Új hozzászólás Aktív témák

  • INTELligent

    senior tag

    [tudástár][fiziológia][sporttudomány][táplálkozástudomány][edzés]

    Ennek a posztnak az lenne a lényege, hogy rendszerezve legyenek azok az anyagok, amik az elmúlt időben szembe jöttek velem, és a kerékpározás szakmaibb/tudományosabb oldalát fogják meg, legyen szó edzésről, fiziológiai ismeretekről, vagy éppen táplálkozási tanácsokról. A források többsége angol lesz, ami nem az, azt jelzem.

    Azt előre leszögezem, hogy engem a lelkesedés motivált, amúgy laikus vagyok, így a minőséget nem tudom ellenőrizni. Ahol lehetett, igyekeztem olyan forrásokból dolgozni, amik vagy valamilyen szűrőn átmentek. Amiket linkelek, ingyenesek (ha nem ismeritek a Courserát, akkor ajánlom - a kurzusok többsége ingyen is megtekinthető, max az oklevélért/egyéb extrákért kell fizetni; ráadásul most a covid miatt egy csomó dolog ingyenes lett)

    Stanford Introduction to Food and Health (Coursera):
    ez egy teljesen alap dolgokat tárgyaló online kurzus az egészséges táplálkozásról, nagyjából a szemléletformálás a célja. Ami a hozzáadott értéke tud lenni, az az, hogy felhoz statisztikákat, vagy olyan összefüggéseket, amik eddig esetleg elkerülték az ember figyelmét.

    Science of Exercise (Coursera):
    ezt azoknak ajánlom, akiket érdekel, hogy milyen folyamatok játszódnak le az emberi szervezetben sportolás hatására, hogyan adaptálódunk. Legyen szó anyagcseréről, keringésről, hormonháztartásról, vagy éppen arról, hogy mi az oka annak, hogy izomfájdalom alakul ki, esetleg, hogy mi a különbsés az aerob és anaerob ATP-szintézis között.
    Gimnáziumi biológiatudással (~5 évvel ezelőttről) egész jól lehetett boldogulni a kurzussal.

    Fuel the Pedal (FTP, podcast):
    Na ez tényleg kemény dió, mert itt kutatók beszélnek a kerékpározást érintő témákról. Én emiatt kezdtem el csinálni a fentebbi két kurzust, mert itt már nem az alapokat beszélik meg. Van szó különböző táplálékkiegészítők/élelmiszerek hatásáról, ketogén diétáról, erőfejlesztésről, kollagénről, a tehéntej jótékony hatásairól. Messze a legjobb anyag szerintem, amit találtam, de meg kell dolgozni a befogadásával.

    FasCatCoaching (podcast, ill. vannak edzésterveik, étrendjeik):
    Ennek van a leginkább reklám szaga, mert gyakran a saját szolgáltatásaikat reklámozzák. Ennek ellenére viszont szerintem sokat lehet tanulni abból, amit edzéstervekről (görgőzésről is beszélnek elég sokat, vagy az erőfejlesztés fontosságáról), valamint életmóddal, étrenddel kapcsolatos kérdésekről mondanak. A podcastban vannak Q&A jellegűek, azokban is sok hasznos kérdés elő szokott jönni.
    Promóként a fizetős szolgáltatásaikból néha elkotyognak pár információt, pl. az étrendből pár receptet, vagy az edzésekről ezt-azt.

    És a végére jöjjön akkor vegyesen pár link, hátha van olyan, amit még nem ismertek (több itt a fórumon került elő, de most legyenek egy helyen):
    Edzészónák (power & HR)
    Erőfejlesztés magyar
    Edzés kevés idő esetén magyar
    VO2 max
    Nutrixxion edzéstervek magyar

    [ Szerkesztve ]

    Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

Új hozzászólás Aktív témák