Új hozzászólás Aktív témák

  • tomcica

    Topikgazda

    válasz LanyUs #48259 üzenetére

    Tobbi edzesen nem vagyunk egyutt, egy kozos csoportba fel szoktak tolteni az edzeseket, foleg ha van valami kirivo valtozas. Ha vasarnap latom valakin h nagyon kesz vab, akkor het kozben kicsit lazitunk az edzesen, mert lehet mas stressz miatt, de ha faradt fejben/testben akkor egyensulyozni kell.
    Tegnap egyik lany 16km-n futott olyan tempot (5:50) amilyet tavaly 5km-n tudott, nem volt felmero, csak azt mondta jol erzi magat es ez jott. Szoval ez hosszutavos csoport, ezek a vasarnapok erre vannak eloiranyozva hetrol-hetre.
    Te is, ahogy vegigjarod a letrat es mar rutinosan mesz <145, melle 155 es 165bpm-es zonakon (utobbi kettot mi mar tempocskanak es kozepes tempobak nevezzuk) akkor csavarni kell az edzesen. Betenni a 175bpm-et es elkezdeni kiepiteni a felmaratonos sebesseghez megfelelo edzeseket. Ez roviden egyre tobb FM tempo, eloszor aprora darabolva lazabb futasokkal koztuk, kesobb gyorsabb pihenovel, majd egyre nagyobb reszeket FM-es sebessegen (3-4-5km-ek kulonbozo kombinaciokban). Amikor gyakorlott leszel, akkor ezek kozott mar nem laza piheno van, hanem 1km FM+30mp konnyu tempo. Ez nem az elso ilyen evben lesz, de idovel mar nem a tempo gyorsul, hanem koztuk a piheno.
    Itt felem a 30mp es 2perces iramjatekok ezt keszitik elo, masodik reteguk az lesz, h nem kell gyorsabbra kuldeni, hanem a pihenot gyorsitjak.
    Ez azt eredmenyezi, h hatekonyabban tudjak a tempo soran termelet slakanyagot elvezetni es ujrahasznositani. Ez melle meg abban is segit ha szintes versenyen le-fel kell menni, mert az minden csak nem stabil gazdasagos iram. Harmadik celja pedig azoknak kell, akik versenyeznek is (helyezesre, nem csak PB-re gyurnak) akar korosztalyosbab, nos nekik fontos hbarmikor a verseny soran tempot tudjanak valtani, diktalni v lekovetni, akkor is ha faradt a lab, ha magas a pulzus stb. Utana pedig viszonylag keves tempovesztessel folytatni tudjak a versenyt.

    There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

Új hozzászólás Aktív témák