Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz aleister #42644 üzenetére

    A produktum nem látja kárát, kivéve, ha azért veszel 36MP-t, hogy 1:1 kezdj vele valamit. Mert akkor kárát látja.

    A mobilom szenzora elé is elég a plexi, ha jól van "csiszolva" (öntve) :) De egy DSLR szenzor elé ha ugyanez a plexi jönne lencsének, uhhhhhh ... :N Igaz ? :)

    Tehát minden viszonyítás kérdése. Ti a végső felhasználás irányából nézitek a dolgot. Én meg a szenzor 1 pixeléből - hiszen minek akkor 36. De tényleg, mi a jó halál f*nak csinálták, nem ? ;)

    Ne mondd, hogy jó vétel volt a D800, jó vétel lenne most Neked ehelyett egy D90 is, sőt, a legjobb, mert a produktum maximálisan kielégíti a monitorodon nézve igényeidet és még egy olcsóbb obi is bőven kirajzolja. (Tekintsünk el iso-tól dinamikától, mert most úgy látom az MP-n és a karcoláson megy az agyalás).

    Hasselblad hátfalak hova az istenbe másznak MP-ben ? 10 Hasselblad tulajból ha kettő nyomtat falnyi méretben úgy, hogy nemrég beszéltük ebben a topicban vagy másikban tán, hogy a DPI-t nagy nyomatnál csökkentik amúgyis, izé, nem értem komolyan. De legyen 10-ből 10, mindenki plakátol, tele csupa szép nőkkel Budapest reklámfalai. :) Hassi obik kirajzolják a szenzort ? Csak így lenne értelme. Ha nem rajzolnák ki, akkor egy ultranagy autópálya széli reklám nyomathoz elég lenne 10MP és a többit szépen felméretezik, alacsony DPI miatt bőven jó lesz. Ki ne derüljön, hogy így is megy amúgy a valóságban, mert akkor körberöhögöm magam, milyen kis csudafegyver van a kezemben :D

    De ez csak a fizikai méret, konzekvensen követem akkor azok észjárását, akik hiszik és vallják, hogy nagy megapixel csak arra jó, ha nagyokat nyomatunk, a többi extrém.

    A CKM-ben, Playboyban ugyanazon az A4-en sokkalsokkal több "pixelt" vélek látni (ezaz, hogy már nem látom), mint a Hajdú Bihari Napló A3-as oldalain. És pont ezen okból kifolyólag, a Naplóban megjelenő színes fotóról el sem tudom hinni, hogy komoly gép csinálta, mert egy gyenge váz egy fos üveggel lazán képes rá.

    No, a mese után én csak arra kérek mindenkit, definiálja újra a "kirajzolja" szót és a very good skálát, mert ami 24MP-n még very good, az nem biztos, hogy 36-on is az, persze esélyes, mert akkora eltérés nincs köztük. De megnézzük pár év múlva, hogy a mostani obik mennyire lesznek very good-ok.

    A gond ott indul, hogy egységnyi fénysugár alatt (ami a szenzorra vetül) ha nő a szenzor felbontása (több vonalpár a skála maximuma, legyen a mostani 4000 helyett 8000) nő az ezen fénysugár alá eső vonalak mennyisége is, így gondolhatná az ember, hogy ami very good 24MP-n very good lesz 96-on is, ennek dupla oldalmagasságú megfelelőjén is.

    Nem tudom. Mert bár a fénysugár alatt 8000 vonalpár lesz elméletben, a valóságban az obin múlik, hány KÜLÖNÁLLÓ vonalpárat fogsz tudni leolvasni az elkészült 96MP-s képen. Ez pedig már az obin múlik, mert ha homályos, kevésbé jól csiszolt, stb.. akkor bizony lehet lesz ez a szám 5000, 5500, attól függ, hol az optikai határa az egyes üvegeknek, de 8000 nem lesz.

    Nem lesz plafonon az az érték 96MP-n, ami plafonon van most 24-en. :U
    De 4000-en sem marad. Nőni fog, mert lehet még 5000-et is felbont :K

    De nem akkora mértékben nő, amekkora értékben a megapixelek és úgy gondolom, itt a pont, különben bármilyen 85 1.4G jó lenne űrteleszkópnak is egy komoly csilliárd MP-s szenzorral.

    D800-as teszteken minden grafikon egy kicsit lentebb lenne. És ezért gondoltam, hogy ami 24MP-n mérhető az ő skáláján 4000 körül, az egy sűrűbb skálán lehet, már plafon alatt megakad és nem megy el addig.

    Magyarul, nem karcolja ki. A plafon a kikarc.

    Cáfolj ha benéztem valamit ;)

    Szerk.: azért sejtek mégis némi tartalékot 85 1.4G-ben például, mert a 24MP-s D3x szenzora előtt ott van még egy AA filter is, ami tompítja ha így nézzük, az élességét. És így, tompítottan 4000-et hoz maxon (picit fölé is megy) ez azt jelenti, hogy ugyanezen a skálán AA filtert lehámozva a szenzorról, lehet 4100-4200-on állna meg, plafon felett. Az pedig már jó remény arra, hogy egy 36MP-s szenzor - hasraütök - 5000-es skáláján szintén plafont hozzon, mert képes mindet felbontani.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák