Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 4D4M

    senior tag

    válasz Big_Boss #90070 üzenetére

    A gyümölcsöknek az evolúciónk során az volt a funkciója, hogy amikor nyár végén megértek, akkor bezabáltunk belőle(a rostokkal és egyéb moderáló alkatrészekkel együtt!) és az inzulin(~raktározó hormon) segítségével zsírban el tudtuk tárolni, amivel könnyebben át tudtuk hidalni a telet. Ezen kívül az év fennmaradó időszakában nem jutottunk hozzá.

    Ehelyett ma a nyugati életmódon tengődő gyerekek víz helyett ilyen koncentrátumokat iszogatnak egész nap az év 365 napján széleskörű szülői támogatás mellett (nyilván a kivételek itt is léteznek, de ha a környezetemet tekintem mintának, akkor 10% alatti az előfordulásuk). Amivel az a fő probléma, hogy a gyümölcslé ivás nem ivás, hanem evés. Az így működő embereknél az alvás néhány óráját leszámítva nincs olyan pillanata a napnak, amikor le tudna csökkenni az inzulinszint, ami a legegyszerűbb elhízáson túl számos rendszer kisíklatásáért felelős. (megjegyzés: az ugyanúgy meghaladott 5-6 étkezés/nap ajánlás is ugyanezt determinálja)

    A fenti bekezdés margójára még érdemes hozzátenni, hogy az ilymódon felnevelt gyermekek masszív szénhidrátfüggőként támolyognak be a fiatal felnőttkorba, amikor már akár döntésképesek is lehetnének. Csak sajnos a függőkről nem a racionális döntéshozatal jut elsőre eszünkbe. Emiatt persze nem kárhoztathatóak ők, mivel természetes vonzódásunk van a cukrokhoz, amivel egészen addig nincs baj, amíg a természet szabályozza a mértéket.

    Egy lépést megtéve ezen gondolatmeneten az is egy említésre méltó tény, hogy a szénhidrát nem esszenciális. Zéró CH bevitel mellett tökéletesen stabil vércukorszint alakul ki többek között a glükoneogenezis folyamatának köszönhetően.

Új hozzászólás Aktív témák