-
Fototrend
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8099 üzenetére
Vagy úgy.
Kicsit repedt is, ahogy látom.
éjszakára a hűtőbe teszem, de ott megemelkedik, majd kicsit összemegy.
A hűtőztetés nem rossz ötlet, viszont ha az emelkedés után összeesik, akkor valószínűleg túlkelt lesz. Ha hosszabb ideig keleszted, akkor érdemes kevesebb élesztőt hozzáadni.Én így sütöttem legtöbbször amikor még élesztőt használtam: [link]
-
#82860288
törölt tag
-
#82860288
törölt tag
-
Beni2360
félisten
válasz
Keef_Lee #8098 üzenetére
Vagy 4 eve nem voltunk a metroba. Tan mar a kartya is lejart az ujsagot mar 1,5 eve nem kapjuk. Pedig 1986-ban valtottam ki Bécsben az elsőt. Akkor lettem magan szektoros.
Latom a 200-170-150 gm szep burkolt aremeles. Erdekes anno a Pennyben csobb volt mint a Metroban az ara.
krizmo eppen a Pennyiben nincs mar vagy egy eve. Sysi 170g-s.
Igen nem is izlik ugy evvel a mondva csinalt kavé tejszinnel. Az igszi a Malako volt konzerv fobozban. Vagy 8 eve 1x volt a Lidliben.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
#76500480
törölt tag
válasz
krizmo_ #8103 üzenetére
Nem az ördögtől való.
Felváltva szoktam használni őket. Vajnai azért figyelni kell(keménység).
Kovászeteteshez én a pennyben kapható rozslisztet használom [link]
Jó a garat tk is vagy vészhelyzetben a fehér is, de valamiért a rozsot szereti a kovaszom.Én akkor etetem amikor 50g ra csökken az érettkovasz tömege(ránézésre
) 10dkg rozsliszt/ 10dkg víz. Jól összekeverni és kint hagyni egy éjszakára. Reggel beteszem a hűtőbe:
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz
#82860288 #8107 üzenetére
Most vagy soha alapon elkezdtem.
Üdv a világos oldalon, hasznos útra léptél. A hűtős eseted jól mutatja az élesztő a hanyagolandó instantságban való működését. Emészteni is könnyebb a kovászos verziókat, a vércukrot sem nyomja fel pluszban, mint az élesztő (tk. fehér liszt esetén duplahatásként, nem tk. fehér esetén triplaként), ugyanis ezt is teszi, kevesen tudják. Kovászos rozskenyérnél meg egyenesen más dimenzió az emésztés folyamata egy élesztős fehér-nem teljes kiőrlésűhöz képest. Nincs a fél hűtő felzabálására hívó vércukor-ingadozás okozta hullámvasút, így kevesebb is elég, fogyni is könnyebb vele. Az emésztőrendszeredet sem terheli, alig veszed észre, hogy benned van és dolgozódik fel épp, nincs kajakóma sem. Nem állítom, hogy csak a teljes kiőrlésű végállás a tuti, mert van, akinél meg pont az a gond, de a fehérliszt-élesztő monokultúrája jó, hogy felbomolni, visszaszorulni látszik, nagyon jó. Van, hogy egy alternatív gabonafajta nem tk-ként is könnyebb az adott szervezetnek, mint egy szokványos fehér tk-ként.[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
#82860288 #8107 üzenetére
Én is itt tanultam, segítettek.
De ebben a videóban a leírt recept alapján értettem meg véglegesen, azt hiszem
15:01-nél a recept. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8107 üzenetére
Szabi pék könyvéből : Kovász készítése és etetése
Sokkal jobb kovásszal sütni, én már mindent azzal készítek.
Biztos nem fogod megbánni csak legyél türelmes és kitartó.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Beni2360 #8108 üzenetére
Vállalkozói nélkül is tudsz már Metroba menni:
- Ki igényelhet Nyílt napos METRO Gourmet kártyát?
