Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Toobee #118687 üzenetére

    Végeztem két tesztet ma a Fellow Carter termoszokkal :)

    1. Forró víz teszt:
    Legkisebb (236 ml) és legnagyobb (473 ml) termoszt is előmelegítettem forró vízzel, majd beleöntöttem újabb adag forró vizet. Ekkor megmérve 95 fokos volt a víz mindkettőben.
    Lezártam őket 1 órára.

    Újraméréskor:
    Kisebben 86 fokos volt a víz.
    Nagyobban 89 fokos.

    Szóval erre a célra csak korlátozottan alkalmas, főleg hogy nyilván ha valahol szabadtérben főzés, akkor valami kézi eszköz, amit még ugyancsak elő kell melegíteni. Valószínűleg egy fél óra alatt 92 fok körül lenne, szóval ha elég annyi idő, akkor arra elég lehet.
    De erre a célra valószínűleg jobb lenne valami más, literes termosz, mert a nagyobb a hőtároló tömeg, így lassabban is hűl le.

    2. Hogy változik a kávé ahogy hűl a termoszban:
    Szokásos módon lefőztem egy kávét és ment a kisebbek termoszba. Frissen nem kóstoltam meg, de egy hete már ezt a kávét iszom, szóval nagyjából ismerem az ízét.

    Termosz előmelegítése után rögtön a termoszba főztem a kávét (The Barn, Guatemala, La Esperanza) Orea v2-vel, 12g kávé - 200g víz, Lance Hedrick "RECIPE #1" (https://www.youtube.com/watch?v=6mA92eLtPxg) módszerével. Termoszba mérve főzés után 78 fokos volt a kávé. Ezután óránként kinyitottam és belekóstoltam.

    1 óra után a kávé 69 fokos volt a termoszban.
    Termoszt kinyitva meglepően erős aromák csapták meg az orrom. Direktben inni túl forró lett volna, így pohárba öntöttem ki pár kortyot amitől 49 fokosra hűlt le. Ekkor főleg mogyorós ízvilág dominált, nagyon enyhe savakkal a háttérben.

    2 óra után 61 fokos volt a termoszban.
    Így is még túl forró volt direktben inni. Pohárba kiöntve savak kicsit jobban előtérbe kerültek, de továbbra se voltak túl jelentősek.
    Sajnos pohárban hőmérsékletet elfelejtettem lemérni, de feltételezve hogy ugyanaz a pohár feltehetőleg lineárisan hűti le olyan 47 fokos lehetett.

    3 óra után 54 fokos volt a termoszban.
    Ihatóság felső határa közelében nálam. Ideális egyensúlyban voltak az édes és savas ízjegyek, édes mogyoró és kellemes sav egyszerre. Nekem talán itt ízlett a legjobban.
    Pohárba kiöntve 44 fokos volt, itt már savak voltak csak.

    4 óra után 47 fokos volt.
    "Pont jó" hőmérséklet alulról súrolva nekem. Mogyoró kicsit háttérbe szorult, inkább utóízbe jelent meg, viszont savak jó értelemben átváltoztak, az eddigi "általános" savasság egyértelműen egy kellemes gyümölcsös savra váltott. Egyértelműen új íz jelent meg, ami az eddigiekben nem volt benne.

    5 óra után 39 fokos volt.
    Egyértelműen langyos már csak. Szinte kizárólag savak, enyhe virágos jelleggel. De komplexebb ízvilág jött elő, mint 3 óra után pohárba kiöntve 44 fokon. Itt volt a legkomplexebb a kávé, de nekem ez már túl "visszafogott" volt.

    Itt abbahagytam a kísérletet két okból:
    1) már eléggé langyos volt így is a kávé
    2) elfogyott :D

    A konkrét idő - hőmérséklet számokat nem célszerű figyelembe venni a termosz képességeivel kapcsolatban, mivel ugye óránként fel lett nyitva 1-2 percre és közben a hőtároló tömeg is egyre kisebb lett. Tapasztalat alapján 7 óra állás után szokott olyan lenni, mint itt 4 óra körül volt.

    Konklúzió: érdekes kérdéskör tényleg. Romlani semmiképp se romlott a kávé ennyi idő alatt.
    Eredetileg azt akartam írni, hogy szerintem továbbra is a hűlés miatt ízváltozás többet számít, mint a termoszban vagy nem termoszban állás. De visszaolvasva a jegyzeteimet, akárhogy is nézem 1 óra után amikor pohárba kiöntve 49 fokosra hűlt le kevésbé ízlett, mint 4 óra után termoszból 47 fokosan. Szóval ez alapján akár mondhatnám is, hogy tényleg jót tesz neki ha melegen áll. De továbbra se vagyok meggyőződve, hogy ez nem a saját ízlelésbeli változásomnak köszönhető inkább, illetve nyilván a pohárból (Ikea borospohár, eddigi legjobb "filter bögre" pedig próbáltam párat Kruve-okat kivéve) és a termoszból ivás különbsége is adhatja (bár azt gondolom ez inkább a pohárnak kedvezne).

    További érdekes kísérlet lehetne termoszba eltenni egy adagot, majd mire az lehűl "pont jó" hőmérsékletre készíteni egyet frissen úgy, hogy az termosz nélkül hűljön le "pont jó" hőmérsékletre. De minél többet gondolkozok rajta annál nehezebbnek hangzik ezt összelogisztikázni úgy, hogy a termoszt kinyitva rögtön lehessen inni a kávét (szóval kinyitva már ne kelljen tovább hűlnie) és tényleg egy hőmérsékleten legyenek.
    Ugyancsak érdekes kísérlet lenne termoszban "lehűtött" kávé vs. Ember mug-al ugyanannyi ideig melegen tartott kávé. De azt max. akkor vállalom ha valaki hozzámdob egyet :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák