-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#107733
üzenetére
Ezeket a Robot-os hozzászólásokat rendszeresen olvasom, hogy milyen jó vele a kávé.
Pedig ugye a hátránya kéne, hogy legyen, hogy csak a saját kosarát lehet használni. Kíváncsi lennék, hogy ki gyártja nekik a kosarakat. A gyártó titkolja de egy mikroszkópos felvétel alulról és fölülről talán árulkodó volna. -
Zen42
tag
válasz
Toobee
#107663
üzenetére
Annyiszor szó volt már erről a témáról, hogy szürkítek.

Az a véleményem, hogy mindig vannak felkapott dolgok, hol ez, hol az jön elő. Én is egy ideig megettem ezt a mézesüveges-mélyhűtős dolgot. Volt idő amikor a mélyhűtő egyik komplett fiókját uraltam. Aztán egyszer akárhogy is próbálkoztam, nem fért már be valami teljes egészében és kipróbáltam mi a különbség ha szimplán csak a hűtőben tartom a kávét kibontás után a saját negyed kilós zacsijában. Azóta csak akkor fagyasztok ha túlvásárolom magam, de akkor sem porciózom szét. Kivétel a kifejezetten világos pörik és a nagyon drága különlegességek amiket nem napi szinten tolok. A közepes pörkölésűek simán elvannak nyitás után egy hétig a hűtőben. A zacskó alja felé alig észrevehetően enyhülnek a gyümis karakterek, de annyira nem, hogy az megérje a porciózgatás maceráját meg a mélyhűtő nyitogatás miatti gyakori eljegesedését. -
Zen42
tag
válasz
zenwalk
#107659
üzenetére
Az attól függ, hogy mikor akarod felhasználni. Ha két héten belül akkor fölösleges. Sőt, ha szerdai pöri az még javában dolgozik. Ha későbbre halasztod a bontást simán berakhatod néhány nap múlva a mélyhűtőbe, de ragaszd le a szelepet a zacskón és legalább egy napot álljon a pulton később mielőtt kibontod.
-
Zen42
tag
Száraz Etiópot (Heirloom) vagy bármi más száraz afrikai kávét keresek. Jött esetleg ilyen szembe valakivel mostanában?
-
Zen42
tag
válasz
Kávé Kálmán
#107530
üzenetére
Ha olyan árban van, asszony konyhából ki, gép be.
-
Zen42
tag
Ígértem, hogy beszélek az R60-asokkal fém szűrő ügyben.
Tegnap nem értem el őket, de ma végül sikerült beszélnem velük. 100 db a minimum amit lehetne rendelni. Annyi jelentkező egész biztosan nem fog itt összejönni szerintem, de azért kértem egy ajánlatot tőlük. Nem tudtam megmondani hogy mekkora lyukmérettel kéne, úgyhogy hasamra ütöttem és 0.05 mm-rel kértem, kiindulási alapnak jó. -
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
#107487
üzenetére
Bár itt most többen több felé is elindultak hirtelen, de azért holnap megkérdezem őket és meglátjuk, hogy mit mondanak aztán mindenki eldönti, hogy mi jó neki.

@Silent77 #107490
Ezt nem értem.
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#107388
üzenetére
WOOOOO!
Egy hosszabb beszámolónak szerintem nem csak én örülnék. 
-
Zen42
tag
válasz
bencefica13
#107337
üzenetére
Láttam a képeket az új single dose Eurekáról és hát hanyatt dobtam magam a széken.

Ezek lényegében alátettek egy ferde részt a Mignon alá. És képesek voltak rátenni egy normál őrlőhöz való hoppert ami így ferdén áll a tetején. Az, hogy röhejesen néz ki, finom megfogalmazás. Ennél azé' többet vártam az Eurekától. Ezt kérem szépen sufni tuningnak nevezik jobb helyeken. -
Zen42
tag
válasz
paljoc
#107317
üzenetére
Nekem ugyanez van ez emlékeimben egy sor hajdani cuccommal. Volt köztük akkus csavarhúzó, mosogatógép vezérlés de még gyerekjátékok is. Ahogy írod elhasadtak, szétmáltak ezek a fém tengelyre préselt fogaskerekek. A csavarhúzó másfél évig bírta, messze nem ipari használatban. Aztán vettem egy olyat aminek fémből van a bélése. Több mint 25 éve nyúzom.
-
Zen42
tag
válasz
soldier2
#107216
üzenetére
Ez nagyon szomorú. Van egy rokonom is aki már közel egy éve küzd ezzel és úgy tűnik a Covid egyik tartós szövődménye. Valahol olvastam, hogy új idegpályáknak kell kialakulnia, amihez gyakorolni kell a szagolgatást. Az ízlelés is visszatér ha a szaglás visszatér.
Persze mindez csak elmélet. -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#107202
üzenetére
Ha jobban megnézem, szerintem ügyvédre fogják költeni a pénzt ami összejön a kickstart-ból. A webhelyen úgy adják elő mintha ők tervezték volna a gépet. Ha már az hazugság akkor bármi lehet az abból amit leírtak. Egyébként egy naked Rancilio kar van a kínai gépen. Beszarás.

A másik, hogy jól látom, hogy a gép (legalábbis ami a webhelyen van) nem rozsdamentes acélból hanem horganyzott lemezből van?
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#107162
üzenetére
Fehérből csak két félét láttam eddig. A "Flexible" változatot vettem, ami így néz ki.
Ha ízben valamelyik másik jobb ennél, kérlek ne tartsd magadban!
-
Zen42
tag
Nem tudom, hogy szokott-e itt valaki filterezni, de ma igencsak ledöbbentem. Évekig használtam egy szar papírt (Paclan) én marha. Ma kibontottam egy Hario V60-as fehér filtercsomagot és az azzal készült kávém olyan volt számomra mint egy megvilágosodás.
Amíg nem tapasztaltam meg, nem tudtam mi a bajom. Pontosabban tudtam, hogy mi a bajom csak azt hittem, hogy az a normális. Ha esetleg bármilyen más papírral szenvedtek, feltétlenül ajánlom, hogy próbáljátok ki a Hariot! -
Zen42
tag
válasz
Kávé Kálmán
#107113
üzenetére
Szabad kérdezni, hogy mi ezzel a célod?
-
Zen42
tag
válasz
ribarszki
#107029
üzenetére
Pont ugyanígy jártam egy nitrogénes kávéval. Ugye régebbi pörkölés?
Nem tudom mi okozza, de ha nem friss pörkölésű és kibontod, aznap tök finom meg minden, de utána rohamosan veszít az aromájából. Olyasmi mintha igyekezne behozni azt az időt amit öregednie kellett volna. Nem tudom, hogy a hűtés használna-e ebben az esetben, többet nem próbálkoztam ilyesmivel. -
Zen42
tag
válasz
vicces1
#106908
üzenetére
A "bronz"-ot sosem próbáltam, eddig csak világosabbakkal próbálkoztam tőlük. Még a már - állítólag - Loringgal pörkölt kávé esetében is ugyanaz volt a probléma. Pörkölési hibás szemek és az a "pipakátrány" szag... Ha a kezemmel hozzáértem, mintha elszívtam volna egy mezitlábas cigit. Csészében viszont ahogy írtad, az is egészen más volt. Nem mondanám, hogy megtáltosodott, de megmutatta, hogy az alapanyagból mit is lehetett volna kihozni.
A babok szaga viszont annyira taszított hogy elajándékoztam a csomagot.A pörkölésről csak felszínes ismereteim vannak, de ha jó sejtem a szárítási szakaszt túl rövidre veszi. Túl nedves babokkal indul neki a következő szakasznak, a kondenzvíz pedig rákeni a pörkölés során felszabaduló anyagokat a szemekre.
-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#106827
üzenetére
A Cascara tiltott az EU-ban? Nagyon szeretem. A kávés területeken meg régóta fogyasztják. Ez is csak az EU egyik értelmetlen bürokratikus baromsága. Miközben (ha pedig már oltásokról volt szó) az mRNS vakcinák hosszú távú hatásairól pedig végképp nem tudhatunk semmit, mégis engedélyezték őket. Nem gond, nem az én dolgom megítélni, csak kiakadok ettől a folytonosan jelen lévő kettős mércétől.
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#106625
üzenetére
A kosarak nyilván mások voltak.
-
Zen42
tag
válasz
SteelCowboy
#106558
üzenetére
Én használok ilyet is, olyat is, de a perem nélküli sem repül ki a karból kiütéskor. A rugót eszem ágában nincs kivenni, anélkül valóban kieshetne időnként.
Kétféle rugóval találkoztam eddig, az egyik vékony a másik vastag. Nekem a vékony a peremeseknél sem jött be, szerintem túl lazán fogja a kosarat, meg a vastagabbik az úgy fogja a peremest mint atom és a perem nélkülit is megfelelően fixen tartja.
Egyébként nem értem, hogy mi a gondod. Egy standard zacckiütőben a rúdra ütsz rá, nem eshet ki a perem nélküli kosár sem.
A peremes hátrányai, hogy ha zárt kart használsz nehéz kiszedni a kosarat a karból amikor tisztítani akarod. A másik, hogy ha a perem a kosár falából van kiképezve, a beugrásba tömörítéskor bemegy egy kis kávé, kiütéskor pedig ott maradhat egy kis zacc. Egyesek szerint kikezdheti a pogácsát a víz a szélénél amikor feldagad a peremig. Utóbbi engem is aggasztott valamikor de ma már szőrszálhasogatásnak tartom. Ha belegondolsz, ha ez jelentős probléma volna már senki sem gyártana peremes kosarakat. -
Zen42
tag
válasz
ribarszki
#106542
üzenetére
Nekem is fent ragad gyakran pedig nem húzom rá erősen és tiszta a tömítésem és csak néhány hónapos. A tömítést nem zsírtalanítottam azóta még, de elvileg oda csak akkor kerülhetne bármi ha ereszt vagy ilyesmi, de meg fogom én is próbálni.
(Valaki azt javasolta, hogy kenjem át a tömítést picit szilikonzsírral, de én nem csípem az ilyesmit.) -
Zen42
tag
válasz
72lakiluk
#106541
üzenetére
Nem melegíted elő? A naked ugyan kisebb tömegű, de még úgy is is le tud csípni egy jó adag hőt a bojlertől a fejen át amikor felteszed. Meg a kosár is hűti a környezetét. Csak valami sötét, kevéssé hőigényes kávéval tudom elképzelni, hogy nem melegíted elő a kart és mégis elfogadható kávé csorog le.
-
Zen42
tag
válasz
tomszli11
#106140
üzenetére
Nálunk is akad a családban egy ilyen masina és próbáltam megoldást találni a problémára.
Megtudtam, hogy az összes Philips és a jelenleg általuk bitorolt márka (Gaggia, Saeco) ugyanazt az őrlőművet tartalmazza, ugyanazzal a szar beállítással. 10 másodperc alatt folyik le a kávénak nem nevezhető lé és nem tudsz finomítani az őrlőn.
A régi őrlőművek szétszedhetőek és kalibrálhatóak voltak a maiakat már csak hozzáértőknek ajánlott szétszedni de még velük is előfordulhat, hogy a művelet közben károsodik a cucc, ezért nincs aki elvállalja.
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#105998
üzenetére

-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#105988
üzenetére
Atyaég, miért vettél hozzá ennyi rugót?
-
Zen42
tag
válasz
72lakiluk
#105949
üzenetére
Ha már szerelemről van szó, ez a gép nekem olyan mint egy fogatlan nő. Elképzelhető, hogy ő szop a legjobban a társaságban, de attól még baromi randa. Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki pont ebbe szeressen bele. (Ezen az áron meg pláne.)
Ez a design valójában a design hiánya. Mint amikor Kovács Józsi a garázsában összetákol valamit. Szabad bölcsészek azt mondanák, hogy annyira csúnya, hogy már szép. Persze. A kubizmus is népszerű egy szűk körben meg Moholy Nagy képei is, de ettől még nem lesz esztétikai értékük csak a vizuális mazochisták körében.
Parcinak (105948) pedig teljesen igaza van. -
Zen42
tag
válasz
Gery0505
#105911
üzenetére
Ha ahogy írod az üres dobozt visszateszed a mérlegre és az ismét nullát mutat, akkor egészen biztos, hogy a mérleged jó. A probléma ott van, hogy az őrlőből tizedgrammra kiszedni az őrleményt még a pofozós Graef-ekből sem lehet. Ha a mérleg kevesebbet mutat akkor a többi bent van még az őrlőben. Ha meg épp többet, akkor az előző pofozásod nem volt túl sikeres és még az előző adagból pofoztál hozzá egy keveset.
Ha kissé túltöltöd a kosarat és befeszül a pogácsa akkor csatornásodhat, de a befulladásnak ehhez nincs köze, az a szemcsefinomság kérdése. Jelentősen kisebb töltetnél szétmosódhat ugyan a pogácsa, de közepes és annál nagyobb kosarak esetében 1-2 tized gramm nem szokott számítani.
-
Zen42
tag
válasz
Gery0505
#105898
üzenetére
Ha csak a lassúság a probléma, akkor én pl. ilyet használok. Itthon is kapni és filléres cucc.
Pontos és gyors.
Ha arra a kis ugrálásra gondolsz adagolás után, azt szerintem minden nyúlásmérős mérleg csinálja. -
Zen42
tag
válasz
Flashback
#105847
üzenetére
"újszülött ikrek mellé vettem. "
WOW, gratulálok!
Ikrek, vagy úgy általában újszülöttek mellé a V60 vagy cold brew is jó, de a teáról sem beszéllek le. Én időnként még fekete teát is szoktam készíteni cold brew eljárással. A kávé adta az ötletet, de a tea is sokkal finomabb úgy szerintem. -
Zen42
tag
-
Zen42
tag
válasz
Osynho
#105800
üzenetére
Egyszer én is szétszedtem egy ilyen őrlőmet. Úgy lehet összerakni, hogy fejjel lefelé fordítod, az biztos. Ha jól emlékszem használtam még valamit amivel a helyén tartottam valamelyik alkatrészt, de már olyan régen volt, hogy lehet, hogy azzal csak azelőtt próbálkoztam mielőtt fejjel lefelé fordítva megoldottam a problémát.

-
Zen42
tag
-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#105524
üzenetére
A disztribútor vs. tömörítés dologhoz. Mióta legutóbb benéztem ide látom született 149 új bejegyzés :-O Az is lehet, hogy ki lett beszélve a téma, de csináltam egy hosszabbra nyúló tesztelést és arra jutottam, hogy a jól beállított disztribútoros "tömörítés" tökéletesen működik egyes kávékkal, míg másokkal nem.
Pörkölés függő. Általában véve elmondható, hogy közepesen sötét pörikkel sikerült a legszebb eredményt elérni, akár úgy is, hogy közvetlenül az őrlőből, mindenféle kocogtatás nélkül, a középen púpos kupacra teszem rá az OCD-t. Aztán minél világosabb a pöri, annál háklisabb lesz, annál több "előjátékot" igényel és úgy lesz egyre macerásabb ez a módszer.
Vélhetően érzékenyebb a kávé frissességére is de azt nem tudtam kipróbálni.
Általános eljárásként nem javasolnám, de sötétebb pörik esetében, jól beállított disztribútorral sokszor tankönyvi lefolyásokat produkált. Ez a ma reggeli első kávém volt. Apró csatornásodási nyomok látszanak ezúttal de semmi veszélyes:
https://youtu.be/-LhWlp581B4
(Bocs a videó orientációjáért, hiába változtattam meg a gépen, a yt hülye. De úgysem az örökkévalónak készült.) -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#105511
üzenetére
Ha nem sült meg a pumpa, csak nem nyom eléggé azt lehet orvosolni egy felújító kittel. Még az estenkénti rugótörés sem mindig probléma mert általában a talpánál fárad el és lehet annyit nyújtani rajta.
-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#105499
üzenetére
Persze, mindig nyitott kart használok. Legközelebb majd csinálok videót róla. Értem az érveidet, nekem is ugyanaz volt a véleményem eddig.
A karba őrlés után tömörítés gondolom úgy működik nálad, hogy mozgatod a kart őrlés közben, különben jó eséllyel gyűrűsen indul meg a kávé, azaz kívül indul meg hamarabb, belül csak később, nem lesz egyenletes a kivonatolás. Én inkább őrlés után piszkálom meg egy picit a tetejét.
A tampert azért forgatom meg mielőtt lenyomom, hogy a még fennmaradó apró egyenetlenségeket eltüntessem és szintbe hozzam a pogácsát mielőtt még erőt fejtek ki rá. Nem biztos, hogy sok értelme van, de így szoktam meg. -
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#105474
üzenetére
A PP biztos jó mint egyengető, de szemre úgy vélem, hogy nincs akkora súlya, hogy beváljon tamperként is. Azok akik leszoktak a tamperolásról nehezebb cuccokat használnak mint pl. OCD vagy Jack Leveler.
Ma reggel egy kósza ötlettől vezérelve elővettem az enyémet a fiókból és kipróbáltam. Elsőre sikerült a dolog, még én is meglepődtem. Olyan mélyre állítottam az egyengetőt mint amennyire a tamper szokott belemenni a kosárba.
Azt mondanám, hogy annak aki le akarja rövidíteni a folyamatot, vagy kezdőként a tanulási időt, simán bejöhet ha nem váltogatja folyton a kávékat és a kosarakat. Nem gondoltam volna még napokkal ezelőtt sem, hogy valaha ilyet mondok, de a mai kísérlet után simán megérteném ha a hagyományos tamper eltűnne a kávézókból.
Hogy miért nem inkább tampert? Azért mert a tetejét szépen elrendezi közben. Én a WDT plusz tamper feltétlen híve voltam máig, de még a tampert is megforgattam tömörítés előtt az apró egyenetlenségek megszüntetésére. Csakhogy az 58.5-es tamper annyira passzentos a VST-ben, hogy nem tudom szépen, könnyedén forgatni, míg az egyengetőt igen. -
Zen42
tag
válasz
hoffaboy
#105457
üzenetére
Forrasztózsír és gázos páka kell hozzá. De látom elég érdekes módon lett beszerelve, spirált tekertél a vékony csőre és nem bírta. Legközelebb szedd le a manométert a csőről. Tekerd be a cső másik végét a helyére aztán a manométert tedd be a helyére, úgy, hogy a csövet kicsit kidugod és a manométert tekerd rá a csőre, ne fordítva. Ha már szorul, csak annyit kell hajlítani a csövön, hogy függőlegesen álljon, ha benyomod a lyukba a műszert.
Egyedül akkor van szívás ha a cső bele van építve a manométerbe. Olyankor a spirállal kell játszani, kijebb tekerni annyit amennyit rátekersz a másik oldalon. -
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#105447
üzenetére
Nekem is vannak ellenérzéseim ezzel kapcsolatban, de egyre többen csinálják. Jó minőségű rögmentes őrlemény esetén úgy néz ki nincs hátránya ha az egyengető tömörít is. Gyakorlatilag maroktamperként funkcionál, csak a pogácsa tetejét jobban elrendezi.
Ha meg az őrlő nem ér el egy szintet, akkor tamperolhatsz orrba-szája akkor sem lesz tökéletes a lefolyás. Nagyjából rendben lesz, csak nem lesz tökéletes. Nem spriccel, nem köpköd, nem gyorsul fel a végére, csak amikor végignézed a csapolást úgy vagy vele, hogy inkább ne tetted volna. Aztán leülsz és nincs baja a kávédnak, csak a tudat!
-
-
Zen42
tag
Kínaiak elcseszték a rendelésemet, próbálom korrigálni a helyzetet anélkül, hogy beraknék még egy tápot a rendszerbe miattuk. A lényeg, hogy itt állok egy RNR típusú PID-del, de DC-AC SSR-em van. Mielőtt még rendelnék egy másikat, kérdezném, hogy esetleg van-e valakinek egy AC-AC SSR-je amitől szívesen megszabadulna, vagy örülne helyette egy DC-AC-s változatnak. Köszi!
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#105350
üzenetére
A Silviára RA 200 való. Nekem azzal ilyen gondom nincs. Csak az nem tetszik rajta, hogy a szélére valamivel kevesebb víz jut. De ha ez nem az igazi, te mit használsz?
Először egyébként a gyárival játszotta, és sokkal rosszabbra számítottam mert annyira lehúzzák. Nem tartottam annyira vészesnek, de amikor lecseréltem erre az RA200-ra, világos lett, hogy mi a gond. Zongorázni lehetett a különbséget. -
Zen42
tag
válasz
bl4ze
#105074
üzenetére
Engem nagyon elkapott sajnos. (Sajnos, mert így jóval nagyobb pénzeket lehet elkölteni.
)
De hetente többször is előfordul, hogy megkívánom a klasszikusabb kávékat, sőt, horribile dictu a tipikus olasz, robusztás blendeket. A két világ nálam egyáltalán nem zárja ki egymást. A klasszikus csokis, mandulás, mogyorós számomra egy nyugodt, napsütéses néhány percet jelent. A "szördvév" viszont annyira összetett és változatos, hogy nem lehet pár jelzővel leírni. Mindig más a hangulata.
Én is találkoztam már túlontúl savas, citrusos kávékkal amik espresso-ként nem jöttek be, ugyanakkor nagyon jól szerepeltek tejes italokban. Sajnos én ahogy öregszem, úgy válok egyre jobban laktózérzékennyé, úgyhogy ezek nálam kiestek a pixisből. -
Zen42
tag
válasz
meander
#105087
üzenetére
Természetesen csak vicc volt.
Ha nem rögösödik a kávéd, mert olyan, meg az őrlőd is jó, és a kosár is elég mély akkor működik. Az előző gépemnél nálam is olyan volt az összeállítás, hogy alig piszkáltam el a pogácsa tetejét, és a tampert használtam disztribútornak. Nem is értettem, hogy mások mit szenvednek ezzel annyit.
A mostani felállás más. Az 58.5-es tamper túlságosan is szorosan illeszkedik, nem tudom szépen, könnyedén megforgatni a pogácsán tömörítés előtt. Ráadásul az őrlő is más, remélem már nem sokáig. -
Zen42
tag
válasz
Peti...(16v)
#104989
üzenetére
Igen, tegnapról mára már felment egy ezrest, az lesz az új ára, de még nincs készleten. -
Zen42
tag
Na, jó hogy szóba került ez a 151C téma. Most derült ki, hogy a héten érkeznek kések az AVX-be is.
-
Zen42
tag
válasz
Peti...(16v)
#104984
üzenetére
16 az a 15 ami nem gond, de nincs neki csak B-s.
-
Zen42
tag
A Zsolt által megadott linken találtam egy cikkszámot (FMA00151C) arra rákeresve rátaláltam olcsóbban is! Csak 43 EUR a 151C kés itt.
Bár utólag megnézve, albán a webhely, amit nem tudom mennyire gáz vagy nem.
Van még ez, de itt nem látok árat.
Mindenesetre nekem is kéne egy ilyen késpár, úgyhogy akkor már ketten vagyunk. -
Zen42
tag
válasz
bl4ze
#104852
üzenetére
Itt meg ugyanaz 27 ropi, ha valakinek épp ezért repes a szíve.
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#104844
üzenetére
Silvey Davidson.
Legalábbis a második videó alapján. -
Zen42
tag
válasz
Toobee
#104814
üzenetére
Ez a filter őrlő vonal engem is érdekelne. Konkrétan az, hogy mitől lesz egy őrlő kifejezetten filterre alkalmas? Azon túl, hogy más tartományban őröl persze, ha gépről van szó.
Itt van pl. ez az Ode. Odákat zengenek róla, de nem tudom miért. A késprofil kísértetiesen hasonlít ránézésre az espresso őrlőknél alkalmazottakhoz, ráadásul azt is van aki mint írtad lecseréli SSP-re. A fordulatszám meg ugyanannyi mint a Mazzereken. Akkor mégis mitől lesz az Ode annyira más? Tudom, hogy szabályozott a fordulatszáma, de nyilván nem az a kulcs. Akkor meg mi?
Ha valakinek ajánlanom kéne - mert egyébként erről van szó - egy kifejezetten filterhez való őrlőt akkor mi jelenti itt a belépő szintet? Kézi is lehet. -
Zen42
tag
válasz
Toobee
#104796
üzenetére
Nekem nem a lezárással volt a bajom (bár a szelepet én is leragasztom biztonság kedvéért) hanem azzal, hogy minden egyes nyitáskor kb. 40 fokkal melegebb levegő tódul be a zacskóba amiből azonnal kicsapódik a kondenzvíz a babokon. Hiába kerül utána vissza a mélyhűtőbe, máris megtörtént a probléma.
-
Zen42
tag
válasz
Gery0505
#104795
üzenetére
Feltétlenül és egycsapásra megoldotta. Ám közben átalakítottam a kávéfogyasztási szokásaimat, nem csak a macera miatt hanem mert eszméletlenül elkezdett jegesedni a mélyhűtőnk a napi sokszoros kinyitás és becsukás miatt. A mostaninál ez nem jelentene problémát, de már nem térnék vissza a régi szokáshoz. Ma már csak max 2 fajta negyed kilós van éppen nyitva egyidőben és kevesebbet rendelek egyszerre. A porciózásból annyi maradt meg, hogy ha jelentősen olcsóbb a kilós kiszerelés akkor átmérem a frissen pörkölt kávét negyed kilós szelepes zacsikba mielőtt hűtőbe / mélyhűtőbe teszem.
Ha a "hűtőben tárolom" nem valami szerkesztési hibaként maradt nálad a szövegben, az fura. Én sima hűtőben tartva, gondosan kinyomva a levegőt nem tapasztalok problémát csak a mélyhűtővel jártam pórul. Akkor sincs probléma ha zacsival fagyasztom (leragasztott szeleppel) és kiengedem a hűtőben megbontás előtt ahogy már írtam néhány napja, de függ a pörköléstól is, hogy mit csinálok. A klasszikusra hajló sötétebb pöriket nem mélyhűtöm, és hűtőbe is csak megszokásból teszem őket megbontás után.
Többször is próbáltam ajándékba kapott klasszikusabb ízvilágú, de nem olajosra pörkölt kávékkal (az olyasmit nem szeretem), hogy direkt kint hagytam a gép mellett és csak zacskószorítóval zártam le őket. Legutóbb pl. két és fél hónap alatt fogyott el fél kiló ilyen bolti kávé a családom segítségével és teljesen rendben volt még a legutolsó pár adag is. (L'Or Crema Absolu Classique) -
Zen42
tag
válasz
Toobee
#104742
üzenetére
Bevallom nagyon elcsodálkoztam azon amit írtál. Véletlenül nálad nem nagyon száraz a lakás levegője, vagy / és valami "no frost" típusú mélyhűtőd van?
Nekem a mélyhűtővel való ismerkedésem anno úgy kezdődött ahogy írtad, saját zacsi ki, majd be. Emlékszem, hogy a kávé remek illata napról napra egyre gyengébb lett. Az első három nap volt a legdurvább. A kávé ízében beállt változásra már nem emlékszem csak arra, hogy nagyon vertem a fejem a falba ennek kapcsán és átálltam a porciózásra. -
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
#104735
üzenetére
"Ha gyári szelepes zacsiban fagyasztod az egészet, nekem az se jött be. Kiül rá a pára amíg kiveszed-kiméred-visszateszed: oxidálódik és tönkremegy."
A kiveszed-kiméred-beteszed mélyhűtővel valóban a kávé halála. De ha lefagyasztod a zacsiban, majd használat előtt hagyod kiengedni a hűtőben és onnan veszed ki és teszed vissza, azt úgy már büntetlenül meg lehet tenni. -
Zen42
tag
válasz
p.lac
#104694
üzenetére
"inkább kinyomkodom az önzáró zacskóból a levegőt"
Detto. Kipróbáltam már mindent. Sokáig porciózgattam meg mélyhűtő meg CO2 meg minden. A legutolsó az az oxigén abszorber volt - tönkretette a kávét. Nem szórakoztam tovább, a tapasztaltak alapján leegyszerűsítettem a dolgokat. Ma már csak extrém esetben mélyhűtök (kizárólag a saját zacsijában, szelep leragasztva, mert ki tudja) és az űberdrága különlegességeket leszámítva már rég nem porciózok semmit. A hűtőmben 7 fok van. Ott tárolom a zacskókat és onnan nyitogatom fel őket sorban, és mindig oda is teszem vissza. A mélyhűtötteket ha van, 2 nappal korábban átteszem a rendes hűtőbe. Semmilyen minőségi romlást nem észlelek a fogyasztás során. -
Zen42
tag
válasz
fragola.6035
#104666
üzenetére
Arra gondoltam, hogy majd a gumitartók alá és a pumpa köré is valami vastag polifoam-ot teszek ami elnyeli a hangokat, meg a rezgést, hogy ne táncoljanak el a csészék. De csak ezért most már nem szedem szét a PID-elés és tuning előtt. Akkor úgyis szétkapod miszlikbe.

@WarLock07222
A csepptálca fölötti rács már nem zörög, az volt az első amit rögzítettem egy kis öntapadós szivaccsal. Hogy ez rezgőpumpának van egy hangja, az rendben is van, nem az a baj, hanem hogy valahol a gépben "burrog" valami, de nem tudom még mi. Fragolának lehet igaza, hogy hozzáér a pumpa (esetleg valami cső )a házhoz. Nem az a cél, hogy rotary hangja legyen a gépnek, de ez azért ijesztő. :-/
-
Zen42
tag
-
-
Zen42
tag
válasz
Parci
#104565
üzenetére
Semennyire. Az acéllemezből gyártott konzerves dobozok belső fele is ónozott. Az ónról egyébként nagyjából annyit lehet tudni, hogy valamennyit tartalmaz a szervezet, de senki sem tudja, hogy mit csinál, vagy egyáltalán csinál-e valamit, ugyanakkor szervetlen formában szinte azonnal kiürül a szervezetből.
-
Zen42
tag
válasz
Parci
#104557
üzenetére
Szerves savakkal nem fog menni. A krómot egy nem oxiádáló sav, pl. híg sósav azonnal leszedi. Az ón viszont kemény gyerek, nem adja magát könnyen, hosszú idő kell neki vagy nagyobb töménység, esetleg oxidáló sav. Utóbbiakkal viszont az a gond, hogy a bojlered feltétezésem szerint sárgaréz, amit szintén oldanak ezek a savak, de a sósav is.
Miért akarod lesavazni ezeket a bevonatokat? Egyik sem ártalmas az egészségre. -
Zen42
tag
válasz
hifis50
#104562
üzenetére
Ezt, márhogy visszafogja a lefolyást a végére, még nem hallottam a Renekáról, viszont az aprólyukas AVX Pro-X kosárral ugyanezt tapasztalom. (Mondjuk nem csak ezt, elég furán viselkedik ez a kosár, de az más téma.) A jelenséget annak tudtam be, hogy a kávészemcsék a lefolyás alatt szépen eltömik a lyukacskák egy részét, de mindenképpen korlátozzák az átfolyás mértékét. Próbálkoztam nagyobb szemcsemérettel, hogy ezt kiküszöböljem, de attól meg csatornásodásodott mint a fene. Nem írtam le még a tapasztalataimat mert átmenetileg most csak egy CM702-t használok és azt feltételezem, hogy túl sok finomat gyárt ehhez a kosárhoz, pontosabban ehhez a lyukmérethez. Nem lehet, hogy nálatok is ez a gond?
Egy ismerősnél akkor kezdődtek ilyen hibák a lefolyásban és az ízekben amikor elkoptak a kések és az már inkább trancsírozott mint őrölt. -
Zen42
tag
válasz
Parci
#104510
üzenetére
Volt esetleg tapasztalatod is a C-s késes Majorral?
Annyi jót hallottam erről a Major + 151C-ről, hogy eladtam a régi őrlőmet, de azóta sem sikerült vegyek egyet mert elfogyott a kés. Legalább annyi változásra számítok ízben a régi SM90-ről a MajorC-re váltástól mint amennyit jelentett hajdan a Graef-ről az SM90-re ugrás.
Vagy azt mondod, hogy ez baromság? -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#104472
üzenetére
Nekem Ádámé tetszik nagyon és pont azért mert nincs rajta lapos rész. Minél több lapos rész van egy disztribútoron, annál többet tömörít már a behelyezés pillanatában. Az Asso volt az első aki felismerve a problémát, lecsökkentette, majdnem eltüntette a lapos részeket. Ellentmondás képpen, több helyen olvastam, hogy akik Asso disztribútort használnak, leszoktak a tömörítésről mert helyesen használva nem probléma ha tömörít is az eszköz, mert azt menet közben, eloszlatás, egyengetés közben teszi, nem ráhelyezéskor.
Szerintem jó ötlet, hogy a PP és a Tadamm egyengető lapátjai is fordítva vannak más modellekéhez képest. Mert mit csinál az ember ha kezébe kap egy ilyet? Ráteszi a kávéra, majd elkezdi pörgetni az óra járásával megegyező irányban. Amikor ráteszi, tömörít, és ahogy pörgeti, akkor is. Óhatatlanul. A kávé ott marad ahol van, begyűrődik a lapátok alá, de nem változtat helyet, konzerválódik az eloszlási hibák egy része. (Emiatt használok egy fogpiszkálós pezsgős dugót OCD-zés előtt.) Ha viszont fordítva kezded el akkor először körbetolod a kávéhalom tetejét, ezzel megszüntetve a kirívó különbségeket, utána irányváltás és simitás. Nem véletlenül van rajta ez információként a PP-tetején. -
Zen42
tag
válasz
Erdei88
#104420
üzenetére
A nyitott kar szerintem alap, minden kezdőnek csak ajánlani tudom. Zárt kar használatakor szinte alig kapsz visszajelzést arról, hogy mi is történik és hogy mit rontottál el. Egy csomó szívást megspórolsz vele, a technikád pedig rohamléptekkel fog fejlődni az elején ha nyitott kart használsz, utána pedig csak jó nézni.

Az viszont tény, hogy az elején, főleg a világosabb kávéknál számítanod kell arra, hogy spriccel a kávé. Vigasztaljon, hogy azért a csészébe is jut majd. XD -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#104412
üzenetére
Én is megmaradtam a hagyományos tampernél. Tökéletesen megértem a maroktamper rajongást, a peremre támaszkodó Bravo meg még tetszik is, de elég kávét csináltam már, hogy ne hordjon félre a kezem és az erő is automatikusan jön. Úgy vagyok vele, hogy ez a játék része. Ha váltanék, úgy érezném, hogy kikerül a kezemből az irányítás.
Sokáig még egyengetőt sem voltam hajlandó venni, de aztán beadtam a derekam.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Path of Exile (ARPG)
- Linux kezdőknek
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Eredeti játékok OFF topik
- BestBuy topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Elden Ring
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Lecsap az S26 Ultra az Exynos 2600-ra
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6600XT / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3828
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 2TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Egy hosszabb beszámolónak szerintem nem csak én örülnék.

Te jó éééég! Tudtam, hogy van a Niche-ben műanyag, de ez azért igencsak kiábrándító.





