Új hozzászólás Aktív témák

  • AMD Power

    titán

    válasz bbubby00 #4453 üzenetére

    Addigra mar en is kint leszek majdnem. ;)

    Albania friss:

    "Albánia igen kedvelt a gasztronómiája miatt is turisták körében!
    Hagyományosan megjelennek Török, Olasz és Görög és általában a mediterrán ízek és elkészítési módok, de mondhatni, hogy az Albán konyha egyedi és jellegzetes.
    Sokan jönnek a téli hónapokban is Albániába csak azért, hogy kifejezetten élvezzék az itteni ételeket, még a gasztro-kultúrájáról híres Olaszországból is!

    De mi mennyibe kerül? Összeállítottunk egy kis összefoglalót, annak érdekében is, hogy mi a szokásos ár (mértékadó árak).

    Általánosságban az Albánok nagyon kevés levest esznek, leginkább elterjedt reggeliző levesük a pace (pácse) a többnyire borjúfejből készített húsos leves, amihez pilaf-ot, főtt rizst esznek.
    Érdekessége még az Albán konyhának, hogy főleg fiatal állatokat vágnak, azaz borjút, malacot, bárányt… És természetesen sok a hal és egyéb tengeri „gyümölcs”…
    Italban a raki, a szőlőpálinka tradicionális, ezt mindenhol lehet venni, nem törköly pálinka, tiszta szőlőbogyókból főzik és 50-80 LEK az ára.
    Egy Albán LEK ~2,4 Forint.
    Nagyon finomak az Albán sörök (birra), főleg csapolva (kriko): Kaon, Tirana, Kuqalashe, Elbar, Korça, Stela és a koszovói Peja,
    Ennek ára 100 - 200 LEK a vendéglátásban.
    Sajnos elterjedt a sok külföldi sör, kisüveges Heineken, Amstel stb., ezek már drágábbak, 150 LEK-től indulnak az árak. (Üveges sör: birra shishe)
    Ásványvizeik félliteres 50 – 100 LEK (szénsavas neve: „me gaz”, szénsav mentes neve: „pa gaz)
    Üdítőitalok a szokásos márkák, 100 – 150 LEK
    Kávéban nagyon finomakat készítenek, 50 – 80 LEK
    Készítenek sok helyen török kávét is (itt már a készítésnél belekerül a cukor, ezért rendeléskor szólni kell, hogy kevés vagy több cukorral kéritek).
    Mindenhol árusítanak teát (çaj: „csáj”) és capuccinót is, 100 LEK.
    Ételek:
    Igen kedveltek a saláták, ezek mennyiségtől és alapanyagtól függően 100 LEK-től indulnak akár 500 LEK is lehet. Albániában szokás étkezés előtt eszegetni, vagy beszélgetés, iszogatás közben „csipegetni”.
    Rendkívül finomak és változatosak az Albán sajtok és grillezik is.
    Elterjedt a pizza, amit nagyon jól készítenek és 250 – 500, esetleg 800 LEK.
    Olasz módira elterjedtek a spagettik – makarónik, ezek ára 200 LEK-től indul, attól függően, mi van rajta – hozzá.
    Érdemes kipróbálni a tenger gyümölcseivel, mert nagyon jól készítik.
    Sültburgonyában érdemes keresni a helyben tisztítottat, mert az egyébként is finom Albán „krumpli” frissen sütve még finomabb, ára 200-300 LEK.
    Húsételekben vezet a borjú és a malac hús, valamint a rengeteg különféle hal.
    A bárány – birka és kecske húsokat csontosan készítik és árusítják.
    Nagyon elterjedt a qoftë („tyofte”) faparázson sütve darált hús rudacskák, ennek ára már 25 LEK-től indul.
    A húsok nevei, amit könnyen ki lehet ejteni:
    Borjúhús: mishi viçi – „mis vicsi” 1.200 – 1.500 LE
    Malachús: mishi gici – „mis gici” 1.000 – 1.300 LEK
    Sertéshús: mishi derri – „mis derri” 1.000 – 1.300 LEK
    Bárányhús: mishi qengji – „mis tyingyi” 1.500 – 1.800 LEK
    Kecskehús: mishi kec – „mis kec” 1.500 – 1.800 LEK
    Csirkehús: mishi pule – „mis pule” 800 – 1.000 LEK, de a házi drágább
    Az árak 1 kg-ra és sültre vonatkoznak.
    És végezetül a tengeri „gyümölcsök” (a tenger a „deti”)
    Kagyló már 500 LEK körül kapható
    Rák – Albánul „karkalec” 700 – 1.200 LEK
    Tintahal – „kallamar” kétfélével találkozni, fehér színű 600 LEK-től indul és van vöröses színű 1.200 LEK-től indul.
    Szardinia nagyon finom és friss, „sardel” már 400 LEK-től kapható
    Nagyobb halak pl. a „koc” és a „levrek”, ami elterjedt és finom, 800 LEK-től.
    Sok helyen, ahol árusítanak 100 LEK-ért meg is sütik ezeket.
    Nagyon tudjuk ajánlani a zöldségeket és a gyümölcsöket megvásárolni, lépten - nyomon zöldségesekbe lehet botlani.
    Július eleji árak pl. sárgadinnye 80 LEK, görögdinnye 20 LEK, paradicsom (érdemes a csúnya, sárgásat választani, mert zamatos) 70 LEK, uborka 40 LEK, körte 40 LEK, barackok 40 LEK…
    Vannak itt is import áruk, de bátran rá kell kérdezni, hogy Albán termék e!
    Rengeteg a sütemény bolt és nagyon – nagyon változatos és finom sütiket készítemek, közöttük sok tradicionális Albán sütit! Ne hagyjátok ki!
    Étkező helyek és kávézók szinte mindenütt vannak, egymás mellett sorakozva is. Aki nem idegenkedik az egyszerűbb helyektől, érdemes kipróbálni azokat az étkező helyeket, ahol Albánokat látni, ezek eléggé autentikusak.
    Nyitva tartás kora reggeltől késő éjszakáig tart, nemcsak a vendéglátók, de zöldségesek és a boltok sem zárnak be és nincs délutáni „szieszta”, nem zárnak be ebéd után."

Új hozzászólás Aktív témák