Új hozzászólás Aktív témák

  • .mf

    veterán

    válasz Teasüti #28978 üzenetére

    "És mi történne, ha nem szűkítené be az automatika a rekesznyílást?"

    Nem lenne pontos az expód. Ha kicsit tovább tekered gyútávot, akkor lehet, hogy egy hatod-stoppal már kevesebb fény jutna - miközben a záridő, ISO harmad-stopban szokott (manapság - régen volt fél is) lenni. Ezért rekeszel a következő harmad-stophoz.

    "Mondjuk egy f/2.8-4 obinál kinyitná 2.8-ra tele végén, akkor mit látnánk?"

    Nem tudja kinyitni f2.8-ra a tele végén, mert nyitva (vagy legalábbis amennyire tervezték, hogy nyitva lehet - lehet benne egy minimális rekeszelés, hogy élesebb legyen, kevésbé vignettáljon, stb) f4, vagy legalábbis f3.5 < x <= f4. Nézd meg, hogy akkor ugrik egy kicsit össze és rekeszel le, amikor már nyitva vagy közel nyitva van és tovább tekered tele felé, tehát tágabb nyílás kéne ugyanahhoz a rekeszhez, ami már nem lehetséges, ezért ugrik a következő harmad-rekeszre. Ha lenne manuál zoomod, azon még jobban látszana, hogy a rekeszlamellák meg se mozdulnak, a gyútáv változik, és ahogy a gyútávval mozgó lencsetagok miatt csökken-nő a nagyítás, így a rekesznyílás is kisebbnek-nagyobbnak látszik.
    Ha pedig egy átlag fix-f2.8-as vagy f4-es zoomot nézel, ott pont a tele végén van nyitva / leginkább nyitva a rekesz, és a rövid oldal felé haladva kicsit összezár. Na OTT lenne az, amit mondasz, milyen jó is lenne, ha azt a maradékot is kihasználnák, és lenne egy f2.2-f2.8 24-70

    Anorche: sokkal egyszerűbb lenne nézni, mint hallgatni... Vagy a napszemüveges avatar valóban te vagy, te lennél a fotós Sztivivándör? ;]

    Byk: "a fókusztávolság és a blende (rekesz) átmérőjének az aránya"

    * *köh*gyújtótávolság*köh* ;]
    * a belépő lencse felől nézve a nyílás átmérője.
    Látszólag apró nitpick, de valójában óriási különbség. Zoomolás közben ahogy a lencsetagok mozognak, változik a nagyítás/kicsinyítés mértéke, így a blende nagyobbnak (tele oldalon) vagy kisebbnek (széles oldalon) is látszódhat a fizikai méreténél.
    Ezért is nagy truváj egy trükközések nélküli valóban konstans apertúrájú zoom, hiszen a változó gyútáv mellett a változó kicsinyítés-nagyítás ellenére is konstans az arány. A legtöbb modern fix-f2.8 vagy f4-es zoom simán csak fokozatmentesen rekeszel, ahogy a szélesebb oldal felé zoomolsz.

    [ Szerkesztve ]

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Új hozzászólás Aktív témák