Új hozzászólás Aktív témák

  • Tyrel

    őstag

    válasz paprobert #43045 üzenetére

    Biztos én vagyok rosszindulatú meg tájékozatlan, de szerintem a referencia kártyákon kifejezetten nagy az árrés, azért tudnak bizonyos customok árban nagyon közel lenni hozzá, és e mellett egy egyértelműen jobb terméket kínálni.

    Nekem így tudatlanként parasztként az a sejtésem, hogy a referencia kártya alapvetően egy AMD brand termék, amit ő ugye megrendelésre csináltat a TUL-al. Értsd. az AMD szemszögéből az egész kártya tokkal-vonóval a termék, azt adja tovább az értékesítő partnereknek.

    Tehát mondjuk a 400$-os 5700 XT (légből-kapott számok jönnek, csak az arány a lényeg) gyártási költsége 200$ amiből legyen 100$ a GPU, 100$ meg köré a minden más. A TUL összeszereli minden egyéb alkatrésszel, és eladja az AMD-nek 240$-ért, így realizálva magának egy 20%-os hasznot rajta.
    Ebben az esetben van egy 240$ bekerülési költségű terméke az AMD-nek, amit tovább ad a partnereinek, tegyük fel mondjuk 25%-os haszonkulccsal, kereken 300$-ért. Hozzá téve persze a szigorú instrukciókat, hogy nyomjanak rá matricát és dobozolják be, aztán 400$-ért lehet árulni. Lényeg hogy az AMD haszna a teljes terméken van, egy nagyobb árból veszi le a százalékát.
    Így az AMD nyer 60$-t minden kártyán.

    Ezzel szemben a custom design-ok esetében az AMD igazából csak a GPU-t adja el a partnereinek, nem egész kártyát. A fenti feltételezésből indulva legyen továbbra is 100$ 1db Navi GPU gyártási költsége, amit az AMD elad a partnereinek. Ebben az esetben viszont egy sokkal kisebb árra ill. félkészebb termékre alkalmazhatja csak a saját 25% haszonkulcsát, és akkor ott tart, hogy 125$-ért adja el a GPU-t.
    Így az AMD csak 25$-t nyer minden eladott kártya után, a referencia design 60$-os nyereségével szemben.

    Bár a fenti számok egész biztosan valótlanok, de az arányok ill. a mögöttes logika szerintem valós lehet:
    - szerintem azért intézik szándékosan mindig úgy, hogy a megjelenés első pár hónapjában kizárólag referencia kártyákat lehessen kapni, mert azokon sokkal nagyobb a hasznuk
    - és egyúttal szerintem azért sz*r eredendően a referencia designok hűtése, mert az MSRP-hez képest sokkal kisebb benne a mozgástér. A TUL-nak egy referencia kártyát 200$-ból ki kell hoznia, míg egy gyártópartner 125$-ért megveszi csak a GPU-t, majd az MSRP-ig fennmaradó 275$-nyi többlettel úgy legózik ahogy akar.

    [ Szerkesztve ]

    Turenkarn

Új hozzászólás Aktív témák