Új hozzászólás Aktív témák
-
Szerintem gyorsan kihűl a tészta... vagy kemény vagyok, bírom a forrót
(#15) kovy29
Segítségem akad mindig, de mondjuk izgis lenne egy csomó emberre főzni
(#16) Raucher
Mi ezt a tésztát vesszük már egy ideje... ez sem a legolcsóbb, de majd ránézek, amit írtál. Egyébként nem igyekeztem eredeti receptet használni, ez amolyan "én találtam ki" dolog. Minden esetre köszi a receptet, lehet egyszer megcsinálom... igazából szeretek kísérletezni és a magam elgondolása szerint sütni/főzni. Mellékesen csináltam már olyat, hogy a kutya is húzta az orrát
Mondjuk akkor 12-13 évesen csak ismerkedtem a főzéssel, de poénnak nem volt rossz, hogy igazzá vált a mondás: A kutyának sem kell
-
Raucher
tag
A bajok kedvelt tészta márkája a Barilla. Kétségtelenül drágább mint a többi, viszont az állaga és íze kiemelkedően jó. Főzés közben sem fog összeragadni.
Durum tészta, ami elméletileg egészségesebb mint a tojásdal készült változat.Spagetti tésztát kettő féle méretben lehet kapni. A hagyományos méretűt 5 számmal jelzik. Van egy vékonyabb fajta, amit 3 számmal jeleznek, Spaghettini. Ebben a felállásban kevesebb tésztára jut több szósz, ezért zamatosabb a végeredmény.
Egy eredeti olasz spagetti recept, amit érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
500 gramm spagetti
60 gramm olasz füstölt húsos szalonna. Di prosciutto (például pármai sonka.)
450 gramm darált hús (sertés és marha keverék.
40 gramm csípős kolbász.
500 gramm pizza paradicsom konzerv. (Darabosra vágott paradicsom, ami nincs szétfőve. Persze friss paradicsommal is jó, csak egy kicsit több munka van vele. A sűrítményeket kerüljétek, nem olyan az íze.)
60 gramm olívaolaj
só és borsA tésztát bú vízbe kell főzni. Olajat nem szabad hozzá adni. Lemosni sem érdemes hideg vízzel. Sót lehet bele tenni, de teljesen felesleges. A főzési időt növeli meg, ízt meg a szósztól kap. A főzés elején közepén érdemes egyszer megkeverni. Nem fog az edény aljába ragadni a tészta. Amikor még egy kicsit kemény, be kell fejezni a főzését.
A olaszok az mondják, akkor jó a tészta, ha belül puha, kívül roppan. (Ez nettó baromság) A főzés végén még kicsit keménynek kell lennie, ennyi.A forró olajba bele tenni a szalonna/sonka kockákat. Kicsit pirítani kell.
Utána a darált hús, aminek fehér bevonatot kell kapnia, de nem szabad sütni.
A kolbász kockázva kerül a húshoz. (Vagy egybe és a végén ki kell szedni.)
legvégül a darabos paradicsom.
Só és bors ízlés szerint. A borsot leginkább közvetlenül tálalás előtt az illata miattHa valamiért hígítani kell a szószt, akkor Chianti-t öntünk bele. (Könnyű olasz vörösbor) Vizet semmi esetre sem.
Az olíva olajból meg kel tartani egy keveset és tálalás előtt kell az ételbe önteni. Finom ízt ad a spagettinek.Ízlés szerint lehet még babérlevelet és bazsalikomot, .. tenni bele. A tetejére parmezán sajtot, ha nincs, vagy elfelejti a háziasszony az sem baj. Ez egy egyszerű olasz étel, nem komplikálják agyon.
A leírt mennyiség 8-10 személyre elegendő. Tésztából 80 grammot számolunk egy főre, de annyi nem szokott elég lenni.
A szószt egyszerre szokták megcsinálni, aztán otthagyják a tűzhely szélén melegen. (Ha sűrűsödik, nyomnak bele egy kevés bort.)
A tésztát több menetben, frissen főzik, ahogyan jönnek enni a családtagok. -
Persze, tésztafüggő is a dolog... egyébként igen, mindig al dentére főzöm
Nálam ha nincs ötlet, akkor találok ki valami újat, ritkán van tészta viszont...(#7) Huma
... de én melegen szeretem a kaját, hideg tésztával milyen már
(#11) kovy29
Nem vagyok és semmi közöm sincs a kulinaritás bármilyen ágához sem. Egyszerűen inkább eszem, amit főzök (mint gyors kaja, stb), meg nehezemre sem esik.
Akkor szervezzük a nagy Logoutos zabálj be találkozót?
-
Bjørgersson
félisten
Szakács-e vagy?
Lassan tényleg kimegyek és letámadlak, hogy főzz nekem valamit! -
Huma
addikt
Én sem rakok olajat a vízbe. Fokhagyma alap. Sűrítő nuku.
Vizet szoktam viszont belerakni, de addig főzöm amíg el nem tűnik a nagy része. Így jobban összefőnek benne a dolgok.szerk:
Tészta összeragadás ellen jó a hideg vizes öblítés is. És legalább rögtön lehet fogyasztani a kaját. -
Ringman
félisten
ahány ház, annyi szokás
egyébként tésztája válogatja, elvileg egy normális (barilla pl), durumlisztből készült, tojásnélküli tésztának nem illene.
az is megoldás, ha leszűrés után közvetlenül vajat+egy kis szószt raksz a tésztára, és összekevered. ekkor még ezeket pont beszívja a tészta (feltéve, ha al dentére főzted)
ha nincs ötletem kajára, mindig tészta+szósz lesz belőle
-
-
Ringman
félisten
jáj, fokhagymát kihagyni.
jól néz ki
tippek&trükkök:
- nem kell olaj a tésztához, ha elég vízben főzöd, nem fog összeragadni
okosságok tésztafőzésrőlinnen:
Minden 100 g pastára 1 liter vizet számoljunk, vagyis 2 személyre egy 3literes magas edényre van szükségünksűríteni én nem szoktam - vizet se belerakni, inkább csak paradicsom, inkább elforralom a vizet belőle.
-
Nordic
Közösségépítő
Meg kell tanulnom főzni...komolyan mondom
-
Mai kaja
Új hozzászólás Aktív témák
- 12gen i7 félkonfig, jóáron.
- Lenovo Legion Go 512GB.SSD. MAKULÁTLAN/KARCMENTES,GARANCIÁS. CSERE IS,OLVASS./2.
- Eladó Gamer Config Intel Core i5-11600KF, Z590, EVGA RTX2070, 32 GB DDR4, 1 TB SSD, Lian Li ház
- Gamer/munka PC eladó
- Asus TUF A15 FA507NUR 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7435HS RTX 4050 16GB 1TB NVMe gar
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36GB 512GB Gar. SPACE BLACK
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / RX 7600 / 32GB DDR4 / 1TB M.2 SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest