Új hozzászólás Aktív témák

  • Upo

    addikt

    válasz Peterhappy #25715 üzenetére

    Nem azért írtam hogy ilyen 24000 ft-os tanfolyamokat nézegess, ezt az összeget inkább a jó cipőre költsd. Érdemes inkább egy futásvizsgálatra elmenni, ahol bemérik hogy mennyivel kell korrigálnia a cipőnek hogy az ízületek síkban mozogjanak, ne legyen futás közben csavarodás. Nem mindegy, hogy a cipőnek mekkora a lejtése (lábujjaktól sarok felé), illetve oldalirányban mekkora a dőlése. Jó cipővel egész más a futás, helyre kerül minden. És a jó cipő alatt azt értem, hogy a te lábadhoz legyen megfelelő! Hiába írja valaki hogy a gt2000 milyen jó vagy gt1000 a legjobb vagy x y cipő a legjobb, azt kell választanod ami neked a legjobb. Azt a vizsgálaton tudják megmondani hogy mekkora legyen a lejtése, a támasztás keményebb vagy puhább legyen, és hogy milyen mértékű, hogy futás közben ne csavarodjon a boka-térd ízület. [link]
    A #25722-ben neked írt linkek szerintem is jók, a sarkazáshoz képest más izomcsoportokat mozgat a lábban az a technika. Fokozatosan kell átszokni, nem szabad erőltetni, hogy ne legyen belőle sérülés, de ha hozzáerősödött a láb akkor már simán megy a technika. Először nekem is jó kis izomlázaim voltak, de beleszoktam. Eleinte nem spóroltam a pihenéssel ha szükség volt rá, inkább kihagytam 1-2 napot minthogy sérülés legyen belőle, az én koromban már nem olyan egyszerű felépülni, inkább jobb megelőzni a bajt.
    Egyenes testtartással kell futni, enyhén előredőlve, épp csak hogy vigyen előre a testtartás. Nem keverendő össze a görnyedt testtartással, az nem jó! Gyerekkorom óta lábfájós voltam, de most már kezdek úgy kinézni mint aki valamikor majd futni is akar... A sarkazással csak döcögtem, nem is volt kedvem futni, nem is csináltam. Aztán beütött a szerelem, és hogy közelebb kerüljek hozzá, elkezdtem én is futni. Fájt, kellemetlen volt eleinte, de megérte minden szempontból, már 20 éve együtt vagyunk, és a futást is megszerettem, különösen mióta pár éve technikát váltottam.
    Most már elég jól automatikusan megy a dolog, hosszabb távon vagy ha fáradtabb vagyok akkor azért figyelmeztetni kell magam a koordinált mozgásra, ne legyen nyegle a mozgásom, ne csavarodjak össze-vissza, mert rengeteg energiát elvisz. Erre is jó volt a kamerás futásvizsgálat, mondták hogy szépen futok, annyi, hogy a jobb sarkam a leghátsó pozícióban kicsit befordítottam. Tényleg éreztem is utána, kimondottan figyeltem is rá, ha fejben rendben van az ember akkor sokkal jobban megy a futás, és egyre inkább nem kell hogy azon járjon az eszem hogy helyesen fussak.
    Ezen a bizonyos első félmaratonon is amikor esembe jutott, akkor örömmel konstatáltam hogy jó amit csinálok, nem is volt gondom a lefutásával. Sebességben tudtam volna jobbat is, de együtt maradtunk a párommal, nem szaladtam el tőle. Kétszer meg is kellett állnia, 16 és 19 körül, de végül berángattam a célba. Megyünk még félmaratonra, ha majd ő is stabilan végigmegy akkor én is futok egy saját tempót majd, itt azért a vége felé már inkább a lassabb tempó miatt szenvedtem jobban.
    Javaslom, hogy menj el te is versenyekre. Nem a helyezés és az időeredmény a cél, nekünk se az volt, hanem hogy végigmenjünk. De olyan energiákat lehet megtapasztalni, visz a hangulat, a tömeg, nagyon jó érzés, sokat segít abban is hogy ne hagyd abba a futást. Nyilván először a legkisebb távokra érdemes nevezni, 5-7-10 km, ami van, aztán ha jobban megy akkor lehet lépni fölfelé.
    Mondjuk én csak egy kedvtelési gagyifutó vagyok, nem hajszolom a másodperceket, kikapcsolódásként futok. Ha időeredményekre akarsz rámenni, akkor meg keresni kell valakit aki ellát személyre szabott tanácsokkal.

    Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

Új hozzászólás Aktív témák