Új hozzászólás Aktív témák

  • Agony

    aktív tag

    válasz inf3rno #40120 üzenetére

    Persze, ez egyértelmű, ezért is írtam, hogy amilyen látványos volt a fejlődés 5 percről 4 percre, itt már annyira meg kell izzadni minden másodpercért.

    Valamennyi energia biztos megy el a légellenálláson is, biztos nem véletlen versenyeznek bolyban és szélárnyékoznak, nyilván a <3:00 -es tempónál ez már másodperceket jelenthet, de ilyen amatőr szinten szerintem a mozgásforma számít a legtöbbet, mert a földetéréssel/elrugaszkodással veszítünk a lendületből.

    Néztem Tom mozgását a UTT és ott is mondtam neki, hogy szinte a "föld felett fut" és tényleg csak egy villanásnyi időre érinti az előlába a talajt aztán olyan mintha elpattanna róla, így jóval kevesebb energiát veszít, mint én aki mondjuk a talp 2/3-adára érkezik és elrugaszkodik. Szerintem ezzel sokkal több energiát tud átmenteni egyik lépésből a másikba mint mondjuk én és ha megnéznénk egymás mellett futva 4 perces tempón, hiába ugyanaz a sebesség, amit én "erőből" próbálok fenntartani, az neki még csak nem is megterhelő, mert sokkal hatékonyabb. Kb. mint egy trabant amit nyél gázon kell nyomni hogy felmenjen az emelkedőn, míg egy mai modern autó kényelmesen felmegy és még a fogyasztása is alacsonyabb. ;]

    A Strydnak amúgy van egy érdekes mérőszáma. Benne vagyok egy Steve Palladino Power Project nevű csoportba, ahol az edzőt lehet kérdezni meg jó publikációkat oszt meg és ott szoktak lenni érdekességek. Például nekem egyértelműen a Running Effectiveness -ben kellene fejlődnöm a metrika alapján, mert 0.94 az érték, amit átlagos/átlag alatti és ez alátámasztja amit fent írtam, hogy én inkább kipréselem magamból a tempót, mert nyilván zéró atlétikai múltam van és sose tanultam.

    RE [kg/N] = Speed [m/s] / Power [W/kg]

    Ez a mérőszám egyébként így alakulna:

    … < RE < 0.99 – below average
    0.99 < RE < 1.01 – near average
    1.01 < RE < 1.05 – good
    1.05 < RE < … – likely the realm of elite world class runners

    Ehhez hasonlóan mér a Stryd egy Form Power nevű mérőszámot is, hogy hány watt "veszik kárba" a futó mozgásommal és ha ezt elosztom a teljes teljesítményemmel az ad egy százalékot.

    Ha tötyögős futásom van, akkor mondjuk 250W a teljesítményem és 76W a forma fenntartása ami kb. 30%.
    Ha viszont 3:45-ön futok akkor a 317W-os teljesítményhez 72W-os forma társul ami 22%, szóval ott már sokkal hatékonyabb a mozgásom, a gond csak az hogy ez 20% alatt lenne jó. ;] :P

    Azért

    Start with a whisper, end with a scream!

Új hozzászólás Aktív témák