-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
válasz ronin s8 #12890 üzenetére
Egyik, azóta már magyar bajnok, világbajnoki aspiráns fórumtársunk azzal jött, hogy a ristretto nem más, mint egy rövidre vett (előbb elzárt) espresso. Mert ő azt a barista iskolában úgy tanulta. Ma már nem esküszik meg erre. Szóval sok mindent tanítanak erre-arra...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #12894 üzenetére
Hűha, akkor itt különböző irányzatok másként értelmezik a risretto fogalmát.
Nincs ezzel baj, de legalább most már kétféle verzióban adom elő magamat és okoskodom majd az ismerősöknek
Szóval ha jól látom a risrettot a régi olasz módszer alapján nehezebb összehozni egy kezdőnek, mert akkor ha túl finom az őrlemény könnyen befullad a főzés, így egészen finoman el kell játszani a darálással. -
bbuffy
senior tag
válasz ronin s8 #12923 üzenetére
Én kilógok a sorból pedig axiómafetisiszta vagyok Sosem kételkedtem hogy jobbat főz az E61 a kis gépeknél.
Vmiért csak más kategória, és nem csak az ötven-száz kiló krómozott acéldepó miatt.Viszont mindkettő el tud romlani.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #12921 üzenetére
és a gaggiánál próbáltál már mindent? gyorsítani a lefolyást, lassítani a lefolyást, hamarabb megállítani, mindezt alacsony és magas hőfokon is? simán elhiszem, hogy itt egy kávé, amivel épp nem kompatibilis, de mielőtt a technikát okoljuk, járjuk körbe rendesen.
más: kapucziner best of panama: még mindig remekül hasít, nóra olyan kaput kapott belőle ma reggel, hogy mind a 10 ujját megnyalta. jött közben világosabbra pörkölt cona is jani bá jóvoltából, még pihen holnapig, de valami azt súgja, hogy ütni fog, már a kicsit sötétbe húzott testvére sem volt rossz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #12954 üzenetére
No akkor:
Keserű, nem elég krémes, nincs elég vastag chrema és 30 mp alatt biztosan több folyik ki,mint 30 ml.
Ennek alapján vegyem-e finomabbra a darálót vagy tömörítsek jobban? Esetleg mindkettő?
Sajnos a hőfokot nem tudom megállapítani, de legalább 15 percet szoktam várni a bekapcsolás után.
Kellően forró volt lefőzés után a kávé. -
bl4ze
veterán
válasz ronin s8 #12992 üzenetére
Fúúú a tegnapi pozitív tokaji élmény ma horrorba fulladt: Nyíregyháza, Fő tér Szifon Espresso Bar : Maromas kávé, jó gép+őrlő. Ristretto: 6-7 mp alatt "lejött" - crema töredezett, az egész kávé egy vicc volt. A legolcsóbb kotyeszen is hasonlót lehet elérni, gyengébb alapanyagból. SIRALMAS
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #13000 üzenetére
Ohh, azt nem figyeltem, de most visszaolvastam.
Akkor már meg is van a baj forrása, a gép ezek szerint biztosan elég hőfokkal rendelkezettÍrtam hogy voltam a Szegeden üzemelő Dock Cafe-ban. Az előbb írta valaki,hogy a legtöbb kávézóban nem törődnek kellően a gépek megfelelő karbantartásával.
Éjfélkor voltam bent pénteken,épp zárás volt és a srác porszívózta ki a darálót. Tökre örültem is, mert látszódott,hogy figyelnek ezekre a dolgokra. Az espresso gép is tökéletesen ragyogó volt hátulról,csak úgy csillogott-villogott.[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
válasz ronin s8 #13018 üzenetére
Én ezt 21ért vettem, annak is a duplája egy Mazzer, ráadásul használtan.
Mivel nem értek hozzá, zsákbamacska lett volna dupla pénzért,ha egyáltalán találok...
De félreértés ne essék,ha valakinek több van rá,akkor én is azt javaslom,amit te.
Pontosan melyik tipusokra gondolsz, melyik a jó?(#13019) cekkk Hideg?
Te,valami hasonló lefolyás lenne az ideális: bár ez sem tökéletes[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #13031 üzenetére
Tudom, Blaze is ajánlotta Paljoc kávéit és fogok is venni,de még itt van egy bontatlan Panama Geisha, szóval előbb majd még azzal kell próbálkoznom,remélem ott már finomabb kávékat fogok készíteni.
Lesz egy kezdő kérdésem: Az jó-e ha 30 mp alatt jön le 25 ml folyadék esetleg fordítva?
Tehát a 25-30 mp és 25-30 ml az egy intervallum vagy kötelezően 30 mp alatt 30 ml-nek kell lefolynia és 25ml-nek 25 mp alatt? -
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #13072 üzenetére
Ehhez képest az én Segafredom egy istenkirály vizuálisan
Ízre meg háát...
Most ott tartok,hogy tuti meg van a 20kg tamperelés és mégis picivel gyorsabban folyt át,mint kellett volna.
Így a következő lefőzésnél 1 fokozattal finomabbra fogom őrölni.Kérnék egy kis segítséget.
Gaggia Baby Twin-el hogyan kell gőzölni?
Még nem tudom melyik gombot nyomjam meg meg tekergessem a fenti gombot,mert eddig alapvetően víz jön belőle, nyilván az meg nem jó,ha gőzölni akarok és nem eláztatni a tejet.
A Youtube videokból nem jöttem rá, mindig csak a csészét mutatják amiben gőzölnek. -
tariattila
veterán
válasz ronin s8 #13102 üzenetére
háttőőő ez ilyen félig nappali, fal túloldalán a konyha... semeddig se tart kialakítani...
hozzáteszem nem én akartam!... az asszony kitiltott a konyhából kávéstól/gépestől mert azt a kis pultfelületet is 80%-ban bitoroltam
ha harc hát legyen harcnem tudom még, hogy beengedem-e kávézni.... lehet elég egy lyuk a falon ahol átspriccelem a tejeskávét
[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #13182 üzenetére
Ok, akkor valószínűleg ezt a víz átengedéses dolgot kavarom a naponta ajánlott vakszűrős megoldással.
De ez a vakszűrős dolog hogy néz ki?
Beteszem értelemszerűen a vakszűrőt a karba és ugyanúgy indítok pl. egy 30 mp-es folyamatot mint ha kávét főznék?
Ennyi?
Ilyenkor a víz hova tűnik és hogy nem okoz túlnyomást, hiszen sima szűrőnél a víz, azaz kávé fog kifolyni, de itt nem fog tudni. -
-
cekkk
veterán
válasz ronin s8 #13193 üzenetére
MOAK árlista. Itt meg lehet nézni aki nem akarja emailben megkapni
-
Xabi78
aktív tag
válasz ronin s8 #13223 üzenetére
Hát nem tudom. Van azért némi rálátásom az élelmiszeriparra, szerinetem egy jó minőségű liofilizált kávétól sokkal kevsébé kell félni, mint a hipermarketekben kapható élelmiszerek felétől (ideértve a zöldésgeket, felvágottakat, pékárukat, és még sorolhatnám. Nyilván nem egy csúcsgasztronómiai élmény instant kv-t inni, de azért hülyeségekkel ne riogassuk már egymást...
Cave canem!
-
Xabi78
aktív tag
válasz ronin s8 #13249 üzenetére
Ezt már linkeltem pár hozzászólással korábban, a lényeget jól leírja.
Ez egy szerintem jobb összefoglalása a folyamatnak.
Ami a lényeg: a folyamat során vizet vonunk ki a (jelen esetben) lefőzött kv-ból. Mivel ez alacsony hőfokon történik, így lehet minimálisra csökkenteni az aromavesztést (vagyis van minőségromlás, de ezzel az eljárással ez minimalizálható). A folyamat során nem használnak aromaanyagokat, állományjavítót, egyéb adalékokat, hanem a készterméket, vagyis a port-pelletet-szemcsét egyből csomagolják.
És most sajnos meg kell, hogy öljelek...[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
Xabi78
aktív tag
válasz ronin s8 #13253 üzenetére
Tudom, mire gondolsz.
Szerencsére az élelmiszeripari mérnökök sem teljesen képzetlenek a téren. Hogy ezt a bomlási folyamatot a lehető leggyorsabban leállítsák, így a főzetet hősokkolják, vagyis nagyon gyorsan hűtik, fagyasztják. Mikor megfagyott (ideális esetben pár másodperc, kevésbé ideális esetben pár perc), az általad vázolt folyamatok gyakorlatilag leállnak (mert ugye az oldott állapot megszűnik, mivel nincs folyékony közeg). Ezután szárítják vákumban.
Jó gyártástechnológiát feltételezve (vagyis jellemzően a drágább instant kv-kat nézve) a minőség jobb lehet, mint egy otthon hagyományos (nem pumpás) kv főzővel, pár perc alatt lefőzött kv.
Nyilván nem vitás, hogy a frissen, jó tecnológiával és alapanyagokból főzött kv a tuti. Ez nem vitatéma. De jelenleg ott tart a technológia, hogy simán versenyképes a minőség az alsó kategóriás kvfőző vs tchibo family kategóriával (ami a magyar fogyasztás zöme).Cave canem!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Politika
- LG C3: egy középkategóriás OLED tévé tesztje
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- iPhone topik
- SirRasor: Garmin Venu SQ és Garmin HRM-Dual összehasonlítása, avagy kell-e a szíj?
- Elden Ring
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen