Új hozzászólás Aktív témák

  • s4tch

    veterán

    válasz Mathiask #13592 üzenetére

    Ismerem a vakteszt létjogosultságát, és a korlátait is. Nálam is van mp3 az autóban. Azt nem értem, hogy kerül a csizma az asztalra. Egyrészt a vakteszt egy stresszhelyzet, nem feltétlenül reprodukálható, ugyanaz az ember - főleg, ha nem gyakorlott vaktesztelő - nem ugyanazt hallja más fiziológiai, lelki állapotban, így mint a legtöbb érzékszervi vizsgálat, nagyban függ az eredménye attól, ki, mikor, milyen állapotban próbálkozik vele. A vakteszt mint tudományos módszer a statisztikáról szól, így ha sok gyakorlatlan embert ültetek le ugyanoda, akkor más lesz a konklúzió, mintha sok gyakorlott emberrel végeztetném a tesztet. Egyébként egyszer már bementem a vakteszt-utcába tizen-iksz éve, és nem véletlen, hogy azóta nem foglalkoztam vele. Most is csak a kíváncsiság hajt ezzel kapcsolatban, hogy sokat romlott-e a hallásom, illetve be tudok-e még gyakorolni valamit, ami nem egyszerű. Arra semmiképp nem használnám, hogy leugassak vele másokat, hogy A tE vÉlEmÉnYeD sZaRt Se Ér, MeRt KiCsI aZ e-PéNiSzEd VaKtEsZtBeN, bEzZeG nÉzD mEg Az EnYéMeT. Óvoda.

    #13593 liszi70: ja, te vagy az, aki azon nyüffög, hogy tele a töke, majd 25 ezer karakterben magyarázza a vélt igazát. Miért kínzod magad? Miért nem teszel magadnak egy szívességet?

    #13595 Mathiask: szerintem is el kéne férni egy topikban, de aztán valahogy mindig jönnek az önjelölt hittérítők mindkét oldalról. A végtelen agressziót elsősorban a méréspártiak oldaláról látom, akikből egyszerűen hiányzik a tapasztalat és/vagy az intelligencia (jellemzően mindkettő) ahhoz, hogy megértsék, ez egy hobbi, és az egyetlen dolog, amit képtelenség kizárni belőle, az a szubjektum, az észlelés, a hallás. Néhány hifis axióma, amit tiszteletben kellene tartani:
    - A legtöbb hifistát qrvára nem zavarja, hogy becsapja a füle. Azzal hallgat zenét.
    - A legtöbb hifista sokszor kütyüzni is legalább annyira szeret, mint zenét hallgatni.
    - A legtöbb hifista nem tudatos fogyasztó, akkor sem, ha annak gondolja magát.
    - A legtöbb hifista nem akarja, hogy megtérítsék.

    Én sem értek sok mindent a hifi körül. Többek között nem értem, miért jó, ha valaki kábelekbe tolja a rendszer árának felét. Nem értem, miért jó zenehallgatás helyett tesztelgetni. Nem mindig értem, miért jó egy klassz rendszert néhány havonta szétverni csak azért, mert előre akartam lépni. De feltétlenül megértem, hogy van, aki máshogy működik és máshogy éli meg a hobbiját, akkor is, ha én teljesen máshogy csinálnám.

    Egyébként ha már kérdezted (nem ;] ), szerintem a teljes igényű rendszerépítés ott kezdődik, hogy végy minőségi komponenseket, és ott folytatódik, hogy mérj, korrigálj. De ez nem jelenti, hogy én egyenes frekimenetre korrigálnék. Hallottam Európa-bajnok autóhifis rendszert, egyenes frekimenetre kihúzva és "fülre" beállítva is. Mindkét verzióban dolgozott dsp, mind időkorrekció, mind eq formájában, high-endnek számító Pioneer egységekkel. Volt az én autómban is meglehetősen jó minőségű fej, saját mérőmikrofonnal és kalibrációs üzemmóddal, ami időt (fázist) és frekimenetet is korrigált. Az egyenes frekimenet nekem száraz, sótlan, én szeretem az enyhén színezett, enyhén mélykiemelt, feszes, kemény hangot, és pont leszarom, ha ez nem hifi, hanem ahogy Dorian mondja, my-fi. Myfista vagyok, ha úgy tetszik. (Más meg a flat frekimenetet szereti, aki vénül, az a magaskiemelést keresi, stb. Na és, egészségére.) Ha meg akarsz győzni, hogy hülye vagyok, ám tessék, meggyőztél, aztán hagyj békén, hogy úgy éljem meg a hobbim, ahogy szeretném. (Nem feltétlenül rád vonatkozik, te mindenképp a kiegyensúlyozottabb, párbeszédre alkalmas arcok közé tartozol a topikokban. Akinek inge, az vegye magára - de az úgysem fogja. Sosem veszi.)

    Szerintem ha a fenti alapvetéseket felfognánk, ami még egyszer mondom, tapasztalat és intelligencia kérdése, nem szaktudásé, vagy azé, hogy "NeKeM vAn IgAzAm, LeGyŐzLeK VaKtEsZtBeN", akkor lenne értelme egy asztalhoz ülni a kocsmában. Addig meg marad, hogy az önjelölt Nobel-díjas mérnök zseni fossa a fölösleges információt atomfizikáról, űrkutatásról, és közben hülyének néz mindenkit, nem csak itt, hanem a fb-n is. (Az külön mókás volt, ahogy a minap nekidőlt Koscsó Ferinek, mint hülyegyerek a meséskönyvnek. :D ) Én ehhez képtelen vagyok napi szinten asszisztálni. És az a jó hír, hogy nem is kell ehhez asszisztálnom. Mondjuk azt, aki az ilyet megtette topikgazdának, megkérdezném, hogy mire gondolt éppen. Biztos sokminden megvan benne, de sajnos pont az intelligencia és az érettség hiányzik, ami egy hasonló pozícióhoz elengedhetetlen. A párbeszéd és a kinyilatkoztatás között van árnyalatnyi különbség. Nézd meg pl. Bodzot vagy emlékezz krichd-re, ég és föld...

    A negyvenes éveim közepén egy dolgot esik nehezemre tolerálni: a tolerancia hiányát. Hamarabb tolerálom az öregedést, a tájékozatlanságot, az eltévelyedésre való hajlamot, mint a lenyomom-a-torkodon-hogy-hülye-vagy stílusú arroganciát.

    "objektíven nem biztos, hogy alá lehet támasztani szubjektív véleményét" - tudod, ez akkor lenne fontos, ha objektíven egyformán érzékelnénk mindent, és nem lenne ízlésünk.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz s4tch #13601 üzenetére

    "vakteszt egy stresszhelyzet, nem feltétlenül reprodukálható, ugyanaz az ember - főleg, ha nem gyakorlott vaktesztelő - nem ugyanazt hallja más fiziológiai, lelki állapotban, így mint a legtöbb érzékszervi vizsgálat, nagyban függ az eredménye attól, ki, mikor, milyen állapotban próbálkozik vele"

    Ez a látó tesztre is pontosan ugyanúgy igaz.

    "ha sok gyakorlatlan embert ültetek le ugyanoda, akkor más lesz a konklúzió, mintha sok gyakorlott emberrel végeztetném a tesztet"

    Már megfigyeltem, sokan a vakteszteket valami nagy, társasági szeánsznak képzelik el, izzadó részvevőkkel, ahol statisztikai valószínűségeket derítenek ki. Van ilyen is, nagyon sok értékes információ nyerhető vele, de számunkra most nem ez a lényeg. Saját magunk otthoni leellenőrzése a lényeg (már akit érdekel az objektív valóság), és ez teljesen stresszmentesen is megtehető, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben.

    Nem győzöm hangsúlyozni, ez nem kötelező, mindenki úgy élvez, ahogy akar, nem beszélek rá erre senkit, akinek ellenkezik az elveivel!

    "te vagy az, aki azon nyüffög, hogy tele a töke, majd 25 ezer karakterben magyarázza a vélt igazát"

    Tényszerűen nem igaz, ugyanis először 25 ezer karakterben magyarázom a vélt igazam, aztán nyüffögök, hogy tele a tököm. :D

    [ Szerkesztve ]

  • Dorian

    félisten

    válasz liszi70 #13602 üzenetére

    Figyi, aki nem akar, ne végezzen vaktesztet. (Én pl. nagyon lusta vagyok azzal foglalkozni.)
    A lényeg csak annyi, hogy ne az legyen az érv (mert ez nem érv), hogy "Én hallom, és akkor az úgy van. (És ha te nem, akkor szar a rendszered vagy a hallásod.)" E helyett "Én így hallom, nekem így tetszik a legjobban."

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Dorian #13600 üzenetére

    "Van aki érzésre hifizik, van aki mérnöki módon, meg vannak ennek mindenféle arányú keverékei."

    Pontosan. Arról nem is beszélve, hogy aki hifista-antihifista banalitásban látja a világot, mégis, hogyan határozza meg az etalon HIFISTA fogalmát? Millióféle lehet, el lehet menni benne a long-féle vallásig. Egészen biztos vagyok benne, hogy aki ebben a közösségben igazi hifistának vallja magát, annak egy jó része is idegenkedve fogadja azt a fajta szélsőértéket. Akkor ő nem igazi hifista, csak mert nem ment el a falig? Hol a fal, és ki és milyen alapon határozza meg, hogy milyen közel kell menni hozzá?

  • s4tch

    veterán

    válasz liszi70 #13602 üzenetére

    "Ez a látó tesztre is pontosan ugyanúgy igaz."

    Igen, és?

    "Már megfigyeltem, sokan a vakteszteket valami nagy, társasági szeánsznak képzelik el, izzadó részvevőkkel, ahol statisztikai valószínűségeket derítenek ki."

    Megfigyelhetted, csak tisztázzuk, hogy semmiképp nem a posztom alapján. Nem írtam (és pláne nem gondoltam), hogy egyszerre ülnek ugyanott. Eleve a hallgatási pozíció nem lenne azonos.

    "Saját magunk otthoni leellenőrzése a lényeg" - erre is lehet használni, valóban. Ettől még otthoni körülmények között sem teljesen nyugodt a helyzet. Magamon is észreveszem, hogy nem akarok hibázni, és pl. az opus vs wav tesztnél annyira marginális a különbség, hogy muszáj erősen koncentrálni. Ha valaki azt mondja, hogy ez nem stresszhelyzet, akkor egyszerűen nem egyformán értelmezzük a stresszt.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Dorian #13603 üzenetére

    "Figyi, aki nem akar, ne végezzen vaktesztet."

    Így van, ezt mondom én is, soha, senkinek nem volt a kés a torkának nyomva. Csak ökörségeket ne terjesszen róla, és ne ideologizálja meg valami mondvacsinált okkal, hogy ő miért nem végzi. Már rég, évekkel ezelőtt megbékéltem vele, hogy van, akit abszolút nem érdekel az objektív valóság. Régebben zavart a leellenőrizetlen tapasztalatok megosztása, de már elfogadtam. Én sokat változtam szerintem, na most ezt nem mindenki részéről tapasztalom.

  • #58092032

    törölt tag

    válasz kukulec #13596 üzenetére

    Nem csak az, a legtöbb CD-ből, lemezből lehet venni is. Egyfajta online piactér, minősítik az eladókat, ügyelnek a biztonságra. Én eddig kétszer vettem onnan lemezt, mind a kettő rendben volt (korábban csak adatbázisnak használtam). A magyar kiadók közül nekem a GrundRecords az egyik kedvencem, a hétvégén vettem a Korál IV kiadványukat (főleg a Taurus számai miatt, de a többi hard rock is tetszik rajta), és nagyon igényes kiadvány, az én fülemnek jól is szól. Ha magyar CD-ket keresel, még a Rockdiszkontot ajánlom, ott azért sok minden van, még a meglévő Hungaroton kiadványok is.

  • #58092032

    törölt tag

    válasz kukulec #13596 üzenetére

    Igen, ezt a cikket én is a minap olvastam (pedig már 2018-as). Értem én, hogy annyira nem rentábilis már, de pont tavaly nőttek a CD eladások (is) Angliában, ami azért nagy piac. Az LP pláne szárnyal, az már más kérdés, hogy sok technikai problémáról hallok (préselés, vetemedett az új lemez, stb.), meg az árak sokszor csillagászatiak. Az LP-t nagyjából a kamaszkoromban temették (kilencvenes évek elején), a CD haláláról vagy tíz éve olvasok folyamatosan, ennek ellenére a minap egy összehasonlító csoporttesztet olvastam új CD játszókról egy hifi oldalon. Szerintem a streamerek minden előnye ellenére van igény a fizikai hordozókra, ahogy az e-könyv sem ölte meg a papíralapú könyveket, hanem beállt egy szintre a könyvek piacán.

  • Mathiask

    senior tag

    válasz s4tch #13601 üzenetére

    "A végtelen agressziót elsősorban a méréspártiak oldaláról látom"
    Ez nézőpont kérdése. Szerintem az ember mindig elnőzőbb azzal, akivel amúgy megegyezik a véleménye és kritikusabban nézi azt akivel nem ért egyet. Én nem látom, hogy "a másik oldal" kifinomultabb lenne. Nehéz ezeket megítélni és nem is kelljen, ne legyen senkitől olyan hozzászólás, ami személyeskedő.

    "A legtöbb hifistát qrvára nem zavarja, hogy becsapja a füle."

    Én ezt másképp látom. Szerintem nagyon sokan nincsenek tisztában vele, hogy a hallás sok összetevős dolog és sok minden hat rá.(mint minden érzékelésre) Szerintem a többség úgy gondolja, hogy amit ő szubjektíve tapasztal, az megegyezik az objektív valósággal.
    ""objektíven nem biztos, hogy alá lehet támasztani szubjektív véleményét" - tudod, ez akkor lenne fontos, ha objektíven egyformán érzékelnénk mindent, és nem lenne ízlésünk."
    Szóval egyetértek ezzel amit mondasz, de nem gondolnám, hogy a többség ezzel tisztában lenne. És nem csak az objektivista-szubjektivista vitában okoz ez nézeteltérést, hanem szubjektivista-szubjektivista beszélgetés is fajult sértődésig, mert x készülékről egyik ezt mondta, másik meg azt. Szóval én azt érzem, hogy inkább az az általános, hogy a szubjektív véleményt a többség összemossa az objektív valósággal. Ebből nagyon sok vita indul.

  • s4tch

    veterán

    válasz Mathiask #13610 üzenetére

    Nézd, én úgy érzem, nem állok egyik oldalon sem. Sem érdekem, sem meggyőződésem nem diktál ilyesmit. Nem is tartom magam szakembernek, sem extrán rutinos hifistának. Egyszerű megfigyelést osztottam meg, amivel lehet egyetérteni vagy vitatkozni. Sokban nem értek egyet pl. Gyurival sem. Sosem költöttem vagyonokat drótokra, úgy tapasztalom, hogy vagy semmilyen, vagy minimális változást hoznak. De ha nem értek valakivel egyet, 2-3 véleménycsere után ráhagyom, mert az, hogy szerintem téved, nem olyan súlyú, hogy akár neki, akár magamnak frusztrációt okozzak. Felnőtt ember itt a társaság nagyja, el tudja dönteni, mire költse a pénzét.

    Ja, és engem még érdekel is a szobakorrekció, pláne, miután nem fogok a nappaliból zajcsillapított stúdiót csinálni. Tavasszal beépítem a tetőteret, ott lesz egy bő 30 m2-es kuckó, remélem, lesz hozzá türelmem és pénzem, hogy kimaxoljam. Autóban is használtam dsp-t, miután rendbe tettük a hardvert (hangsugárzók, ajtók, ajtópanelek, fejegység, kábelek, erősítők). Fejhallgatónál is próbálkoztam a sonarworks-féle rendszerrel, az például sosem tetszett. Mindenesetre a sorrend szerintem: először minőségi hardver, utána lehet korrigálni.

    "fajult sértődésig, mert x készülékről egyik ezt mondta"

    Pontosan így volt: a manchild topikgazda bepukkadt, mert szegénykémnek bántották a rendszerét, és elgurult a gyógyszere. Tudom, "de ő csak visszaütött"! :D És van, aki védi...

    Az objektív valóság zenehallgatásban (szándékosan nem írok hifit) csak elvontan, papíron létezik. Mint tudjuk, a hallás inkonzisztens, akár napszaktól vagy hangulattól, energiaszinttől függően változik, és kikapcsolhatatlan, így az objektív valóságot mindig szubjektíven érzékeljük. Ez nem épületgépészet vagy finommechanika, ahol nincsenek mihaszna egyéni értelmezések; itt csak mihaszna egyéni értelmezések vannak. Mondom még egyszer, az egyetlen dolog, amit nem lehet, így nem is szabad figyelmen kívül hagyni a zenehallgatás során, az a hallás, azaz az ízlés és az egyéni preferencia. Ezért nem lesz soha univerzálisan tökéletes rendszer, és ezért fog a sok, saját igazához foggal-körömmel ragaszkodó emberke egymásnak esni baromságokon.

    Igen, abban igazad van, hogy sokaknak a szubjektív észlelésük jelenti az objektív valóságot. Ezt ismeretterjesztéssel lehet korrigálni, ahol az ismeretterjesztés nem úgy kezdődik, hogy "hülye mindenki, majd én mondom a frankót".

    És persze, elviekben igaza van a méréspártiaknak: miért ne hallgasson mindenki uniform, torzítatlan, egyenes frekimenetű zenét tökéletes fázis mellett, pláne szobakorrekcióval? Hát mert nem ez tetszik mindenkinek, ennyire egyszerű. És ismét csak: tapasztalat, intelligencia kérdése eddig eljutni. Ez is egy tanulási folyamat. Valaki bele sem kezd...

    Egyébként egyszerű a helyzet akkor is, ha úgy érzed, hittérítened muszáj. Meggyőződésed, hogy a kábelipar egy hoax? Fordulj a fogyasztóvédelemhez, és/vagy tanulj meg úgy kommunikálni, hogy az emberek figyeljenek rád, és akarjanak veled vaktesztet csinálni. A meggyőzés is egy tudomány, nem csak a mérés. Úgy senkit nem lehet meggyőzni, hogy csípőből lehülyézed. Tapasztalat, intelligencia. Szerintem te érted, mit akarok mondani.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz s4tch #13605 üzenetére

    "Igen, és?"

    Érvként használtál föl a vakteszt ellen valamit, ami MINDEN tesztre igaz. Csak erre szerettem volna felhívni a figyelmed, semmi attack! :)

    "Megfigyelhetted, csak tisztázzuk, hogy semmiképp nem a posztom alapján."

    Így van, NEM a posztod alapján, csak eszembe jutott a "sok gyakorlatlan embert ültetek le" miatt.

    [ Szerkesztve ]

  • s4tch

    veterán

    válasz liszi70 #13612 üzenetére

    Köszi az észrevételt, de miután világosan leírtam, hogy ezek igazak a legtöbb érzékszervi vizsgálatra, nem lett volna rá szükség. Ezért nem is értettem, mire gondolsz...

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Mathiask #13592 üzenetére

    "És hogy mire jó pl ez a konkrét teszt? Arra, hogy kapj egy reális képet milyen szintű a különbség a két formátum között a te rendszereden. Egy tapasztalat, ami által meg tudod ítélni mások kijelentéseit."

    Hogy mi van? :U :D Mások kijelentéseit a saját rendszereden keresztül szeretnéd revideálni? O.K. legyen, de mi van akkor, ha:
    Nem hallasz különbséget 320 kbps veszteséges és 760kbps veszteségmentes tömörítés között, főleg nem 160 és 256 között. Ez bizonyíték bármire is? Ha nem hallod, az nem kizárólag azért lehetséges, mert igaza van a teszt kiötlőjének, azaz, hogy az agyontömörített zene is pont ugyanúgy szól, mint egy flac és persze a kábelek közötti különbség is egy f@szság.

    Elárulom: ha nem hallod, akkor vagy "süket" ( már megbocsájts :R ) vagy "erre", vagy telefonnal és/vagy olcsó fülessel/fejessel és/vagy laptop alaplapival, és/vagy belépő szintű fejeserősítővel és/vagy vacak fejessel és/vagy belépő szintű "hangfalas" láncon tesztelted. Ergo nem jó a rendszer. És ezen az sem fog változtatni ha liszi, vagy Dorian, vagy tamoo úgy gondolja, hogy egy Sokol rádióval is lehet vaktesztelni. Azt fotelból megmondom, hogy rossz rendszerben semmit nem fogsz hallani, csak a zenét. Ebben az esetben viszont nem lesz mértékadó "a" "teszt" eredménye. Miért is lenne az, hiszen alapfeltétel lenne, hogy legyen egy "érzékeny", "kifinomult" rendszered, ami a legapróbb változásokat is meg tudja mutatni, ne csak azt, hogy szól vagy nem szól.
    Képzeljük már el, a polgár hallgatja a tesztfájlt egy vicikvacak mobillal, 3e Ft-os fülessel és semmi különbséget nem fog hallani egyik formátum között sem. Még aznap beír a topikba, hogy erősítse a "fogalmatlanok" táborát és fennen hangoztatja, hogy bizony mindenki hülye, aki bármely "jobb"/drágább eszközért pénzt ad ki feleslegesen. Plusz mindenki hazudik, mert ő bizony semmit nem hall, csak ugyanazt a "brummogást"... ;] Ja, de azt nem fogja elárulni, hogy egy 5 éves Samsung telefon volt a tesztalany és (ami még nagyobb baj), a "szkeptikusok" sem firtatják (soha), hogy "koma, milyen rendszeren nem hallottál változást"? Az ilyen, bemondások alapján történt, semmirevaló véleményeket nem is próbálják szűrni, csak arra használják, hogy erősítsék a maguk igazát/táborát. Eszem megáll, hogy végig sem gondolod, hányféle sz@ron hallgatnak az emberek zenét és most azt várod el, hogy azok nyilatkozatait fogadjuk el tényként, akik (már) nem is hifiznek, csak van valamilyen zajkeltőjük a konyhában, na jó a szobában (hogy ne legyek már ennyire cinikus) és véleményeznek általuk sosem hallott 2-3-4-20 milliós rendszereket, de azért ragaszkodnak a kettős vakteszthez. :DDD :DDD És ha elmennék hozzá és kiderülne, hogy egy ratyi láncon hallgat zenét, mégis hogyan végeznénk el a vaktesztet? Hmm?? Vannak láncok, amik csak arra jók, hogy ne legyen csend. Egy ilyenen milyen eséllyel hallaná/m meg két drót között a különbséget? Kb. 0 az 100000000000-hoz eséllyel.

    Fogalmam nincs milyen rendszered van. Elárulod min nem hallasz semmi különbséget? Jó lenne tudni, mennyire magasan (alacsonyan) van a léc, amit nekünk "idiótáknak és hazugoknak" meg kéne ugrani, hogy mi se halljunk semmi különbséget.

    Dorian: Add el a Libtecet, mert csak bebeszéled magadnak, hogy jó kábel. Pont ugyanolyan, mint bármelyik szárítókötél. Hogy lehettél ennyire figyelmetlen, hogy megvettél egy ilyen, eredendően drága hf kábelt? Nem beszéltél előtte liszivel? Ő szépen lebeszélt volna róla és most még nagyobb meggyőződéssel állíthatnád a tév/hitedet. ;]

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • fererencz89

    őstag

    LOGOUT blog

    válasz dgyuri0123 #13614 üzenetére

    "Elárulom: ha nem hallod, akkor vagy "süket" ( már megbocsájts :R ) vagy "erre", vagy telefonnal és/vagy olcsó fülessel/fejessel és/vagy laptop alaplapival, és/vagy belépő szintű fejeserősítővel és/vagy vacak fejessel és/vagy belépő szintű "hangfalas" láncon tesztelted."

    Miért nem lehet ezt abbahagyni???
    Tényleg nem vagy képes ettől a szinttől tovább lépni? :R

    Nem szotkam hibázni.

  • kukulec

    őstag

    válasz fererencz89 #13615 üzenetére

    a felbontsáról/tömörítésről beszélt. ebben igaza van. olyan mint full hd monitoron azt állítani, hogy semmi értelme a 4k-nak, hiszen nem látom a különbséget. persze hogy nem, mert egy 2 megapixeles kijelzőn nem lehet értékelni egy 8 megapixeles anyagot. fordítva: ha egy 4k monitoron nem látok különbséget 2 megapixel és 8 megapixel között, akkor vagy nagyon satnya az a monitor vagy távol ülök vagy egész egyszerűen rossz a szemem. ezek korrekt konklúziók

    [ Szerkesztve ]

    Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

  • Dorian

    félisten

    válasz kukulec #13616 üzenetére

    Dehogy van igaza, prekoncepciói vannak.

    Rajta kívül senki nem írt olyant, hogy laptophangszóróval meg sokol rádióval teszteli az mp3 vs flac-et, és nagyon jól tudja, hogy a topikban mindenkinek kifejezetten jó színvonalú hangcucca van (ellenben amikor felkérték a flac vs. mp3 tesztre, ő megfutamodott).
    Vagy akkor mi az a high-end szint ahol ezt a különbséget már meg lehet hallani?
    És már megint ott tart, hogy aki nem hallja az süket.

    [ Szerkesztve ]

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz dgyuri0123 #13614 üzenetére

    Csak vagdalkozol, de nem érted.

    "liszi, vagy Dorian, vagy tamoo úgy gondolja, hogy egy Sokol rádióval is lehet vaktesztelni"

    Azzal a rendszerrel kell vaktesztelni, amelyik rendszerrel meghallottad a különbségeket! Ha sokol rádión hallottál különbséget két komponens között, akkor sokol rádión kell azt letesztelni, ha milliárdos rendszeren, akkor azon. A saját rendszereden, legyen az bármilyen. Ha különbséget hallottál a rendszereden, akkor a rendszer alkalmas lehet különbséget megmutatni, és vakteszttel, vagy sokszoros visszaellenőrzéssel érdemes önleellenőrzést csinálni. Szerintem, szerintünk. Ismétlem, azon a rendszeren, amin hallottál, vagy hallani véltél különbséget! Érted? Az önleellenőrzés egyik fajtája, ami sok zavaró tényezőt kiszűr. Nem másoknak beírni a topikba, hanem magunknak csináljuk, már aki kíváncsi rá.

    [ Szerkesztve ]

  • fererencz89

    őstag

    LOGOUT blog

    válasz kukulec #13616 üzenetére

    Természetesen tudom, miről beszélt. Ahogyan leírta, úgy még igaz is lehetne. De nem úgy van.
    Ha a Sokol és a csúcsok csúcsa közötti dolgokat 100-as skálára osztanánk, akkor az itteni szint (a véletlenül idetévedő PC-s 2.1-est ne vegyük bele) 85-98* pont között van. Azoknál, akik aktívan beszélnek is róla, 90-95* pontos a rendszer. Nincs itt nagyságrendbeli különbség a rendszerben. A hallgatóikban inkább.

    *A számokat nem tudományos alapokon állapítottam meg, csak az én véleményemet tükrözik.

    Nem szotkam hibázni.

  • kukulec

    őstag

    válasz Dorian #13617 üzenetére

    na jó, akkor az objektivitás kezdődjék ott, hogy mindenki leírja pontosan a rendszerét min is tesztelt, illetve pontosan milyen környezetben. egyébként meg a másik topikban többen nem túl erős cuccot jelöltek meg a tesztetlés során. ha már idézel: a süketség csak az egyik opcióként került említésre, a másik a nem jó rendszer volt.
    az én számomra amúgy elvi síkon is furcsa, hogy magukat hifistáknak tartók azzal szórakoznak a filléres tb-os tárhelyek korában, hogy a drága rendszereiken, meg adott esetben bemért szobáikban mp3-mal szarakodnak. most nyilván más, ha épp buli van vagy utazás és megy a spotify.
    #13619fererencz89 "Azoknál, akik aktívan beszélnek is róla, 90-95* pontos a rendszer." - nagyon optimistán pontozol.

    [ Szerkesztve ]

    Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

  • Mathiask

    senior tag

    válasz dgyuri0123 #13614 üzenetére

    "Hogy mi van? "
    Leírtam, hogy mi van, két példával. Amikből történetesen kiderül, hogy nem "az van", amit te értettél belőle/láttál bele.
    "Elárulod min nem hallasz semmi különbséget?"
    El. Ha rámutatsz, hogy hol írtam olyat hogy nem hallok különbséget, vagy hol írtam olyat, hogy hallok. :)
    De akkor is szívesen leírom neked, ha megkérdezed még egy hozzászólásodban, amiben nincs olyasmi a számba adva, amit nem mondtam, vagy nem gondolok, mert ha így ("Jó lenne tudni, mennyire magasan (alacsonyan) van a léc, amit nekünk "idiótáknak és hazugoknak" meg kéne ugrani") teszed fel a kérdést és erre válaszolnék, akkor esetleg az lenne a látszat, hogy ilyet írtam.

  • fererencz89

    őstag

    LOGOUT blog

    válasz kukulec #13620 üzenetére

    "nagyon optimistán pontozol"

    A skálánál a lánchoz tartozó "ár" nem lineárisan, hanem exponenciálisan nő. (Pl valaki 10-ed annyiért vette a láncát, mint Te, akkor 3-5 ponttal alattad van, de 10x annyiért 1 ponttal van feletted, valami ilyesmi).

    Írhatnám azt is, hogy a 30eFt- vs 300eFt-os minőségbeli ugrás sokkal nagyobb, mint a 300e vs 3000eFt. Bocsánat, ha nem vagyok érthető.

    [ Szerkesztve ]

    Nem szotkam hibázni.

  • s4tch

    veterán

    válasz fererencz89 #13619 üzenetére

    Szerintem értelmetlen a pontozás, de ha muszáj lenne, a saját rendszeremet semmiképp nem tenném 70 pont fölé. Olcsó, ehhez képest tök jó, de távolról sem hibátlan. Itt helyben van egy pár zeneszerető arc, akivel meghallgattuk már egymás rendszereit, és az enyém nincs a jobbak között.

  • denesdr

    addikt

    válasz kukulec #13620 üzenetére

    Nem az a lényeg, hogy kinek milyen rendszere van éppen, mert ahogy fererencz vagy Dorian is írja, a topik aktív tagjainak elég jó rendszere van (persze lefikázni bármit lehet, hogy nem elég jó). Lehet, hogy nem követted végig VoidXs beszámolóit, meg jó részét a házimozis topikba írta, de ő rendre a tulaj saját láncán végeztette (vagy inkább együtt végezték) a tulajjal pl a kábeles vakteszteket, amiknél rendre az derült ki, hogyha a tulaj nem tudta előre melyik kábel van bekötve, akkor nem tudott magabiztossággal, hallás alapján különbséget tenni köztük.

  • Dorian

    félisten

    válasz kukulec #13620 üzenetére

    Sztem semmi akadálya, hogy valaki leírja mi a rendszere. A "milyen környezetben"-re viszont ha korrekt választ akarsz, akkor tegyen be mindenki egy Rew mérést, mert a helyiségről annyi, hogy "ez egy 20 m2-es szoba bebútorozva" az annyi, mint halottnak a csók.

    Az egész amúgy azért vicces, mert korábban nagy hangon lett sokszor kijelentve több hangadó által, hogy "az mp3-at aztaztán én bármin megkülönböztetem" Most meg már nincs jobb kifogás, most már high-end rendszer kell hozzá. :DDD

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • kukulec

    őstag

    válasz denesdr #13624 üzenetére

    "hogyha a tulaj nem tudta előre melyik kábel van bekötve, akkor nem tudott magabiztossággal, hallás alapján különbséget tenni köztük." - értem. tehát abból, hogy ők nem hallottak különbséget, abból következik, hogy senki sem hallhat? oh, wait :U máris kivágom a kukába a cuccaimat :D

    Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

  • fererencz89

    őstag

    LOGOUT blog

    válasz s4tch #13623 üzenetére

    Persze, hogy értelmetlen, sőt, semmi alapja nincs! :)
    Csak annyit akartam mondani, hogy annyira nem vagyunk távol egymástól, csak azt hisszük. ;)

    Nem szotkam hibázni.

  • kukulec

    őstag

    válasz Dorian #13625 üzenetére

    megint olyannal jössz nekem, amit én biztos nem jelentettem ki. aki teheti pedig vegyen high-endet, mert jól is szól, meg jó ránézni, hogy legyen egy tudományos érvem :D

    Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

  • liszi70

    nagyúr

    válasz kukulec #13626 üzenetére

    "tehát abból, hogy ők nem hallottak különbséget, abból következik, hogy senki sem hallhat?"

    Ne okozz csalódást. :D

    Ezt írta Dénes:

    "hogyha a tulaj nem tudta előre melyik kábel van bekötve, akkor nem tudott magabiztossággal, hallás alapján különbséget tenni köztük"

    Tehát amíg tudta,hogy melyik van bekötve, addig "hallott" különséget. De jött a teszt, amikor nem tudta, hogy melyik van bekötve. És már NEM hallott. :)

    [ Szerkesztve ]

  • Dorian

    félisten

    válasz kukulec #13628 üzenetére

    ? Nem írtam, h te jelentetted ki. Azért "jövök ilyennel" mert akik évek óta követik a PH-n a hasonló topikokat, azok minden bizonnyal találkoztak ezekkel a kijelentésekkel.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • #01758976

    törölt tag

    Pontosan azt mutatja műszakis abx teszt, a két konténer minőségét, semmi mást. Aztán hogyan jutottunk egy ilyen eredménytől addig, hogy minden kábel egyforma, nem tudom. Nincs karaktere egynek sem, semelyiknek. Ez agyrém.
    A mérések ezt sugallják, de valakiknek ez mondják, kijelentik, kiáltják és így tovább ez pedig a sor végére vakhittel párosulhat. Igaz ez a fül oldalra is, ott is fennáll ez a veszély, de nem ez a jellemző.
    Nincs minden kábel közt érzékelhető különbség, de vannak ordas példák. Például azt mondani, hogy nem ismerem fel Libtecet egy Kondo SPC-vel szemben, vagy egy VDC 2xN milis ellen, ez valótlan. Ez tuti 16/16. Az SPC 1-2-3 közt már ez jó eséllyel nem menne. Másnál meg igen. A fül oldalán ez nem törvény vagy hit, míg a másik oldalnál nem lehet különbség. És jellemzően a második támadó fél, ismeretterjesztés címén, rendszerint. Unom ezt már, mindig jön egy tüske, a "nem lehet"! El kellene férni egy topikban ez igaz, csak ki akar bizonyos időközönként nyelni egy nagyot, vagy pörögni a témán mint a töketlen kutya. Itt most mi megy? Kábelhívők vs tudomány?

