Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    Megérkezett a RISC-V is.

    Van egy-két meglepő, jól hangzó állítás

    pl:
    "Ventana targets 3.6 GHz, but Veyron V1 can clock lower to reduce power consumption. At 2.4 GHz, the core pulls less than 0.9 W of power."

    Ami azért elég jól hangzik.
    Még akár akkor is, ha ez csak a mag.
    A GEnoa-t most hagyjuk, mert gondolom, hogy annak azért némieg cél a magasabb frekvencián üzemelés - a Bergamohoz képest. A Bergamonál viszont az energia és területhatékonyság a cél. A 100-as nagyságrendű magoknál persze már a tizedek is számítanak.

    A másik a terület:



    Azért az nem hangzik rosszul, hogy egy Veyron V1 mag még a Bergamonál is 30%-kal kisebb. De ezt nehéz csak a méret alapján megítélni, hiszen nem tudjuk, hogy végülis milyen teljesítményt nyújt. Vagy legalábbis ebből nem derül ki.

    Viszont az, hogy egy 16 magos cluster kisebb, mint a Bergamo úgy, hogy magonként 2 helyett 3MB L3$ jut rá - mindezt ráadásul úgy, hogy egy mag számára is nem 16MB, hanem 48MB érhető elé, az objektíve jobbnak hangzik. Jó, persze nyilván itt is számít a workload.

    Viszont a Bergamo mag Neoverse V2-vel való összevetése is érdekes. A Zen4c esetén az L2$ mérete még így is elég nagy. A Neoverse V2 közel ugyanakkora magterület mellett viszont kétszer akkora L2$-sel rendelkezik.

    A Bergamoról már elvileg nem lehet elmondani, hogy jójójó, de lényegesen magasabb frekvenciával amennyivel több helyet foglal, annyival nagyobb is a teljesítménye.

    Nekem úgy tűnik, hogy az AMD még a kicsinyített méretű Bergamoval is eléggé le van maradva - azonos csíkszélességen - a Cache sűrűség tekintetében.
    Kiváncsi lennék, hogy ez kompetencia kérdése-e, vagyis arról van-e szó, hogy az ARM által tervezett SRAM ennyivel jobb és az AMD képtelen őket utolérni/lemásolni, vagy arról, hogy az AMD egy olyan SRAM designnal rendelkezik, ami a ~6Ghz elérésére is alkalmas. Ezt a designt HD libraryvel ennyire lehet összesűríteni. Ha átterveznék az SRAM designt, akkor képesek lennének elérni az ARM által mutatott sűrűséget, de az a design már mondjuk csak 4GHz elérése lenne alkalmas HP libraryval is.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák