-
Fototrend
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
-
krizmo_
Topikgazda
válasz philoxenia #8551 üzenetére
Hiába van alapanyagod, ha nincs hozzájuk recepted, ami alapján fel tudod használni az alapanyagokat.
Egyébként, te is érzed hogy mi volt itt az off, hiszen abba tetted.[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz krizmo_ #8553 üzenetére
Sós vízben megfőtt minőségi hús jobb ízű lehet, mint egy agyonfűszerezett/ravaszul elkészített antibiotikumos.
Kovászra visszatérve. A vadkovász nyilván mindenhol eltérő lesz valamelyest mert a levegőben a mikrobák fajtája sehol nem ugyanaz. Azaz, hiába van nagyon jó recepted a kovászolt pékárura, ha a kovászod nem lesz az igazi. Sőt, a liszt sem lesz ugyanaz, még akkor sem, ha ugyanazt a márkát használod. Ismert, hogy ha burkolólapot veszel, vagy festéket, akkor egy későbbi szállítmány színben már eltérhet. Nyilván egy malomba, ha bevisznek 100t búzát innen, mikor elfogy, majd a másik 100t máshonnan lesz. De ugyanazt a búzát még ugyanarról a területről aratva is eltér a minőség akár egymástól egy-két száz méterre is. Akinek kertje van, az tudja, hogy az egyik sarkában más lesz ugyanaz a vetemény, mint a másikban, aki jószágot nevel tudja, hogy egyedenként ugyanott tartva, ugyanazt etetve se lesznek egyformák az egyedek. A kovász élőlények elegye alapvetően, rengeteg mutáción megy keresztül akár egy-két hét alatt is. A kovászban élő apró élőlények aránya mindig változik, lehet általános szabályokat felállítani természetesen, de gondosan elemezve biztosan lesznek eltérések ugyanazon forrásból származó kovászban is egy idő múlva. Nem találtam pontos laboratóriumi vizsgálatokat sajnos, hogy milyen mikrobák is vannak a kovászban. A gyári élesztők nagyjából standard minőségűek, de mégsem mindig ugyanazok. Az egyik pl. még szav. időn belül is gyengül, a másik még szav. időn túl is jó. Ugyanabban a hűtőben ugyanott tartva is. A baktériumok szaporodás közben állandóan mutálódnak, mivel élő sejtekről van szó, egy részük elpusztul, mások a rovásukra szaporodnak. Ez tudható.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
krizmo_
Topikgazda
válasz philoxenia #8554 üzenetére
Mikor kezdtél el vadkovászból sütni Semmikor... Ezek szerint ahhoz is érthet valaki, amivel nem foglalkozik, vagy nem
Sós vízben megfőtt minőségi hús jobb ízű lehet, mint egy agyonfűszerezett/ravaszul elkészített antibiotikumos.
Milyen íze van az antibiotikumos húsnak?[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
krizmo_
Topikgazda
válasz philoxenia #8556 üzenetére
Ez főzős topik, főzni/sütni szoktam, nem vagyok állattenyésztő, ahogy termelő sem, ezekhez nem is kell értenem, ahhoz, hogy főzni/sütni tudjak...lezártam ezt a szálat, és visszatérek ahhoz, amiről a topik szól.
[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
Keef_Lee
senior tag
válasz philoxenia #8558 üzenetére
Megnéztem a linket.
Őszintén kérdezem, hátha tudja valaki. A sütőporos kenyér verzió az hol helyezkedik el az élesztő-kovász számegyenesen az egészségesség szempontjából? -
őstag
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Keef_Lee #8560 üzenetére
Vannak népek, ahol nem használnak élesztőt egyáltalán. Igazából hoz pluszot a kovász/élesztő vitaminban emészthetőségben, de inkább az ízvilág ami sokkal jobb ezeknél, mint a "szalagárés"* cuccoknál.
* szalalkáli, sütőpor
[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
sutszi
veterán
-
addikt
-
jansky1
senior tag
Sajnos kivonta az Univer a forgalomból a tubusos fűszerkeverékeit (grill, flekken, magyaros). Használta őket valaki, találtatok helyettesítőt? Én próbáltam többet is, de nem olyan jók.
-
addikt
Nem én csináltam, vettem - de attól az én cipóm
Sajnos (vagy nem sajnos) nem fogy annyi péksüti otthon, h megérje nevelgetni a kovászt - ennek meg nagyon megörültem, h lehet ilyet is kapni. És zárójelben: nagyon finom, jó állagú egy kenyérkeMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
pohár
félisten
válasz body007 #8574 üzenetére
SPAR, nem? ott szokott ez lenni, kinézetre legalábbis úgy rémlik
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
Beni2360
félisten
válasz philoxenia #8533 üzenetére
Na vegul tegnap nalunk a piactéren az uzletsoron talaltam egy bióboltot es ott kaptam búzasikért, búzakorpát es volt nekik Szabó lisztjük is. Mosat mar van raktaron: B55, B80, B112, vilagos + tk rozs lisztem. Ebbol fogok kiserletezgetni.
DM-be meg lattam német gozdasagbol szarmazo liszteket de a számozással nem voltam előre.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
addikt
Jaja, spar-os
Mondjuk jó lenne ha vinnének bele vmi logikát, h mikor sütik, mert nem mindig van reggel (mikor arra járok)Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Keef_Lee
senior tag
válasz body007 #8579 üzenetére
Pennyben vettük néha a kovászos kenyeret (kerek alakú). kb. 2 hete megváltozott az íze és kb. az ehetetlen kategória lett.
#8563
Kösz.
Örültem is az ír parasztkenyér receptnek, hogy ebben a melegben nem kell majd minden héten a kovászost csapkodni . Aztán kipróbáltuk a szódást. Az igaz, hogy 35 perc alatt elkészült mindenestől, de nem ízlik.[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz Keef_Lee #8581 üzenetére
Pennyben volt régebben erdélyi margarinos 0.75 dks-s kenyér. Anno szerettük. Múltkorijában kerestem de már nincsen.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
fradi81
veterán
Amikor így szétválik a kenyér annak mi lehet az oka, rosszul lett kialakítva a forma?
moto g72, Ninebot d28e
-
Beni2360
félisten
válasz krizmo_ #8584 üzenetére
Rá kérdeznék okulas végett, esetleg szárazabb volt a tészta és a hajtogatás alatt nem tudott egyesülni egymással?
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
-
Beni2360
félisten
válasz krizmo_ #8591 üzenetére
Biztos nem. Most dobtunk ki egy egész doboz jegkremet mert lejárt. Az avas dolgokra meg végképp allergiás vagyok.
De, hogy jön ez a vazelin hez?Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
krizmo_
Topikgazda
Badambura
Az eredeti receptet kicsit átalakítottam, és kovászosítottam.
Tészta
- 500 g liszt (KBL100-at használtam)
- 220 g fehér kovász (100% hidratáltságú)
- 2 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 70 g cukor- Vanília rúd kikapart belseje (vagy vaníliás cukor)
Rétegezéshez:
- 50 g olvasztott vajTöltelék:
- 150 g őrölt dió, mandula, mogyoró stb... (én most vegyesen készítettem)- 70 g porcukor
Az előző este feletetett kovászból bedagasztom a tésztát, ezt követően 3-szor hajtogatom 45 percenként. Majd 180 grammos darabokra osztom, és így kibucizva pihentetem 30 percet:
Amíg kelnek a bucik megpirítom a magvakat, ha megpirultak egy konyharuhára borítom őket, és ledörzsölöm a héjukat:
Aztán aprítógépbe teszem a cukorral együtt, és addig darálom, amíg kicsit "tapadós" nem lesz:
Ezt követően megkenem vajjal a munkafelületet, amin vékonyan kinyújtom a bucikat, minden lapot megkenem alaposan vajjal, Az utolsó tésztalapra már nem kenek vajat :
Aztán feltekerem:
Kb. 3 cm vastagságú csigákra szeleteltem, majd mélyedést készítettem a közepükbe, amibe 1 evőkanál töltelék került:
Így csíptem össze a tésztát:
Aztán megfordítottam és sütőpapíros tepsire tettem, és ~2 órát hagytam őket így kelni:
170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percet sültek:
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
Köszönöm mindenkinek az elismerést és holnap jön a puding próbája ha kibírom addig.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
- Prémium autómatricák kedvező áron! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Arlo Smarthub VMB4540 Féláron!
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Eladó Családi Ház Nőtincsen 70 négyzetméter Lakó rész + 40 négyzetméter beépíthető rész
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs