Új hozzászólás Aktív témák

  • Flashcash

    Közösségépítő

    válasz lajafix #7193 üzenetére

    Szerintem igaza van Simornak is. A devizahitelesek szorították a másik irányból az alapkamat döntéseket. kb. 6000milliárd FT-nyi devizahitellel a nyakunkon, a jelenlegi magyar fejletlen hitelszabályozás mellett nem lehetett ugrálni az alapkamattal.

    De ebben komoly szerepe van a magyar szabályozó hatóságoknak pl. a mindenkori kormánynak és a PSZÁF-nek is, hiszen a devizahitelezés korlátlan keretek között zajlott és emiatt háromszorosan rabolnak ki egy magyar hitelfelvevőt:

    1, egyedi (rossz) árfolyamon kapod és fizeted vissza a hitelt: (semmilyen szabály nincs rá, hogy a bank devizaárfolyama max. mennyivel térhet el az MNB középárfolyamtól, így alakultak ki a magyar hitelbankok, akik brutál rossz árfolyamokat alkalmaznak kifejezetten a hitelesek kedvéért.
    2, tőke kamattörlesztés arányát semmilyen szabály nem rögzíti, így a bank úgy határozza meg ezt az arányt, hogy a törlesztőd felbontja és a hiteltörlesztés első pár évében 90% kamatot fizetsz vissza max. 10% tőkearány mellett, így a bank a (kamat)hasznát beszedi rajtad egy 20 éves hitelnél már 8-10 év alatt. Ezután már nyugodtan előtörleszthetsz, (természetesen további büntetőtételek mellett :) ) mert majdnem annyi tőkével fogsz tartozni 8-10év után is mint amenyit felvettél.
    3, Rabló, extrahasznot biztosító kamatlábak. Amíg a svájci frank, eur jegybanki alapkamatok csökkentek, addig itt nyugodtan emelték a kamatokat, és beszedték az extraprofitot, miközben nyugateurópában csökkentek a lakossági hitelek kamatlábai.

    Az itt említett problémákat kezelő szabályozásokat a devizahitelezés elindulásakor meg kellett volna alkotni. Így eleve kevesebb devizahitel jött volna be az országba, és az első válságnál a bankok nem raboltak volna ki minket. Ha a fenti tételek szabályozva lettek volna, akkor a devizahitelesek sem lettek volna kiszolgáltatva a bankoknak.

    Mivel a szabályozás hiányzott, a devizahitelesek miatt az alapkamatot nem lehetett megfelelő mértékben csökkenteni, így áttételesen a magyar állam fizetett helyettük brutális mértékű állampapírhozamok formájában.

    Hasonlítsuk össze, hogy mennyit fizettünk mi a hitelezőinknek pl. a csődben levő görögökhöz képest az elmúlt két évben:

    Nem túl kedvező a kép. :(

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák