Új hozzászólás Aktív témák

  • TheProb

    veterán

    Sziasztok!

    Tegnap voltam megnézni egy házat, ami végre tetszett annyira, hogy vételi szándékom is lenne. 2 irányból is tennék fel kérdéseket:

    Hitelezés / szerződés:
    A1: Mostanában egyre több banknál látom, hogy bejött egy új opció, a türelmi időszakos törlesztés. Mikor az első 1-2 évben csökkentett törlesztőt fizetsz (csak kamatot), majd utána egy emeltebb összeggel mész végig. Erről mi a topikban a vélekedés? Megérheti pl úgy, hogy amit abban a 2 évben "megspórolsz", azt utána berakod, mint előtörlesztés?
    A2: Mi a vélekedés a 20+ éves futamidőről? Nem lehet jobb megoldás mondjuk 25-30 éves futamidőre kötni, majd később jobb kunstrukcióval átszerződni? és/vagy szintén a jobb törlesztő különbözetét előtörleszteni?
    A3: Nekem és az eladónak is a február/márciusi költözés/átadás lenne a jó. Ilyen időeltolódáskor mire kell figyelni hitel és szerződés téren? Gondolom itt pl arra, hogy 5% előlegről volt szó, milyen plusz dolgokat szokás kikötni a szerződésben, stb.
    A4: Az eladó azt mondta, hogy kb "mindent" a házban hagyna. Bútorok, gépek, stb. Ezt ilyenkor javasolt tételesen feltüntetni a szerződésben, nem? Mert azért összességében nem 3 forintnyi értékről beszélünk.

    Maga a ház:
    Ez elvileg egy könnyűszerkezet ház, ami fel lett újítva 3 éve, kívülről ytong-al oldották meg a szigetelést. Illetve hozzá is lett építve, szintén ytong rendszerrel. 3fázis van behúzva, mert elektromos autót is tölt a jelenlegi tulaj.
    A háznak közmű terén csak árambekötése van. Fúrt kútból jön a víz (saját víztisztító rendszerrel, stb.), a szennyvíz meg szintén telken belül, valamilyen derítős megoldással van megoldva. Eladó szerint fél évente szokták leszívatni.

    B1: Mennyire kell félni a fúrt kutas megoldástól? Itt leginkább arra gondolok, hogy kiapadhat-e, ezt lehet-e valahogy előre látni, felmérni, stb.
    B2: Az említett szennyvíz megoldás redflag-e vagy simán együtt lehet vele élni? (Bár mivel az eladóék is 3 éve élnek ott, egy 1,5 éves gyerekkel, így gondolom igen)
    B3: Az Ytong-os rész kicsit meglepett, bennem az élt, hogy abból kb csak belső, nem teherhordó falakat szokás csinálni. Szintén nem-e redflag az elhangzott ytong-os megoldás?
    B4: Mennyire ajánlott egy előzetes állapotfelmérés aláírás előtt? Valaki kért már ilyen műszaki állapotfelmérést? Tud esetleg ajánlani valakit? (Szakiellenőr pl. bár nemtom milyen áron dolgozik)

    Mivel nulla tapasztalattal kezdenék bele a vásárlásba, így bármilyen tanácsot, javaslatot szívesen fogadok!

    Köszi! :R

    "Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

Új hozzászólás Aktív témák