Új hozzászólás Aktív témák

  • Ear001

    addikt

    válasz RetepNyaraB #106103 üzenetére

    Ha, pongyola fogalmazás. Boyk mérései, ahol 170 kHz- en is van még energiájuk a hangszereknek, nem is kevés 20 kHz felett, és ami most nem linkelhető, modern hangszerekkel készült. Ezt az energiát biztos nem tudják a historikusok, de a felhangstruktúrájuk gazdagabb, az tuti.

    Színek, dinamika. Volt szerencsém Schiff Andrást hallani játszani egész közelről, mesterkurzuson Bösendorfer Grand Pianon, meg valami fortepianonál is egyszerübb hangszeren. Ez utóbbin bámulatos volt, hogy a nagyon halk és végtelenül halk között milyen finom dolgokat volt képes eljátszani, de ebből a hangszertől három méterre már semmi sem jött át. És a Bösendorferen is tudott elképesztő finoman játszani, csak hát voltak még ott tartalékok.

    Gondolod Bartóknak ne tetszett volna a modern zenekar hangzása? Mintha ő az ültetésrendjeivel, hangszerelési megoldásokkal ebbe az irányba ment volna.

    Hát annak fényében, hogy az általa kitalált bayreuthi színház mennyire másképp szól, mint kábé bármi más, érdekes mondás. És egy historikus Ring mennyire más egy énekesnek?

Új hozzászólás Aktív témák