-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
John3:16
csendes tag
Szasztok,
beneveztem egy Niche Duo-ra.
A Mazzer Philos és eközött töprengtem. Végül a kompaktabb méret miatt döntöttem emellett. Kíváncsi vagyok mit mutat a Eureka Atom után.[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
-
John3:16
csendes tag
válasz Toobee #135909 üzenetére
GC + Eureka Atom 65. Eszpresszó pörkölés. Igen láttam, annak az arányait próbálom követni. Reneka kosárral próbálkozom, amibe kb. 15 g fér bele ebből a kávéból.
A legutolsó 1:2 arányú csapolás 20 mp alatt jött le, de már volt benne némi keserűség.
Ha tovább finomítok az őrlőn, akkor gondolom ez fokozódni fog.
Úton van egy 18 g VST kosaram, ha megjön, lehet nekifutok majd azzal, hátha összejön az ajánlott recept alapján. -
John3:16
csendes tag
Sziasztok! Üdv mindenkinek, rég jártam errefelé.
2016-ban vetten egy Hario V60 Drip mérleget, amit évekig megelégedéssel használtam. Most sajnos úgy túnik, hogy meghibásodott. Belepróbáltam már számos új elemet, mégis mindig azt írja ki a kijelzőjén, hogy "LO", azaz alacsony feszültség, majd azonnal kikapcsol.
Valaki tapasztalt hasonlót? Van itthon szervíz, ahol esetleg meg tudnák javítani?[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz netlepi3 #106202 üzenetére
Én idestova 4 éve nyúzok egy eredetileg 60 mm késes Atomot, amibe Fragola utólag belegyógyított egy 65 mm-es titán bevonatos kést. Meg vagyok vele maximálisan elégedve, konzisztens, rögmentes az őrleménye. Sima körtepumpával használom, adagonként őrlök vele. Gondolom a 75 mm-es késpár még jobb eredményt ad és később van lehetőséged titán bevonatos kést beletenni, ha elkap az upgréditisz!
-
John3:16
csendes tag
válasz Bazsee71 #99049 üzenetére
DJBoris, Kzoltann, Bazsee71 - köszi a tippet!
Rácuppantam a vizes témára és ezt a rendkívül informatív leírást találtam Jim Schulman (nagy kávéguru a külföldi fórumokon) tollából:
http://www.gaggiausersgroup.com/index.php?action=ezportal;sa=page;p=5Gaggia kisgép tulajoknak külön is kedveskedik egy összefoglalóval korrózió és vízkő ügyben:
A Water Treatment for Gaggia Home Machine Boilers
High alkalinity and low hardness water protects a Gaggia, since the alkalinity won't be reduced by scaling; while low alkalinity, high hardness water is deadly, since even if the original alkalinity is above the 50 mg/l safety limit, it will scale out, making the water and steam corrosive [section 1.8]. This leads to the following recommendations.
For those who are willing to be painstaking: 1. Use good coffee water (see above) 2. In the presence of calcium, steam temperature will reduce the alkalinity to a corrosive level. If you are using very high calcium water, even the brew temperature can reduce the alkalinity to corrosive levels. Therefore, after every espresso making session, flush the boiler and immediately turn the machine off. Descale on a regular schedule as explained above.
For those who want it foolproof at the slight expense of taste: Start with hard and high alkaline water (higher than 50mg/l), then soften it with an ion exchanger. The ion exchanger removes the scaling calcium and magnesium, but leaves the high alkalinity intact.
If you use a small ion exchanger connected to the machine's hose, don't forget to recharge it weekly. Avoid the Brita or Pur jug filter for this, since their use of hydrogen ion replacement makes the water slightly acidic, and leaves much of the calcium in.
If you have very soft water, or an RO system in the house, add a small pinch of baking soda (sodium bicarbonate) to every liter of water when you refill the tank. This will not be tasteable, and will supply about 70 mg/l of non-scaling alkalinity, more than enough to protect the boiler. -
John3:16
csendes tag
válasz Petyuska111 #99031 üzenetére
A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja;
Itthon használatos mértékegysége: nk° (német keménységi fok).
A TDS pedig egy sokkal tágabb fogalom: a vízben oldott összes szárazanyagot jelenti (ásványi anyagok, sók, fémek stb.). Az Oscar semmi mást nem csinál, mint a Calcium és a Magnézium-ionokat kicseréli Nátriumionokra, ezzel gátolja/csökkenti a vízkőképződést. Ha a csapvíz TDS-t szeretnéd csökkenteni, akkor csapba köthető RO rendszert kell venned. Illetve az sz.zs. kolléga által említett opciók: Norda, Vera ill. házi vízkészítés otthon. -
John3:16
csendes tag
Mi a közmegegyezés: Oscar párna ajánlott alukazános-rézsöves Gaggiába vagy sem?
