-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
válasz
sz.zs. #80699 üzenetére
Nekem van egy ilyen felesleges, de nincs teljesen rendben.
Ha jól emlékszem pont az OUT kimenetén nem ad ki feszültséget, vagy valami ilyesmi.
Ha mégis érdekel írj majd.
Amúgy ez a képen szereplő miért is speciális?
Szinte mindenki ezt a kamu OMRON E5CC pidet árulja az ebayen. Az előlapján látszik hogy ez is kamu.
Az eredeti az ami sokkal ritkább. -
SoundON
tag
válasz
sz.zs. #80710 üzenetére
...jaaaaaaa
)) így már mindent értek
Ez nem csak úgy kamu hogy kamu, hanem úgy kamu, hogy még csak nem is akar úgy kinézni mintha nem lenne kamu
Parádés!Amúgy meg annó szétszedtem az eredetimet, meg ezt a hibás kamut és összehasonlítottam nyáklapról nyáklapra... szerintem sincs semmi extra különbség az eredeti meg a kamu között. Talán egyes menüpontok hiányoznak a kamuból, ennyi. Meg gondolom megbízhatóbb az eredeti, de amíg jó, talán a kamu is teszi a dolgát.
Ha valakit érdekelnek a fotók írjon és elküldöm azt a 30-40fotót amin látszik az eredeti vs kamu OMRON E5CC.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Köszi. Hát igen. Azt talán el tudom képzelni hogy flat whiteként jó, nem tudom...
Sajnos se tejet, se cukrot nem szoktam tenni a presszókba ami elfedné ha valami nincs rendben.
És szerintem ezzel valami nincs rendben, legalább is az én ízlésembe nem fér bele.
De lehet hogy csak annyi, hogy ezeknek a Per Nordby kávéknak nem én vagyok a célcsoportja.
Nekem kicsit túl is vannak pörkölve ezek a presszónak szánt babok. Ez a rwanda is, a mostani kenya is, meg az a díjnyertes El Gambalache névre keresztelt kávéjuk is lapos volt. Majdnem hogy mindegyik sav nélküli, kesernyés és fás volt. Semmi igazán extra finom aromával nem találkoztam ezekben.
Persze mindez szuper szubjektív!!!
Ja és tényleg, ráadásul még drágák is!Szerintem a hazai pörkölők között bőven akad olyan, akik ezeknél a kávéknál sokkal jobb babokat zacskóznak és sok haza kávézó is finomabb kávét csinál mint egy-egy kinti! Mondom én ezt az alapján, hogy tavaly nyáron több belga, holland, német, és lengyel speciality pörkölőben és kávézóban is megfordultam. Nagy ritkán ittam finom presszót, meg hoztam haza közepesen jó kávékat, de igazán sehol sem dobtam hátast!
Én azt gondolom hogy ebben is jó a hazai felhozatal! Sőt, nagyon jó!
Innen is gratulálok a hazai pörkölőknek és kávézóknak! -
SoundON
tag
Azért nem értettem, mert ahogy írtam nekem is ilyen van.
Ráadásul van egy eredetim is meg egy kamum is
Ahogy írtam Neked összeszedem a fotókat és felrakom.
A H-Ron az valóban eredeti és nem csak a kép alapján mondom (mert ezek a kis képen amúgy sem látszik) hanem azért mert tavaly ott jártam náluk és a kezemben is fogtam az E5CCjüket. -
SoundON
tag
válasz
SoundON #80720 üzenetére
Kezdésnek...
Gondolom ez az olcsóbb a kamu......és ez a drágább az eredeti.
Látni hogy ezen a második, tapasztalatom szerinti eredetin, az lcd kijelző képernyő átlátszó műanyag anyagában van a négy sarkában 1-1 kicsi kis kidomborodó pötty, kb a fehér csík alatt, valamint a gombsor alatti részen egy konkrét bemélyedés.
Legalább is itthon a jófogáson és az ebayen is az összes olcsó, szerintem kamu úgy nézett ki mint a fenti,
a H-Ron Kftnék és az OMRON Magyarországnál pedig mindegyik úgy mint az alsó.Akiket érdekelnek a nyáklapok összehasonlító fotói is azok írjanak privátban, küldöm a linket.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
Bazsee71 #80721 üzenetére
Őket nem ismerem
Sajnos nagyon sokat nem ismerek. Sőt, alig ismerek csak néhányat.
Biztos vannak nagyon jók! Ez nem is kérdés.
Én csak azt mondom, hogy kávés szempontból is nagy reményekkel indultam a tavalyi körutazásra.
Ráadásul olyan országokban jártunk, ahol szinte mindenhol La Marzocco meg Kees Van Der Westen gépekből folynak a feketék. Persze ittam azért jót, de mégsem estem hasra se a The Barn-tól, se a Five Elphant-tól, sem a Caffenation-től, sem a Cuperus-tól, Bocca Coffee-től, Sweet Cup-tól stb stb stb. Talán Nürnbergben a Machhörndl Kaffe-ban ittam a legjobbat.
De amikor hazaértem, igazán jól esett az itthoni felhozatal.
Egyszerre felértékelődött bennem az összes általam ismert hazai pörkölő és kávézó.
Ennyi. -
SoundON
tag
válasz
#64275200 #80731 üzenetére
Én Elgato EVE Energyt használok évek óta. Telefonról bárhonnan bekapcsolhatom, tud időzítő programokat, beállíthatod hogy bekapcsoljon ha x kilométerre megközelíted, fogyasztást mér stb stb. Nekem bevált.
...és mielőtt elmenne az infó... nem a presszó fogyasztást, meg a betöltött kávét méri, hanem az áramfogyasztási adatokat is mutatja akit érdekel
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
Zotmund001 #80806 üzenetére
Sok sikert a légzáró adagolós kávétároló doboz építéséhez!
Szurkolok, hogy legalább ennyire szép legyen, tized ennyibe kerüljön és a végén megoszd velünk
[link] -
SoundON
tag
válasz
mdav88 #80861 üzenetére
Nekem jobban tetszett mint az Akvárium Klubos megmozdulás!
Több volt a hely, nem volt dög meleg, simán minden pulthoz oda lehetett férni különösebb sorban állás nélkül, és volt idő két három mondatot váltani a kiállítókkal is.
Ittam finom Impresso Columbiát, 42 Grumpyt, Awaken Rwandat szuper automatából, közelről láttam Decent Espresso gépet Kávékalmárnál és az eddigi rossz tapasztalatok után végre ittam egy jó Per Nordbyt is
Ráadásul kézhez kaptam 2 zacsi Roastopust is szóval nekem jó napom volt! -
SoundON
tag
A Decentről irigyeltem le a naked figyelő tükröződő lemezmegoldást.
Szerintem szuperül kitalálták.
A GCn persze sokkal kevesebb a hely erre, de a víztartályra fel lehetett akasztani ezt a megfelelő szögben meghajlított króm bankkártya méretű pénzcsipeszt.
Végre nem kell hajolgatni hogy lássam a lefolyást[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Most látom hogy miről beszéltek...
Tényleg vicces hogy pont kikandikál egy vízcsepp feje
Ráadásul úgy, hogy már jó ideje nem is csöpög, legalább is észrevehető mennyiségben nem.
Kb 1,5 éve ki lett cserélve a gőzcsap, de az nem sokat számított. Amióta viszont ki lett iktatva a túlmelegedés és sárkányosodás megszűnt a szörcsögéses csöpögés. Azóta a pohárban sohasem látok vizet csak pici vízkövet a pohár fenekén. Gondolom 1-1 csepp azért kijön naponta, de ez szoba hőmérsékleten rögtön el is párolog. Hozzáteszem lassan egy éve nem is gőzölök vele, csak kb havonta légtelenítem a bojlert ahogy Parci ajánlotta. Már a pohár is csak megszokásból van alatta -
SoundON
tag
válasz
Flashback #81059 üzenetére
Ez az utazós szettem:
-Flair Espresso karos "manuál eszpresszógép"
https://www.flairespresso.com-Naked nyomásmérő dugattyú
https://www.naked-portafilter.com/product/flair-piston-pressure-kit/-Lido ET kéziőrlő
http://www.oehandgrinders.com/LIDO-E-T-_c_32.html-Renkow mikró gázégő
https://www.rekrow.com.tw/en/product-225310/Elegance-Micro-Burner-RK4203.html-Brewista Smart Scale II™ mérleg
https://www.mybrewista.com/products/brewista-smart-scale-2valamint egy tárcsalehúzó mint főző állvány és egy modern kis rozsdamentes ibrik amibe pontosan passzol a Flair "munkahenger", amit elő kell melegíteni vagy gőzölni.
Ha a továbbiak is érdekelnek keresd Kávékalmárt
https://kavekalmar.unas.hu -
SoundON
tag
válasz
PeterAgos #81091 üzenetére
Ez is szuper szett! Aki szereti a kotyogós kávét annak szuper!
Sajnos nekem a kotyi az kotyi, az nem eszpresszó
Én is néztem túraboltos "kemping gáz" megoldásokat, de nem találtam olyat aminek a gáz rózsája és a gáz fölé lógó lábak elég kicsik lettek volna egy 6-7cmes hasú ibrikhez.
Ráadásul ez a Renkow kis égő még durvább mint az otthoni gáztűzhely és a legfontosabb hogy újratölthető a minden dohányboltban kapható gázpalackkal mint egy öngyújtó -
SoundON
tag
Azt nem tudom hogy mi a konszenzus...
Nálam szuperül működik és valódi eszpresszót ad!
A fejegység előmelegítését a használati útmutatóban is írják, de persze erre is van többféle megoldás, szokás.Van aki forró, 100C fokos vizet tölt bele és vár 1-2percet, majd megismétli ugyanezt, majd a harmadik menetben tölt és csapol. Ez szerintem akkor lehet jó ha vízforraló kannát tudunk használni, mert csak akkor van elegendő forróvízünk.
Nálam a következő a menet:
Ibrikbe betöltöm a kb 60ml vizet és felrakom a Renkow mini gáz alá míg forrni kezd. Ez 2perc.
Addig lemérem és leőrlöm a kávét.
A forrás pillanatában felrakom a fejegységet a pontosan illeszkedő ibrik tetejére és lazán ledugaszolom, hogy a gőz nagy része bent maradjon és pontosan 3percig "gőzölöm" a rozsdamentes fejet.
Közben megtöltöm a szűrőkosarat a leőrölt kávéval, tömörítek, majd a mérleget átteszem a Flair alá.
22C szobahőmérsékleten pontosan 3:00 perc gőzölés után lesz 87C fokos a fej, amit gyorsan leveszek és ráhúzok a kávéval már megtöltött szűrőkosárra, majd az ibrikből feltöltöm a fejegységet a jelzésig a forró vízzel (ami így találkozva a már 87C fokra melegített fejjel kb 92-93C fokos csapolási vizet eredményez)majd gyorsan ráteszem a nyomásmérős dugattyút a tetejére a további hővesztés elkerülése érdekében.
Mindezeket kb 5másodperc alatt
Ekkor a ledugózott fejegységet ráteszem a Flair vázra és már csapolok isEz a gőzöléses előmelegítés
[kép] -
SoundON
tag
válasz
PeterAgos #81101 üzenetére
Az biztos! Jó időben, jó helyen, mindenféle kávé csodákat tud művelni
Talán egy idegenlégiós kiképzést is megszégyenítő lehet egy fotóstúra (DSLR gép + 400as obi min 5kilóamire még kávés szettet (1-2kiló) is visz az elvetemült túráskávésfotós
Nagyonnagy!
...ja tényleg, légyszi nézd majd meg a privát üzeneteidet és írj ha lesz időd
-
SoundON
tag
válasz
zoknee #81108 üzenetére
Nibiru, Zoknee, le a kalappal! Mindketten kemények vagytok!
Én az utazós cuccal (+kávék, csészék, kiskanalak, rongyok) konkrétan teleraktam egy hátizsákot.
Majdnem több lett a kávés cucc mint a síelős!
Éppen csak az autóba tettem be, meg a szálláson az ablakpárkányra (mint kávés sarok) pakoltam ki.
Már ez is éppen eléggé lefárasztott[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Aki Lidot használ tudja hogy van egy bosszantó hibája: őrlés közben szinte mindig kirepül a gumidugója
Ez a dugó tartja bent az esetlegesen kiugró babokat, ameddig persze maga nem ugrik ki...
Enélkül is használható, meg az is jó hogy szerintem tényleg ez a legnagyobb baja
Mától viszont minden megváltozottKüldöm mindenkinek aki ennek ellenére is szereti
[link][ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
zozo111111 #81614 üzenetére
Szívesen átdobom ha privátban elküldöd az emailcímedet.
-
SoundON
tag
Sziasztok!
Kis rendrakást követően eladóvá vált néhány cuccom.
Ha valakit érdekelhetnek itt a FB csoportban tüzetesebben is megnézheti:
[link]-Hario Skerton Plus/Pro/Custom kézi őrlő (9.900Ft)
-JoeFrex 58/58,5 tamper szett (9.900Ft)
-BlueCup Nespresso kompatibilis kapszulatöltő készlet (5.900Ft) -
SoundON
tag
válasz
Nibiru #81651 üzenetére
Értékelhető 8-16 mikron vastagon sárgaréz szöget biztosan lehet krómozni, egy kiskanalat már nehezen de egy merőkanalat már nagyon nehezen, mint ahogy a presszós, zárt szűrőtartó kart is. A miértjét a szakik tudják.
Nekem már a GC sárgaréz 4 lyukú vízterítőt sem krómozták, csak nagy duzzogva nikkelezték. A kart már nem is vállalták. Így lett mindenem orvosi tisztaságú ezüst -
SoundON
tag
válasz
Nibiru #81673 üzenetére
A sárgaréz felületbe valahogy jobban beeszi magát a kávé. A savas kávé meg a kihegyezett reakcióképesebb víz is jobban eszi, de hisz pont ezért krómozzák gyárilag is a réz eszközöket, már amelyiket lehet.
Én a tisztán csapolt vízben is folyamatosan éreztem a fémet. Így nikkelezve vagy ezüstözve valamivel jobb.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
SoundON #81684 üzenetére
Elővettem 3poharat, beletettem egy réz, egy rozsdamentes acél és egy tiszta ezüst pipacsövet.
Felforraltam valamilyen éppen használt kávés vizet (talán Norda volt) és felöntöttem ezeket.
Megkóstoltam mindegyiket 30perccel később is, meg másnap reggel is.
Nálam határozottan az ezüst nyert! Persze ha valaki nem érzékeny ezekre a fémes ízekre akkor tök mindegy -
SoundON
tag
Sziasztok!
Azzal kezdem, hogy hosszas várakozás után végül szépen rendben megjött a vas
Szerintem pont jó a mérete, nem túl kicsi, nem túl nagy, pont jó egy otthoni őrlőnek.
A dupla presszóhoz való 15-25g kávé szépen belefér a garatba, de egy speciális alternatív filter drip mittudomén 25-50már nem biztos, de ez engem most nem is érdekel...
Ennek is van hangja, hiszen ropognak benne a babok, de az biztos hogy ez az eddigi leghalkabb itthon próbált őrlőm. Inkább műanyag játék hangja van őrlés közben mintsem tekintélyt parancsoló ipari monszter búgásaEnnek ellenére valahogy mégsem érzem hogy gagyi, vagy kacat lenne. Van súlya, jó a fogása, nem mászik el.
Valóban lassú a motorja, állítólag 330RPM, így az őrlési idő is kb 10-14mp 20grammnál, bár nem mértem.
Nagyon szép az őrleménye amiket néztem az extra púdertől a presszóig míg beállítottam szemre.
A Lido E-n már a jelenlegi kávéhoz eltalált szemcseméretnél a Nichen talán picit durvábbra kellett állítani az őrlőt, hogy megmaradjon a 38mp lefolyás.
A kávéból viszont mindent kiszedett. Rögtön berobbantak az eddig kevésbé érzett ribizlis ízek ebből a Per Nordby Kenyából, de vele együtt bizony lecsengésben is előjöttek a kesernyésebb, feketeteás, pirines karcok, amiket a már szemre is sötétebbre pörkölt kávé eddig is tartalmazhatott, de a Lido E ezeket nem hozta ennyire előre.
Egyszerűen előjött mindent ami a kávéban van jó is rossz is.
Biztos hogy át kell gondolni az eddig alkalmazott paramétereket és a hőfokkal (a kazán 97,5C, a kijövő 92,5C fok volt eddig) lejjebb kell majd mennem ennél a kávénál.
De szerintem ez így van rendjén. Úgy őrlő, új stratégia, új receptek. Jó játék ez
Kíváncsi leszek majd egy világosabb CMre, meg a soron következő Impresso mosott narancshéjas kolumbiára.
Hirtelen ennyi...Amúgy meg szép párnak tűnnek
-
SoundON
tag
válasz
Gery0505 #81804 üzenetére
Köszi szépen.
Igen, ez az, Szuszinho tudja a forrást
Az igazság hogy Graef CM 802esem volt kb 2,5éve, de akkoriban még Molinarikat meg Illyket ittam, így nem tudnám összehasonlítani.
Szerintem nem egy liga a kettő.
Ez egy minőségi, házi használatra olcsósított és adagonkénti (tényleg 0) pangóra megcsinált, de mégsem ipari, örök élet Mazzer Kony. Legalább is a kése elvileg ugyan az, a motorja más, de a fordulat száma is kb annyi, talán kicsit lassabb. Sajnos Kony-m meg Robur-om még nem volt, de ez inkább ezekre hajazna...
Meg Compak K10-el, Ceado E37S-el Monolith Conical-al szokták még hasonlítgatni a fórumokon.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
-
SoundON
tag
Persze nem gondolnám hogy a kúpos szkander függvényében döntenél melyiket is adod el, hiszen ahogy írtad az most inkább számtani kérdés...
Csak arra utaltam vissza hogy egyszer jó lenne össze ereszteni egy Roburt, egy Konyt egy K10et, egy Grafeot és egy Nichet tesztelésre.
Nem is annyira hangtanilag, inkább csak íztanilag -
SoundON
tag
Én nem vagyok olasz vonalas. Sőt!
Talán már túlságosan is csak a világos, szirupos, csöpögős, édes gyümölcsbomba vonalat kedvelem.
Mindezek ellenére azt gondolom, hogy az olaszok a legtöbb helyen igen is szakmailag jól, ízhibák nélkül tudják lefőzni a sötétre pörkölt kávéjukat, szépen lassan, 7/14grammból, csöpögősen, ahogy a nagykönyvükben az már évtizedek óta meg van írva
Nincs bennük se szén, se sav, se édesség és aromákból is inkább csak a füstös, pörköltmagvas jegyek, de a helyén kezelve még nálam is működnek ezek, mert minőségileg jók...
Ez a múlt heti sziciliai szimpla is mintapéldája ennek.
Szerintem nem több mint 15g ami a csészében van és egy kis barnacukor is kell bele hogy lecsússzon...
de kurvajó!Csatlakozom az előttem szólókhoz.
Én is csak a jó és a rossz termést, a jól és a rosszul pörkölt kávét és a jól és rosszul elkészített presszókat különböztetem meg. -
SoundON
tag
válasz
inf3rno #82469 üzenetére
Elsősorban az itthoni pörkölők aktuális kínálatát érdemes végigvenni, a teljesség igénye nélkül:
CasinoMocca, Beyond Within, Awaken, Impresso, Bagira, Roastopus, PallYotz, Kávékalmár, Pacificaffe, Black Sheep, Lucky Cap és ha nagyon kísérletező típus fekete öves presszós vagy akkor a Holistik is szóba jöhet presszóra majd valamikor... -
SoundON
tag
válasz
inf3rno #82480 üzenetére
Az "elszállt ár" kifejezéssel csak annyi a bajom, hogy abban benne van valami negatív... indokolatlanul drága, sznob, stb stb felhang. Vannak kávék amikbe rengeteg munka pénz és energia van mire bezacskózzák.
Van aki megveszi, mert értékeli mindezt és hajlandó, ki tudja kifizetni, van aki nem. Ez ilyen egyszerű.
Ha úgy kérdezted volna hogy más szerint is drágák ezek a kávék, akkor arra én is azt mondtam volna hogy IGEN -
SoundON
tag
-
SoundON
tag
válasz
bajnokpityu #82491 üzenetére
OK. GONDOLD. Téged sem akarlak győzködni...
Én meg TUDOM hogy az egyik legjobb tavalyi presszós élményem egy otthon, 6hetesen, LidoETvel őrölt kb 1perc alatt lehúzott Holistik kenya presszó volt.
A Kontaktban is kizárólag filterkávékból (Koppi, LaCabra, FiveElephant, stb) lövik az eszpresszókat.
Tény hogy Zoli feltünteti a kávéira hogy "filter only". -
SoundON
tag
túl szép lenne ha így menne mert minden egyedi...
... hiszen pontosan tudjuk hogy a gép bemelegedésétől, melegen tartásától, a pumpa dimmer állásától, lefolyás sebességétől, annak folyamatos változásaitól, a vízterítő anyagától, a felső szűrő profiljától, a speciális PID paraméterek beállításaitól, a kar hőmérsékletétől, az éppen karban lévő kávépogácsa hőmérsékeltétől, a tömörítés erősségétől, annak mélységétől és még ki tudja mi mindentől függ ez az egész -
SoundON
tag
válasz
Gery0505 #82520 üzenetére
JAAAAAJ NEEEMMM!!! SEMMIKÉP!
Ez nem a PIDet hajtja.
A PIDet vezérlő szenzor temészetesen a kazán zsákfuratában van.
Ez csak az én fejlövésem, hogy lássam a ténylegesen pogácsára érkező vízhőmérsékletet minden egyes kávé lefolyásánál.
Ez a K hőelem egy hőmérőhöz lesz kötve és csak monitorozási céllal lesz berakva.