- 
			
						Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
 
Új hozzászólás Aktív témák
- 
			
			
na, a bourbon café zöldjei épp annyival tűnnek jobbnak a brandós cuccoknál, amennyivel drágábbak. persze a brandónál most csak az olcsóbbakból volt, azokból vettem. a bourbon el salvador egész jónak tűnik, a pápua sem rossz, de nem elég jó. nehéz kivárni azt a pár napot, amíg lehiggad egy friss pöri...

 - 
			
			
válasz
							
							
								Gravity1234
							
							
								#49077
							
							üzenetére
						igen, a hozzám hasonló, elég nagy számú elfogult hívja mocsárinak. meg penetránsnak. egyébként az, de hajrá, pellini break rosso mondjuk, aztán hadd szóljon

 - 
			
			
válasz
							
							
								Gravity1234
							
							
								#49075
							
							üzenetére
						gondolom az is "elfogultság", hogy nem szeretem a kelkáposztát

paljoc mellesleg eleve az egyik legjobb robusztát veszi és egy blendjét leszámítva 10-15%-nyit tesz csak bele. de aki nem szereti azt a jellegzetes szagot és ízt, azt még abban is zavarhatja.
 - 
			
			
válasz
							
							
								Gravity1234
							
							
								#49071
							
							üzenetére
						robuszta... nagyon látványos videókhoz, de igya meg, akinek hét anyja van

 - 
			
			
válasz
							
							
								Gravity1234
							
							
								#49068
							
							üzenetére
						ahogy And06 írja, főleg fajta (az megad egy tartományt) és főleg frissesség (az a tartományon belül maximálistól nulláig terjedhet, minél öregebb a kofi, annál kevesebb).
 - 
			
			
válasz
							
							
								Gravity1234
							
							
								#49065
							
							üzenetére
						mert az egy érzékenyebb, gyümölcsösebb, világosabbra pörkölt arabica kávé. az olcsó brandós arabicák például legalább 50%-nyi cremát adnak, ha nem többet. a robusztákról meg ne is beszéljünk.
 - 
			
			
válasz
							
							
								Xabi78
							
							
								#49059
							
							üzenetére
						a pár napos pörkölés még nagyon sokat változik, hogy most pont az a füstös íz, amire gondolsz, hogyan alakult, az a monitor túloldaláról nehezen mondható meg, de így is úgy is nagyon sokat változik a kávé, ha pihen pár napot. volt ebből vita, miszerint az előnyére-e, de egyetértek azzal az általánosan elfogadott állásponttal, hogy igen, a kávénak pihennie kell. amiket eddig pörköltem, azok mind jobbak voltak egy hetesen, mint előtte és egyetlen kávé volt, ami teljesen frissen is finom volt már (egy minőségi honduras). a legtöbb viszont pár órásan vagy másnaposan kifejezetten atom szar
 (van egy keserű, erősen fémes mellékízük, amit leginkább a szénsavasság okoz) - 
			
			
urak, eladó lesz január végén egy mazzer mini elettronico. gyakorlatilag újonnan vettem, pár éve használom, a kései újszerűek, de van hozzá kvázi új super jolly kés is, jelenleg is ezzel megy. 140e ft, ha valakit érdekel, privátoljon rám.
 - 
			
			
válasz
							
							
								Gravity1234
							
							
								#48972
							
							üzenetére
						van egy poszt a macskakő kávékupé falán, 21 órája írta attila, ezt, és mellékelt 4 képet: "Vendég a háznál: szerveződő próbanapunk első vendége ma benézett hozzánk. La Pavoni indöhauz. Köszi Zoli!"
egyelőre én is ennyit tudok
, de gondolom szerveződik egy pavoni-nap, amikor csattognak a karok, duzzadnak a bicepszek, izzadnak a home baristák és délutánra eldől, hogy melyik a Királypavoni. 
 - 
			
			
válasz
							
							
								Gravity1234
							
							
								#48965
							
							üzenetére
						 - 
			
			
válasz
							
							
								Keresztapper
							
							
								#48953
							
							üzenetére
						"Ebben is nyilván igazad van, bár a gondolatmenet iránya nem pont arra mutat, amerre a topikba összegyűlt emberek igyekeznek általában. Mert hol lehet vajon meghúzni a határt a még eljárni érdemes, és a már felesleges esőtánc között, ha arról van szó, hogy még jobban szeretnénk valamit csinálni."
hát itt a lényeg: ott kell meghúzni, ahol számunkra az a legtöbb örömet adja. magyarán ez nagyon szubjektív.
 - 
			
			
apropó, kávézó: szolgálati közlemény:
 - 
			
			
válasz
							
							
								Gravity1234
							
							
								#48918
							
							üzenetére
						ha egy kúp/kupac a kávé a szűrőben és úgy tömörít, akkor igen, az "nem igényes". úgy is lehet jó kávét csinálni, de biztosan nem lesz olyan jó a kioldódás, mintha egyenlő mennyiségű kávé lenne mindenhol (azaz síkban van az őrlemény tömörítés előtt). de kávézóban, ahol nagy a pörgés, számos trükk létezik, az egyik, hogy az ujjával elhúzza a barista az őrleményt a szűrő peremével párhuzamosan (azaz lecsapja a kúp tetejét). otthon ez a drága kofiból nem opció, gondolom senki sem akarja shotonként se a kukába dobni az elhúzott 30-40%-nyi kávét, se eltenni holnapra a dózerbe...
 - 
			
			
válasz
							
							
								weinmaker
							
							
								#48905
							
							üzenetére
						minden hozzáállás valid egyébként, az is, aki folyamatosan versenyző üzemmódban csinálja ezt. a lényeg, hogy élvezze és hogy ne gondolja, hogy azért, mert valaki nem hozza ki a maximumot mindig, nem is tudná, nem is érti, nem elég igényes hozzá stb. ráadásul tényleg ki kell maxolni a dolgot ahhoz, hogy tudja az ember, hogy mit és miért választ aztán.
jó példa a pörkölés is: abszolút el tudom helyezni a skálán, hogy mennyit ér egy-egy pörkölésem. ha ringbe kéne szállni bármelyik elit pörkölővel, akkor semmit. ha mindenképp csúcsminőségű újhullámos kávét szeretnék csinálni itthon, nem csak jót, akkor is semmit. ugyanakkor amilyen komplex gyümölcsbombákat húztunk a hondurasból például, az nekünk már tökéletes a mindennapokra. sőt.
 - 
			
			
"azt hittem az OCD az etalon a topicban"
hűha. azt sem tudtam, hogy mi az. meg hogy van etalon a topikban. van az a szintje a buzériának, ami az én reális napi érdeklődésemen túlmutat. ha versenyeznék, biztos mindent bevetnék, de ugye mi csak szeretjük a kávét.
keverem az őrleményt most, mert másképp nem tudom szintbe hozni. de extrémsportnak tartom, friss pörkölés és jó daráló mellett nagyjából tök fölösleges, részemről biztosan.
a jó zene egyébként nem attól jó, hogy fasza a felbontása és technikailag pöpec, ahogy egy film sem attól jó, ha a robbanás hat dimenziós. ami jó, az mp3-ban is jó, mert a zene élvezete a lényeg, nem a folyamatos analizálása. az jópofa az elején, meg egy darabig, de egy idő után illene háttérbe szorulnia. de a példa sántít, mert ott semmibe sem kerül veszteségmentes formátumban lejátszani, nem plusz energia. ellentétben az esőtánccal a shot előtt, ahhoz én már jóideje nem ragaszkodom cseppet sem.
(és megint jó a boros hasonlat is: éveken át maximálisan képben voltam, a demeter aszúesszenciától kezdve a wendouree/grange-en át egy csomó világlegjobbját is meg tudtam ilyen-olyan rendezvényeken kóstolni. érdekes volt, tanulságos volt, pontosan tudom például, hogy hol helyezkedik el a skálán az az 1500 ft-os bor, amit bármikor szívesen bontok. és nem fáj, hogy van jobb, lehetne jobb stb., mert nem ez a lényeg már.)
 - 
			
			
na, akkor mégegyszer: tojok rá, hogy van valami megint plusz kütyü (ocd), amivel valamilyen teszten valahol jobb lett a shot. ennek az egyengetőnek a szűrőmagasítóban a helye részemről, mert olyanom úgy is van, mindenki más pedig azt csinál, amit akar. ami a wdt-t illeti: egy megfelelő daráló mellett részemről elhanyagolható, ha másra nem, erre megtanított a k10.
 - 
			
			
válasz
							
							
								soldier2
							
							
								#48826
							
							üzenetére
						egyszerűen csak nincs értelme. csinál egy jó kávét valamelyik gép? hurrá. csinál egy rosszat? akkor nem jövünk rá, hogy miért. viszont utána fórumokon lehet írni a tutit, hogy ez szar, az jó. tök szívesen megmutatom a dc-t bárkinek, megdumáljuk, átjön, kávézunk. hifis is volt már, yeahhh is stb. de nem viszem sehova, pontosabban engem nem villanyoz fel annyira egy ilyen szeánsz, hogy a hónom alá csapjak 25 kilót

 - 
			
			
válasz
							
							
								soldier2
							
							
								#48821
							
							üzenetére
						játéknak jó. de tesztnek állatira nem. azt gondolom, hogy ha használnám hónapokig, mondjuk fél évig, akkor lenne érdemi tapasztalatom. mert hogy kávéja is válogatja, hogy mit szeret (volt kávé, ami zenélt a pavonival, más kávé meg nem) stb.
ugyanakkor én évekig pavoniztam, kisgépeztem és most egy ideje "nagy"gépezek, kb. el tudom képzelni, hogy mit tudhat a cremina és mit nem.
 - 
			
			
válasz
							
							
								soldier2
							
							
								#48802
							
							üzenetére
						én kedvelem a karosokat, ugye pavoni is volt, meg itt a caravel. a cremina felárát viszont sosem fizetném meg, amitől a karos igazán jó, ahhoz nekem elég a caravel. illetve a dc mini is örök élet, végülis ezzel nyugtatom magam, mert catler árban van így felújítva és pimpolva, az meg kényelmesebb cucc. ez viszont örök.
 - 
			
			
nem hülyeség az sem, csak legyél tisztában a preferenciáiddal. soldier2-nek nagyon megérte a pénzt, nekem horror az az ár, pedig a gép ugyanaz, csak mi vagyunk mások. de én egy új swift árából is egy tíz éves lexus ls400-ast vettem tíz éve, szóval nekem is csak egy szavazatom van

 - 
			
			
a cremina veteránautó árban van a kávégépek között. lehet befektetésnek gondolni rá, lehet szerelmesnek lenni belé, nem is rossz gép (mert ismerünk olyan veteránokat, amik szépek, de legalább rosszak...), de ha "csak" egy jó gép kell, akkor - szerintem - van jobb választás. hogy mást ne mondjak: az árából kijön egy komoly gép és mellé egy caravel játszósnak...

 - 
			
			
azt a creminát azért gondold meg jól... soldier2-nek nagyon bejött, ő egy pozitív példa, de amúgy horror ára van, azért a pénzért már bármit megkapsz és az a bármi az elég jó is.
ha a tejes italok rendszeresek, muszáj a zsebbe nyúlni sajnos, mert a kisgépek 2-3 dl-es bojlere nem egy gőzgép. arra jó, hogy húzol egy duplát, aztán gőzölsz hozzá tejet, aztán csókolom: légtelenítés, várni kell, amíg visszahűl stb. vagy szerzel tehát "valamit" gőzölni (külön tejhabosító vagy mondjuk egy régi termoblokkos gép, például qm 0650
), és akkor mehet mellé a pid-es, rézcsöves kisgép... vagy veszel egy komolyabb gépet.az e61-hx a legolcsóbb megoldás a nagyobb gépre, ha ki tudod fogni <200e ft-ért. hőstabil, untig gőzölsz vele, szépen vízterít. cserébe munkás a pontos csapolási hőfokot belőni a külön életet élő fej miatt. meg megégeti a mellszőrzeted, ha nagyon föléhajolsz póló nélkül

a produktumban egy megfelelően tuningolt kisgép is baromi erős már, tudom, hogy a fél topik kikóstolja a különbségeket azonnal, maradnék szkeptikus. a nagyobb gépet elsősorban a gőzölés indokolja, szerintem. a pid-hez való ragaszkodás meg ízlés kérdése (én ragaszkodom hozzá).
update: hát, ha tejesen és édesítővel iszod, akkor "minden mindegy". creminát akkor vegyél, ha a szerelem megéri az indokolatlanul horror árat. én 150e ft-ért nem vettem egyébként, pár éve. mondjuk kellett volna, most eladnám neked és vennék egy autót

 - 
			
			
válasz
							
							
								Wolfy999
							
							
								#48682
							
							üzenetére
						165-ért egy butterfly igen bitang vétel! az utóbbi időben a kisgépek is eléggé elinflálódtak, a silvia remek holmi, de ha szinte annyiért van butterfly, akkor - ha fontos a gőzölés is - nem is kérdés, hogy melyik a jobb. ha kizárólag eszpresszóznék és semmi gőz, akkor mondjuk egy pid+rézcső tuningos kisgép jobb (szerintem).
 - 
			
			
úgy érti, hogy 43 nem egyenlő 42 és nem egyenlő 41, tehát miért kéne három második helyezettet hirdetni? persze egy teszt értékét alapvetően a metodikája határozza meg, amikor pedig szubjektív dolgokat mérünk, mint jelen esetben, akkor ezen felül a tesztelők felkészültsége. vannak fenntartásaim... de játéknak, közös tesztelésnek minden bizonnyal jó volt. (a fenntartásaim nem a korzós tesztekhez képest vannak)
 - 
			
			
válasz
							
							
								adriankoooo
							
							
								#48561
							
							üzenetére
						egy mozdulat áttekerni, épp ezért írtam, hogy vicc az az imbuszkulcsos izé a kínain, az úgy home usereknek használhatatlan.
 - 
			
			
nézd, ha te tényleg képes vagy tökéletesen vízszintesen tömöríteni minden alkalommal, akkor tényleg fölösleges neked ez a kütyü

úgy amúgy, a többi halandónak egyszerű a recept:
- kell egy jó minőségű őrleményt előállító daráló (pontos és jó a késprofil)
- a kijött őrleményt tömörítés előtt tökéletesen síkba kell hozni (kőbaltás módszer rá a wdt, jobb egy oszlató)
- a sík őrleményt tökéletesen síkba kell tömöríteni (kőbaltás módszer a tamper, jobb egy maroktampi)
- kell egy kávégép, ami ezekután szépen vízterít, nem csapja szét a pogácsátennyi, a többi vudut meghagyjuk a természetgyógyászoknak, oké?

egyébként, ami az oszlatót illeti: szeretnék kérni
 egy olyan szűrőmagasítót, amiben van keresztben egy "élére állított penge". így darálás után csak megforgatom és kész. - 
			
			
ez egy elég nagy tévedés. vagy én vagyok extra béna, hogy 5 év után is elég nagy a szórás és ritkán sikerül tényleg tökéletesre. meg az a jópár kávézó is béna személyzettel bírhat, aki rendelt belőle.
a wdt helyett pedig tökéletesen elég, ha az őrlemény sík (amit persze nehéz elérni).
 - 
			
			
válasz
							
							
								Gravity1234
							
							
								#48531
							
							üzenetére
						kihagytál pár napot, fragola elvtárs megcsinálta, árulta is már, én meg például már használom is hetek óta

(és például a magasság állítása sokkal kényelmesebb az övén, nem ez az imbuszkulcsos rettenet, egyszerűen két "anya" a marokrész, azokat összeszorítva rögzíted az aktuális magasságot, csak csavarni kell a tetejét, semmi extra szerszámot nem igényel)
 - 
			
			
válasz
							
							
								rallypix
							
							
								#48517
							
							üzenetére
						a kávé ízében nem valószínű, hogy különbség lenne, ami mégis, az a később bevezetett 51 mm-es szűrő miatt lehet inkább és biztosan nem a fej rögzítési módja miatt. viszont az a csavaros megoldás egyszerűen gyenge, ahogy a kupak is (az enyém is fém-bakelit, mert a foggantyúja bakelit, de később, ha jól tudom, maga a menetes rész is műanyag lett).
én, ha már retróznék, minél régebbi gépet akarnék. azokat úgy is kevesebbre tartják. az egyetlen hátulütő, ami mondjuk elég nagy hátulütő, a régi felsőszűrő a pavoninál, azt csak spéci szerszámmal lehet cserélni, dugattyút kiszerelni.
 - 
			
			
válasz
							
							
								fragola.6035
							
							
								#48490
							
							üzenetére
						az szomorú, ha nem fér bele

gyakorlati értelemben értettem a nyomás felépülését, még az ulka ex5-nél is vagy 5 mp, mire megvan a 10 bar, ex4-nél meg mégtöbb (azokon a gépeken, amik nálam jártak, fogalmam sincs, hogy melyik mennyire volt szűkítve gyárilag).
 - 
			
			
válasz
							
							
								neumanki
							
							
								#48485
							
							üzenetére
						ezek a régi vasak mind kivárós gépek. akár 1-2 évet is várni kell egy szép példányra, de nem szépet meg nem érdemes megvenni. én (de ez én vagyok!) csak a régi verzióját venném a pavoninak, csavarmentes fejjel, fém zárókupakkal (megjegyeztem, amikor a szerviz mesélte, hogy két esetben a műanyag kupak már lerobbant a bojlerről...)
 - 
			
			
válasz
							
							
								fragola.6035
							
							
								#48486
							
							üzenetére
						de ulkás gépnél talán a jelentősége is kevesebb, mert amúgy is fokozatosan épül fel a nyomás. a roto mellé inkább kötelező, akkor viszont két legyet húz be az ember, mert egyrészt a csapolás alatt is elegánsabb a roto folyamatos nyomása, másrészt az előáztatás is kontrollálhatóbb/komolyabb.
mekkora a minimum helye egy rotoszivattyúnak? rémlik, hogy valamikor írtad, de nem találom.
 - 
			
			
 - 
			
			
mókás egyébként ugyanezt a "szakmázást" végignézni sokadszorra. a bornál jóval hamarabb kezdődött, a kezdeti nagy villánymánia (= klasszik eszpresszó) jött egy visszacsapás, csak a spontán erjesztett, kézműves, gyümölcsös, savanyú borok voltak a jók (= újhullámos eszpresszó). azért aki egy picit kihúzta a fejét a nagy forradalomból és kellően objektíven tudta szemlélni az eseményeket, láthatta, hogy mindkettőt lehet nagyon jól és rosszul is csinálni, ezért ez a fajta borsovinizmus végül kénytelen háttérbe szorulni, a villányi (bordói blend) borok pedig újra a helyükre kerülhetnek.
minden tiszteletem a forradalmároké, tényleg, de az ő szerepük az úttörésben van, hogy berögzült dolgokon változtassanak. jelen esetben, hogy a klasszikus, csokis shotokon túl is van élet, nem bűn a sav, sőt. de, mint minden forradalmár, eléggé egyoldalúan látják (ők is) a dolgokat, és miután a köztudatba elterjed az új dolog, aminek az utat törték, az ő szerepük lejár, a köz pedig szép lassan a helyére teszi a dolgokat.
sokkal fontosabb hosszútávon a közt oktatni, hogy a nagy átlag legyen igényes, legyenek elvárásai, meg tudja különböztetni a jót a rossztól. sőt, ha a köz kellően igényes, forradalom sincs sok. mediterrániában ez nem gond, nálunk abszolúte.
 - 
			
			
válasz
							
							
								fragola.6035
							
							
								#48475
							
							üzenetére
						"Szerencsére mindig vannak elégedetlen, szélsőséges véleményű emberek, akik előre viszik a fejlődést, így egyre jobb kávékat ihatunk."
tényleg ők viszik előre a fejlődést, ha a szélsőségesség mellett kellően értelmesek is. persze néha főleg csak szélsőségesek és roppant irritálóak.
zoltanz: szerintem senki sem problémázott, beszélgetünk.. (én kötekedek
) - 
			
			
válasz
							
							
								weinmaker
							
							
								#48438
							
							üzenetére
						én nem is ismerem őket, de az internet fura dolog, látod, már itt is rögtön felmerült, hogy akkor vajon paljoc még mindig úgy gondolja-e, hogy jó a gép stb. google jobban beindexeli az első cikket, rákeres, hogy kátler, kidobja, látja, hogy szar, kész. na mindegy, túlbeszéltük, annak meg örülök, hogy végre rendesen megmérettetik, kíváncsi vagyok, hogy muzsikál (persze ettől még a dalla corte marad
) - 
			
			
 - 
			
			
 - 
			
			
más: van nálam egy minőségi honduras zöld is, megpörköltem. figyeltem, hogy ne legyen túl sötét, picit talán túl világos is lett, vagy legalábbis azt hittem. most kóstoltuk, tegnapi pöri, hát ilyen összetett ízű, újhullámos, gyümölcsös kávét rohadt rég ittam (disclaimer: egy ideje nem igazán járok bp-i csúcskávézókba és casmo is atom rég volt nálam). egészen pazar lett, első pörkölésre.
a végén még kiderül, hogy a jó kávéhoz jó kávé kell?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
 - 
			
			
szerintem elhamarkodta jani azt a dolgot egy kicsit. vagy megfordítom: ha nem, mert első tapasztalatnak éppenséggel ez volt első tapasztalat, akkor meg annak nincs igazán nagy infótartalma, hiszen ami tényleg számít, az a harmincadik tapasztalat (gondolom nem <= 29 shotra vennéd
). pláne, mert tudható, hogy sok veterán kávésnál hasít nagy megelégedésre, ergo, ha a gép tényleg olyan szar lenne, akkor azok a userek eddig mind csacskaságokat írtak és nincs nyelvük kóstolni. az meg nem valószínű.fenntartom, hogy ha nem jött volna szembe a dalla corte, akkor én is rámegyek. vagy maradok a silvanónál

 - 
			
			
válasz
							
							
								fragola.6035
							
							
								#48397
							
							üzenetére
						köszi!
 - 
			
			
az elektrát felejtsd el, nem éri meg az árát. én mondjuk - szintén 2-3 év - pavonizás után nem lennék ennyire egyértelműen lelkes, nagyon jó gép, de igazából elég macerás a fejhőmérsékletével foglalkozni. a caravel sokkal inkább kezesbárány az elméleteim szerint, de gyakorlati tapasztalatom nincs még vele igazán.
más: urak, a 41 mm-es tamper talp pontosan milyen átmérőjű? megmérné nekem tolómérővel valaki, aki gyári lm szimplával használja és tökéletesen elégedett a méretével?
 - 
			
			
na, a brando peru szemre pont ezerszer szebb a hondurasnál, de a guatemalánál is. homogén, szép árnyalatú pörkölés lett belőle elsőre, viszonylag hamar kész volt és nem is nagy hőfokon.
 - 
			
			
urak, 58-as vst/ims szűrőszett (dupla/szimpla) + tamper szett (58 mm / 41 mm) is kéne nekünk a kávézóba, van valakinek eladó jó áron?
 - 
			
			
urak, szakik: szeretnék a compak k10-hez egy minél kisebb babtartályt. tudtok javasolni valamit?
 - 
			
			
válasz
							
							
								fragola.6035
							
							
								#48250
							
							üzenetére
						robusztás kávéval szerintem is szar, de a gyümölcsösebb paljoc kofikkal nálunk szépen muzsikált. nem savanyú, hanem finom savas végeredményt adott, nyilván a saját korlátai között, de nem kellett a hab alól kihúzni a kofit. de utoljára a tavalyi síelésnél volt bevetve, majd márciusban odafigyelek rá megint. vagy elviszem a caravelt

más: még csak kettőt pörköltem a brando mosott hondurasból, de egyelőre nem leszünk barátok... viszont közben megjöttek a bourbon café zöldjei is, úgyhogy egy darabig most el vagyok látva. a brando guatemala meg egész vagány lett a negyedik pörkölésre, csokis-savas crema bomba, nyilván nem a kifinomultságával hódít, inkább a nagyságával, de ha egy random étteremben ilyen kávét kapnék, sírnék a gyönyörűségtől. kőbaltás choco madness, a jó értelemben.
a honduras a fentiekből csak a balta, valahogy fémes-kesernyés akkor is, amikor savanyú...
 - 
			
			
válasz
							
							
								vtechun
							
							
								#48205
							
							üzenetére
						szinte nincsenek is savak abban a kávéban, nem lehet savanyú. ha meg ami van, azt megőrzi a brikka, az a világ csodája, nem pedig hiba. az eddigi vesszőfutásod után most már kíváncsi lennék, hogy mit hívsz savanyúnak. szerintem lenne lepődés, ha lőnék neked egy presszót az alulpörkölt guatemalából

 - 
			
			
válasz
							
							
								paljoc
							
							
								#48156
							
							üzenetére
						"Nyáron ennél intenzívebb a melegedés, de ilyenkor télen a nappaliban jó ha 17-18 fok van, de néha még annyi se, mert szar a kazánom."
ez elég zordul hangzik

ha jövünk hozzátok piálni vendégségbe és aztán kint alszunk a kanapén, reggelre deres lesz a dunyha, meg a gyerek homloka, vázz, mint a régi szép időkben!
 - 
			
			
válasz
							
							
								weinmaker
							
							
								#48151
							
							üzenetére
						jó, de paljocról is elhisszük, hogy képes egy kávégépet kezelni, oszt nála meg mióta jó. meg még pár topiktársunknál. meg dewlának is volt (aki ugye az egyik legújabb-ifjabb kávéfasiszta
, viszont tudom, hogy milyen, amikor rágerjed egy témára és biztos lehetsz benne, hogy felgyújtotta volna a gépet, ha nem képes normális shotot húzni vele). szóval annyit biztosan lehet tudni, hogy ami nálad most gond, az másnál nem volt, ebből indulj ki. - 
			
			
válasz
							
							
								fragola.6035
							
							
								#48112
							
							üzenetére
						valamit lépni akarok daráló ügyben, mert most, hogy visszaálltam a mini-e-re, annyira nem érzem a bugit

az f64 evo kés simán belemegy, azt tudom. a k30-hoz gondolom fúrni-faragni kell..?
 - 
			
			
egy pöri nem pöri, de egyelőre ez a brando honduras washed határozottan gyengébb a guatemalánál (amit egész megkedveltem, családi belépő szintű kávénak tökéletes lesz, jól elkapva sok crema, csokis és vannak savak is, amolyan gagyi choco madness
) - 
			
			
válasz
							
							
								bajnokpityu
							
							
								#47967
							
							üzenetére
						így van. kisgépnél (sőt, bármilyen gépnél) a pid legyen az első. lehet nélküle is élni, csak nem érdemes. a rézcső meg "nagygépet" csinál a kisgépből, már ami a kávés rész hőstabilitását illeti (mert tejgőzölő istenség azért nem lesz belőle).
 - 
			
			
válasz
							
							
								bajnokpityu
							
							
								#47954
							
							üzenetére
						gondolom gicar. elég basic, de igazából minden pid vezérlő elég jó, ha nem bugos (azaz egyszerűen defektes), csak be kell hangolni. (ha a szonda pontatlan/szar/rossz helyen van, az persze baj)
 - 
			
			
válasz
							
							
								soldier2
							
							
								#47949
							
							üzenetére
						ugye a legtöbb kávégép ott bonyolódik el, hogy valahogy azt akarja megoldani, hogy a bojlerbe beáramló hideg víz ellenére konstans kilépő vízhőfokot adjon. így aztán jönnek mindenféle trükkök, meg egyre nagyobb bojlerek, mondván, hogy a 3-8 dl vizet a bejövő 60 ml hidegvíz csak nem üti meg annyira. meg e61 fej, mondván, hogy a 4 kilós fejet a bejövő víz csak nem üti meg annyira...
na, ehhez képest 4 méter rézcső előmelegített vízzel, amiből csak úgy jut ki hidegvíz a bojlerbe, hogy az előbb benne lévő kb. 50 ml melegvíz kijön... zseniális.
 - 
			
			
válasz
							
							
								Zsoltkoti
							
							
								#47942
							
							üzenetére
						nem, az ott egy konkrét ajánlat. lehet, hogy ő nem annyiért veszi a silviát,
illetve van rézcső-tuning is benne(az plusz egy kategória és ez nem vicc, az, hogy előmelegített vizet kap a gép ÉS a bejövő hideg víznek ki kell várnia a sorát a csapolásnál, zseniális megoldás, nem kell 8 decis bojler és csúcsfej, mert ennyiből megvan a boldogság).csak akkor nem a rézcsöves silviát venném, ha valamiért idegenkednék a tuningtól és ragaszkodnék a gyári géphez. akkor, mivel pid az kell, kiesne a silvia.
 - 
			
			
válasz
							
							
								vicces
							
							
								#47913
							
							üzenetére
						érdemes nem elhanyagolni, nekem ma másfél órámba került, míg végre ott jött a víz a dc-ből, ahol kell neki. előtte a háromjáratú lefolyóján jött üres csapolásnál is 80%-ban, vakszűrőzésnél meg 100%-ban, annyi ereje sem volt már a gépnek, hogy a levegőt kinyomja a vakszűrőből.
...
hát, most jól lemarattam a krómot a karról stb., minden csillog-villog. kár, hogy olyan undorító takony az a tersonet, lemoshatatlan, rühellem

 - 
			
			
válasz
							
							
								bajnokpityu
							
							
								#47890
							
							üzenetére
						ott nyilván más lesz a végeredmény

 - 
			
			
válasz
							
							
								soldier2
							
							
								#47884
							
							üzenetére
						a reprodukálhatóságig még nem jutottam el, mert egyelőre ismerkedem a pörkölő határaival, azzal, hogy általában hogy zajlik egy ilyen pöri stb. egy hónap múlva biztos, hogy okosabb leszek, a ma bontott hondurasból kapásból használhatóbbat pörköltem, mint az első 3 guatemalából. ehhez is kell a rutin, és akkor el lehet hagyni a merev szabályokat és lehet szemre csinálni.
a reprodukálhatóságtól amúgy én nem félek annyira, azt gondolom, hogy ha szobahőmérséklettel és hideg géppel indítok, majd mindent pontosan annyi ideig csinálok és annyi fokon, akkora adaggal, akkor azért nem lehetnek túl nagy különbségek. kb. mint a pavonis kávékészítés (sőt, könnyebb, hiszen itt van hőfokszabályzás).
summa summárum:
- egyelőre térképezem felfelé a folyamatot
- de már az első pörik is abszolút vállalhatóak voltak
- de azért nem paljoc kávéi szintje, csak nem bántóak/szarok, inkább visszafogottak (kicsit unalmasak)
én nem vagyok elégedetlen, mert több kiló kiszórt, fos kávéra számítottam. és ha az lenne, nem innám meg, az hót ziher. amilyen most lett, az az "hmm, egész jó", de ha 7000 ft-ért vettem volna xy-tól, nem rendelnék belőle újra, mert van jobb. 
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! GB B450 AORUS Elite R5 5600X 32GB DDR4 1TB SSD NITRO+ RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA 750W
 - LG 35WN75C-B - 35" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - USB Type-C 60W - AMD FreeSync - HDR 10
 - RTX 5080-as GAMER laptopok + dokkolók + licencek
 - Új Lenovo E14 Thinkpad WUXGA IPS Ryzen7 7730U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
 - HP EliteBook x360 1040 G8 i7-1185G7 32GB 512GB 2in1 1 év garancia
 
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
						
								
							
							
 (tudom, tautológia)
							![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							

							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
