-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
valaki kérdezte, hogy milyen gőzölni az űrgaggiával. ma kipróbáltam, elsőre nyilván nem lett túl jó a tejhab, de arra jó volt, hogy lássam, hogy meglepően erős a gőze, a 4 decis kiöntő tartalma kényelmesen felgőzölhető betonkeményre is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #71034 üzenetére
elég régóta vagyok már én is a fanatikusok táborában, hogy relatíve nagy biztonsággal mondhassam, hogy nem, nem fogja elérni egy gaggia halálcsillag szintjét.
az a helyzet, hogy ezek a 3,5 dl-es, rézbojleres kisgépek gyárilag talán jobbak a gaggiánál, mármint anyagminőségben és hőstabilitásban, de vízterítésben például az összes rosszabb és nem is kicsit, és ezt nem is igazán sikerült még senkinek megoldania megnyugtatóan az elmúlt 5-8 évben. másrészt, a gaggia elképesztően jó tuningalap amiatt, hogy kis vízterű bojler nagyon erős fűtéssel, amit a kb. 50 ml-t elnyelő rézcső tuning abszolút kiemel a kategóriájából -- ergo ez az előnye is elveszik ezeknek a rézbojleres kisgépeknek.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
lehet, de nem olyan jó gépek. kiméri az ember, és emelkedik a kilépő vízhőfok, a vízterítésük jó esetben közepes stb. sajnos a gaggia nagyon elment mellettük a tuningjaival, egyiknek sincs olyan vízterítése, akkor meg megette a fene.
az űrgaggia:
- 10-15 perc alatt üzemkész
- csapolás alatt semmit sem esik a hőfok (nagyon maximum 1-2 tizedet egy duplánál)
- tökéletes a vízterítése
- nyomásszabályozható
- pid-elt
- jó kialakítású gép (vízbetöltés, csepptálca, pohártartó, vízszintet látod stb.)a 3,5 decis rezesek ezeknek csak egy részét tudják, akárhogy tuningolod. (az űrgaggia egyébként rézbojleres)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
utoljára:
- attól még nem lesz jó a vízterítése
- attól még jó eséllyel nem lesz olyan hőstabil csapolás alatt (a legtöbbnél már a sok tuning nélkül is emelkedik a vízhőfok csapolás alatt)
- attól még nem lesz üzemkész 10-15 perc alatt
- és jópár gép ergonómiailag sem olyan jó, mint a gaggia[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz beleriand72 #71067 üzenetére
szép gép a silvia, nem is tettem a listába, hogy a gaggia jobban nézne ki
fragola most árul(t?) egy űrgaggiát, a sajátját.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
a silvano is ilyen gép volt, kimértük anno, csapolás alatt mászott felfelé a kilépő vízhőfok. fragola is hasonlókat tapasztalt más ilyen gépeknél. a vízterítésnél épp annyi a különbség a silvano és a gaggia között, hogy az előbbinél folyamatosan szívtam vele, elfogyasztottam vagy három különböző vízterítőt, felsőszűrőt, és így sem voltak konzekvensen jók a shotok, a gaggiánál most meg volt egy darab nem hibátlan pogim az immáron több tucatból, pedig elég gatya tamperrel tolom.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz mdav88 #71108 üzenetére
gondolom nem pont azt a gépet akarja megvenni. egyébként mit takar a "megoldás"? simán oda van kötve, ergo bármilyen géppel meg lehetne ugyanúgy csinálni? (és akkor egy füst alatt rögtön olyan szuper gép lesz belőle, mint a la pavoni pub )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
kedves gyerekek! az egymás zsebében turkálás egy rusnya, mégis komoly hagyománnyal bíró népsport ebben a szép országban. kérek mindenkit, hogy ejtse a témát, kár, hogy egyáltalán előjött (előhozódott...). a többi zsebekben matató user legalább annyin gondolkodjon el, hogy van-e költsége egy központi helyen lévő budapesti kávézó fenntartásának vagy épp annyit érjen, mint egy webshop, majd ha ezt végiggondolta, ne írja meg, hogy mire jutott.
úgy amúgy pedig azt javaslom, hogy a mordori témákat az ott is fórumozó userek beszéljék meg ott.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ma ittam casmo gitwe presszót a budapest baristasban. mondtam a csajszinak, hogy otthon nem igazán jött össze, láthatóan sokat is dolgozott rajta, az elsőt nem is hozta ki stb. végül jó lett, úgy értem, nem lett savanyú, mint nálam. simán 9 baron csinálják elvileg, 94 fokot lőtt be, 28 mp, 18 g-32 ml. viszont igazán különleges sem lett, ugyanitt volt egy coffee collective-es presszó is, az sokkal jobb volt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #71197 üzenetére
ne miattam mondj le róla, én csak leírtam a tapasztalataimat, lehet, hogy nálad máshogy muzsikál. most ittam amúgy itthon egy aqua limpa vagy hogyhíjjákot (szintén casmo), az 9 pontos lett.
egy adagom talán még van a gitwéből, délután megpróbálom az isteni shotot
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #71201 üzenetére
na, megcsináltam belőle az utolsó shotot, igyekeztem olyan paramétereket hozni, mint amit a lány javasolt tegnap a bb-ben. tulajdonképpen elég hasonló is lett, finom. (94 fok a szokásos 91,5 helyett, végig 9 bar előáztatás nélkül, lassított lefolyás, hogy kevés jöjjön le 30 mp alatt)
ezzel együtt nem lett a kedvencem tőlük, presszóra szerintem nem olyan jó, mint az elmondások alapján filterre.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #71243 üzenetére
bármi lehet, én évente háromszor, ha iszom kávézóban kávét bp-en. jó szokott lenni, de valóban nincs mihez mérnem. azt azért jellemzően nem érzem ezen három alkalommal, hogy "otthon én ennél simán jobbat csinálok".
a gitwét külön kértem, hogy penge legyen, mert otthon szívtam vele, nem is adta oda az elsőt a lány, hanem csak egy idő után hozta ki, hogy na így jó lesz. nem volt savanyú, jó volt, gyümölcsös volt, de nem volt egy izgalmas kávé presszóban. a paramétereket a casmótól kapta hozzá, itthon aztán az utolsó shotot úgy készítettem el, jobb is lett (nem volt savanyú), emlékeztetett is a bb-féle gitwére, de ugyanúgy nem volt elég összetett, izgalmas.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Koczó93 #71271 üzenetére
nem lehet neten át megtanítani/megfejteni a gőzölést szerintem. de gc-vel nagyon kevés időd van gőzölni, a fél perc a maximum szerintem, és két fázis van: először a tetejénél tartod, hogy szörcsögjön (és akkor is függőleges irányban forgassa), majd lejjebb tolod, hogy szintén függőleges irányban forgassa a tejet a kancsóval, így összedolgozva a levegővel.
bubis attól is lehet, hogy a végén még fúj, amikor a felszínre hozod.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #71298 üzenetére
a szűkítő csak a maximális nyomás melletti hozam tetejét korlátozza. a pogácsa nem tünteti el a vizet, ugyanúgy átjön rajta 55 ml/10 mp-ig maximum, mint nélküle, nem? (ha a pogácsa jobban korlátozza, a szűkítő a mindegy, ha a szűkítő korlátozza jobban, akkor megvan az 55 ml/10 mp)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
nem a rézbojler a lényeg, mert tényleg ugyanakkora, mint az alu, ugyanúgy hamar kifogy a szufla. viszont a rézcső tuning segít a gőzölésben is, mert az utánpótlás víz meleg, nem hideg. elég erős a gaggia így, a 4 decis kancsó kényelmesen felgőzölhető. inkább a gőztermosztát lehet a korlát, mert - tippre - elég tág határok között kapcsol, felfűti 150 fokig, utána viszont gőzöléssel hamar leesik 120 fokra, szerintem nem fűt közben.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71327 üzenetére
bocs, igazad van, hirtelen összekevertem a termoblokkos gőzöléssel (azt is űztem mostanában)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
feketeövesek, az egyes kapacitású vst szűrők között mi az összefüggés? arra gondolok, hogy nem úgy vannak belőve, hogy azonos őrleményfinomság kelljen mindegyikhez és csak a grammok különböznek? vagy a lyukak és a kialakítás azonos, ergo az őrleményfinomság ezerrel változó?
a 15 grammos vst-vel egyelőre - pár csapolás után - azt tapasztalom, hogy jóval finomabbra kell darálni hozzá, hogy azonos idejű lefolyást kapjak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
akkor logikus, ha a szűrők ugyanolyan kialakításúak és csak a magasságukban különböznek. ha meg másban is, akkor gondolom nem logikus, ezért is kérdeztem.
mindenesetre most összenéztem, 5 ricni különbség van nálam a 15 és a 18 grammos között ahhoz, hogy kb. hasonló legyen a lefolyás. az elég sok.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
két napja használom a szűrőt, eddig kétféle kávét látott csak. saját, gyümölcsös-csokis pörivel etetem épp, nem sötét, de nem is citromlé. na de van még pár tényező (például a kiinduló zöld nedvességtartalma...), például a vízterítő blokk, ami alapból befolyásolja ezt.
a robur őrleménye amúgy atom laza , és én is figyelek rá, hogy ne kocogtassam nagyon, hanem minél lazább állapotában oszlassam és úgy tömörítsek. de azt gondolnám, hogy 10 bar nyomás után ez mindegy, és 16,5 grammal jól láthatóan ott a felszőszűrő mintája.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #71410 üzenetére
akkor te is nyilván szénbányát iszol, ami ugye ma már ciki
(erről jut eszembe, hogy a boros szcénában anno megéltem, hogy az "ásványosság" és "gyönyörű savszerkezet" odáig lett tolva, hogy állt körben egy társaság, forgatták a szájban a b.szott drága, b.szott fás és b.szott savanyú szepsy furmintot, mindenki grimaszolt, úgy tépte a sav az arcát, majd elismerően bólogatott, hogy na ja, micsoda mélységek, micsoda komplexitás )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #71414 üzenetére
mi a szén, ugye. a kellően vájtszájú usernek szerintem bármiféle csokis, mogyorós ízjegy azonnali sikítófrászt indukál. én újabban picit visszarendeződtem: casmóból is leginkább azok ízlettek, amik picit "klasszikus" irányba lógnak ki, tehát például a braziljaik. legyenek savak, anélkül nekem értelmezhetetlen egy kávé, legyen gyümölcsös, mert attól izgalmas, de nem baj, ha emlékeztet még egy eszpresszóra közben. "csokis-gyümölcsös", bár ez inkább a saját pöriknél a cél (ott mást reálisan nem is nagyon lehet, igazán komplex gyümölcsös kávét nem tudtam még pörkölni, vagy legalábbis nem vállaltam a profilozással járó sok kiló veszteséget -- de szerintem a gene korlátos cucc azért). sztárkávézóban ízleni szokott az aktuális "csapon" lévő tétel, pedig abban ritka vendég a csoki...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz beleriand72 #71421 üzenetére
mármint miket, amiket én pörkölök?
"Bécsi (középbarna) pörkölés: szép egyenletes, melegbarnára pörkölt kávészemek enyhe olajos kiválással a szemek felszínén. A bécsi pörkölési szintet Full city pörkölésként is ismerik, föleg az USA-ban."
hát nálam olajkiválás még nem volt, amióta csak pörkölök. a leírás alapján a bécsi sötétebb annál, amit én csinálok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Felfordul a windowsos piac: az Arm megszerezné a PC-s piac 50 százalékát
- Formula-1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Computex 2024: beröffentette az AI-t az AMD
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen