-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
72lakiluk
tag
válasz grizlisandor #84052 üzenetére
Én a két robist 86-87 fok körüli vízzel nyomnám, ami az én pidemen 93-94-es beállítás. az arabra meg emelnék rajta mondjuk 2 fokot. Ez persze csak kiindulónak, aztán kicsit menj fel (le) ahogy érzed.
-
72lakiluk
tag
válasz grizlisandor #84059 üzenetére
Kicsit túlgondolod van aki nem is fagyaszt, mert negyedkilót elfőz pár nap alatt. Ha nem bontok többfélét, vagy nem jutok vmi nagyobb mennyiséghez egyszerre, akkor csak simán hűtőben tartom kb. 4 dupla/üveg adagokban.
-
72lakiluk
tag
Jellemző általában a decaffe-ra, hogy igen finom őrleményt kíván ? A joker alá tekertem 2 ricnivel, és még talán egyet mehetnék lejjebb is. Bár mutatós és finom ( még nekem is ) így is. Konkrétan PY cuccról írok. A Hello Sicilia no1., kár, hogy még csak most próbáltam rá, nekem nem kell több a kategóriájában
-
72lakiluk
tag
válasz grizlisandor #84096 üzenetére
Az a 6 kávénkénti nagytakarítás kicsit erős én papírt használok és havonta 1x veszem le a felsőszűrőt, de alig-alig szennyezett. Nem kis meló lehetett GC-on annyit lefőzni megdolgoztattad rendesen a munka meg el volt menve
-
72lakiluk
tag
válasz grizlisandor #84225 üzenetére
Szerintem úgy általában egy 80/20 nem az ízorgiáról szól, hanem a hagyományos presszózásról. Nálam ez testes, kicsit csokis, mogyorós, minél kevesebb kesernye és elég is. 86-87 körül próbáld ( ez nálam kb pid 94 ) 1:2 arány és maradj a 28-30 sec körüli lefolyásnál. GL
[ Szerkesztve ]
-
72lakiluk
tag
Úgy nagyjából tudtam véleményt formálni csak, mivel negyedkilós egységek voltak. Sokat vártam a Mocambo GB-tól de mégsem jött be, és a Supreme sem. Viszont a Piansa 10+1 igen ( ez 80/20 ) ez kicsir világosabb pöri volt, 18g kellett és egész finom darálás. A korábbi rendeésből ízlett a Giovannacci 80/20-asa is. Érdekes és finom volt az ATT Nessun Dorma ami 95/5-ös. Furcsa volt, de szintén kipróbálni való az XQ EFA, ami már ugyan 100%, de olajos sötét pöri, keveset kér a kosár, de nem rossz. Ez mind ilyen próba jellegű volt, kezdőként érdekes minden, de az ár kijön mondjuk 1500 és 2900 ( pl. New York Extra ) közé, annyiért itthon van kiváló minőség, frissen pl. PY. De ettől függetlenül még maradt mit kipróbálni, tehát a következő kanyarban is benne vagyok remélem
-
72lakiluk
tag
válasz vicces1 #84329 üzenetére
Kösz mindenkinek, majd jövő héten nyitott szemmel járok-kelek.
Más: a szokásos pár napos horgászós piálós nomád sátorozós összejövetelre végre viszünk gázt meg valami hagyományos kotyogóst gondoltam viszek hozzá vmi normális kávét. Jó lehet, ha pl. Locavore vagy Hello Sicilia kb. 3 ricnivel feljebb tekerve a SJ ? Vagy még nagyobbra kell ? -
72lakiluk
tag
Nem voltam Szegeden vagy 25 éve, és jövő héten leszek pár napot. Ahogy rákerestem itt a fórumon, többnyire a Kék elefánt meg a Hét kávé nevek merültek fel az erősen ajánlott kategóriában. Előbbi ráadásul köpésnyire a szálláshelyünktől. Ezeken kívül szívesen veszek még bármi ajánlást. Kösz előre is.
-
72lakiluk
tag
válasz SteelCowboy #84413 üzenetére
És a hétfői rendelés már itt figyel a fővárosban. Ráadásul a vászonszatyor is nagyon tuti, nejem örülni fog neki. Persze az árakat nemigen ismeri, addig jó amíg nem néz utána mire mennyit költök
-
72lakiluk
tag
Akinek nincs legalább egy heti tartalék babja, az vessen magára és vegyen szemest az ABC-ben minőségét megőrzi 24 hónapig. ezt mondta pl. egy nyolckeres kávésbolt amikor rákérdeztem a pörkölésre döglött is volt, ahogy kell.
-
72lakiluk
tag
Megjártam Szegedet, a pár nap alatt négy helyen sikerült kóstolnom. Csak az olvasson tovább, akit z érdekel. Kék elefánt, Hét kávé, Barista, Dock.
Az első kettő valóban - ahogy írtátok is többen - nagyon kellemes, barátságos kávézó, hozzáértő kezekben. A Barista-ban a két fiatal lányból hiányoltam a kedvességet de ez lehet csak nekem vén f.sznak ( 47 ) szólt, mert a fiatal egyneműekkel csiviteltek, ahogy kell Amúgy a kolumbiájuk egészen finom volt, bár amikor megkérdeztem, hogy milyen kávé van a darálóban, mondták világos pörkölésű valami. Kérésemre megnézték a zacsit, kolumbia. Ok. mondom akkor egy duplát légyszi. Erre a lány: de az savanyú lesz, nem baj ? Mondom, nem baj, hátha csak gyümölcsös, savanykás lesz. Nem is volt rossz. Na de így kínálni
A Dock ugye nagyüzem, nem csak kávézó. A pincérnő nagyon kedves, abszolút nyerő stílus nálam, de a milyen kávéból tudok presszózni kérdéssel megfogtam Azt vágta, hogy van 100-as brazil, de a ház blendje 30/70 volt elsőre aztán alakítottuk közösen és 70/30 lett. Kértem a brazilt, de nagyon semmi volt, útszéli kocsma hozza. A hőfok viszont itt rendben volt, simpla presszó. A kávé maga nem tetszett, a barista szerintem odatette magát.
A Hét-ben is volt egy kis érdekesség. Kedves kiszolgálás, bár jólesett volna ha letegez a hölgy . Ott Rwanda volt a világos, amiből ittam is duplát, nagyon ízlett. A táblára fel volt írva, a másik darálóban : 'Mokaflor Firenze 100% Arabica' Na mondom ebből egy simpla, csak az íze kedvéért. Hát baromi jó volt, picit hagyományos olaszos de nagyon illatos és gyümölcsös egyszerre. Meg is lepődtem, mert már ittam többféle Mokaflort is sz.zs. kollega jóvoltából. Azon agyaltam egész este, hogy mit ihattam, mert a Mokaflor firenzei pörkölő, de ilyen néven nincs kávéjuk, szerintem. Nera-t már ittam, az a 100-as arabica, de nem ilyen ízek rémlettek. Szóval másnap mentem megint, csak ezt tisztázni. Kértem a Rwanda duplát és rákérdeztem a másikra, hogy az a Firenze mi lehet stb. Erre bevallotta, hogy már Peru-t ittam előző nap, csak még nincs átírva a tábla Állítólag a tulaj pörköl valahol a fővárosban bérelt géppel, így többet nem tudtam meg a finomságról
Az elefánt volt a nyerő, ott CasMo kolumbia volt a darálóban, nagyon ízlett a presszó és belekóstoltam a nejem kapuccsínójába, ütős volt nagyon. Ő ugyan tett bele kevéske barna cukrot, de annyira finom volt, majdnem elmozdultam tejes irányba Ma egy majdnem kopasz lány volt a barista, nagyon odatette magát, kávéval és vendéggel is érti a dolgát.
Azt furcsállom kicsit - bár alig van kávézós tapasztalatom - hogy a duplát ( ami ott 50ml, ez jóval több mint az én 1:2 arányú főzésem ) igen nagy öblös, szinte kapuccsinó méretű csészében hozzák ki, pillanatok alatt elhűl a nagy felület miatt.Szóval ennyi. Ezután elkezdem majd látogatni a fővárosiakat is Ha már itt vannak kéznél.
-
72lakiluk
tag
válasz grizlisandor #84573 üzenetére
Az a 86 os pid már bőven 80 fok alatti kifolyó vizet ad szerintem. Egyszer lehet én is kipróbálom milyen az élet 80 alatt
-
72lakiluk
tag
válasz grizlisandor #84577 üzenetére
Ok. Ez így persze kicsit félreérthető. Azzal a vízhőfokra utal, nála ez egyenlő a pid állással. Szerintem nálad ( ha a géped sz.zs. csinálta ) mint nálam is megvan a kb 7-9 fok eltérés. De mindenki úgy issza a kávét, ahogy neki ízlik ez a legfontosabb. Meg ha olvasgatsz teszteket, láthatod, hogy milyen hőfokokról írnak általában, de ez is szubjektív mind.
-
72lakiluk
tag
válasz grizlisandor #84601 üzenetére
Ne. Nekem ennyi is elég bőven.
-
72lakiluk
tag
válasz grizlisandor #84604 üzenetére
Sz.zs. szívd vissza légyszi
-
72lakiluk
tag
válasz jveres #84622 üzenetére
Teljesen igazad van, a szám ( vagy lehetne betű, hieroglifa stb. ) csak egy támpont, viszonyítási alap. De azt miért ne tudhatná az ember, hogy milyen hőfokú víz folyik ki a gépből. Én is megmértem, kicsit könnyebb így egy új kávéval dolgozni. Ez a téma általában akkor jön elő, ha egy újonc ( pl. én is ) pidet kap de nem mért még vizet aztán lenyugszik az ember.
-
-
72lakiluk
tag
A Józsefvárosit ma kiürítettem 1 egész zsugor volt 2l-es. A Telekin biztos van. Azért leírom mekkora rövidzárlat volt ma, talán ezzel enyhítek magamon Először a Telekin néztem, útba esett odafele. Kinn nem volt, kértem a kislányt a raktárból hozzon, ott mindig van. Kérdezi milyet, erre én barom: hát mentest, rózsaszín kupakost Felforgattak mindent nem volt rózsaszín persze. Visszafelé a másikba ugrottam be, ott kezdett derengeni amikor mondták, hogy szerintük olyan nincs is, mármint rózsaszín aztán elhoztam az egy csomag kéket
-
72lakiluk
tag
Azért majd ha lesz normális darálód és jó kávét akarsz inni, nem szabad spórolni a grammokkal. Zsebbe nyúlós játék Meg a jó kávé nem erős lesz, hanem finom, kellemes. Ha majd elmész a kisebb vagy nulla robuszta tartalmú babok irányába, érezni fogod, hogy micsoda illatok ízek varázsolhatók elő belőle. Megfelelő technikával és odafigyeléssel kávézóközeli élmények lehetnek otthon is
-
72lakiluk
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen