Új hozzászólás Aktív témák

  • schawo

    titán

    válasz gorgo #21071 üzenetére

    Bocsi a nagyon hosszú offért. Ha valakit zavar, nyugodtan töröltesse.

    Képzeld el, hogy van egy termék. Az eladó eladja X forintért, az állam azonnal keres a megkötött üzleten az eladási ár 21%-t (27%-os áfa miatt). A maradék 79% 10-15-20%-t, nagyon jó esetben 25%-t (tehát a teljes eladási ár 8-20%-t, kevesebbet, mint az állam) keresi meg a bolt. Ebből kell bérelni az üzlethelységet, fizetni a rezsit, fizetni a telefonokat. A telefonra az állam további kétféle adót, áfát és telekom adót vet ki, az iménti vásárlásból újfent lecsippentve néhány tizedszázalékot. Ezután még ki kell fizetnünk a munkabért. Igen, amikor a munkavállaló elkölti kifizetett bérét, ott az állam újabb 21% áfát keres a munkavállalón, ezen keresztül az iménti bolti eladáson kábé 1-1,5%-t. És persze ott vannak még a munkabér után fizetendő adók, járulékok. Az említett eladás kábé 3-4%-t megint az állam nyeri meg, összesen eddig kábé 26%-t keresett a bolt munkáján. A legjobb esetben boltban marad 3-4%. Ebből kellene fejleszteni és költeni a marketingre. A legvégén a maradék 1-2%-ból 2%-nyi iparűzési adót (a speciális adóalap számítás miatt ez 0,05-0,1%) és 10% társasági adót (ez újabb egy-két tized százalék) kell fizetni. Az egész üzlet legvégén marad 0,8-1,6% valódi haszna a boltnak és 26-27% az államnak.

    Lássuk, hogy néz ki ugyanez egy amerikai, mondjuk wyomingi bolt esetében. Amit látsz interneten, azok az árak nettó árak, erre fizet a vásárló további 4,2% áfát, ami megy az államnak. Eddig a teljes üzlet 4%-a az államé. A bolt keres itt is összesen 20%-t az üzleten. Ebből fizeti a bérleti díjat, a rezsit, és az ingatlanadót. Ez wyomingban egy elég komoly adótétel, újabb 4% megy az államnak. Ezután kifizeti a munkavállalót, akinek többet kell és tud is adni, mint a magyarnak, ugyanis ott nincsen semmilyen jövedelmet terhelő adó. A munkavállaló kifizeti a saját magánszámlás nyugdíjalapját, és egészségügyi biztosítását, állami bevétel itt nincs. Ezután kifizeti a saját ingatlanadóját, a bolti eladás kábé 0.4%-a landol így az államnál. A maradékot elkölti a delikvens, az áfán keresztül újabb 0.4% kerül a költségvetésbe. A bolt maradék 4-5%-ából fejleszt és marketingel. Wyomingban nincs társasági adó, így a végén maradó 2-3% 25%-t viszi a szövetségi államháztartás központi társasági adó formájában. A maradék 1,6-2,4% a bolt valódi haszna. A helyi állam elvitt 9%-t, a központi költségvetés további 0,4-0,6%-t, ez összesen kevesebb mint 10%, szemben a magyar 26-27%-kal.

    Na, ebből adódik az árkülönbözet.

    (ps: tudom, a második áfát nem lehet ilyen egyszerűen beleszámolni, de az egyszerűsítés és a dráma ;] egyaránt fontos volt)

    evDirect villanyautós töltőhálózat

Új hozzászólás Aktív témák