Évek óta használom az Oscart, de elvileg nem "trutymósodik" a kazánom (vagy csak nem tudok róla). -
John3:16
csendes tag
válasz Petyuska111 #99020 üzenetére
Nem vagyok nagy szakértője a témának, de szerintem az Oscar párna nem csökkenti érdemben a TDS-t, csak lágyítja a vizet. Milyen kávéfőződ van? (A vízszűrő kancsó nem ajánlott alubojleres masinákhoz.)
-
John3:16
csendes tag
válasz gyuri860213 #97415 üzenetére
Én anno Graefről váltottam Mignon-ra, szerintem jobb volt a Mignon (presszóra). Ha adagonként őrölsz, egyszerűbb kinyerni belőle a bentragadt őrleményt is.
Kicsit rögösít, de azon wdt-vel lehet segíteni. Az is lehet, hogy az újabb Mignonok már kevésbé rögösitenek.
De óriási minőségi ugrást tényleg ne várj tőle.[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz pbalint #91995 üzenetére
Van 60 pluszos topictársunk aki ekkor már kávézott? Ezekre ő tudna érdemben válaszolni. Én gyerekfejjel a gáztűzhelyre rakható (illetve a direktben elektromosan fűtött) Midipress-re emlékszem.
Kávét a boltban levő őrlővel daráltunk vagy otthon propelleres kávédarálóval amiben lehet cukrot/mákot is darálni. Kávéban az Omnia és a Karaván márkák maradtak meg. Mivel akkor 3 éves voltam, nyilván az ízéről nem nagyon tudok nyilatkozni, de gondolom nem véletlenül tolták tele otthon tejporral/tejjel/cukorral.
-
John3:16
csendes tag
GC-n kartömítéscsere után levert a fi-relé a lakásban. 10 perc múlva már ok volt. Beficergett a víz valami elektromos helyre és zárlatot okozott a gép fejjel lefelé forgatása után, aztán kiszáradt? Eddig nem csinált ilyet, bár az is igaz, hogy a fi-relé csak pár hónapja van a lakásban.
-
John3:16
csendes tag
Ismerősnek elromlott a Krups ESSENTIAL EA816 automatája. Tudtok jó szervízt Pesten?
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #90034 üzenetére
Kösz az infót Lali!
-
John3:16
csendes tag
válasz sz.zs. #90020 üzenetére
A pulsor egy műanyag alkatrész, amiben egy rugalmas membrán van. Quick Mill vibrációs szivattyús gépekben található meg. A pumpa után kötve csökkenti annak zaját és rezgéshullámait: [link]
OK, felteszek majd egy videót.A levegős tágulásinak mennyi a szervízideje? Értem ezalatt, hogy milyen gyakran kell kitekerni, hogy víztelenítsük azaz visszaengedjük bele a rugalmas közegként szolgáló levegőt?
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz coxymaxi #89963 üzenetére
Nekem is a gőzcsapba van bekötve a GC-n a manométer. Neked nem szokott néha berezegni csapolás alatt? Amíg felépül a nyomás, addig jól viselkedik, azonban néha a csapolás közepénél elkezd rángatózni.
Rossz posztra válaszoltam. Ezt Sz. Zs. nek címeztem volna
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz MrSealRD #88780 üzenetére
Nem etióp, de anno jópár zacskóval elfogyasztottam ebből a costa ricai kávéból
(Granitos de Ortiz Esperanza)
https://www.steamhouse.hu/esperanza
Ez is enyhén szilvás, balanszos, gyümölcsös kávé finom savakkal.Meg ami nagyon odavert két éve, az egy HasBean Etióp: Ana Sora Guji
https://www.hasbean.co.uk/collections/africa/products/ethiopia-ana-sora-nDe ahogy bazsee71 megjegyezte, sajnos nagy a szórás mind feldolgozómalomban, mind évjáratban.
Én a PallYotz-féle sárgabarackos Yirgát sírom vissza, ami (talán) anno az Apricot Illusion-ben is volt.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz mismis #88779 üzenetére
Ez egy fém kivitelű, fokozatmentes kiskúpos késes daráló. Ránézésre a kése is minőségi darab. Valószínűleg őrleményminőségben közel áll hozzá a szintén kiskúpos Graef CM702, de ez jóval drágább.
Rajtad áll, hogy hajlandó vagy-e kifizetni a - vélhetően - tartósabb konstrukciót és a fokozatmentességet majdnem háromszoros árért. A képeken nem látok jelölést az állítógombnál, így lehetséges, hogy macerás a használata azaz nehéz lesz visszatalálni egy előzőleg kikísérletezett őrleményfinomságra.Amúgy tényleg jól néz ki.
-
John3:16
csendes tag
válasz prandris #88663 üzenetére
Nálam is ugyanez volt a szitu. A toldás kikötése után megszűnt a jelenség. (Auber PID + K hőelem). Itt leírják, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a hőelem kábeléhez csatlakoztatott extra kábelnek + a csatinak:
https://www.auberins.com/index.php?main_page=product_info&cPath=20_3&products_id=326[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Gravity1234 #87163 üzenetére
Szia, ha mégis az Atom mellett döntenél:
Érdemes a 65 mm-es verziót venni (vagy a 75 mm-est). Én nemrég szereltettem át Fragolával: 65 mm-es
TiN bevonatos kést kapott. Nagyságrendet javult vele a csészeminőség.Az adagonkénti őrlés is megy vele, csak ki kell hozzá szedni az antisztatikus rácsot és körtepumpázni (van gyári megoldása is horror áron) illetve a popcorning megelőzésére célszerű kioperálni a műanyag behúzócsigát is.
-
John3:16
csendes tag
válasz Rush77 #82639 üzenetére
pl.
[link]
Ez ugyan egykazános HX, de valszeg irodába, sok júzer által használva a nyomógombos verzió jó választás lehet.Ha csupa kvőrült emberke használja, akkor pedig ez az E61-es DB gép lehet a befutó:
[link]
Elég jó a sajtója a masinának. Ámerikában Expobar Brewtus néven fut.+++ Fragola megelőzött
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz thomasrc #82157 üzenetére
Szia
Az "Ipari digitális" a befutó SZVSZ, ennek csupasz fém a vége, így igen gyorsan reagál.
De nehogy kiadj érte ennyit. Ebayen ennek a töredékéért megkapod:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=thermometer+k+tzpe&_sacat=181939Ha eljössz érte Rákospalotára, akkor kölcsön is adhatok egyet így nem is kell megvenned.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz sz.zs. #80653 üzenetére
Számíthat a tágulási fajtája is a nyomásfelépülés ideje szempontjából, de tapasztalatom szerint a szűkítófúvóka megléte/mérete lényegesebb. A múltkor kivettem érdekességképpen a szűkítőt és kb. 2-3 mp alatt érte el a 9 Bart a szokásos 7-8 mp helyett. Nekem Sioux van a gépben.
-
John3:16
csendes tag
Niche Zero őrlővel kapcsolatban vannak már hosszabb távú tapasztalatok?
-
John3:16
csendes tag
Nekem bevált. Napi szintem használom így azóta is. Szépnek nem szép, de bevállalom. Mondjuk az Eureka kihozott egy igényes, gyári pumpa megoldást, de 95 ojró + szállításért nem tolongok érte ....
Nekem nem volt sosem Mazzerem, de szerintem azzal is kiválóan működik. Majd a tulajok leírják ezirányú tapasztalataikat,
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz John3:16 #77895 üzenetére
Egyébként itt a CoffeeGeeken pont neked szól ez a téma (tágulási beszerelése Silviába):
Az első oldalakon látható megoldásokat - ahol a tartályok lejjebb vannak a beömlési pontnál, ráadásul tök hosszú csövekkel vannak bekötve - egészségügyi szempontból aggályosnak tartom a sok pangó víz miatt.
Az utolsó oldalon viszont van egy érdekes ötlet, amihez emberünk gyártatott egy spéci elemet - ezt a megoldást talán érdemes lehet továbbgondolni.[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz norkov84 #77888 üzenetére
A Sioux szerelhető vízszintesen is, mert van benne dugattyú. Nekem GC-n nem csörög a rézkígyó, ezt vélhetően orvosolni fogja. A manométert is szelíditeni fogja valószínűleg valamennyire. A mutató rezgésével GC-n én is sokat küzdöttem. Végül egy Gaggia EVO gőzcsapra kötöttem. Tökéletes sosem lett, néha még így is enyhén berezeg, de már nem elviselhetetlen mértékben.
Van olyan eszköz egyébként, ami arra hivatott, hogy megszelídítse a manométer mutatóját, de ezt én végül nem vettem meg. Több gyártónál is elérhető pl.:Guglin "pressure dampener" ill. "pressure snubber" címszavak alapján érdemes kutakodni.
(Nyilván önmagában ez az eszköz csak tüneti kezelés, az alap problémát, a vibrációs pumpa pulzálását nem szelídíti meg, csak a manométert kíméli.)[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz norkov84 #77862 üzenetére
A pangó víz miatt szerintem célszerű arra figyelni, hogy közvetlenül a főágra tedd, ne egy hosszú oldalági leágazásként.
Pozitív tapasztalataim vannak, de megmondom őszintén, hogy nem tudom neked megmondani, hogy a gépemben levő szűkítő-tágulási-Quick Mill pulsor hármasból melyik mennyit tesz hozzá a produkcióhoz. A 9 bar kb 7-8 mp alatt épül fel, de ez inkább a szűkítőnek köszönhető.
Az biztos, hogy szépek a lefolyások és nem köpköd a naked kar (csak azt használok).
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz norkov84 #77857 üzenetére
Attól függ, milyen csatlakozójút veszel. Én 1/2 collos csatival vettem acél testtel.
Szerintem célszerű átbeszélni azzal, akivel megcsináltatod a beszerelést (nekem Fragola szerelte be):A Silviában több hely van, ott szerintem kisebb szívás, mint a GC-ben.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #77042 üzenetére
Erre én is kíváncsi vagyok!
-
John3:16
csendes tag
Nálunk a céges büfében hozzákeverik a friss tejet a régi felgőzölthöz, de a hab olyan is...
A kisebb tejhabosító edény lehet a megoldás, pl 1 decis.
Az espresso macchiato-hoz tényleg csak egy kis pötty kell a tetejére.Itt kapható pl.:
http://expolygon.hu/webshop/tejhabosito-edenyek[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Ezek jók lehetnek, mindnél elég nagy hely van arra, hogy felgyűljön némi víz, ami lassítja kicsit a nyomásfelépülést.
Én is futottam pár kört anno.
Először a GC-ben a gyári alut cseréltem 4 lyukas rézre.
Mivel ez néha csinált 4 gödröcskét az IMS200-as felsőszűrővel a pogi tetejébe, először kúpos dörzsárral felbővíttettem egy környékbeli esztergályossal, majd mivel a probléma csak nem szűnt meg, ezért esztergáltattam egy két darabból álló egyedi vízterítőt Verti1 fórumtárs tervei alapján. Azt használtam hol IMS-sel, hol ipari hálós felsőszűrővel. Próbaképp pár hete visszatettem a 4 lyukas réz vízterítőt ipari felsőszűrővel és az is tökéletesen működik. Igaz körben került a gépbe szűkítő és tágulási tartály is.Tudnál feltenni pár képet a Magister vízterítőjéről?
-
John3:16
csendes tag
A Mignonban emlékeim szerint 1g alatti a pangó. Ha kiütögeted még kevesebb. Próbálj ki egy tesztpéldányt, ha teheted. Itt a fórumban nem túl jó a megítélése az Eureka darálóknak. Azért azt érdemes figyelembe venni, hogy ugyanez a cég gyártja a Mythost is és ők gyártják a Nuova Simonelli és a Victoria Arduino cégek darálóit is. A tavalyi World of Coffee is tele volt Zenithekkel és Olympusokkal. Mindben ugyanaz a mikrometrikus állítási megoldás van. Azt hozzáteszem, hogy semmilyen üzleti érdek nem fűz a céghez, csak használom a termékeiket.
-
John3:16
csendes tag
Ha újban gondolkodsz, sztem nézd meg az új Eureka Mignonokat is:
https://www.eureka.co.it/en/catalogo.aspxKicsik, csendesek, jól néznek ki és masszív darabok fémöntvény házban. A Baratza Sette szerintem nem hozza tartósságban ezt a szintet, a sok műanyag alkatrész miatt.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #74196 üzenetére
Ez tényleg ötletes!
-
John3:16
csendes tag
válasz SoundON #74184 üzenetére
Köszönöm a tippet! Kikötöttem a csokit én is, mert nálam is okozott hőmérséklet-különbséget az, hogy fél órája vagy több órája volt bekapcsolva a masina.
Nekem speciel az Auber vevőszolgálata egyértelműen a Pt100 mellett tette le a voksát, azt mondták hogy sokkal pontosabb ebben az applikációban (mármint kávéfőzőgépben), mint a hőelem.
Én mindkettőt használtam és nem érzek különbséget. Jelenleg k hőelemet használok.
-
John3:16
csendes tag
válasz SoundON #74179 üzenetére
Köszi, hogy megosztottad!
Szerintem itt erről a témáról van szó, de majd nálam elektronikában pallérozottabb kollégák kijavítanak, ha tévednék:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hidegpont
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hidegpont-kompenz%C3%A1ci%C3%B3 -
John3:16
csendes tag
Elegáns "körtepumpa" az Eurekától:
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- Milyen routert?
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- EA Sports WRC '23
- Apple asztali gépek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Path of Exile 2
- Milyen légkondit a lakásba?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest