- Bocsánatot kért az Apple, mert nagyon mellélőtt a legutóbbi reklámjával
- Visszavonta az Intel és a Qualcomm Huawei-hez kiadott exportlicencét az USA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-HajTömeg-
őstag
válasz ronin s8 #13308 üzenetére
És akkor hogy bizonyosodsz meg arról,hogy hány fokkal csapolsz? Ezt azért jó lenne tudni,nem?
(szolgálati közlemény, a másik fórumról kitiltottak )
(#13310) mutyi másik fórumnak nem csinálnék itt reklámot. Ott elmebeteg a moderáció,azért,szóra sem érdemes)[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
Professzore
csendes tag
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #13402 üzenetére
szerintem meg a lefolyást kell nézni, és észben érdemes tartani pár dolgot:
- gyors lefolyás = gyorsan felfutó hőfok
- magasabb hőfok = potenciálisan kevesebb savanya, több kesernye
- világos pöriknél általában picit gyorsabb lefolyással és magasabb hőfokkal, sötétebb pöriknél picit lassabb lefolyással és alacsonyabb hőfokkal érdemes kezdeni
aztán pedig addig engedni, amíg szépen oldódik a nafta, amikor elkezd vizesedni, akkor nem hagyni már sokáig.ezek csak ökölszabályok, de nálam működni szoktak. a bemenő mennyiséget mindig rögzítem (18 g őrlemény), a kijövőt vagy a csapolás idejét sosem.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Professzore
csendes tag
válasz ronin s8 #13397 üzenetére
Szia!
Igen, szemléletbeli különbség van, de nem úgy, ahogy te gondolod. Ti home baristaként azt mondjátok, hogy a ristretto / espresso / lungo vonalat a kivonatolt kávé mennyisége differenciálja. Pedig pont nem. El kell indulni Olaszországban északról dél felé és minden 50 km után egy helyi kis kávézóban inni egy eszpresszót. Az út végén megdöbbentően rövid lesz. És furcsa mód mindenütt espresso néven fogják emlegetni.
Én viszont azt mondom, hogy a triumvirátust a kivonatolási arány differenciálja (lásd előző hozzászólásomat). És ez nem vendéglátós vagy nem vendéglátós megközelítés, hanem a kávé készítésének technológiája.A témában érdemes megnézni Tim Wendelboe blogját, ahol ő maga bizonyos kávékra akár gépspecifikusan ad pontos paramétereket, hogy szerinte az adott kávé italként hogyan elkészítve a legjobb (őrleménymennyiség, kivonatolási idő, kivonatolt mennyiség, fejhőmérséklet, sőt, vízkémia, nyomás vagy nyomásprofil, esetleg szűrőtípus). Nyilván az elkészült eredmény mérhető technológiailag (TDS, EY, kivonatolt mennyiség, utóbbi persze grammban) és érzékszervileg.
Az általam megírt ristretto biza érzékszervileg alaposan más, jóval intenzívebb, mint a teljes „hosszra” engedett espresso.És biza itt kijön az, hogy mit kíván a kávé, mert csak az őrleményfinomság/mennyiség variálásával (azonos lefolyási időt és azonos italmennyiséget feltételezve) adagonként 7,5 és 12 gramm között pont 10 lépésed van, és akkor 0,5 grammonként növelted a mennyiséget, nem 0,2 grammonként (ahogy elvileg illene). Ezt azért praktikus végigpróbálni, hogy benyomásod legyen arról, hogy hogyan is bír működni az adott kávé (és akkor a rengeteg paraméterből még mindig csak egy párral játszottál).
-
Professzore
csendes tag
válasz ronin s8 #13465 üzenetére
Engem hetente egyszer legalább felhívnak, hogy no, a vendég mondja, hogy nagyon jó. Vagy azzal, hogy gáááááááz van, és a vendég is szólt. Alapvetően mindkettő jó, mert a fejlődés biztos jele.
A kávé roppant személyes és emiatt végtelenül szubjektív dolog. Innentől meg a jó kávé az, ami ízlik.
-
salapp
addikt
válasz ronin s8 #13486 üzenetére
Kötözködő
Pont azon a napon kelt el, amikor meghirdettem (a széthajtott, kipofozott, 6 hó küszöbgaranciával - gyakran többért - árult automata gépek között ez elég jó ajánlat volt)
Akkoriban nagyon meg akartam felelni asszonykának, gondoltam, egy full automata készülékre könnyebben rábólint. Így is volt, de sajna nekem kezdett nem tetszeni. Azóta meg elfoglalta a kiharcolt pultfelületet egy Air fryer - amit az egész család imád, szóval jobb érzés azt ott tudni, mint egyedüli kávésként az automata kávégépet.Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13549 üzenetére
Én múltkor megnéztem, de csak mert épp arra sétáltam, és akkor nem volt kedvem bemenni. Külsőre rendben van, árak kb hasonlóak mint bármelyik új-hullámos kávézóban...
Most jöttem a Mantra Specialty Coffee Minibar-ból, finom volt a kávé, kedvesek voltak, ajánlom.
(dupla presszó 450, flatwhite 590)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13560 üzenetére
Üdv mindenkinek, itt a topicban új vagyok, de reményeim szerint rendszeres látogató leszek...
Ha minden jól megy akkor jövőhéten végre beszerzem az első komolyabb kvfőzőm, jelenleg egy Brikkám van, most egy pides Gaggia Baby a kiszemelt. (Egyelőre Hario Skerton-t tekerek, de tervben van előbb-utóbb valami elektromos, mert kezdem ezt unni...)
Ahogy olvasgattam Brita és hasonló vízszűrők nem ajánlottak hozzá. Kérdés, hogy akkor mit érdemes használni, simán forralt víz, valami ásványvíz (melyiket érdemes keresni?)?Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
ronin s8
senior tag
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13698 üzenetére
(nem értek hozzá, szóval lehet hogy hülyeséget írok)
96fokra van most állítva, és ez történik:
Ha hideg, akkor elkezdi szépen felfűteni, a PID-en világít a zöld (OUT) végig, aztán 96 után picivel látszólag "lekapcsol", nem világít a zöld. Persze ilyenkor a hőtehetetlenség miatt még melegszik tovább. Ez nem lenne meglepő. Viszont még 102-103 körül is néha felvillan a zöld, tehát gondolom ilyenkor fűt, és elmegy 113ig simán, de még néha ott is villog a zöld. Majd onnan jó pár (10+) perc alatt esik vissza 96-ra és ott stabilizálódik.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
ronin s8
senior tag
válasz ronin s8 #13705 üzenetére
Bele kell mászni a menüjébe. Az enyémet még annak idején SiD lőtte be, úgyhogy fogalmam sincs, mit kellene rajta állítani, de valami olyasmit, amivel meghatározod a kilengéseit. Nyilván ha ezt minimumra, vagy kicsire állítod, akkor annál lassabban fog beállni a hőstabil állapot, de szerintem megéri várni néhány perccel többet. Az enyém 15 perc alatt áll be, és úgy rémlik, egyáltalán nem lövi túl magát, de majd legközelebb megfigyelem. Ha nagyon túllő az elején, soha nem áll be jóra...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13786 üzenetére
Ahh, most ittam meg, majd nemsokára
Szerintem valami dupla szűrővel próbálkozok, majd megpróbálom kideríteni a pontos típust, kb 15-16g őrleménnyel tűnik jónak.
Bár a végtermék mennyisége nem éri el a duplát szerintem. (legalábbis ha leállítom amikor jónak tűnik, és nem hagyom a színtelen/halvány, híg végét)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13786 üzenetére
nem kép, de tessék, a kedvedért
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Macska topik
- Autós kamerák
- Okos Otthon / Smart Home
- Bocsánatot kért az Apple, mert nagyon mellélőtt a legutóbbi reklámjával
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Autós topik
- Politika
- Motoros topic
- Cipő topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen