Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz vendingo #124955 üzenetére

    (Ez szól válaszként a többieknek is)

    Köszi a Timemore C2 tippet! Eléggé felette van a "20 ezertől innen" kritériumnak (30k alatt sehol nem láttam) és egy 10k körüli őrlő volt a kiindulási pont, de én jöttem házhoz azért a bizonyosért a hardcore topikba. :D

    De ne kíméljetek, tanulni akarok.

    Amit hirtelen nem találtam, hogy a C2-vel mennyit lehet egyszerre leőrölni, de gondolom egy 4 személyes kotyinak mindegyikkel többször neki kell futni (bár nem vagyok benne biztos). A Kingrinder K0 áll talán legközelebb a 20k limithez (25k pénz), az 20-25 grammot ír a weboldalon.

    Igyekszem elkezdeni jegyzetelni a mennyiségeket és megállapodni a jó eredményt hozó arányoknál, mert most főleg a szemmérték megy (tudom meddig kell töltenem a pengés darálót, de nem tudom ez hány gramm). De még James Hoffmann is azt mondja, hogy a lényeg a kosár megtöltése majdnem tele, ez kávéfajtától függően lesz ennyi vagy annyi gramm. A neten mindenféle infókat találok, hatszemélyes kotyira írnak 25 grammot és négyszemélyesre 35-öt, ez elég nagy szórás. Majd délután főzök még egy kört, akkor lemérem.

    A Hario Skerton Pro-val nagyobb mennyiséget is le lehet őrölni egyszerre, de arra itt is panaszkodtak már többen (használom a keresőt is a tippeitek nyomán), hogy elég melós vele darálni, nehezen tekerhető és amit írtak még, hogy bár késes chopperhez képest sokkal jobb, de nem mentes a homogenitási hibáktól, amit érteni vélek mit jelent, csak nem tudok hova kontextusba helyezni (értsd: inkább a késes-motoroshoz áll közelebb a minőség vagy mondjuk a C2-höz, nem tudom érthető-e a kérdés).

    Lehet rossz topikban vagyok és át kéne mennem az amatőrök/kezdők közé (szóljatok rám nyugodtan), de elmondom az elképzelést:

    Valami egyensúlyt akarok az ár, praktikum és a kellemes kimenet között, ami mentes a tipikus kotyogós hibáktól. Amúgy főleg olyan kávét használok, amik fel szoktak bukkanni a szóbeszédekben, mint vállalható áruházi darabok (pl: Segafredo, Lavazza, Lidl világos/közepes pörkölések), szóval messze nem a 15-20k/kg kategória. Ha ezen a szinten is átjön a C2 vagy a K0 "ég és föld" előnye a Hariohoz képest, akkor fontolóra veszem, hogy többet szánjak rá.

    Lesz-e mélyebbre ereszkedés a nyúl üregében? Fogalmam sincs. Espresso felé nem hiszem, hogy mennék, mert mint írtam nem az a kedvenc műfajom (szeretni szeretem, de minden utcasarkon van már egy jó kávés hely ahova be tudok érte térni). Más egyéb műfajokba lehet belenéznék idővel.

Új hozzászólás Aktív témák