-
Fototrend
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
iatti
aktív tag
gratula mindkettőtöknek
baba pizzák. nálam nem jött be a dallagiovanna. 24-48órás volt, hidróval is variáltam. valahogy nem találtam el. a caputo lisztek nekem "amatőr" biztosabbnak tűnnek.
-
jozsi252
veterán
válasz
Ferike81 #2510 üzenetére
Igen rendeltem a Kovász Shoptól Magyarországról. Itt mondhatni jó áron van, szállítás is rendben volt, csomagolás is, úgyhogy innen fogok legközelebb is. Viszont vannak olyan dolgok amiket Allegróról éri meg a legjobban. Most pl onnan rendeltem Strianese konzerveket illetve Rega konzervet. Nyújtólisztet szoktam még onnan illetve Super Nuvolát.
Jó lett a tiéd is, ahogy látom a sajtot nem sajnáltad!Én idáig Biga párti voltam de az nálam 2 napos történet. Ezért úgy voltam vele a legutóbbi időben hogy áttérek ilyen 18-20 óra környéki direkt tésztára mert tudok vele több mint egy napot nyerni. És azt kell hogy mondjam elég jól bevált. Segítségül hívom néha a PizzApp-ot az élesztő mennyiségében, és egész jól be tudom lőni az élesztőt. Általában 10%.-ot rászámolok mert inkább legyen a tészta túlkelt mintsem alulkelt. De így sincs gond vele mert annyi hogy nem 20 óra után sütöm hanem csak 17-18 kb. Így is tökéletes a tészta.
Legutóbb már úgy dagasztottam hogy a liszt ment a hűtőbe, a víz a fagyóba. És 2 óra alatt annyira lehűlt a víz hogy majdnemhogy kásás volt már. Így a hőfokom se ment el a dagasztás végére.
Most egy darabig maradok ennél a metódusnál, szeretnék minél több tapasztalatot szerezni ezzel főleg dagasztás terén. -
Ferike81
senior tag
válasz
jozsi252 #2509 üzenetére
Szép! Nálunk is a Margherita a legmenőbb, bár a csípősszalámist is szeretik. A lisztet rendelted? Ki szeretném én is próbálni, jókat olvasok róla.
Én is lőttem egy kis pizzát szombaton, bár én csak a barkácskemencében. Manitoba Oroból 50% biga, főtészta Gran Mugnaio lisztből. 6db 265-268g buci. Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano, pici mozzarella, saját paradicsomszósz.
-
jozsi252
veterán
Semmi extra csak egy kis Margherita pizza Dallagiovanna laNapoletana lisztből, 18 órás direkt tésztából. A tészta csak szobahőn volt 23-24 fok körül 18 órát. 5db 280 grammos buci lett amihez 0.45 gramm Budafoki ment.
Strianese San Marzano DOP paradicsom, illetve 400grammos ALDI-s mozzarella sajt került rá. Kicsivel több paradicsom ment mint szokott de így még finomabb lett az íze. -
Ferike81
senior tag
Sziasztok!
Pizzaparti volt tegnap nálunk is. Két tésztát csináltam, alapvetően ugyanaz a technológia, csak a lisztben tértem el.
Biga: 24 órás, 10 óra 22⁰C-on, utána ment hűtőbe. Manitoba Oro liszt 2x500g, 5 Stagioni szárazélesztő 2x1g, víz 2x 245g.
Főtészta:
1. Tészta: 5 Stagioni Pizza Napoletana liszt 500g, víz 405g, só 26g.
2. Tészta: Gran Mugnaio pizza farina liszt 500g, víz 405g, só 26g.
Olyan 26⁰C volt a konyhában dagasztáskor. 5⁰C körüli vízzel dolgoztam, meg a biga is 5 fokos hűtőben volt, de nagyon nehezen tudtam kézzel kidagasztani. Másfél órát játszottam vele tésztánként, így muszáj volt hűtőben pihentetni. Nem is lett olyan amilyen szokott lenni. Megszenvedten vele. Ment vissza a hűtőbe olyan 30 órára. Ugyanúgy sütés előtt 2 órával kivettem a hűtőből, és kb háromszorosára kelt. Ennyit soha nem szokott ugrani. Frankó, könnyen kezelhető bucik (265-268g) lettek. 6-6 pizza lett belőle. Ami megint nem megszokott volt, hogy 380-420 fok körüli kövön sütöttem, de végig forgatom kellett mert az első pizza odakapott. Máskor ezzel nem szokott bajom lenni. Szerintem a rövidebb hűtős pihentetés miatt. Az eredmény egyébként jó lett. Csak fárasztó, majdnem 2,5 óra volt a 12 pizza feltétezése és sütése. -
Bandus99
őstag
Na ezért hülyeség a szin alapján azonosítani és nem rögtön a konkrét liszt nevet beírni, mert kiszerelés nagyságától függően is változik a csomagolás színe, túl azon, hogy a piros caputo sokféle list lehet...
Saccorosso W300-320 ami erős liszt a táblázat alapján: W250-350 36-72 óra érlelési idő
szóval érlelési időnek közepe körül -
Bandus99
őstag
Éppen most néztem, itt egy gyors pizza recept
-
bbuffy
senior tag
Köszi, megnyugodtam h mégsem olyan rossz
.
Amugy most épp piros Caputoval használom, és elég jól működik, bár a liszt az 48 órás inkább. -
bmxbandita
tag
Nekem eddig soha semmi gond nem volt vele, de többen azért ellenzik, mert nagyon nagy mennyiség otthoni használatra, így hónapok múlva már lutri, hogy működik-e vagy sem.
Ha rendesen zárva van a kupakkal, és hűtőzve van 5 fok körül akkor nekem ~4 hónapot simán kibír. De ilyenkor azért már nem árt megnézni előtte egy adagot, hogy felfut-e, ha nem akkor kuka. -
bbuffy
senior tag
Cozze első sütés.
Fejből ment a tészta nem is lett akkor pereme. Pár dolgot korrigálok még. De itthon nem eszik annyira a szélét, igy nem is fogok sűrűn abroncsot gyártani. -
Bandus99
őstag
62-63% hidró lett a vége? Vagy ennyi volt amit a videóban ajánlottak?
Nekem a 40 perc dagasztás borzasztóan soknak tűnik, habár nem ismerem a kenyérsütő dagasztási képességét. Ha tévednék, ami simán lehet, mert én is még tanulok, akkor többiek kijavítanak.
habár én nem ezt az eljárást csinálom, de jónak tűnik kezdésnek, elég részletesen magyaráz. FaceBook link:
Kezdők Pizzája -
bmxbandita
tag
Ezt tudom én is tanácsolni, mint Bandus99.
PL videóiban (főleg a korábbiakban) nagyon sok felesleges dolgot csinál a tésztával. 70% alatti hidrós 1 napos tésztákat laminálni nemhogy teljesen felesleges, de még ellenkező hatást is érsz el vele. -
Derron
aktív tag
Sziasztok! Tegnap megvolt életem 3. sütése, több kevesebb sikerrel.
Pénteken délben elkészítettem a tésztát.
500-500g Caputo Pizzeria + Stagnoli 05
1,3g Caputo aktív száraz élesztő
620-630ml hideg jégkockázott víz
30g sóA tészta vezetés Plohár László féle direkt tésztás videó alapján készült, bár az általa javasolt víz mennyiséget én kevésnek találtam, így folyamatosan adagoltam hozzá. Rendes dagasztóm nincs, ezért egy kenyérsütő dagasztó programját használtam, kb 40 percig dagasztottam mire elértem a videóban látható állagot. Figyeltem folyamatosan a tészta hőmérsékletét is, nem is ment 25 fok fölé.
3x20 perces pihentetés plusz laminálás megvolt, a 2. sütésemhez képest sokkal kezelhetőbb volt a tészta, nagyon szépen ki tudtam húzni és össze laminálni. (Ekkor azt hittem ez életem tésztája). [kép] [kép]
Ezután jött 28óra pihentetés 4 fokos hűtőben, majd sütés előtt 2 órával kivettem a hűtőből, be egy dobozba köré néhány jégakku és irány a sütés helyszínére.
Sütésnél a tészta elég gumis lett, de azért tudtam vele dolgozni, 200g os bucikat csináltam így nem is próbáltam túl nagyra nyújtani.
Sütésnél szépen elindult a széle felfele, de nekem érzésre nagyon tömöttre sikerült a széle, koránt sem lett annyira levegős könnyű mint az első sütés során. [kép]
Mi lehetett a baj? Talán tovább kellet volna még hidrózni, ebben a melegben sokkal több vizet kell hozzáadni mint egyébként kellene? [kép] [kép] [kép] Sajnos a megvágásról nem készítettem képet, nem lett teljesen tömör, de én levegősebbet vártam sajnos az alapján mekkora buborékok keletkeztek a dagasztás és a laminálás során.
A nap végére sikerült egy pizzát túl mélyre vetnem a kemencében, közel a lángokhoz ami elkezdett égni, egy kedves rokon, "Majd én kiszedem" alapján a pizza lapáttal teljesen rátolta a gázégőre, szóval most jön egy jó hosszú kínkeserves takarítás.
UI: Valaki tudja esetleg, hogy a LIDL féle grillmeister sütőnek le lehet e valahogy venni a tetjét? -
avl
senior tag
válasz
fradi81 #2488 üzenetére
a többieknek is köszönöm; egyértelmüen a 40e Ft táji ár - miatt ez - a legszimpatikusabb, hasznaltan latom 30e körül
...aztán valoszinü az lesz, mint mással: tajekozodok, aztan nem veszek semmit
[gyéni beállítódás miatt illetve a klasszikus: véleményböl - nem csak, de objektiven a rengeteg lehetséges szint / elvárás miatt - bármilyen is van, sokféle szinten van "pizzasütö" (felülröl nézve csak "melegszendvicssütönek jó"), nehéz meglátni hol lenne a nekem jó szint]
-
avl
senior tag
nem érzem, hogy beruháznék de hátha: mennyibe kerül (esetleg megbízhatótól használtan is) a legolcsóbb elektromos pizzakemence, ami egyértelmű minőségugrást* adna? hagyomanyos villanytűzhely + pizzakő amit használok, évente - a jelenlegi "gagyi" megoldással - 15-20 alkalom/évről van szó
*: talán nem jó megfogalmazás, mert nagyon emberfüggő lehet (ha nekünk jó a sütős megoldás - márpedig "elég jó" - akkor hova/minek ? persze ez máshonnan hívható igénytelenségnek/fogalmatlanságnak is)
-
bbuffy
senior tag
válasz
bmxbandita #2484 üzenetére
Sütő elég jó elsőre is igen. De rendeltem bele egy Biscottto-t tegnap. Nem sokkal vastagabbat, mivel hely nem sok van benne. Addig gyakorlok ezzel, úgyis be kell rutinoznom a hőfokot is. De baromi gyors. 410 fokon 2.20 volt mig megsült. 25p alatt üzemkész is.
-
bbuffy
senior tag
Jó hát vettem ma egy Cozze 13" villanyt, lesz ami lesz. Csak hogy teljesen más legyen. Tészta meg már pihen.
-
bmxbandita
tag
Egyáltalán nem, ráadásul elég hasonló lisztek, úgyhogy semmi baj nem fog történni
Én is szoktam keverni, de én az előtészta miatt, pl.:
- 80% Biga Caputo Manitobaból mert ehhez kell az erős liszt, ami jól bírja a hosszú érést
- Maradék 20% dagasztáskor meg pl. Caputo Nuvolaból#2479
Valóban, viszont itt sem mindegy, hogy hogy oszlik meg, pl. 1100-1100 nem lenne szerencsés, 1700-500 már teljesen használható. Sajnos erre egyik olcsóbb gyártó sem szokott kitérni, csak a drágább szegmensben lévők -
Derron
aktív tag
válasz
soldi3r #2479 üzenetére
Egyébként szentségtörés lenne fél-fél kilót összekeverni? A Stagioni ból az előző sütésből még maradt fél kiló, ezt felhasználnám most. Gondoltam csinálok 2x500g-ból (Stagioni/Caputo) kis dagasztóval tésztát, de ha működik, akkor inkább a nagy dagasztóval csinálnám összeöntve az 1kg ból.
-
bbuffy
senior tag
válasz
bmxbandita #2477 üzenetére
Köszi az infót. El is engedtem.
-
soldi3r
veterán
Én vagy pizzériat vagy nuvolat használok, de nem hajtogatom-huzogatom.
Kb 15 perc dagasztás, 15 perc pihentetés, 10 perc dagasztás, 10 perc pihentetés.
Kibucizom és megy a hűtőbe. Sütés előtt pár órával meg kiszedem. Biztosan nem tökéletes, de egyszerű és nekünk megfelel.#2477bmxbandita, Az allegros 2200W.
-
Derron
aktív tag
Sziasztok!
Hétvégén ismét pizzát tervezek sütni.
Korábban kétszer már próbálkoztam Pizza Napoletana Stagioni liszttel:
az első alkalom nagyon jól sikerült,
a másodiknál voltak dagasztási problémáim, de azért ehető lett.
Most hoztam Olaszországból Caputo Pizzeria lisztet, és az lenne a kérdésem, hogy mindkét lisztnél ugyanaz a tésztavezetés működik-e? Direkt tésztát szeretnék készíteni.
Eddig a Stagioni lisztnél a Pluhár László-féle, kb. 60%-os hidratáltságú, 3×20 perces hajtogatós verziót használtam. Viszont láttam, hogy a Caputónál ő mást alkalmazott.
Nem szeretnék nagyon variálni, ha nem muszáj. -
bmxbandita
tag
Ezt a Domo-t én hanyagolnám. 1700W összteljesítmény, ez alulra-felülre szétosztva nagyon kevés. Ennyinek kéne lennie csak a felső fűtőszálnak MINIMUM.
Szét fogja égetni az alját a pizzának mire megsülne a teteje ennyi hőteljesítménnyel.
Alsó-felső fűtőszálas sütő 2,2 kW-nál induljon, de inkább 2,7kW.
Saját tapasztalatból beszélek. Az én 1,8kW-os sütőm alsó felső szétszosztással nagyon-nagyon kompromisszumos volt. Az lett a vége, hogy kikaptam mindkettőt belőle, és felülre beraktam egy 2 kW-os szaunafűtőszálat, így már teljesen használható -
iatti
aktív tag
én is már egy jó ideje nézegetek. a lund már 3 éve megvan, de azért nem az igazi. diavola pro , majd ez az rgv volt a nyerő egy ideig. tavasszal már majdnem megnyomtam a gombot egy macte voyager smartra. 180-ért ellehetett volna hozni, de addig agyaltam míg visszament az ára
most ez a turbo tronic tetszik. igaz ennek is van egy biscottós változata godino 5cento. 225euro plusz posta, aminek nem néztem utána mennyi. igaz csak olasz oldalról van. ez azért tetszik, nincs rajta digit panel. sima potis tekerők lehetnek rajta. még üzembiztosabb megoldás. nem csípem a sok elektromos bizbaszt. ez olyan, mint a kávéagymenésben a mazzer majorom. lehet nem mai trendi, de túlél engem is
-
bbuffy
senior tag
igen olvastam. mindig van vmi gond.
Még amugy elég ágyúval verébre az Effe is mivel havi 2x 3-5 pizza az átlag. Arra egy olcsóbb is jó lenne. Csak ez a hülye megalománia tolja fel mindig a potit.
Van a Domo pl ami elég kis szimpi Belga cucc, (biztos kinai), az 80 az allegrorol most, 450 et az is tud, kő upgrade-el 110 ből megvan. 3 centis biscottoval.
Szóval eléggé hezitáló státusban vagyok.