    re:

  • ozzy711

    őstag

    válasz Dorian #13625 üzenetére

    Az egész amúgy azért vicces, mert korábban nagy hangon lett sokszor kijelentve több hangadó által, hogy "az mp3-at aztaztán én bármin megkülönböztetem" Most meg már nincs jobb kifogás, most már high-end rendszer kell hozzá.

    Ezt egyébként lehet úgy is értelmezni, hogy a formátumok/tömörítések között kisebb a különbség mint pl. a kábelek között és nem következik belőle egyenesen, hogy aki nem hallja meg a flac és a 256-os opus közötti különbséget az a kábelek közöttit sem hallja meg, de a
    tévedés joga fenntartva!

  • s4tch

    veterán

    válasz Dorian #13625 üzenetére

    Dehogy kell hozzá high-end rendszer, azt meg pláne nem látom, ki írt ilyesmit. Tegnap leírtam, hogy min megy viszonylag jól, minimális gyakorlással az opus vs flac vakteszt: Presonus Audiobox USB, Little Dot Mk2, Fostex TE05 volt a lánc, mert ez volt kéznél. Ez egy ~20 eurós fülhallgató, amit vagy 2 év után találtam meg a fiókban.

    Egyébként az is elhangzott sokszor, hogy a 320-as mp3 simán alkalmas zenehallgatásra. (Én gondolkodom is azon, hogy tidal helyett spotify legyen otthon. Nem hiszem, hogy bődületes visszalépés lenne a tidal után, pláne, hogy az mqa sem tudott behúzni. Bár a tidal family annyira filléres móka, hogy szerintem marad.) Szerintem sokkal fontosabb a master, mint - nyilván bizonyos szint fölött - a bitráta vagy a bitmélység.

  • liszi70

    nagyúr

    Én nem vettem részt a múltkori és most szóba került formátum-abx tesztben, de a lényege az kellett volna legyen, hogy a két fájlt először meg kell hallgatni úgy, hogy tudod, melyik-melyik. Tehát látón. Wav, opus, wav opus. Bármeddig, bármennyiszer. Itt kialakul egy vélemény, mondjuk a wav egy kicsit részletesebb, meg mintha nagyobb lenne a tere, az opus meg, hát mégiscsak tömörített, igen, hallom is rajta, szűkebb a színpad, a felbontása is kisebb, stb. Kialakult a vélemény. Na, most kell a vakteszt, az a bizonyos abx, amit a múltkor végeztetek. Vakon észreveszitek-e a különbségeket, amit látón detektáltatok, ha nem tudjátok, épp melyiket halljátok. Itt szoktak jönni a nagy pofáraesések és csodálkozások. :)
    Ha nem csináltátok meg az előzetes látó tesztet, ahol tudjátok, melyik formátumot halljátok, akkor nem sok értelme volt a későbbi vaktesztnek, és ahogy harasó írja, a formátumok közötti nehezen azonosítható különbségről szólt csak. Pedig sokkal többről is szólhat, az emberi érzékelés összetettségéről. :)

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    Arról, hogy némelyek szerint antihifisták nem léteznek. És arról, hogy kik "vallásosak". Valamint kőfaragók és balettáncosok.

    Antihifisták természetesen VANNAK.
    Például akinek a fő tevékenysége hifis (beleértve a fej-/fülhallgatós) és házimozis fórumokon, hogy idiótázza azokat, akik olyan hangminőségügyi kísérleteket folytatnak, amelyek meghaladják az ő iskolában vagy hasonszőrű közegében bemagolt - és esetleg gyakorlatban is művelt - egyésörökigazság "tudományát", élből rendszeresen eleve lehetetlennek nyilvánítva olyan, alkalmasint tudományos módszertannal is sokszor bizonyított vagy éppen csak sejtett és lehetségesnek tartott hangminőségügyi tapasztalatokat, amelyek ellentmondanak az ő tankönyvi "ismereteinek", az ANTIHIFISTA.
    Antimérnökista "hifista" per pillanat egy se jut eszembe - az ilyenek létezése egyébként is önellentmondás. Antihifista "mérnök"-öt rengeteget ismerünk - az ilyenek létezése egyébként is természetszerű.

    Lásd még ("Ha egy mérnök és egy hifista azon vitatkoznak, hogy egy jelenség létezik e...") Darvas első törvénye, amelynek - legalább - két formája van, én azt szeretem, amelyik valószínűségeket alkalmaz:
    Amikor a hifista azt állítja, hogy igenis hall valamit, valószínűleg igaza van. De amikor meg is akarja magyarázni, hogy miért hallható, akkor valószínűleg téved.
    Kammerer-féle aktuális kiegészítése:
    Amikor a nemhifista kinyilvánítja, hogy a hallott jelenség létezése lehetetlen, valószínűleg téved.
    Kammerer aktuális erkölcsi posztulátuma:
    Aki ezt a lelehetetlenezést mozgalmár szinten űzi, és még szakmányban idiótázik is, az antihifista.
    Niels Bohr [kvantum]fizikus és tudtán kívüli őshifista történelmi garasletétele:
    "Nem az a kérdés, hogy valamely gondolat őrült-e. Az a kérdés, eléggé őrült-e ahhoz, hogy igaz legyen." (Kammerer hozzáfűzménye: A fenti bon mot NEM azt akarja kifejezni, hogy amikor az antihifista leidiótázza a hifistát, akkor azt dicséretnek szánja.)

    Jónéhányan saját maguk által is megfogalmazottan antihifisták, az ő létüket itt a védelmükben - vagy önmaguk védelmében, hehe - tagadók elveszik az antihifisták fórumozói habitusának alapmotívumát.

    Mégegyszer:
    Antimérnökista "hifista" per pillanat egy se jut eszembe - az ilyenek létezése egyébként is önellentmondás. Antihifista "mérnök"-öt rengeteget ismerünk - az ilyenek létezése egyébként is természetszerű.
    Antihifisták - természetesen - VANNAK. Például a Prohardver hifi (beleértve a fej-/fülhallgatósakat) és házimozi környéki topikjaiban is (és általuk célzatosan linkelt Youtube videókon is). A Prohardver hifi és házimozi fórumaiban forgó antihifisták tizenévek óta messze földön hírhedettek, például az ugyebár eleve hifi szakfórum AVX helyi köznyelvében külön kifejezés van rájuk: "prohardveres szakértők". Aki a védelmükben - vagy önmaga védelmében, hehe - eltagadná a létezésüket, műszaki fórumozói létük - helyenként bevallott - leglényegét venné el tőlük.

  • fericske

    addikt

    válasz s4tch #13633 üzenetére

    Ehhez az egészhez csak annyit szólnék hozzá, hogy ilyen különbséges tesztekhez érdemesebb fejhallgatót használni, mert kritikusabb mint a hangdoboz (persze hasonló kategóriákra értendő).
    Tehát ha a hangdobozokon nem jön ki különbség, egyáltalán nem biztos, hogy fejhallgatón sem fog.

  • Dorian

    félisten

    válasz #01758976 #13631 üzenetére

    El lehetne férni egy topikban. Ami miatt nem lehet, az az a jelenség ahogyan ugyanazon téma különböző megközelítésének egyes tagjai szélsőségessé válnak.
    Hifinél a tudományos szélsőség: nincs semmi között semmi különbség / élvezeti cikk szélsőség: amit én hallok az a valóság
    Autónál is van akinek ez egy közlekedő edény, valakinek meg a szeretője.
    És sztem kb. minden témának megvannak a saját fundamentalistái különböző irányból, mint a Júdea Népe Front és a Júdeai Népfront.
    Valójában meg Horatius óta a többség a két szélsőség közt valahol középen áll, hifiben is így van.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Dorian #13617 üzenetére

    "a topikban mindenkinek kifejezetten jó színvonalú hangcucca van"

    Akkor marad az, amiről hallani sem akartok. Nincs fületek hozzá. ;]
    Nincs itt semmilyen prekoncepció. :N
    Futamodni max. sok rossz arc elől szoktam. ;) A saját rendszeremen 100x teszteltem ezt azt. A ti kifejezett kérésetek ellenére sem ülök hintába, mert egyrészt ehhez már öreg vagyok, másrészt pedig a 160 vs 256 kbps-nek semmi köze ahhoz, hogy az egyes kábelek eltérő hangi változásokat okoznak-e a rendszerben, vagy sem. Hogyan kapcsolódik ehhez a tömörített zenék összehasonlítgatása egymáshoz? Én ilyen teszteket 320 mp és flac között szoktam megejteni. Még egyszer sem nyert nálam az mp3, bár én váltogattam a track-ek között, viszont egy idő után már nem tudtam, milyen sorrendben következnek a dalok egymásutánban, így én is találgattam. De hogy ezt még tovább bizonyítsam, tuti nem fogok semmilyen hintába beülni.

    Liszi: falra hányt borsó neked bármit, bármiről... ;) Amiről hablatyolsz azt már 100x megtettem, csak te nem voltál ott. :D További bizonyítékokkal nem szolgálhatok, de nem is szeretnék.

    "csak a zene van"

  • ozzy711

    őstag

    válasz liszi70 #13634 üzenetére

    Ha beleolvastál láthattad, hogy én így csináltam, de így sem találtam hallható különbséget ( bár a zenei anyag is nagyon "nehéz" volt ), így neki sem álltam a tesztnek. :(

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz ozzy711 #13639 üzenetére

    Oké, te így csináltad, de szerintem nem mindenki csinálta így. Tehát látón sem hallottál különbséget? Ha nem, akkor igazad volt, hogy nem álltál neki a vaktesztnek, mert úgy nincs miértje. :N

    [ Szerkesztve ]

  • s4tch

    veterán

    válasz fericske #13636 üzenetére

    Ja, nyilván. Dobozokkal esélyem sem lenne. Fülessel, fejessel látok rá komoly sanszot, hogy némi gyakorlással és minden 6-7 sample-t követő 1-2 perces szünettel, majd' 45 évesen, tinnitisszel is menjen az abx. Mondom, a kis Fostex izé is egész használható ilyesmire. Majd megkeresem a Hifiman RE400-at, az szerintem még jobb lesz.

    Akik hangsugárzókkal próbálkoztak, és 8/16 jött ki nekik, azok ne keseredjenek el, ezt a "profik" is mindig fejessel csinálják.

  • s4tch

    veterán

    válasz liszi70 #13634 üzenetére

    Én a disznész-féle Manson sample-öket egyszer hallgattam meg, utána indítottam is a plugint. Nem tudom, ki hogy csinálja, mindenesetre szerintem elég lejátszani a pluginen belül az A mintát, és ahhoz hasonlítani az X-et és az Y-t. Azaz így 3 mintából kell kiválasztani a kettő azonosat, vagy ha úgy tetszik, a kakukktojást. Ha mind a 4 mintát hallgatnám, tuti, hogy csak összezavarna. Fejessel, közepes hangerőn. Ha valakinek van jobb módszere, szóljon.

  • Dorian

    félisten

    válasz dgyuri0123 #13638 üzenetére

    Az mp3 vs. flac és kábelek két különböző téma, sehogy sem kapcsolódik egymáshoz.
    Előbbinél annyi a lényeg, hogy tényszerűen van minőségi különbség, viszont ezt nehéz határozottan, 14-ből 14x eltalálni. Ettől függetlenül a mai tárhelyek mellett semmi értelme mp3-ba gyűjteni a zenéket, de nem fogok sírva fakadni azért, mert pár általam kedvelt album csak mp3-ban van meg.
    Utóbbinál pedig tudományos alapon nem bizonyított a különbség, de mivel a szórakoztató elektronikának a nevében is benne van, hogy a szórakozás a célja, nem pedig egy tudományos kísérlet, így ha nekünk jobban esik drága kábelekkel a zenehallgatás, akkor azok használatát senki nem fogja megtiltani. Nekem is jobban esik a zenehallgatás a Libtec-kel. És lehet, hogy nem találnám el 15-ből 15x, de ez nekem szórakozás, az tetszik és kész.
    Viszont senkinek sem fogom mondani, hogy a sima ofc réz kábeleit dobja ki, mert azok szarok. Majd ha akarja kipróbálja /teszteli mással és majd eldönti. Valószínűleg ezek a különbségek az agyban keletkeznek, nem racionális alapúak, de ha élvezeti értékkel bír, akkor miért ne.

    Elég lenne néhány közmegegyezés:
    - Egy rendszer először álljon össze normális minőségű és műszaki színvonalú komponensekből, alap kábelekkel. És ha úgy már jól szól, lehet kísérletezni meg hangolni a kábelezéssel.
    - A szoba akusztikai viszonyai befolyásolják a legjelentősebben a konzervből visszakapott hangot. Semelyik elektronika nem visz be annyi torzítást a rendszerbe, mint a szobánk.
    Tehát ismerjük meg a szobánk akusztikai viszonyait egy méréssel. Nem kell hozzá embert hívni, lehet kölcsön kérni mikrofont, van már sokunknak. Nem azért, hogy utána telepanelezzük a szobát, mert sok helyen ez lehetetlen, vagy szeretné vki. Hanem azért, hogy akarjuk már megismerni valóságot basszus, ha már a szobábanzenehallgatást műveljük. Nagyon sok dolgot megtanul belőle az ember, tán még néhány eddig is zavaró problémát is ki tudunk küszöbölni.
    - A (normális minőségű) EQ arra való, hogy a szobaakusztika mélysávi problémáit enyhítse, jobban felesleges belemenni, alapszintűt pedig inkább ne használjunk.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz fererencz89 #13622 üzenetére

    Nagyon is érthető voltál a tévedéseddel együtt. Először is, kizárólag új árakban gondolkozz, ne ajándékba kapott Mark Levinson-ra, mert akkor 0 forintért jutottál hájendhez ... ;)

    Az árak pontosan úgy sálázódnak felfelé, mint ahogyan a hangminőség is egyre jobb lesz egyre drágábban sajnos (kivétel mindig akad).
    Te most azt mondod, hogy egy 300 ezres erősítő alig gyengébb egy 3 milliósnál. No, itt is roppant nagy a tévedésed. Ha ezt a minőségi különbséget méterben kéne kifejezni, az egyik el sem hagyná a szobádat, a másik viszont túljutna a kerület határain is. Nagyon tapasztalatlan lehetsz, ha ilyesmiket állítasz, ennyire bátran.

    Egy belépő Dali Concept 8, 180 ezerért hulladék hang. A Dali Helicon 400 10x ennyiért ég és föld. Sok nagyságrenddel jobb hang. Focal Aria 926 elmegy kategória. Focal Utopia Sopra 10x ennyiért mennyország. Szóval inkább ne mondj badarságokat. Kit akarsz ilyen szövegekkel etetni?

    Mitől nem vagy távol? Esetleg a Videotontól. Vicc ez az egész. Már ott tartunk, hogy 300e és a hájend előszobájában járunk, miközben még az utcájába sem kanyarodtunk be, nemhogy a küszöbén állnánk.

    A saját ~2.5 milliós (+ laptop 350e) rendszerem közepes. Max 50 pont jóindulattal. Legalább legyen önkritikánk, ha híján vagyunk a tapasztalatnak. Tudom a tied 300e volt és hájend... ezt más ismerjük.

    #13643Dorian Ezzel a véleményeddel most 100%-ig egyetértek.
    Egyetlen megjegyzés... a vita kiinduló pontjaként azt követelte rajtam/tőlem "a" "kolléga", hogyha hallom a kábelek közötti különbséget, akkor ad egy tesztfeladatot, ahol megmutathatom, "mit tudok". Elvileg ez elől szaladtam el. Nos, nem ez elől szaladtam el, mert a kábelek közötti különbségnek (mint írtam korábban is és most te is ) semmi köze ahhoz, hogy a Libtec sokkal jobb/tetszőbb hangot tud, mint egy villanydrót.

    És semmi nem kötelező. Csak ajánlások vannak és egyéni preferencia. Ez néha találkozik másokéval, néha nem, de attól még senki nem hülye, mert más utat választ, csak ne akarjon mindig felülkerekedni valaki egy másik emberen, mert ez nem verseny és nem a dominanciáról szól. Szeretjük a zenét, ez már erős kapocs kéne hogy legyen, aztán mégsem az.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • ozzy711

    őstag

    válasz dgyuri0123 #13638 üzenetére

    Hogyan kapcsolódik ehhez a tömörített zenék összehasonlítgatása egymáshoz?

    Úgy, ( ez nem az én véleményem ;] ) hogy ha a mérhető különbséget ( ti. a két teszt hangfájl között mérhető különbség van ) nem halljuk meg ( nem tudunk különbséget tenni ), hogy képzeljük, hogy a két kábel közötti ( nem mérhető ) különbséget meghalljuk. Hát így.

    Liszi: Így történt, teljesen esélytelennek látszott belemenni a tesztbe.

    [ Szerkesztve ]

  • fererencz89

    őstag

    LOGOUT blog

    válasz dgyuri0123 #13644 üzenetére

    Megint nem érted, amit írtam.
    Persze, hogy a 10x drágább jobb. De a Dali Concept 8 (180eFt) a tized annyiba (18eFt) nem lesz rosszabb? Visszafelé nem érvényes, amit írsz?

    "Nagyon tapasztalatlan lehetsz, ha ilyesmiket állítasz, ennyire bátran."

    Jobb, mintha buta lennék. :B

    Nem szotkam hibázni.

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz fererencz89 #13646 üzenetére

    Mindenesetre elég butákat írsz. :)

    De te írtad azt, hogy alul nagy a különbség, felül meg csak a lenyúlás van, mert alig jobb egy 3 milliós, mint egy 300 ezres. Akkor most mi van?
    Szerintem 30e és 30 millió között ott a skála, csak ezt sokan nem akarják elfogadni. A gyártók sem hülyék, hiszen nem fogják 300 ezerért odaadni a 30 milliós hangot, ha van rá kereslet. És azért van rá kereslet, mert mikor meghallgatsz egy 30 milliós dobozt, a szíved szakad meg (az enyém pl. ) a gyönyörűségtől. Ezt nem kapni meg 300 ezerért sajnos.
    30e-ért mit kapsz újonnan? Ami szól. Kb ennyi. Nem dacról beszélek...még mielőtt...

    "csak a zene van"

  • fererencz89

    őstag

    LOGOUT blog

    válasz dgyuri0123 #13647 üzenetére

    Inkább nem akarod érteni. :)

    Minél fentebb megyünk, annál több pénz kell egy kis szintlépéshez is. Ugyan ez autóknál, kajánál,...

    A skálám 0 pontja a leggagyibb hangkeltő volt (sokol rádió), nem a belépő, 2-300eFt-os hifi.

    A listám a minőségre vonatkozott, nem az árra. Így Te sem a közepén vagy, inkább 90 körül. Nálam. És igen, Hozzád képes 1-2 ponttal lemaradok, de nem kategóriákkal. Ahogy a többiekre is igaz.

    [ Szerkesztve ]

    Nem szotkam hibázni.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz s4tch #13642 üzenetére

    "Én a disznész-féle Manson sample-öket egyszer hallgattam meg, utána indítottam is a plugint."

    Értem. Ha kicsit jobban belemerülsz a normál hallgatásba és összehasonlításba, több értelmet nyert volna a plugin. Akkor nem csak a két formátum közötti eltérést tudtad volna tesztelni, hanem a pszichés hatások rád vonatkozó esetleges befolyását is. :K

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz fererencz89 #13648 üzenetére

    Továbbra is ugyanazt mondod, csak kicsit másképpen. :)
    Van egy 300 ezres láncod. (?) A sajátom kb 10 x ennyi, de azt mondod, a tiéd alig marad el a sajátométól. Ez ugyan nem egy verseny, de megkérdezhetném, mire alapozod az állításodat? :)

    "csak a zene van"

Új hozzászólás Aktív témák