaki kézzel le tudná gőzölni mosogatnivalót.
Nyilván a leégetett edényeket elő kell kezelni és a maradékok nagy részétől meg kell tisztítani az edényeket.
Ezzel szoktak még érvelni a gépimosogatás ellenesek. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy ezt a kézi mosogatás esetében is meg kell csinálni.A kézimosogatás az idősebbek esetében teljes katasztrófa. Nem látnak már tökéletesen és rutinból megy a mosogatás. Megdöbbentően visszataszító eredménnyel.
-
Chaser
legenda
válasz
adlersson #29 üzenetére
nézd, sok értelmetlen dolog van a világon, egyik közülük a mosogatás, ha van valamire célgép megfizethető áron, akkor ildomos használni, én általában több mindent főzök egyszerre, nincs köztes idő, de ha van, tudok indítani mosást, vagy felhívok valakit pl, főzni szeretek, mosogatni nem, add össze a 10-15 perceket, sok kicsi sokra megy
potyautas sokáig elleneztem, egykori sógornőmnél mindig belehányták az edényeket, aztán volt h 3-4 nap után kapcsolták be, élmény volt ránézni a benne levő edényekre ( : természetesen vizzel mosogat, de amivel egy nagyobb edényt elmosok, annyival bőven elmos egy adagot
tavaly hozzáköltöztem a királynőmhöz, neki volt, mint kiderült használni nem tudta ( : egy órás program után - de akár nagyobb után is -, nem kell kinyitni, általában este kapcsolom be, másnap reggel nyitom ki, a gőz mosogat benne a legtöbbet, ráadásul így nem kerül ki a víz a lakásba, legtöbben egyből knyitják a gőz meg hussssss
ketten élünk, 5-6e-t fizetünk villanyra, vízre még kevesebbet, mosógép is átlagban napi egyszer megy
az a vicc, ezzel a módszrrel tökéletesen tiszták az edények, foltmentesek is, normál minőségű tablettát kell venni, most meg nem mondom milyet használunkpróbálkoztunk olcsóbbakkal, azokkal nem voltak ilyen szépek az edények, ebből a 60 darabos volt legutóbb 3200ft
szerk:
Hieronymus
jah igen, mindegy egy van 4 emberre készül az ételha levest főzök abból egyébként is annyit, h 8 ember is jól lakna belőle
egy egyszerű rakott krumplinál is szép adag edény össze tud gyűlni, aztán étkezés után csak szaporodik, pont erre való egy mosogatógép...persze aki nem akarja nem használja -
Lényegtelen mennyi személyre főzöl, az eredmény mindig egyforma.
A főzésre felhasznált idő nagyjából 20%. A többi időt az előkészítésre, tisztogatásra, mosgatásra és rendrakásra kell fordítani.
Ráadásul a munka eredményét percek alatt tüntetik el nyomtalanul, az asztalnál ülők. -
potyautas
tag
A mosogatógép mivel mosogat? Mennyi vizet használ egy 2 órás rövidprogramhoz? Hallottam már érveket a mosogatógép mellett, de az egészen új dolog, hogy olcsóbb, mint kézzel mosogatni. Még az időmegtakarítást se fogadom el. Belerakod, kiszeded...kb még ennyi idő és el van mosogatva. Mondjuk nem 5 perc, hanem 10.
-
adlersson
aktív tag
-
Chaser
legenda
válasz
twollah1976 #27 üzenetére
nem az, ha magamnak főzök egyedül és sok fajtát gyűlik a mosatlan, csináltál már süteményt? egy közepes nehézségűhöz is elég sok edény kell
pénzkidobás tudod mi? mosogatásra szánni a drága időtegyébként most 10 éves gépünk van, kb minden nap megy, vz és villany számlán nem látszik, ha kézzel kéne pancsolni bőven látszana a vizen, olyan lakásban ahol villanybojler van itt meg durván
én 2 személyesbe 4 személynyit bepakolok simán ( :
nem szeretés kérdése a mosogatás, felesleges időpocsékolás, amíg mosogatnék inkább főzök pl.. -
twollah1976
őstag
En pl. nagyon jo forro vizet tudok fozni a mikroban.
-
aXXon
őstag
Ha van némi affinitásod a dologhoz, lehet az simán heti egy is. A youtube a barátod!
-
kemotox
addikt
Én a főzés közbeni üresjáratokban szoktam mosogatni, van mikor csak egy-egy apróságra van idő, van mikor többre, de a végére általában semmi nem marad, csak egy adag kész, friss kaja, meg egy üres mosogató
Amúgy ez tök érdekes, alapvetően egy undorító trehány köcsög vagyok, de a konyhában pont ellenkezőleg. -
Somatom
veterán
Barátnőm Spanyolországban él és ott sem lehet bárhol normális kenyérhez jutni. Azt a hülye bagettet erőltetik, mint a franciák. Vettem neki egy kenyérsütő gépet. Eleinte érdekes példányok születtek, de aztán rájöttünk, hogy a jó minőségű liszt a titka. Azon nem szabad spórolni.
Bambano:
Jogos, de van más lehetőség is a mosogatás elkerülésére. Volt egy barátnőm, akivel felváltva főztünk. Vagyis, egyszer az ő kedvenc étterméből rendeltünk, másszor meg az enyémből. Csak az evőeszközt kellett utána elmosogatni. -
bambano
titán
az egyedüllétnek és egyedülfőzésnek egy súlyos hátulütője, hogy te fogsz mosogatni
vagyis meg fogod szokni, hogy spórolsz a mosatlan gyártással, nem turmixolsz, jó lesz az felvagdalva is... -
Chaser
legenda
sok étel közt elkészítésben átjárás van, szóval néhány alapot megtanulsz, és kehet keresztbe-kasul főzőcskézni
pl marhapörkölt-gulyásleves kombó, általában ha csinálok pörköltet akkor csinálok gulyáslevest is, a leves alapja a pörkölt, onnantól fűszer és zöldség amit foglalkozni kell vele, én pl hagymát leturmixolom, sokkal gyorsabban fő meg és fejti ki a hatását, de lehet máshogy is, csak csípjen ( : jó marhapörkölt és gulyásleves mindig legalább picit csípős
főzelékek elve is ugyanaz, rizst is nagyon könnyű főzni
én nem kényszerből főzök, hanem mert szeretem, lehet kreatívkodni rendesen, minél több alapanyagot ismersz annál jobbakat tudsz főzni, én magamtól kezdtem, illetve volt gyerekkoromban egy szakácskönyv, azt akkor olvastam, első dobostortámat abból sütöttem és sok sütit is -
Ellia
addikt
Én a főzős részén már túl vagyok, legalábbis már nem halok éhen, illetve senki se halt bele a főztömbe
Igaz, én a főzőtudományomat 90% édesanyámtól tanultam a többit meg videók.
Amire most rákattantam az a kenyér sütés (meg próbálkozok házi tésztával is de az még kezdetleges móka). A kenyér jó dolog, olyan és úgy csinálsz amilyet szeretnél (sajnos a lakhelyem közelében lévő pékségek ilyen albán vackok és a választék/minőség is elég gyatra...) és, ha belejössz akkor nem is annyira időigényes.
-
Rimuru
veterán
porkolt, paprikas (csirke, gomba), tesztaetelek ahogy masok is mondtak, pacolt husok, pizza, hamburger,
Kelt teszta, es akkor mehetnek a teljesen hazi pizzak, hamburgerek, langos, stb
vegtelen lehetoseg van. -
kemotox
addikt
Ez pontosan így igaz. Direkt nem lőttem le a poént
A krémes szósz három dologból áll össze: a kisült szalonkazsírból, a keményítős főzővízből, meg a tojásból. Óvatosan kell a tojást adagolni, lekapcsolt tűzzel, mert különben rántotta lesz belőle. De ha nem túl melegen keveri össze az ember a szajrét, akkor isteni selymes szósz lesz belőle. Ha egyszer eltalálja az ember, akkor rá is érzett, onnantól kezdve easypeasy. És mint montad, nem olyan, mint az itt megszokott dolog. Szóval ha vendégvárónak csinálja az ember akkor még jól rá is csodálkoznak a népekJó cucc, nekem a kedvenc kajám csinálni. Enni meg a kirántott hús
(#9) adlersson: pekorínóó románóóó, pármezsánó rezzsiánóó
Jó sajtok, csak bírja a pénztárcád
Szerk.: Még valami eszembe jutott. Csirkecsecs, azaz pipicici. Jó kis alapanyag, könnyű vele dolgozni, hamar átsül.
-
bambano
titán
szerintem is kezdj el főzős videókat nézni, hátha nem leszel egyedül
másrészt egy alapvető döntést meg kell hoznod:
a.: olyan kajákat akarsz főzni, ami neked ízlik
b.: úgy akarsz minden kaját megfőzni, ahogy a neve meg a híre alapján kell. -
adlersson
aktív tag
Így van, pecorino és guanciale nélkül az összes carbonara csak gyenge utánzat.
Mondjuk én pl. gulyáslevest is szoktam javasolni. Faék egyszerű az alapanyag, melyet csak egy kicsit kell előkészíteni, de utána már csak türelem a főzés további része (ahogy Esterházy Péter mondaná).
-
Somatom
veterán
Ne szakácskönyveket keresgélj, hanem kamionos fórumokat!
-
#33253120
törölt tag
Kemotox tésztaötlete jó.
A tészta nem ördöglakat. A jobb minőségűeket jellemzően könnyű megfőzni.
Ha kezdetben bizonytalan vagy, akkor veszel rá kész feltétet. Ebből is sok féle van, és amelyik tetszik ízre azt kiguglizod, és rápróbálsz.
Utána ott a mirelit sültkrumpli+mirelit mindenféle vonal. Ha az megy, akkor pucolj sima krumplit, panírozz nyers fincsiket.
Csak kis lépésben haladj.Amúgy az egyadagos főzés a legdrágább. Próbálj legalább 2-3 étkezésre készíteni kaját.
Szerk.: Fűszer.
Ne dőlj be mindennek.
Vannak az alapfűszerek, só, bors, paprika, ami nem ez, az főfűszer. Főfűszerből egy kajába jellemzően max hármat rakunk, mert efölött el tudják rontani egymást. Érdemes megtanulnod a nyers, és főtt ízüket és akkor pár év múlva otthon is le tudod képezni nagyjából azt amit máshol ettél. -
Ez nem úgy működik, ahogyan gondolod.
Első körben keress valami valami szakács alapirodalmat. az olvasgatása később hasznos lesz. Egyedül a fűszerezési tanácsokat nem szabad túl komolyan venni.
Leírom a bécsi szelet, rántott hós elkészítésének legjobb módját.
A hús, eredeti felállásban borjúszelet, manapság csak sertés szelet. A legszárazabb hús íztelen, olyat kell választani, amin van némi zsírtartalom.
A húst ki kell klopfolni egy kicsit. Az optimális vastagság eléréséhez kell némi tapasztalat.
A húst lemosod. Sóval és borssal ízesíted. A bors frissen őrölt legyen.Utána mind a két oldalát megszórod liszttel.
A nagyon nedves húsra szórod a lisztet. Nem masszírozod vagy nyomogatod. Annyi kell, amennyi a szórás után marad rajta.
A felkevert tojásban megforgatod a lisztezett húst.
Megszórod mind a két oldalát zsemlemorzsával. Óvatosan a széleken is megszórod a zsemlemorzsával.Egy nagy edénybe annyi zsiradékot töltesz, hogy bizonyosan ússzon benne a hús. Ezt felmelegíted kb 160 fokra. A vastagfalú edény jobb, mert hőtartalékot képez.
A forró olajba beleteszed a húsokat szeletenként. Amiután az egyik oldal világos sárgás-barnásra sült, megfordítod a húst.
A panír, ropogós lesz és részben leválik a húsról. A hús puha és szaftos marad..
Érdemes egy picit lecsöpögtetni a maradék olajat, kb fél percig.
Hasábburgonyával érdemes tálalni. A burgonya recepetet egy másik fejezet. Azt a franciáktól lessük el.A panírozás közben lehet trükközni. Őrölt mandulával vagy sajttal is megszórható a hús.
A töltött szeletek is hasonló módon készülnek. De ez már a következő szakács szint. -
potyautas
tag
https://moly.hu/konyvek/vero-juli-honapok-napok-etelek
Számomra ez volt nagy segítség, bár én családra főztem. -
Silεncε
őstag
Ki hogy oldja meg: szendvics különböző tartalommal (kb ennyi ami az időmbe belefér...)
-
kemotox
addikt
Kezdj el nézni főzős videókat. Jamie Oliver, Chef Jon (Foodwishes), Széll Tamás, nekem ők a kedvenceim, nagyon sokat lehet tőlük tanulni. Havi egy ételnél sokkal gyorsabban fog bővülni a repertoárod. Néhány technikát megtanulsz és tiéd a fél világ, kaját illetően.
Tészta kajákat ajánlom kezdésnek, feldobod a spagettit vagy akármit, és addig összedobsz valami jó szószt. Nagyon gyors, egyszerű, olcsó.
Kezdj pl a carbonara-val, rém egyszerű kaja, alig kell hozzá valami, viszont a technika egy ici-picit cseles, jó kis tanulós kaja szerintem
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest