Új hozzászólás Aktív témák

  • Tapsi

    addikt

    válasz Kobe #65611 üzenetére

    VÉLEMÉNYÜNK SZERINT TEHÁT AZ ÉPÍTÉSI KÖLTSÉGEK NÖVEKEDÉSE NEM ÉRVÉNYESÍTHETŐ KORLÁTLANUL, ÍGY NINCS MÁS PIACI LEHETŐSÉG, MINT A FEJLESZTÉSEK SZÁMÁNAK VISSZASZORULÁSA.

    Ami by definition árfelhajtó hatású, hiszen csökken a kínálat. Praktikusan az alacsony árazású ingatlanok szorulnak ki a piacról, a nagyobb marginnal/árszínvonallal rendelkezők maradnak. Akinek pedig nem jut újépítésű, az a használtak felé fordul, ami szépen veri fel az árakat.

    Ez az ábra sem tetszik nekem: [link]

    Ilyen piacon lényegtelen, hogy mennyivel nőttek az építési költségek, az sokkal fontosabb, hogy abszolút értékben mekkorák régiós összehasonlításban. Lásd: nem mindegy, hogy 10 ezerről nő valami 15 ezerre (50%), vagy 100 ezerről 150-re. Ez is 50%, de a végösszeg nagyon más. :) Márpedig a költségek tetemes része az élőmunka ára, miközben a verseny regionális a szakemberekért. Ebből nem lehet következtetni az ingatlanpiac túlfűtöttségére.

    Továbbra is azt gondolom, hogy a rossz lokációjú, már most is felülárazott ingatlanok korrigálhatnak, de hatalmas zuhanás gyakorlatilag esélytelen.

    Mindig a Metrodom beruházási vezetőjének interjúja lebeg a szemem előtt, ahol a drágaság miatt reklamáló kommentekre reagált: mi nem minden embert akarunk elszállásolni, csak pár száz/ezer lakást akarunk eladni. Ha ez sikerül nekik listaáron, akkor elégedettek.

Új hozzászólás Aktív témák