Új hozzászólás Aktív témák

  • sebgutkopf

    őstag

    válasz CragON #175393 üzenetére

    Amikor először átálltam merevről fully-ra még XC vonalon számomra hobbistaként szinte sokkoló volt a különbség a két bringa között.
    Szinte minden tulajdonságában meglepett és messze felülmúlta az előzetes várakozásaimat. Azt vártam, hogy terepen komfortosabb lesz és az egyenetlen talaj majd kevésbé fog rázni. Ez mind igaz, de mindezek mellett ( rövid rugóutas 110mm elől és hátul), semmivel se mászik rosszabbul mint az akkor még meglévő merev gépem, sőt nem csak terepen mászásban, de még aszfalton is gyorsabb voltam fele felfelé. Valószínű a geometria ennyivel jobb volt és a felfüggesztés kinematikája úgy van hangolva, hogy ne vagy minimális pedál bob legyen. Síkon és lejtőn egyértelmű az előny, amit egyébként nagyon szeretek abban a gépben, hogy a rövid rugóutak csillapítanak, de nem lapít ki mindent, lefelé is azért ésszel kell menni, de sokkal önbizalommal telibben és gyorsabban. Viszont annyira bőven direkt érzést kelt, hogy tök jól együtt lehet vele mozogni és nem kell hozzá nagyon durva nyomvonalakat keresni, hogy egy élvezeteset lehessen bringázni, szinten mindenhol lehet rakni a gépet.
    Azóta persze ahogy még jobban elkapott a gépszíj már trail/enduro gépem van és a merev gép ment, az xc fully meg maradt fiamnak.
    Tény, hogy ugyan mindkettőre igaz, hogy fully, de nagyon nagyon más gépek. Ami az xc-vel élvezetes menet az a nagyobb gép esetében az ingerküszöb közelében sincs és tök unalmas. Ellenben a mászásban is elég nagy különbség van érzetre, míg az xc géppel kimondottan élveztem a mászást, a trail géppel inkább a legyünk túl rajta valahogy, pedig annyival nem lassabb felfelé, de az érzet nagyon más.

    Az egészből talán annyit szeretnék kihozni, hogy a mászás képesség elsősorban a geometrián és a hátsó felfüggesztés kinematikáján múlik, tehát maga a bringa mire van optimalizálva. Az meg mese, hogy csak a merev gép mászik jól. Egy aggresszívebb vázgeós merev gép simán nehezebben mászik, mint egy teljesítmény orientáltabb fully.

Új hozzászólás Aktív témák