Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Tuninger #20812 üzenetére

    Igen, ez most mindenkinek nehéz időszak - egy esküvő szervezése alapból is nagy érzelmi és anyagi teher, nem, hogy még koronával is felpimpelve, amitől minden bizonytalan. :N

    A fotós kollégával maximálisan együtt érzek, mindenütt ugyanez a mélyrepülés van. Az elmúlt időszakban egy másik fényképész kolléga hozott HDD-t adatmentésre úgy, hogy az összeg nagyságrendje miatt megengedtem neki, hogy részletekben fizesse, mert neki sincs bevétele (viszont ott a pár hónapos pici babája).

    Erről jut eszembe (fontos, mert valószínűleg sokan használjátok): tipikus WD és Seagate HDD betegség, a haldoklásának (általában egy vagy több gyengülő állapotú fejnek és az utánuk gyűlő instabil / rossz szektoroknak, amiket szorgosan gyűjtöget a firmware és ez lassítja a meghajtót) az első jele a drive lassulása: folyamatosan legyen róla biztonsági mentésetek, mert ha ez a helyzet, akkor a kezdeti, alig észrevehető sebességcsökkenését követően egyik pillanatról a másikra fog belassulni olyan szinten, hogy otthoni módszerekkel már nem lehetséges róla a mentés (a gyenge fej minden, bekapcsolva töltött másodperccel egyre jobban degradálódik és gyártja a hibákat, így a meghajtó általában előbb hal meg mint, hogy a teljes felhasználói adatterületet sikerülne lementeni - onnantól meg a legtöbb esetben már csak a tiszta térben való megbontásával járó fejcserével lehet, aminek az ára szisszenős). Ráadásul a legtöbb WD MyBook és MyPassport típus kikapcsolhatatlanul titkosít hardveresen (egyedül a desktop szériáik közül nem mind - a WD félreérthető tájékoztatást ad a honlapján erre vonatkozólag - ezért terjedt el városi legendaként, hogy nem mindegyik titkosít, ill. kikapcsolható -, mert a Smartware-ban megadható jelszó nem a titkosítás aktiválására szolgál, hanem csak a fájlok elérését akadályozza meg, ha viszont nincs megadva jelszó, attól még ugyanúgy működik a titkosítás) - azokat trükkösebb visszahozni, de nem lehetetlen. Ezt még meg tudják fejelni azzal, hogy egybe van integrálva a sűrűn elromlani szerető USB3.0 átalakító is a HDD-vel, így nem választható le róla, pedig adatmentéshez alapkövetelmény, hogy a teljes ATA parancskészlet átvihető legyen - tehát első lépésben át kell alakítani a lemezt SATA csatlakozásúra, mert az USB az adatmentéshez szükséges parancsok közül nem mindet viszi át. Ha ez megvan, akkor jöhet a dolgok nehezebbik része, aminek az utolsó fázisa az adatok lementése. :) Jó hír, hogy WD belső lemezeitől viszont nem kell félni, én is RED-eket használok a szervereim RAID tömbjeiben.

    Ha meg akarjátok magatoknak könnyíteni az életet (és az adatmentést), akkor mindig minimum 2 db-ot vegyetek minden adathordozóból (HDD / SSD / memóriakártya / pendrive), mert így rögtön van hozzá identikus donorotok is! A gyártók van, hogy hetente változtatják a firmware-eket (esetleg a hardvert is) beszállítótól függően, így nagyobb az esélye, hogy teljesen egyforma eszközöket kaptok (ami alapfeltétele a sikeres mentésnek).

    (#20815) hibavissza: 15 főre emlékeztem, eszerint levitték 10-re?

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák