-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
válasz
#75655680 #102205 üzenetére
A MTRM kavekbol is kostoltam 8-10felet par eve. Erdekes kaveik vannak/voltak, de valahogy nyers is meg sotet is. Kicsit gabona meg kicsit kesernyes is volt mindegyiknek amit otthon csinaltam beloluk amikor meg nem tudtam nyomasprofilozni a gepemen. Szerintem csak alacsonyabb nyomas kell ezekhez, ahogy a presszojukat ok a MTRM kavezoban Arduino rugos karossal keszitik (neha eleg jol )ami gondolom nem tud 9bart. Gondolom 5-7bart tudhat sacc/kb, de talan Kalmar rogton ravagja hogy mennyi az annyi
-
SoundON
tag
válasz
RetepNyaraB #102245 üzenetére
...én erre csak azt tudnám mondani hogy Magyarországon vannak "jó" pörkölők, meg vannak "sokkal jobbak" hogy kimért és diplomatikus maradjak
és itt nem csak a tudásukról, ízlésükről hanem a márkanevük alatt futó zöldek minőségéről is beszélek[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Valakinek van tapasztalata fémfilteres (fellow prismo, ims, able disc) Aeropress-es presszókészítésben? Értékelhető eredményre lehet számítani?
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Daneeka Papacoffee
Köszi a válaszokat!
Nem lettem meggyőzve a fémfilteres AEROPRESSozásról... -
SoundON
tag
Van itt a fórumon olyan aki részt vett már ilyenen az elmúlt években?
Érdemes regisztrálni? Jók az előadók /előadások?
[link]
ui: ...bár ha csak a "free tasting kit" eszközök árát összeadom is már jó vétel, főleg SCA tagságival -
SoundON
tag
válasz
Kávé Kálmán #103171 üzenetére
...le vagyok maradva??? már tud hőelemet fogadni a SEP???
-
SoundON
tag
válasz
Kávé Kálmán #103186 üzenetére
műhold
-
SoundON
tag
válasz
RetepNyaraB #103189 üzenetére
...igen, tényleg...ez találóbb
-
SoundON
tag
Ár alatt eladnám most pénteken bontott BWT Bestmax Premium V patronomat, amit csak kíváncsiságból vettem.
Akit érdekel privát keressen. -
SoundON
tag
válasz
Peti...(16v) #103285 üzenetére
Lassan 1 éve Bestprotectezek otthon és nagyon szeretem arra amire használom, azaz csak presszóra. Szerintem arra tökéletes!!! Filterre viszont nagyon nem jó és sima csapvíznek is ihatatlan szerintem.
A Bestmax Premium viszont mindháromra 90%os, tehát akinek nem csak presszóra kell annak szerintem ez a jobb. Konkrétan a csapból jön a DMes 20/40 dizájner víz amivel pancsoltam régen, ráadásul inni is lehet.Ahogy írtam csak tesztelésre vettem tehát ezért adom el. Én CSAK presszóra maradok Bestprotectes.
A szupermenő persze a 2in1csappal egy ilyen egy olyan lenne
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
sz.zs. #103440 üzenetére
Jó lenne ha végre valaki kvázi duálbojleressé tenné már végre a szuperGCt és megoldaná azt a gépészeti kérdést, hogy egy plussz thermoblokkot tenne a gőzolésre mint a Baby Twin-nél. Valahova csak befér. Akár a fekete vízbeöntő tölcsér helyére vagy mittudomén...
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
Parci #103456 üzenetére
...tökre nem értek hozzá, meg nem tudom pontosan hogy van a Baby Twin-ben (ahol periódikusan a pumpa is dolgozik a gőzölés közben) de valami olyasmit képzelnék el hogy a GC gőzcsap után valami extraminimál vízhozamot produkáló szűkítővel (0,1-0,3?)levenném a vízhozamot és azután tenném be a thermoblokkot, majd egy újabb kis gőzcsapot a végére, így a folyamatos 95Cvizet csak mint "turbó" boostolná meg a thermoblokk és csinálna viszonylag sokáig brutál gőzt... vagy valami ilyesmi
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
kurtuzov #103528 üzenetére
én próbáltam, nekem nem jött be, minden csepp víz fehér nyomot hagyott már a gép körül is (gondolom mit okozott a bojlerben : ), ízben is fura volt, de már nem emlékszem pontosan hogy mi volt...
de volt itt a fórumon valaki aki ezt használta és szerette,
az viszont biztos hogy citrátot a TWW espresso használ, csak nem magnéziumnál hanem kálciumnál[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
freaghill #103553 üzenetére
...bocsi, de szerintem ez hülyeség...
az olyan PIDet legyen az REX, OMRON vagy BÁRMI ami egy jó helyen szerelt, jól rögzített, jó hőelemmel 8C fokot téved a valósághoz képest a GC esetében offset nélkül azt ki kell dobni!...vagy legalább is át kell gondolni a rendszert mérési pont, vagy hőelem tekintetében
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Amúgy mindenkivel egyetértek hogy a számok csak számok és a kávé íze a fontos!
Viszont ha mindenki máshogy, más PIDdel, más műszerrel, más ponton, más offsettel, más hőelemmel méricskél, bojlert, kijövő vizet stb, akkor az elmúlt több év "kinél hány fok a tuti" "hol működik az adott kávé" teljesen értelmetlen ezen a fórumon
Csak ezért érdemes kicsit közelebb hangolnunk egymást a valósághoz...
erre próbáltam rávilágítani -
SoundON
tag
válasz
WarLock07222 #103585 üzenetére
...én nem tudom ki milyen szempontok alapján dönt amikor hőelemet választ, engem a tokozatlan és vékony 1mmes átmérőjű rozsdamentesen tokozott K-elem gyorsasága győzött meg és az hogy az OMRON cég mérnöke is ezt ajánlotta a PIDhez amikor itt volt nálam egy GC szakértésen
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
sz.zs. #103640 üzenetére
A fórumtárs kérdése arra vonatkozott hogy miért K hőelem nálam a tuti. Ezt a kérdést fejtettem ki saját szemszögből
Régebben a Fragola féle tokozatlant használtam, ami teljesen szuper, de amióta a vízterítőbe fixen be van építve a 2db 1mm átmérőjű rozsdamentes tokozott (ami kb hasonlóan gyors mint a csupasz, csak sajnos 10X drágább) azóta mindenhova ugyan azt használom hogy mind a 4hőelem ugyan az legyen ami a gépben van. -
SoundON
tag
válasz
Ludovicus #103645 üzenetére
Most néztem vissza, hogy amikor még alu bojlerem és REXem volt a GCben akkor is "csak" 92C-re volt állítva a PIDem. 92C-fokos víz jött ki 5C fokos offsettel (ami a REX menüjében: SC 0005) tehát az papír forma szerint is csak 97C fok tényleges bojlerben lévő vizet jelenthetett.
Mindez úgy hogy hőigényes világos pöriket iszogatok 98%ban.
Ezek a 104-106C-os PID számok GC esetében nagyon furák nekem, de mindenki úgy csinálja ahogy akarja, elengedtem...[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
SteelCowboy #103826 üzenetére
...fontos hogy a bestprotectnél mindig 0 bypasst kell használni, tehát a link ebből a szempontból sem jó. a V bestprotect patron 15ös d keménységnél 1000L 30as d keménységnél 500L után kuka
-
SoundON
tag
válasz
noobfx #103930 üzenetére
en azzal kezdenem hogy leszednem a gep tetejet es ugyan azzal a valamivel amivel szerinted jol kimered azt a 90C fokos kijovo vizet, szoval ugyan ezzel az eszkozzel ramernek arra a pontra ahova a PID homeroje be van teve hogy meglegyen a kozos nevezo
tuti hogy valami nagyon nem stimmel
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
de leginkabb latni kellene hogy pontosan milyen eszkozzel es pontosan mit csinalsz
-
SoundON
tag
válasz
mézespálinka #103973 üzenetére
Az én régebbi, használt, lelakott, de újraezüstözött fejegységem 1,5éve kb 1év DM+20/40es v "dizájner" víz után pontosan ugyan így nézett ki.
ezzel kapcsolatban pár dolog amit eddig tapasztaltam:
-sokan nem nézik a PHt keverés után ami pedig fontos lenne hogy ne induljanak be kedvezőtlen folyamatok
-sokan nem oldják fel 80C fokos vízben a sókat mielőtt az gépbe kerül ami meg a lerakódásokat okozhatja
-a harmadik pedig hogy a Gaggia valamiért nem fektet energiát abba, hogy a fejegység ezen belső felének öntési nyomait ( hogy az alubojlerről ne is beszéljek) szerkezetét megfelelően megmunkálja, eldolgozza, CNCvel felmarja, felcsiszolja stb, így a réz anyagában levő kapilláris vezetékek szabad utat kapnak ide a víztérbe és itt izzadják ki az anyag szennyeződéseit ezzel ledobva a rajta levő gyári krómot ami egyre jobban leoldódik és oxidálódik amit egy elcseszett víz még jobban elősegít legyen az BWT kancsó, Oscar párna, sima RO, sózott DM vagy bármi.Ezért volt hogy a Fragola féle rézbojler (aminek a belseje is meg van munkálva, szépen el van dolgozva, esztergálva) ugyan ekkor tökéletes állapotban maradt.
És ugyan ezt az okot szüntette meg sz.zs is aki Dremel-el felcsiszolta rézig a fejegységet és mindenféle víz használata után is szépen találta azt.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
fragola.6035 #104834 üzenetére
Köszi a megosztást!
Tök jól hangzik!!!
Ezek után nem csodálkoznék ha a FELLOW ODE esetében is beindulna a felvásárlás
De nem úgy mint a 2019es RAO hatásami sok őrlőtulajdonost viccelt meg. Persze én továbbra is hálás vagyok neki, mert pl én ennek a láznak köszönhetem az EKmat
Szerencsére vele ellentétben Te nem az ízekkel érvelsz (hiszen tudjuk az nem objektív) hanem műszaki tartalommal teszed mindezt, ami viszont full száraz tényeken alapszik.
-
SoundON
tag
válasz
fragola.6035 #104843 üzenetére
Professzionalis Q Graderek között átlagolva valóban lehet objektivitás, de szerintem ez egy olyan társaságban, ahol valaki pont kijött a covidból, valaki éppen csípős paprikát evett, valaki egy feles pálesz után van, valaki mangós sütit evett, valaki meg tök tiszta, de eleve nem érzékeli az előző négy emberrel egy szinten az ízeket, érzi az illatokat az objektivitás már nem él, ráadásul itt az ízlés (a hétköznapi értelemben vett ki mit szeret jobban, ki mit szokott meg) is erőssen benne van a képben ami megint elhúzza valamerre az ízek objektív mivoltát.
De nem kötekedni akarok, csak én ezért írtam hogy szerintem az ízek nem objektívek.
Műszerrel, laborban kimutatva igen, de emberek számára nem. -
SoundON
tag
válasz
Toobee #104871 üzenetére
Nagyon klassz! Gratula!
Kérdés hogy milyen módszer/megfejtés lehet arra, hogy az "előáztatást" követően látott kb 10mp kivonatolási/átfolyási időt legalább a duplájára lehessen nyújtani?
Finomabb őrlemény, tűzről levétel, esetleg egy szűkítő valahova?
Mert itt már tényleg minden arra irányul hogy egy valós eszpresszó készüljön és ahogy látom már csak az idő faktort kell valahogy megzabolázni
Amúgy milyen a lefőtt kávé önmagában és milyen egy klasszik jól sikerült eszpresszóhoz képest?[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Aki esetleg ismeri személyesen Kárpáti Lászlót, kérem küldjön nekem hozzá elérhetőséget.
Ő az aki már kb 5éve egy szupernek tűnő appot csinált a GC-hez [link]
de nem tudom elérni...[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
WarLock07222 #105067 üzenetére
Igen, azt gondoltam hogy kb az app a legkevesebb, hiszen az "csak" a billentyűzete egy bonyi custom PCnek és a hozzá tartozó kütyüknek ami több ponton csatlakozik be egy ilyen presszógép különböző egységeibe.
Szóval pont azért szeretném felvenni itaprak -al a kapcsolatot mert én ebből az egészből egy kukkot sem értekde szuper lenne ha tovább lehetne ezt hegyezni 2021-es eszközökkel ötletekkel.
...mert várhatok én itten újabb 1-2-3évet mire Kávé Kálmán megcsinálja az SEP-be a hőmérsékletet is...
és igen, ezt veheti nyugodtan b@szogatásnak -
SoundON
tag
válasz
bl4ze #105103 üzenetére
Lehet nem ittál még igazán jól elkészített "világos" presszót, csak a szokásos híg, savanyú, fűízű, szpesölitinek mondott lityilötyi rettenetet...
Szerintem ha mindkét műfajban jól van elkészítve, akkor a sötét meg a világos között jó esetben csak annyi a különbség, hogy míg az első inkább sűrűségben, kremában és balancos kakaós, magvas jegyekben dominál, addig a másik ezeket megtartva mellépakol sok édességet és érdekes pralinés gyümölcsos virágos ízjegyet. Az egyik a feketecsoki a másik a kadírozott narancshéjdarabkás feketecsoki[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
bl4ze #105110 üzenetére
Sajnos nem ment át az infó, vagy nem olvastad el amit írtam.
Azt írtam hogy szerintem az erőteljes savak világa az nem a világos pörkölés, meg az újhullámos presszók velejárója. Amiről Te beszélsz az csak egy simán elb@szott pörkölésű, rosszul, rossz eszközökkel, rossz recepttel elkészített szpesöliti...azt én sem szeretem, sőt kifejezetten nem szeretem, sőt annál nincs is rosszabb. Akkor már sokkal inkább egy jól elkészített klasszik olasz.
De nem akarlak tovább győzködni... -
SoundON
tag
válasz
Parci #105112 üzenetére
OK, értem én, hogy ha tovább pörkölsz valamit akkor ott kezdenek eltűnni a savak is, ergó ha kevésbé pörkölsz valamit akkor az viszont savasabb marad. Ezt nem is vonom kétségbe idáig.De én arról beszélek, hogy a világos kávék szerintem nem azért világosabbak hogy savasabbak legyenek, hanem azért hogy az extra aromák is benne maradjanak ha egyáltalán jó minőségű és extra potenciákkal bír a zöldkávé. Szerintem az újhullám ezt az extrát keresi a kávéban és nem azt hogy egyszerűen csak savasabb legyen, mert bárki szerint egy íztelen bűztelen de savasabb kávé jobb mint a nemsavas.
Már a válaszomat sem írtam volna meg bl4ze topiktársnak ha azt írja az analógia miatt írt pédámra hogy ő nem szereti a kávéban a kandírozott narancsízt. Mert ha ezt írta volna akkor azt maximálisan el tudom fogadni. De azt hogy szerinte a világosabb kávé az csak savasabb azt nem.
ennyi -
SoundON
tag
válasz
WarLock07222 #105113 üzenetére
Én viszont nem értek egyet veletek
mert bl4ze állítása az volt hogy a világos kávék helyett ő a sötét pörkölést szereti. Ezzel idáig nincs is baj. Persze mindenki azt szeret amit akar. Nekem azzal volt csak bajom és én arra reflektálatm, hogy ő a világos kávék és a savas kávék közé egy egyenlőségjelet tett az szerintem nem ok. Idézem: "Adtam neki esélyt, hidd el - és ittam olyan helyeken is, olyan emberektől akik nagyon tudják.
De nem jött be, nem fogott meg. Nem az én világom az erőteljes savak világa kávéban."
Ok hogy egy kenya vagy etióp savasabb tud lenni mint egy 80/20as olasz, de egy világos pörkölésű gyümölcsös aromákkal bíró el salvador, brazil, peru nem feltétlen savasabb mint egy közepesen szarul elkészített olasz presszó -
SoundON
tag
válasz
Parci #105116 üzenetére
... vagy ha a világosabb pörkölés miatt savasabb is lenne akkor sem feltétlen kell hogy az a csészében is benne legyen ha ennek kompenzálására más recepthez, nagyobb hőfokhoz, más vízhez nyúlsz ami a bántó savakat eltűnteti de az érdekes extra aromák miatt mégiscsak másabb mint a tovább pörkölt sötétebb társa
DE A LÉNYEG HOGY IGEN, IGY MÁR EGYETÉRTÜNK! BÉKEPIPA
-
SoundON
tag
válasz
Parci #105120 üzenetére
Úgy is meglátod neked hogy jön be, de szerintem pont a bestprotect az, ami a korábban kitárgyalt csípős sav jelenséget legömbölyíti, levágja a "jó fajtájú, odafigyeléssel termesztett és világosra pörkölt" kávékból a zavaró savakat. Eltűnteti az esetlegesen elinduló vadhajtásokat az ízekben legyen az sav vagy hosszúcsapolásos vége kesernye, de meghagyja a kávé aromapotenciáit.
Majd kíváncsian várom tapasztalataidat.
[ Szerkesztve ]