Valamennyi természetes személy, aki jelenleg nem rendelkezik METRO kártyával, illetve nem rendelkezik saját vállalkozással.Megnézem ma a Penny-ben a sűrített tejet, úgy emlékeztem ott szokott lenni. Érdemes megkérdezni az ott dolgozóktól, hogy van-e.
Ezt még az azonnali topikba tettem be korábban, hátha jól jön.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#76500480 #8109 üzenetére
Semmihez nem használok margarint...
Rozslisztet használtam az elején, de később lecseréltem, mert Pompim (kovászom), nem szerette, nem volt tőle túl fickós, és savanyú is lett nagyon, a péksüteményeknél nem jó a savanyú kovász. Magas fehérjetartalmú lisztekkel etetem általában, de időnként kap ősbúzát, és TK liszteket is.
-
fradi81
veterán
válasz
krizmo_ #8113 üzenetére
Nem olvastam utána csak most elgondolkodtam ezen a kovászon.
Ebben a leírásban: "4. naptól a 9. napig ugyanígy kell etetned. Ugyanígy=4. pont ismételgetése még 5 napig? Ha elértünk a 9. napig akkor 450g lisztből van 100g kovászunk amit élesztő helyett rakok a tésztába, jól tippelek?[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8114 üzenetére
Koszi tudom de az andromeda vegett át tertunk a netes renfeledekre, tele a melyhuto es almalmi akciokkal potolom.
A s tej helyén a kancsos akarmi van es egy eve nincs a valasztekukban. Tobszor kerdeztem de ugyan akkor a Sparban meg a Lidlben is eltuntek.Van recept a neten hazi s tejre. Uveges Maresi meg fogadható minőség.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
#82860288
törölt tag
+ Keef_Lee + krizmo_
Köszi az infókat. Valóban azért kezdtem el pár éve sütni kenyeret, mert a boltitól fájt a gyomrom vagy más problémákat okozott. Bár azóta van 1-2 termék, amit ehetek, de szeretek sütni-főzni, és a sajátomnak még az íze is jobb.
De általában azzal szenvedek, hogy a száraz élesztős verzió meg nem mindig sikerül jól, vagy ha jól sikerül, akkor meg szendvicsnek tömény 2 szelettel (vagy zsemle formában).Megnéztem sok leírást meg videót, Szabi videosorozatát 2x is meg amit itt linkeltetek, köszönöm az infókat.
Most nagyon izgulok, mert már látok kis bubikat. De még jobban fogok izgulni, amikor majd hajtogatni meg formázni kell, mert az élesztősnél nálam simán kijön belőle a buborék.
De most gondolkozom, hogy veszek olyan kis kenyér forma kosárkát meg azt a lapos fém kenyérformázó valamit. Bár kerek vaslábasom nincs sajna, de elvileg van olyan, aminek üveg és fém a teteje és lehet sütőbe tenni, de azon meg van kicsi lyuk.Remélem tudok kitartó lenni.
-
Beni2360
félisten
válasz
#82860288 #8120 üzenetére
Most nezegetem a Mészi videoit es ott ő egy OBI-ban vasarolt, de minden festekes boltban kapható szvsz ilyen vagó daraboló eszköz.
Pont ilyen gyors kifli zsemle potló receptet kerestem mint ami a videóban van.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
fradi81 #8116 üzenetére
A 4. napon kiveszel a kovászból 50 grammot, és azt eteted fel 50 g liszttel és 50 g vízzel,
Az 5. napon szintén kiveszel 50 grammot és azt eteted fel 50 g liszttel és 50 g vízzel,
És így tovább a 9. napig, a maradékot pedig kidobod, nem tudsz vele mit csinálni(ez csak az elején van így, később természetesen nem kell majd kidobni).
A 10. napon 150 g kovászod lesz, de ebből csak 100 g-ot használj fel, 50 g menjen a hűtőbe(anyakovásznak), ha több kovászra van szükséged a sütéshez etesd fel annyira, amennyi kell. -
krizmo_
Topikgazda
Ma megkérdeztem páromtól, hogy milyen péksüteményt süssek holnap este, van-e valami, amit enni szeretne, hát volt elképzelése.
Kakaós csigát szeretne, de olyat, aminek puha a tésztája, és tapadjanak össze, ne különállók legyenek, valamint legyen benne durvára tört dió, és rumba áztatott mazsola, a teteje pedig legyen leöntve csokikrémmel, de abban mindenképpen legyen vaj, és kakaópor és egy pici csoki is.
Érdekes elgondolás, holnap jelentkezem mi lett belőle.[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz
krizmo_ #8134 üzenetére
Zsírban gazdag mondhatni
Nálunk megint Szoky fele kalács készült
… valamiért az vált be 75dkg liszt/15 dkg vaj(20%a liszt mennyiségnek 10% helyett) kakaós töltelék olajjal készült hasra csapásra. Meg melegen folyós volt de kihűlve már nem. Én pl ruhellem ha töltelék száraz ezért mindig mikrozom a sütiket(magasabb édesség faktor miatt is)na de egy kelt tésztátAz max újra sütés áldozata lehet. Kakaós csiga azért maradt el, mert ott megég,kifolyik, pultot koszol a töltelék.
[ Szerkesztve ]
-
fradi81
veterán
válasz
krizmo_ #8124 üzenetére
Tehát ha 10. napon megvan a sütő kovász, akkor be a hűtőbe ahol eláll, ha meg mondjuk hetente akarnék sütni belőle valamit, akkor előtte etetni 1-2 napig, majd 50g vissza a hűtőbe a következő sütésig? Ez gyakorlatilag egy hűtőben bármeddig eltartható élesztő helyettesítő anyag?
moto g72, Ninebot d28e
-
Keef_Lee
senior tag
Mi most minden péntek este kivesszük a hűtőből, etetjük. Szombat sütéskor megy belőle vissza az 5 dkg a hűtőbe.
Teljesen jól működik. Sőt néhány hét alatt azt látom, hogy javult a minősége a kovásznak. Bubisabbra kel és kevésbé savanyú. (Persze nem is mindig rozst kap.) -
krizmo_
Topikgazda
válasz
fradi81 #8139 üzenetére
Amire figyelni kell, hogy mindig legalább annyi lisztet és vizet kapjon, mint amennyi a súlya(pl.: nekem 50 g anyakovász van a hűtőben, amit kenyérsütéskor mindig 100 g liszttel és 100 g vízzel etetek fel, amiből 50 g visszamegy). Tehát, nem szükséges 1-2 napig etetni, egyszerre több lisztet és vizet is adhatsz hozzá. Volt már olyan is, hogy 2 hétig a hűtőben hagytam az anyakovászt, és nem lett semmi baja, de ekkor már fel volt erősödve. Ennél tovább nem nagyon lehet eltartani etetés nélkül.
-
krizmo_
Topikgazda
Ha péksüteményt készítek, akkor általában KBL100-as liszttel etetem fel, ha kenyérnek kell, akkor TK/ősbúzáslisztekkel. Mindig nagyon jó minőségű, ellenőrzött liszteket kap a kovász, mert nem szeretném, ha meghalna, valamint mindig szűrtvizet adok hozzá etetéskor.
Mostanában a Garat malomtól rendelek liszteket, MO-ról az ő lisztjeiket szeretem a legjobban.[ Szerkesztve ]
-
Janusz001
őstag
válasz
bugizozi #8071 üzenetére
Ezt ma kipróbáltuk, annyi tuning volt, hogy előtte karaj kapott kis lisztet, le lett pirítva,valamint a zöldségek közé ment darabolt bacon és fekete erdei sonkica. Mennyei lett, ment is a gyorsan összedobható kaják receptjei közé. Legközelebb több vaj/zsír fog a tepsi aljára menni, hogy legyen bőven szaft, amivel utólag meg lehet locsolni a husit és a köretet, ami nálunk zöldséges rizs volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Computex 2024: évente hozna új Instinct gyorsítót az AMD
- Telekom mobilszolgáltatások
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Újabb államok perelik az Apple-t, mert sok pénzt szed ki a vevőkből
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Nem szavazza meg Musk 56 milliárd dolláros csomagját a norvég állami vagyonalap
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- További aktív témák...