Új hozzászólás Aktív témák

  • brd

    nagyúr

    válasz Nisida #1998 üzenetére

    Amúgy joggal feltételezhetik azt sokan , hogy a bitcoin fekete pénz melegágya, hiszen nem követhető ellenőrizhető a mozgása. A bitcoin a szabadság olyan foka ami inkább szabadosság mint sem szabadság. s valljuk be ha valakinek fekete jövedelme van az el akarja rejteni, akinek meg nincsen annak meg jó a mostani rendszer.

    Ott tévedsz, hogy ebben a folyamatban (már az elrejtésben), a bitcoin nem cél, hanem eszköz. Ha ezzel nem megy, majd megoldja másvalamivel. Ez olyan, mintha a kést tiltanád be, amiért embert lehet ölni vele. Aki ölni akar, az öl mással, amennyiben késsel nem tud.

    Ahogyan Üllő Bika mondta "... akkor majd rájöttök, hogy a pénz nem ehető.." de ő sem gondol arra, hogy egyszer olyan hülye lesz az ember, hogy már meg sem próbálhatja a hülyéje megenni mert bitek sorozata lesz az egész.

    A pénz egy csereeszköz, az az értelme, hogy ne libákat, kecskéket kelljen magaddal hurcolászni. Teljesen mindegy, hogy milyen formában van jelen, az a bizalom adja az értékét, hogy más elfogadja cserealapként (bár az sem mellékes, hogy milyen egyszerű/biztonságos vele fizetni, ill. kezelni/raktározni). Aki ennél többet tulajdonít neki, az konkrétan hülye. Az a "baj" a bitcoinnal, hogy a pénz értékének megállapítását teljesen a piacra bízná, és ez nyilván senki olyannak nem tetszik, aki eddig bármekkora részt birtokol ebből a hatalomból (bankok/állam). Csak éppen pontosan ez lenne az egészséges, mert a piac tudja legjobban eldönteni, hogy a csereközvetítőnek (pénz) mekkora az értéke (mennyi marhát tudsz venni adott BTC-ért, és hogy hány liba BTC-ben kifejezett ára ér egy házat).

    A BTC értéke pedig nem fog nőni az égig, idővel beáll egy szintre, ahogyan eddig minden csereeszköznek beállt (ill. az állami+banki pénzteremtés miatt folyamatosan romlik az összes). Egyébként is, önmagához képest csak akkor növekszik az értéke, ha elvesznek coinok.

    De nincsen lekezelve a rendszerben az az apró probléma, mi lesz ha elfogy és/vagy a nagy része elveszik amikor már nem tudod értelmesen kicsi egységre osztani mert 0.00000000000000000001 BTC is egy háza ára lesz.

    Részletkérdés. Valószínűleg le fogják kezelni, pl. úgy lehetne megoldani, hogy az adott időn belül (mondjuk évente 1x) nem megmozgatott coin örökre elvész, azaz nem lehetne fizetni többé vele (a matematikai modell alapján kezelve persze), és helyette lehetne újat bányászni.

    The only real valuable thing is intuition.

Új hozzászólás Aktív témák