Új hozzászólás Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    Szóval Horvátország drágult. Épp annyit, amit a korábbi növekvő(?) vagy stagnáló(?) kereslet indokol, meg az egyéb gazdasági tényezők. De sírhatunk, ha közben itthon ugyanannyi idő alatt semmi nem lett drágább: ja de. Meg mi a drága? Ami nekem már húzós, az a pestieknek még elmegy, a környező eurós országokból meg meg se rezzen a szemük a 25 Kunás korsó sör láttán. Aszondja magában mekkora lúzerek hogy ilyen olcsón adják a sört. Az olaszok meg ezer éve oda járnak, mert náluk aztán tényleg drága a drága. A 25 Kunás sör pedig csak 10. Euró.
    A 70 Kuna egy Lignje na žaruért szerintem nem sok, főleg, hogy itthon olyat nemigen eszik frissen az ember. Ha itthon valami rendes halételt kérek ott, ahol rendes halból csinálják, az is megvan 2500-3000 Ft, tehát már nem drága a drága. Ugyanakkor ha veszek egy 2 literes sört 19 Kunáért a boltban, mert nem tiltja senki, akkor korsóját 204 Forintért iszom. Jó, én töltöm ki, nem a pincér, meg nekem is kell elmosogatni, de amit ott drágának talál az ember, azt ugyanolyan körülmények között itthon se kapja meg sokkal olcsóbban. Szóval minden relatív. A folyamatos étteremben kajálás itthon se olcsó, lehet okosan is osztani pénzt, helyet, időt. Mondjuk a frissen sült ropogós malacsültre, meg az osztrigára, meg a vegyes haltálakra, de a szarvasgombás pastára, vagy az olaszoktól jóval tisztességesebben megcsinált pizzára nem sajnálom a pénzt. És ahol csak 15 Kuna egy korsó sör, ott még a kaja is jobb néha. És hát nyaraláskor is ésszel éljen az ember, de ott is engedjük már meg amit itthon is megengednénk.

    Ugyanakkor döbbenettel álltam, hogy egy komplett utcát felépítettek 11 hónap alatt... Út, 5 társasház, kb. 4-4 lakással. Nálunk egy 3x3 méteres kivágott útdarabot kellett kerülgetni 3,5 hónapig, most meg már 2. éve van felásva keresztbe hosszába egész Salgótarján, ""elektromos hálózati kábel korszerűsítés"" címén. Persze, mutyibiznisz, mindenki tudja. Hajléktalanok meg közmunkások kapigrálnak egy fogatlan gereblyével naphosszat, és hónapok telnek el látszólag semmi értelem és változás nélkül.
    Odakint meg 1 év alatt komplett úthálózatok, körforgalmak, kereszteződések, városrészek épülnek. A GPS frissítések is simán le vannak maradva. Jó, tudom, tudom, nem szabad hasonlítgatni, teljesen más világ, millió kilométerekre innen, csak hát úgy feltűnik. Hogy állítólag itt mifelénk is milyen szép minden. A hegyek, a várak, az erdők, "meg minden". Hogy a turizmus fellegvára lehetne. De nem. A népnek ez annyira nem kell. Inkább mennek egész nap dögleni a tengerpartra. Ott oszt esznek-isznak, öntik a pénzt. Pedig enni-inni itt is lehet. Lehetne. Mondjuk étterem pl. itt nem nagyon van, jószerével vendéglő, abban se nagyon van napi 10-12 embernél több. Tudom, ne hasonlítgassak, csak úgy megjegyeztem.

    A kapus pályarendszer is ugye szar. Lehúzós, drága, meg miegymás. De a sok hülye meg milliószám mégis önti oda is a pénzt. És ácsorog a dugókban. Erről aztán mi végképp nem tehetünk.

    A benzin is iszonyatos drága, aranyárban mérik. Én pl. 8,77-ért tankoltam a 95-öst egy pártízezres nagyvárosban. Az mondjuk 377 Ft. Borzalom tényleg. Hogy az M0-n 359-ért tankoltam, az sokkal olcsóbb. (Jó, Aszódon 328 volt, és az már 50 Ft, de tavaly meg 10 fölött volt Kunában...)

    Szóval Horvátország drágult, főleg az előző évhez képest sokkal többet érő forintunkhoz, meg a rengeteget emelkedett fizetésünkhöz képest. Amúgy azért annyira nem. Mert pl. a szállásunk 5 főre 1 hétre 700 € volt. Fillérre mint tavaly.
    Hát nem a zsömle kicsi elvtársak.

    Aláírás (nem kötelező megadni)

Új hozzászólás Aktív témák