Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Devid_81 #7698 üzenetére

    Olvastam Abu cikkét is.
    MEg ezt
    de Ezen cikk és ezen cikk alapján azt mondanám, hogy az elnevezések/kategóriák nem annyira egzakt komponenslistát határoznak meg, hanem minimumot, amitől persze az alaplapgyártó eltérhet, de csak akkor, ha azzal nem lép át a következő kategóriába, mert akkor meg már úgy kell hívni. Szóval szerintem azért káoszos, mert eredetileg minimumokat akartak meghatározni, aztán jött valaki, hogy jó, de ha XYZ mégiscsak szeretne valami extrát a minimumon túl, akkor mi van? Jó, akkor azt hívjuk B650E-nek, de ne legyen kötelező.

    B650:
    - legalább egy M.2 slot PCie5
    - opcionális M.2 slotok (de valószínűleg csak Pcie4)
    - biztosan PCIe4 x16 slot
    - opcionálisan akár több Pcie4 x16 slot
    - egy chip
    - korlátozott OC (reméljük a PBO-t nem veszik el)

    B650E
    - legalább egy M.2 slot PCIe5
    - opcionális M.2 slotok (lehet a többi is PCIe5)
    - opcionális Pcie5 x16 slot
    - opcionálisan több Pcie4 vagy Pcie5 x16 slot
    - egy chip
    - korlátozott OC (reméljük a PBO-t nem veszik el)

    X670
    - legalább egy M.2 slot PCIe5
    - opcionális M.2 slotok
    - opcionális Pcie5 x16 slot
    - opcionálisan több Pcie4 vagy Pcie5 x16 slot
    - két chip
    - korlátlan OC

    X670E
    - összes M.2 slot PCIe5
    - 2db Pcie5 x16 slot
    - két chip
    - korlátlan OC

    A 2 vezőrlőhidat azzal indokolták, hogy azok tulajdonképpen jeltovábbítók, jelerősítik, amik segítik a PCIe5 sávszélesség elérését, biztosítását. (PCIe switch) Legalábbis biztosan nem az USB, SATA és egyéb perifériák extrém számosságú becsatolása lehetett a cél.

    Az egész olyan, mintha az AMD ezzel a két vezérlőhiddal és a két x16 slottal a CXL-re próbált volna felkészülni, amelynek keretében ugye a különböző komponensek nem a CPU-n keresztül kommunikálnak egymással, hanem a PCIe switchént szolgáló vezérlőhidakon keresztül (vagy legalábbis úgy, hogy az egyik vezérlőhíd a CPU felé történő kommunikációt, a másik pedig a többi PCIe eszköz egymás közötti kommunikációját segíti)
    De azt nem értem, hogy elvileg az x16 és a x4 M.2 közvetlenül a CPU felé megy és ezen kívül van még x4 a vezérlőhíd felé, ami az összes többi perifériát kezeli.

    De valahogy ebből a megközelítésből félresikeredettnek tűnik. Én úgy tudom, hogy a CXL-nek feltétele a Pcie5, ebből a szempontból viszont az alaplapok fele-kétharmada kapásból kiesik.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák