-
Fototrend
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
A Lidl-os silvercrest forrolevegos fritoze van valakinek? Van vele tapasztalat?
Samsung Galaxy A55 5G
-
perempe
addikt
3/4 9-kor elfogyott már a hatóságis sertéscomb a Coop-ban.
* Brahms: 4. szimfónia *
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz adlersson #8950 üzenetére
A húst gombócként sütve és a tésztát annyira előfőzve, hogy hajlítható legyen, aztán összerakva párolva szerintem működik.
Mai sütés. Lidl háromféle sütőkolbász, a két sor krumpli között egy vékony sor hagyma.Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
#82860288
törölt tag
válasz philoxenia #8949 üzenetére
Ugyanez volt nálunk is. A rizses húsnál belefőztük a rizst, nem külön.
A pörkölszaftot mi is felitattuk kenyérrel. Nem elég, hogy benyomtuk a tésztás pörköltet még a végén rásegítettünk kenyérrel. -
jansky1
senior tag
válasz Mr.Csizmás #2584 üzenetére
Hi. Ez a fajta szósz megszűnt? Nem találom sehol, ahol volt korábban.
-
veterán
válasz jansky1 #8956 üzenetére
Nem szűnt meg tudtommal, pl
itt is van.
Ázsiai drogéria-vegyesboltokban (nem tudom máshogy mondani, italok, édességek, vegyiáruk, konyhai cuccok, stb) szokott lenni jobb áron is.A libás is egész finom szerintem, ha olyat találsz, egy próbát megérhet egy kisebb üveggel.
De amúgy lesznek bajok a témában.
A méltán népszerű, előszeretettel hamisított Sriracha chili-szósz gyártását felfüggesztette a gyártó Huy Fong Foods, ugyanis nem áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségű chilipaprika. Közleményükben az időjárási körülményeket okolják a hiány miatt.
viamod: most nézem a fenti linket, átmeneti készlethiány az Ázsia Bt-nél is, akkor innentől szerencse kell, hogy valahol találj eredetit, szerintem.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ez nem járható út?
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
veterán
válasz philoxenia #8959 üzenetére
Egy lényeges infó hiányzik a receptől, milyen chili az a chili azon kívül, hogy piros?
solfilo
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz solfilo #8960 üzenetére
Nyilván többféle szószt lehet csinálni az arányok változtatásával, a hozzávalók bővítésével. Minden fűszernél/szósznál sokat számít a termőhely is, ez a recept csak egy példa, rengeteg recept elérhető nyilván online, kísérletezni kell!
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz philoxenia #8959 üzenetére
ez kb. olyan komplexitású dolog, mint a kfc panír fűszerezése, pontosan nem lehet reprodukálni. (vagy inkább vegyünk kézműves chiliket)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
veterán
válasz jansky1 #8962 üzenetére
Még nem kóstoltam, de ha jól nézem made in Thailand, azért ez bíztató.
#8961philoxenia:
nyilván jó ötlet a próbálgatás, de azért irányba lökhetné a kedves olvasót a receptíró, hogy mégis merre induljon.
De meg is néztem, friss, piros jalapeno kell bele.solfilo
-
Digitalpimp
senior tag
válasz solfilo #8960 üzenetére
Ha nem akarod nagyon csípősre, akkor Jalapenot, vagy Fresnot vegyél. Ha csípősebb kell, akkor Thai Dragon, Cayenne, Serrano.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
veterán
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz solfilo #8964 üzenetére
Van csilis topikunk. Magam nem élek túl csípős cuccokkal, így nem akarok tippelni. Gondolom van a csípősségén kívül más aromája is az egyes fajtáknak.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
veterán
válasz philoxenia #8968 üzenetére
Van egyéb aromájuk is, igen. Mióta először főztem friss habanero-ból, azóta odáig vagyok érte meg vissza, olyan finom gyümülcsös íze van. Csak vigyázni kell vele, mert nagyon tud csípni (legalább is nekünk, nem eszünk túl csípősen mi sem)
solfilo
-
adlersson
aktív tag
Oyakodon (親子丼)
Szó szerinti fordításban "szülő-gyerek don", mely kicsit morbidnak tűnhet, hiszen egy csirkehúst és tojást is felvonultató japán ételről van szó. A "don" (丼) jellegű ételek lényege, hogy egy nagyobb tálka rizsre valamilyen feltét, esetünkben egy kvázi csirkehúsos omlett kerül. Rendkívül egyszerű étel, előkészületekkel együtt max. fél óra alatt kész és nem lehet nagyon elrontani.
Hozzávalók:
- egy darab, bőrös csirkecombfilé
- 2 egész tojás
- 100-150g főtt rizs (lehetőleg valami tapadósabb, rövid vagy közepes szemű fajta, ne a thai sörét)
- 20g vöröshagyma
- 10g zöldhagyma zöldebb része
- 5-10g dashi por
- egy evőkanál szójaszósz
- opcionális togarashi, shichimi vagy egyéb, ízlésünknek megfelelő fűszerElkészítés:
① - A dashi port kevés (80-100ml) vízben feloldjuk, hozzáadjuk a szójaszószt, de érdemes közben kóstolgatni is, mert van, aki enyhébb, van, aki az intenzívebb ízt szereti. A 80-100ml / adagot viszont ne lépjük túl, különben eláztatjuk az ételt. (Ha valaki nagyon hagyományosan akar eljárni, az vehet kombut, bonito pelyhet, szárított shiitake gombát és ezek kifőzésével magának is készíthet dashit).
② - A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk. Ugyanígy teszünk a zöldhagymával is (chiffonade).
③ - A csirkecombot húsos oldalát megpaskoljuk a kés élével, hogy kicsit fellazuljanak a rostok (semmiképp ne klopfoljuk!). Felverjük a két tojást. A főtt rizst egy nagyobb tálkába helyezzük, kicsit elegyengetjük.
④ - Beröffentjük a spárhertet, a csirkecombot - bőrös felével lefelé - kevés olajon addig pirítjuk, míg a bőr ropogósra sül. Ha ez kész, ne fordítsuk meg, hanem vegyük ki a serpenyőből, vágjuk falatnyi darabokra és hagyjuk magára.
⑤ - A szójszószos dashit egy kisebb méretű (15-25cm átmérőjű), tiszta serpenyőbe öntjük, kis lángon felforraljuk, majd beletesszük a hagymát, melyet puhára főzünk. (Ha a serpenyőnk átmérője közel azonos a rizsestálkáéval, úgy további előnyökre tehetünk szert, hiszen nem kell "rászabni" a kész ételt a rizs tetejére, a végeredmény sokkal esztétikusabb lesz.)
⑥ - Ha a hagyma megpuhult, bőrével felfelé, a serpenyőbe helyezzük a félig kisütött, felkockázott csirkecombot. Lassú tűzön kb. 2 percig főzzük.
⑦ - 2 perc múlva a csirkére öntjük a felvert tojást és az egészet az ízlésünknek megfelelő állagúra főzzük, de ügyeljünk arra, hogy párologjon el az összes dashi, mert ez fog ízt adni a rizsnek.
⑧ - Ha elkészült, akkor jobb esetben az egészet könnyedén ki tudjuk csúsztatni a serpenyőből közvetlenül a rizs tetejére. Megszórjuk zöldhagymával, shicimivel és már fogyasztható is.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
válasz philoxenia #8971 üzenetére
Lehet, meg kell éleznem a késeim, mert nálam nem volt ilyen probléma.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
philoxenia
MODERÁTOR
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
Beni2360
félisten
Vettem az EMagnal egy fedeles 2,5 l tálat 560 Ft volt, kelesztesre olyan 50-60 dkg lisztig szvsz jó lesz. Passzentosan zárható. 23x11 cm 2,5 l. Hátha valaki kedvet kap rá ez nem pénz érte.
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
-
Beni2360
félisten
válasz fradi81 #8932 üzenetére
Jó lett volna egy kész kép is.
Ma hosszában vágtam be és ilyen lett, most kevesebb lisztből csinaltam.
Az új kelesztő tálba raktam 45 dkg liszt volt az alap.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
válasz fradi81 #8984 üzenetére
Dirrekt vágtam mélyen, hogy ne az oldalánál szakadjon. Most vágom fel a gulyás leveshez. Pihe puha könnyű lett.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Hajdinát főzött már vki? Most próbáltam először és ilyen kocsonyás lett közte, pedig minimumon volt alatta.
Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz V.Stryker #8986 üzenetére
Olajon átfuttatni előtte esetleg? Ha pergősen szeretnéd.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
V.Stryker
nagyúr
válasz philoxenia #8988 üzenetére
Köszi. Legközelebb kiprobalom. Bár jól át kell mosni, vizesen meg olajba...
Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz V.Stryker #8989 üzenetére
Lecsepegteted, nem lesz gond, meg nem sok olaj kell, csak mint a párolt rizsnél. Mondjuk én sose mosom a rizst sem, kell az a kis arzén, nálunk nincs a vízben...
Másik lehetőség a gőz fölött párolás mosás után és a végén egy kevés zsiradékkal bekeverni, csak úgy sótlanabb lesz.[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
Beni2360
félisten
-
Beni2360
félisten
válasz perempe #8993 üzenetére
Nem értem ha ide adják. Meg nem volt olyan, hogy nem adtak volna oda. Bemegyek a hentesunkhoz legalább 10 kg van ki téve, saját vágás feldolgozás kolbász, stb. 1400 Ft de a lapockat 2135ft adjak.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
perempe
addikt
válasz perempe #8993 üzenetére
bekenem mustár, olaj, só, bors elegyével, fél nap pihenő a hűtőben, majd 3 óra 150 fokon fedve. nem voltam itthon, amikor lejárt, le lehetett volna önteni a levét, rápirítani. nem késő, mehet egy hűtőben eltöltött fél nap után is vissza a sütőbe?
amúgy nagyon biztató, csak tökölni kell vele.
[ Szerkesztve ]
* Brahms: 4. szimfónia *
-
adlersson
aktív tag
Szecsuáni marhahúsleves tésztával
Nem egy tradicionális étel, ezért a receptkönyvekben nem, vagy nem így lesz megtalálható, de ez a tény szerintem sokat nem von le az élvezeti értékből.Hozzávalók:
- 1-1,5kg marhahús (Gyakorlatilag a marha bármely olyan része alkalmas, melyből hagyományos marhapörköltet vagy marhahúslevest készítenénk, én ezúttal marhaszegyet választottam.)
- 2-3 szál újhagyma (3-4 centis darabokra vágva)
- 50g gyömbér (szeletekre vágva)
- 20g galangál (2-3, kisebb kockára vágva, ha nincs, nyugodtan kihagyhatjuk)
Gyömbér (bal oldalon) és galangál látképe. Utóbbi íze jóval enyhébb és némi citrusos aromát is felvonultat.
- 10g kasszia (Kínai fahéj néven is fut, íze jelentősen eltér a Magyarországon általában használt fahéjtól. Por, rúd és darabos kiszerelésben is kapni, ha van rá lehetőségünk, használjuk ez utóbbit. Végeredmény szempontjából jelentősen befolyásolja a hús ízét ezért sajnos nem ajánlott elhagyni vagy mással helyettesíteni.)
Kassziadarabkák.
- 1 tk. szegfűszeg
- 2-3 db csillagánizs
- 1 ek. édeskömény (Ő nem ugyanaz, mint a magyar receptekben gyakran előforduló köménymag, melynek jóval másabb és intenzívebb az íze, ezért sajnos nem lehet felcserélni.)
- 2 ek. sötét szójaszósz vagy karamell (Opcionális, csak színezésre szolgál.)
- 1 ek. világos szójaszósz (Opcionális)
- 4-5 ek. főzőbor (Shaoxing bor néven is ismert)
Véletlenszerű shaoxing "bor".
- 1 ek. szezámolaj
- 20-30g hotpot alap
A hotpot alap nem más, mint valamiféle zsiradék jó sok fűszerrel összefőzve. A fenti képeken a növényi olajos (felül) és az állati zsírból készült változat látható. A leves ízét alapvetően befolyásolja, így eltarthat, míg mindenki kitapasztalja, hogy az ízlésének melyik a legmegfelelőbb.
- 300g szimpatikus ázsiai tészta (lehetőleg valami vastagabb változat)
(Ld.: alkaline pasta). Ha valaki nagyon ráér, akár otthon is elkészítheti.
- Leveles zöldség (pl. káposzta, bok choy, vízispenót stb.)
Bok choy és egy kés látképe.
- 2-300 ml marhahúsleves (vagy ennek híján víz is megfelelő)Elkészítés:
➀ - A kiválasztott marhahúst akkora méretű kockákra vágjuk, melyet szívesen behelyeznénk az arcüregünkbe. (A húst, főleg a piacon vásároltat én előzőleg át is szoktam mosni, eltávolítandó a kellemetlen ízű testnedveket, vért stb.-t. Ebben az esetben fontos, hogy mosás után szűrjük le és nyomogassuk ki a vizet a húsból, különben később az összes víz a wokba fog kisülni.)
➁ - Egy nagyobb méretű wokban vagy serpenyőben alacsony lángon megpirítjuk a fűszereket (galangál, kasszia, szegfűszeg, csillagánizs, édeskömény), az újhagymát és a gyömbért. Néhány perc pirítás hatására egy komplex, de nem túl orrbavágó, kicsit a forralt borra emlékeztető illatot kell éreznünk. Fontos, hogy egyik összetevő se égjen oda, ezért az alacsony láng használata kiemelten fontos.
➂ - Ha megfelelőnek érezzük az illatokat, beletesszük a felkockázott húst a serpenyőbe / wokba, majd nagyobb lángon folyamatos rázogatás / keverés mellett, 4-5 perc alatt egy kis kérget adunk a húskockáknak. (Használata némi gyakorlást igényel ugyan, de én speciel a wokot preferálom, hiszen jóval egyszerűbb “mozgásban tartani” az összetevőket, mely nagy láng használata esetén elengedhetetlen.)
➃ - Ezt követően hozzáadjuk az opcionális szójaszószt, a nem opcionális főzőbort és a szezámolajat, majd összerázzuk mindezt.
➄ - A serpenyő / wok tartalmát felöntjük annyi vízzel, hogy az a húst éppen ellepje, majd kis lángon főzzük egy darabig. Kb. 10-15 perc után próbáljuk meg kihalászni az újhagymát és a gyömbért, mert ezek túlfőzése esetén a hús egy kellemetlen fanyar, savanykás ízt kaphat. Főzési idővel kapcsolatban nehéz általánosságban beszélni, hiszen több tényező (az állat életkora, melyik részt használtuk, személyes ízlés stb.) is befolyásolja, hogy mikor mondhatjuk “jónak” a húst, de az én marhaszegyem kb. 2 óra alatt főtt meg. Kukta használatával gyorsíthatjuk az ügymenetet.
➅ - Ha elkészült a “pörkölt” helyezzük az edény teljes tartalmát egy tálba. Tálalás előtt innen szedhetünk egy-egy adag húst, melyet majd készre főzünk.
➆ - Az utasításoknak megfelelően elkészítjük a tésztát.
➇ - Egy tiszta serpenyőben / wokban melegítsünk fel egy kevés olajat, majd olvasszuk meg a hotpot alapot. A hotpot alap szintén hajlamos megégni, ezért ezúttal is csak kis lángot használjunk. Ha megolvadt, tegyük bele a kívánt mennyiségű húst (a 300g tésztához kb. egy merőkanál az ideális) és folyamatos keverés / rázogatás mellett főzzük össze a hozzávalókat. Ha kész, az egészet felöntjük a marhahúslevessel vagy vízzel és egy kevés világos szójaszósszal, végül belefőzzük a leveles zöldséget is.
➈ - Egy nagyobb tálkába belehelyezzük a tésztát, majd erre ráhalmozzuk a leveles zöldséget, végül az egészet leöntjük a készre főzött, szaftos marhahúskockákkal. Érdemes azonnal fogyasztani, különben a tészta magába szívja az összes nedvességet és túlságosan puha lesz.[ Szerkesztve ]
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
#76500480
törölt tag
Sziasztok
Probalkozunk ezekkel a specko lisztekkel, típus szerint alakor, selymes liszt, kenyerliszt(kukutyin féle ). Kérdésem, hogy lehetne kevésbé folyossa tenni a kenyeret hogy megtartsa az állagát? Illetve valamikor nem kel olyan szépen mint az ócska Lidl fehér liszttel.
kovasz alap(rozs, szűrtviz 1:1) 420g liszt(250 kenyér maradék vegyesen, 3dl bögre víz, 2 tk só).
Masik kérdés ami inkább érdekel hogy ezek a liszttek igazából teljeskiörlésűek Nagyon barna tőle a kenyér. [kép][ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Traktor és kamion matricák széles választékban! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Rowenta RH6751WO Dual Force Cyclonic akkus Rúdporszívó, 48W, 2 sebesség, 45 perces üzemidő
- Gyönyörű autómatricák azonnal gyors országos kiszállítással! PH-soknak 30% kedvezmény!
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Citrusprés - RUSSELL HOBBS