Új hozzászólás Aktív témák

  • Sic.Transit

    csendes tag

    válasz Parci #93819 üzenetére

    Én a presszónál megtanult ökölszabályt (minél több változót vegyünk ki az egyenletből) alkalmazva így indultam el:

    - 60 g / L a kv / víz arány, azaz pl 15g_kv/250g_víz, vagy 18g/300g stb.
    - a kv legyen alkalmas filterre, azaz világos pörkölés legyen, kinyalt hamutálat nem szeretnék inni.
    - A víz mindig 100 fok, amivel felöntöm, saját méréseim szerint ez amúgy kivitelezhetetlen, a nagy buborékkal lobogó víz is 98-99 C.
    - A V60 tök jó, de milyen? Ha kerámia, akkor csapasd az előmelegítést, ha üveg vagy fém, akkor is jót tesz neki, a műanyag annyira nem macerás.
    - A papírt áztasd ki, megintcsak nem a finom papír ízért filterezünk.
    - Őrleményfinomság: Olyan finom, ahol már nem keserű, a persze minél faszább őrlőd van, annál könnyebb.
    - Víz: Nekem ez a 20/40-es (régi BH-s recept szerint) vált be, azaz 5 L desztvízbe 0,14g szódabikarbóna, 2,09g keserűsó.

    Ezt a felöntöm, rázom-keverem dervistáncot járok buzuzást nem vagyok hajlandó csinálni, inkább cuppingban felöntöm, ha vendégnek adom ki, akkor ezt a szmötyit szűröm le V60-on.

Új hozzászólás Aktív témák