Amit rendeltem arra három hónapot mondott a hazai forgalmazó és nem ajánlotta a gépeket, ők is kifuttatják épp. Szóval azt dobom. És most az a hezitálás hogy minek a nagy böszme félipari, elég-e a konzumer vonal.
követ meg innen ha vki épp keres: [link] -
iatti
aktív tag
válasz
DiszNóÓl #2462 üzenetére
ennek különálló dobozban van a kezelő panelje? van egy nagyobb tesója is, 2200w. szimpi nekem is, kevesebb forgó-mozgó alkatrész, kisebb meghibásodási esély. az öreg elég komoly pizzákat nyomat vele, igaz lecserélte benne a kordierit követ. youtube.com/watch?v=BojceDb4HSM
-
DiszNóÓl
senior tag
válasz
soldi3r #2456 üzenetére
Pizzaliano TurboTronic TT-PO14
Én ezt vettem, szerintem jó bár csak felül tud 450 fokot alul 400 a max. -
soldi3r
veterán
Hogy érted, hogy lenyitható?
Ahogy olvastam az amazonos véleményeket, a belső üveg és a kő néhány használat után biztosan cserére szorul. Az üveg +7000, a kő is biztosan lesz 10 körül. Akkor annyiért már van Cozze a MM-ban. Illetve ezt viszonylag dícsérik. Nem hallottam még a márkáról, -
soldi3r
veterán
A viszonylag olcsó, hordozható elektromos pizzakemencéből próbálta valaki ezek közül valamelyiket?
RGV Vulcano, ZACHVO, BOLKANI -
Derron
aktív tag
Sziasztok,
Tavaly egy kerti sütögetés alkalmával volt szerencsém megkóstolni a nápolyi stílusú pizzát, és azonnal magával ragadott az ízvilága. Azóta tervezem, hogy beszerzek egy pizza kemencét, de sokáig vacilláltam a különböző típusok között. Pár hete azonban szembejött velem ez a Lidl-ben kapható pizza kemence, és úgy voltam vele: ennyiért mindenképp ki kell próbálnom.
Az első pizzasütést a jövő hétvégére tervezem, addig is több videót és receptet megnéztem, hogy felkészült legyek. Már beszereztem 1 kg 5 Stagioni Pizza Napoletana lisztet. A kérdésem az lenne, hogy nyújtólisztnek megfelelő lehet-e a Gyermelyi pizza liszt?
Emellett szükségem lenne még egy infrás hőmérőre is. Kinek milyen típus vált be? Néztem Bosch-t, de 20.000 Ft-ért talán már kicsit túlzásnak érzem. -
Bandus99
őstag
válasz
DrDobos #2428 üzenetére
Én végülis Spice Diavola pro 2-t vettem, mert viszonylag egyszerűen elpakolható, egyszerűen mozgatható szállítható, ha erre lenne igény.
Igazából megvannak ennek is a hátrányai, nyitásnál sok hő távozik, de ettől lehet vele szép pizzát sütni.
Mostanában gondolkodtam a lecserélésen is, mert sütök kenyeret is, de azt még nem tudom, ha lecserélném, ami helyette jönne, azt hova tenném. -
Brave_86
aktív tag
válasz
Brave_86 #2425 üzenetére
Chatgpt válasza hasonló:
Itt egy poolish előtésztával készülő pizzarecept 15 db, egyenként 250 grammos pizzához. Ez összesen 3750 g tészta.
A poolish egy előerjesztett tészta, amit vízből, lisztből és kis mennyiségű élesztőből készítünk. Ez segít az íz kialakulásában és javítja a tészta szerkezetét.
🧪 Ajánlott összetétel:
Hidratáció: 65%
Só: 2,5%
Élesztő: friss
Előtészta (poolish): 40% az összliszthez képest
Liszt (Caputo): 600 g
Víz: 600 g
Friss élesztő: 1 g
Elkészítés:
Keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és a lisztet.
Fedd le, és hagyd szobahőmérsékleten 12 órán át (vagy hűtőben 16-18 órát).
Összes liszt szükséglet: kb. 1500 g
(Mivel a poolishban már van 600 g liszt, a maradék: 900 g)
Hozzávalók:
Poolish: már elkészült
Caputo liszt: 900 g
Víz: 3750 x 0,65 = 2438 g víz, de már 600 g a poolishban → maradék: 1838 g
Só: 3750 x 0,025 = ~94 g
Friss élesztő: 4-5 g (a poolish után csak kevés kell)
Poolish előkészítése (12–16 órával előtte).
A dagasztótálba tedd a maradék vizet (kb. 1800 g), majd a poolish-t.
Add hozzá a lisztet, majd dagaszd össze kb. 5–10 percig.
Add hozzá az élesztőt, majd a sót.
Dagaszd simára (kb. 10–15 percig).
Pihentesd a tésztát 20 percig.
Végezz 1-2 hajtogatást (opcionális).
Pihentesd újra 1 órát szobahőn vagy tedd hűtőbe 12-24 órára.
Oszd 250 g-os darabokra, gömbölyítsd.
Keleszd 2-3 órát formázás előtt. -
Bandus99
őstag
válasz
DrDobos #2422 üzenetére
Annó én a gázost azért vetettem el, mint lehetőség, mert féltem tőle, arra nincs lehetőségem, hogy fix helyen hagyjam, attól meg félek, hogy minden hétvégén fel és leszereljem a palackot, egyszer valami miatt nem sikerül megfelelően tömiteni és.....
Persze lehet ezek a mai csatlakozók a mai palackok már jól megoldják a problémát, én csak arra emlékszem annó a hagyományos palack cseréje mindig egy tortúra volt.
Na ezt én hetente nem akartam.
Ugyanakkor a gázos előnye, hogy szabadtéren szinte bárhol alkalmazható, míg egy elektromos a maga durván 2kWh teljesítményével, azért nem biztos hogy bárhova elvihető
Amúgy meg azt gondolom, ne vegyél kezdő belépő kategóriát, úgyis hamar átléped, vagy ha mégis ezen gondolkodsz akkor max használtan, amit utána kis értékvesztéssel el tudsz adni. -
Brave_86
aktív tag
Poolishoz és a tésztához kérnék tanácsot:
Ajánlat ugye:
200/300 g víz
5 g méz
5 g élesztő
200/300 g liszt (Caputo - Manitoba oro)Most több bucira (12-15db) lesz szükség. Így hogyan kellene eljárni, mindent duplázzak? Ebben még nincs tapasztalatom
Pizza app 30%-os Poolishoz 689 g lisztet illetve ennyi vizet javasol, 0,17 g friss élesztővel.
Ezt az utóbbit nagyon kevésnek érzem a fenti mellett. 1 óra után kb 22 órát lenne hűtőben (6-7C).Hűtőből ki 1 óra pihentetés után lenne a többi alapanyaggal bedagasztva. (Liszt Caputo Nuvolára gondoltam)
Az app ide ír még több élesztőt.
1607 g list
689 g víz
69g só
4,73 g friss élesztő
15-20 p pihentetés után, hajtogatás és egybe bucizást követően még 1 órát pihenne. Aztán lenne kibucizva kb 240-250 g /db) Utána még kb 2 óra pihentetés szobahőn a sütés előtt.
Mit tanácsoltok? -
Aidan85
aktív tag
válasz
DrDobos #2422 üzenetére
Szia,
Szerintem elektromos sütőben is lehet nagyon jó pizzát sütni — végső soron a lényeg az, hogy a sütőben lévő követ jól felmelegítsük, mert azon sül meg a tészta. Úgy gondolom, elektromossal könnyebb stabilan tartani a hőfokot, míg fával vagy pellettel tüzelve ez nehezebb, több odafigyelést igényel.
Ami a „belépő szintet” illeti, szerintem ez nehezen meghatározható, mert nápolyi jellegű pizzát sütni bármilyen eszközön művészet. Minden sütőt ki kell tapasztalni — figyelni kell a sütést, nehogy megégjen az abroncs vagy az alja, és forgatni kell a pizzát, mert a sütő belseje jellemzően melegebb, mint a szája. Talán azok a sütők mondhatók „kezdőbarátnak”, amikben van forgó tányér — egy dologgal kevesebbre kell figyelni. És persze van, aki szerint például az Ooni Koda 12 is belépő szintnek számít.
A teljesség igénye nélkül, íme néhány opció (árban kb. az Ooni Koda 12 szintjéig), amiket saját ismereteim alapján tudok ajánlani:
hagyományos tűzhely elektromos sütőterében pizzakő vagy pizzavas
G3 Ferrari / Ariete 909, illetve ezek olcsóbb klónjai: Hausmeister / Klaif
ggmgastro (Ooni koppintás, egy ismerősöm épp ilyet vár Ausztriából)
R.G.V. Vulcano
Unold Luigi
Spice Diavola Pro
Solo Stove Pi Prime, itthon nem találtam róla tapasztalatot, külföldön jókat írtak róla ár/érték aránya remek, és a héten vettem észre, hogy kapható az Alzán
Cozze 13 (gázos vagy elektromos verzió)
Glowen DragonHa valamiben tévedtem vagy kihagytam valamit, javítsatok ki nyugodtan!
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Szeretnék a közeljövőben belépni az otthoni nápolyi pizza sütős világba, barátaim időnként sütnek nekünk az Ooni Koda 12-esükben néhányat, és valami csodálatos...
Próbáltam utánanézni a témának. Helyhiány miatt a fa- és vegyestüzelésűeket el kell sajnos vetnem szerintem, marad a gázüzemű és elektromos. Az utóbbival kapcsolatban vannak fenntartásaim, sok helyen olvastam, hogy nem lesz olyan jó pizza mint a gáz- vagy fatüzelésű társainál.
Amennyiben tényleg ez a helyzet, hogy ajánlottabbak lennének a gázosak, tulajdonképpen van egy kis teraszunk, ahol el tudnánk készíteni a pizzákat.
Tudtok nekem segíteni, tényleg nem olyan jó az eredmény az elektromosokban? Tudtok ajánlani kezdő/belépőkategóriás kemencéket, amik azért már használhatóak? Köszi szépen nektek -
Zeki
nagyúr
Pizza lisztben mi a jó most?
Erről hallott valaki? Júlia Malom Pizza liszt
Vagy allegro-ról valami eredeti olasz pizza liszt? -
rendzso
tag
válasz
turbobusa #2415 üzenetére
Én rozsdamentes keverőtálba szoktam lisztezett konyharuhát tenni. Van belőlük sok méret, biztos találni megfelelőt. Sütni pedig sima sötőben, előmelegített fém tálban, 30 perc fedővel, utána fedő le és készre. Gőzfonkció helyettesítő
Nem tudom milyen kenyeret tervezel, de Szabi a péknek elérhető youtubeon egy sorozata a kovász nevelésről, és a végén süt is vele. Jó tippeket ad az egész sorozatban.
-
turbobusa
senior tag
Első kenyérsütést tervezem, szakajtó helyett ki mit használ? illetve, miben sütitek a kenyeret?
-
BluEyes
őstag
Hát a kordierit kő nem az igazi, nekem kb. 360 fok fölött rendre odaégett a tészta. 360-on is megsül persze a pizza, de na!
Jogos a hőeloszlás kritika, egyet kell fordítani félúton a pizzán, aztán már jó is (nekem).
Tényleg van egy boom a pizzasütőknél, remélem hamarosan megtalálod a hozzád illőt. Jó sütögetést neked is! -
iatti
aktív tag
válasz
BluEyes #2410 üzenetére
nekem is hasonló masinám van. a termosztátot feltekertem én is, de csak kordierit kő van. evvel azért nem az igazi. meg szerintem felül se az igazi a hőelosztás. váltok majd feljebb, de kicsi pézért keresem a tutit
most már ahogy látom, folyamatosan jönnek ki az újabb gépek, ráálltak a csíkszeműek is, aránylag elfogatható áron. persze kinek mi az elfogadható. jó sütögetést!
-
BluEyes
őstag
Szia!
Egy tuningolt Ariete 909 a sütőm.
A tuning azt jelenti, hogy a termosztát fel lett tekerve, és kapott egy Fornace Saputo követ. Így most 480 fokot tud (a gyári corderit kővel ugyanígy beállítva 498 fokot mértem, látszik, hogy valamit másképp csinál a biscotto).
A sütésnél nem szoktam vacakolni, maxon megy a készülék, ami a csövön kifér. Így kb. 2 perc alatt van meg egy pizza. Az alja gyönyörűen sül meg, nem ég le, nem kormos, isteni a sülő tészta illata.A követ a gyártótól rendeltem. A kutakodásaim során két gyártó, a Fiesoli Arte [link] és a Fornace Saputo [link] maradtak fenn a szűrőn. (Utóbbi webshopja épp nem megy, valami nagy bummot ígérnek hamarosan.)
Egyikük sem engedte célországnak Magyarhont, viszont az átutalás rendben ment. Így egy osztrák címre kértem a szállítást. A posta díja19,58€ volt, ez sajna rengeteg, de hát egyszer élünk vagy mi
A Fornace Saputo lett a befutó, mert ők megesküdtek, hogy ők sok száz év hagyománya meg a Vezúv lávája meg a tradícíók bele vannak gyúrva az agyagba, én meg ezt jól elhittem.Egyelőre nem bántam meg.
-
iatti
aktív tag
te is vulcano tulaj lettél? most vetted?? nekem is tetszik, de olvastam az első szériánál soknak törik a belső üvege. jön ki majd egy javított változat. na meg van egy új gép, ez se tűnik rossznak. ebben lehet hogy forgatni kell közben a pizzát, ami azért hőveszteség. https://www.emag.hu/digitalis-pizza-suto-pizzaliano-turbotronic-2200w-rozsdamentes-acel-450-c-20-liter-fekete-tt-po14/pd/D70WP6YBM/#specification-section
-
rendzso
tag
válasz
Bandus99 #2403 üzenetére
Ilyet nem tapasztaltam vele szerencsére. A tészta tapintása, nyújtása számomra nem tért el egy piros Caputohoz képest. Azt hozzá kell tennem, hogy kizárólag poolishos tésztát készítettem vele, illetve kétszer próbálkoztam a kovászos tésztával is. De azzal sajnos nem igazán boldogulta, teljesen kezelhetetlen és szakadó lett az eredmény. Ez nem tudom, hogy a liszt hibája, vagy az enyém.
-
bmxbandita
tag
válasz
rendzso #2401 üzenetére
A hitedben nem tudlak megerősíteni, de nálam is ez van, hogy megsütök 4-5 pizzát, és mire leülök az asztalhoz a legutoljára sült az még patika (soft & crunchy), de korábbiak már nem az igaziak, megpuhul a szélük elég hamar.
Mindhárom liszttel ugyanez a helyzet amiket használtam az utóbbi időben (Caputo Nuvola/Nuvola Super/Saccorosso)
Tésztavezetés sincs hatással rá, poolish/biga előtésztával is ez van. -
rendzso
tag
Ez engem is zavart sokáig, hogy mire megsütöttem az adagot, és leültem enni a többiekhez addigra már nem olyan volt.
Mióta kipróbáltam a Czelli Pizzalisztet szerintem sokkal kevésbé lesz rágós. Egy próbát megér (meglepően olcsó liszt), hátha valaki meg tud erősíteni ebben a hitemben
Én poolishos tésztát szoktam csinálni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Jövedelem
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mikrotik routerek
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fujifilm X
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Formula-1
- Hegesztés topic
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- További aktív témák...
- Eladó ÚJ White Shark Commandos mechanikus gamer billentyűzet / 12 hó jótállással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3361
- HP 14 Elitebook 1040 G9 FHD+ IPS i5-1245U 10mag 16GB 512GB 5G Modem Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Samsung Galaxy S23 Ultra // 512GB // Számla + Garancia //
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest