Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Albus_D #8119 üzenetére

    > Nagy változást nem is várnék,

    Az az igazság, hogy én se.
    Az AM4 továbbra is nagy népszerűségnek örvend a MF eladásaiban.

    A Zen4 elég jól sikerült ha csak a teljesítménybeli előrelépést nézzük, de emelte a fogyasztást, és a platformköltséggel együtt meglehetősen drága.
    A Raptor Lake is hozta, ami elvárható volt. A szokásos módon az Intelnek sikerült érezhetően emelni a teljesítményt, viszont mivel ez nem párosult gyártástechnológia váltással vagy más (3D) áttöréssel, ezért ez meg is látszik a fogyasztáson.

    Ennek ellenére valószínűleg meglesz a közönsége, de én azt látom, hogy egyik sem jelent - az árazást és az fogyasztást is figyelembe véve - a piac számára diszruptív előrelépést.

    Akinek mondjuk 12900K-ja van, ahhoz képest olyan nagy előrelépést nem jelent az 13900K. Ha kell a +40-50% MT teljesítmény, akkor persze lehet cserélni, de azt gondolnám, hogy ez egy lecsengő lelkesedés. Az 13600K remek mainstream CPU-nak tűnik, de ehhez jobbára igényli a DDR5-öt és amennyivel jobb az 12600K-hoz képest, annyival talán drágább is. Nem kizárt, hogy ez az 5800X3D-re is igaz. Nem is beszélve arról, hogy ahhoz, hogy egy lényegesen olcsóbb processzorhoz képest kimutatható legyen a különbség egy $1000-os ($700-os) GPU-t is mellé kell tenni.

    Biztosan lehet találni pro-kontra érveket, de most is az az érzésem, hogy lehet kedvenc szín szerint választani, nem igazán lehet most szín alapján mellényúlni. Viszont összességében a Raptor Lake is "meh" érzetet kelt, mint a Zen4 is.

    Szóval én is azt gondolom, hogy nem fogja egyik napról a másikra felforgatni MF számait.

    Volt szó arról, hogy az Intel végül valamivel alacsonyabb árakon hozta ki a Raptor Lake-t a vártnál. Felvetődött, hogy vajon mikor fogja az AMD csökkenteni az árait.

    Szerintem az AMD nem fog árat csökkenteni a Raptor Lake érkezése miatt, csak majd akkor, amikor kiadja az Zen4 X3D-t.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák