Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Albus_D #8356 üzenetére

    "Nem, még véletlenül sem ezt teszem, hanem elhamarkodott és valótlan kijelentéseket cáfolok meg. Pl: "> a célfüggvény itt == max(profit) azt még hozzá kell tennem, hogy fenntarthatóan .. hosszú távon .."
    Ahogy láthatjuk, pont az ellenkezője történik, így helytelen dolgot cáfoltam meg az adatok alapján. Nem is értem miért az ellenkezőjét látod? Kamuzok, pontosan értem. ;]"

    Hmm... (Ahogy Geralt mondaná)
    A "profitmaximalizálás" és a "profitnövelés" nem ugyanaz. Nem lehet, hogy a félreértések oka ennek a két fogalomnak az összemosódása?

    Egy változó piaci környezetben egy árcsökkentés lehet profitmaximalizálási folyamat része, miközben a profit (vagy a profitráta) éppenséggel csökken. A profitmaximalizálás folyamata alatt végrehajtott árcsökkentés célja épp az, hogy kedvezőbb árral - kisebb profit mellett - jobban menjen a termék, míg egy konkurens árcsökkentés nélküli szcenárióban még annyira sem fogy és bár lehet, hogy az egyes eladott termékeken az árrés magasabb, de a profit összege végül kisebb lehet.


    "Az látszik, hogy ezen az áron már "kell" a termék, és elkezdték venni. Pedig még tele a raktárak
    az am4-el...."

    Szerintem az történik, hogy a világ - ide értve az AMD-t, az Intelt és a TSMC-t is - reagál a háborús szankciós inflációs recessziós keresletcsökkenésre.
    Végső soron a TSMC-nek is lehet egy MAX(profit) függvénye, ami ha kapacitás szabadul fel, akkor árcsökkentésre kényszeríti. a Hard limit ott nyilván az, hogy a wafer feldolgozást - legalábbis a régebbi gyártástechnológiákon, amik már bőven visszatermelték a fejlesztési költségeket - nem adhatja olcsóbban, mint az számára megjelenő amúgy jelenleg magas energiaköltségek. (többek között persze, nyilván, csak példaként mondtam egy tételt, ami bizonyára magas egy pár évvel ezelőtti helyzethez képest)

    Az AM4 procik ára is folyamatosan csökken. 75eFt egy 5600X és 60e egy 5600G - miközben fél éve amikor én vettem, azt gondoltam, hogy 72eFt-nál olcsóbb tuti nem lesz.

    Tehát lehet, hogy nem arról van szó, hogy kifogyott az AM4 készlet, hanem csak arról, hogy az egész product stack ára megy le.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák