Új hozzászólás Aktív témák

  • freeknight

    őstag

    Üdvözlet mindenkinek! Röpke 3 év után most tűnt fel, hogy van itt filmes topik is :DDD .

    The Thing/ A dolog

    John Carpenter alkotása. Életem egyik legjobb horrorfilmje. Gyönyörűen mutatja be, hogy egy világtól elzárt kis közösségben (ez esetben egy antarktiszi kutatóbázison) hogyan tud eluralkodni a paranoia. Az expedíció tagjainak ráadásul esélyük sincs segítséget kérni, se elmenni. Csak egymásra számíthatnak. Illetve még csak ezt sem, mert a Dolog tesz róla, hogy a bázis emberei egymás ellen forduljanak. Nagyon tetszett, ahogy a film egyre jobban szövi bele a hangulatba a gyanakvás légkörét. A végén már mi sem tudjuk, ki a jó fiú, és ki a rossz.
    Horrorfilmhez illően az első 20-30 perc alapvetően a sztori kibontakozásával, a karakterek felépítésével telik, de már itt sem unatkozunk, mert már a stáblista alatt megkapjuk az első rejtélyt. Utána pedig beindul az akció. Carpenter nem a paráztatásra megy rá (itt nem lesz a mai horrorokra jellemző semmiből nagy hanggal előugró ócska klisé), hanem olyan szintű feszültséget kelt, amit vásznon még nem nagyon láttam. Akik már látták a filmet, azoknak csak elég, ha ennyit mondok: vértesztes jelenet, és máris tudják miről beszélek.
    A különleges effektek pedig még jobban rátesznek a hangulatra egy lapáttal. Itt még nem volt CGI (1982-es a film), mindent maszkokkal és bábukkal csináltak, de annyira profin, hogy ez még ma is megállja a helyét. A Dolog maga pedig... borzalmas. Ennyire szörnyű lényt (persze itt horrorsan pozitív értelemben) szerintem még filmben sosem alkottak, és most egy cseppet sem túlzok... de bármit is mondanék, nem tudnám leírni, ezt mindenkinek látni kell.
    A színészi alakítások lehengerlőek, mindenki jól hozza a paranoid figurát, de külön ki kell emelnem a főszereplőt, Kurt Russelt és Keith Davidet. Érdekesség, hogy egyetlen női szereplő sincs, a bázis legénysége csak férfiakból áll.
    A zene remekül passzol a filmhez, monoton, nyugtalanító dallamokat kapunk, erre egy szavunk se lehet.
    Én nem régen láttam először a filmet, de mint olvasható, teljesen levett a lábamról. Kissé érthetetlen is, miért nem ismertebb, mert szerintem egy igazi kultuszfilm. Valahogy így kéne kinéznie minden horrornak.
    Mi mást is mondhatnék még? - Kill it with fire!

    Egyébként noxwill, te hogyan nézted meg a The Equalizert? Tudtommal még nem jött ki. Engem is nagyon érdekelne Moretz és Denzel miatt. Nyugodtan jöhet akár priviben is, ha virágboltban láttad ;]

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák