-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
WarLock07222
#114902
üzenetére
nem vagyok jó minta, mert a saját pörijeim nyilván mind egy kaptafára mennek ilyen téren is, de nekem utoljára akkor kellett hőfokolnom, amikor sötétebbre pörkölt kofi is játszott, ahol tényleg le kellett menni ilyen 88 fokokra, míg a hőigényesebb világosnál meg olyan 93 fokra. de ez még a régi, túlbonyolított, zárt kazános világban volt, a nyitott kazánnál 90 fok és csókolom.
-
válasz
adriankoooo
#114785
üzenetére
a spicy és a feka elixír szerintem stabilan zseni a kezdetek óta
-
válasz
adriankoooo
#114778
üzenetére
régi szép idők, amikor világos tejcsoki színű volt és csokis-savas.........
-
két hete megint kifogytunk a két+ hetes pörikből és frisset kellett inni. most állt helyre a világ rendje, és csak annyit szeretnék mondani, hogy változatlanul tartom, hogy ha tud legalább két, de inkább három hetet pihenni egy itthoni pöri, pazar kávékat iszunk minden nap.
jó alapanyag és nem elrontott pöri után a kávé zamatos, jó élmény lesz.
-
-
válasz
WarLock07222
#114481
üzenetére
lagom p100, 2650 dollár amiről beszélünk?
-
válasz
mézespálinka
#114310
üzenetére
köszi. nem baj, hogy nincs, ráér, pár évig kibírtam nélküle

-
válasz
mézespálinka
#114303
üzenetére
ez érdekesen hangzik. hol lehet ilyet vételezni?
-
https://telex.hu/gazdasag/2021/12/18/frei-tamas-cafe-frei-tozsde-nyugati-terjeszkedes-svajc
ez a biznisz, gyerekek...
-
válasz
Bazsee71
#113998
üzenetére
van olyan, hogy rendesen lemegy az első reccs egy luxuspörihez, de ezt nem hallani rendesen? nem olyan babokra értem, ahol eleve nehéz hallani, hanem, ha nem hallom, hogy rendesen recseg-ropog a géppuska, csak egy-egy-egy puffot, akkor az attól még lehet egységesen végbement első reccs?
amúgy én mai fejjel behmort vennék, hiába butább, egyszerűen egyenletesebben pörköl és többet is.
-
válasz
sz.zs.
#113984
üzenetére
az első reccs kezdete nálam az, amikor már biztos vagyok benne, hogy elkezdte. tehát nem a legelső "puff", hanem mondjuk a második-harmadik. onnantól számolom.
én hallom bárhonnan, de a kipufogónál leég a fejem
. a legjobb egyébként a műanyag fedőplexihez hajolva picit, mert az tompítja a gene többi hangját, míg a reccsből annyira nem vesz el. -
válasz
sz.zs.
#113979
üzenetére
mi most egy etiópot iszunk, sajnos már nem tudom, hogy melyiket, elég hanyag vagyok onnantól, hogy bezsákoltam a jó zöldet. talán 3 hetet pihent. pár napja még egész vacak volt, most hirtelen bámm, zseni. nyilván most fogyott el.
én úgy mondanám, hogy a fő különbségnek azt tapasztalom, hogy annyiféle ízt nem tudok a kávéba tenni, mint egy csúcs pörkölésnél, nincs meg az a komplexitás, inkább egy-egy íz dominál. az viszont ugyanolyan zamatos és összességében nekem az élmény sem marad el sokkal, a hibátlan csúcshoz képest 80% mondjuk. amivel én roppant boldog vagyok, évek óta.
arra úgy is odafigyelsz, hogy jó alapanyagot vegyél, a pörkölésbe hamar belerázódik az ember, marad az, hogy ki kell várni, hogy megnyugodjon a kávé utána. 2-3 hét minimum, 3+ ideálisan sztem.
-
válasz
sz.zs.
#113971
üzenetére
hát nemtom. először is, recsegés kezdete után a gene-nel szerintem már semmi mozgástér nincs. ott fáj igazán, hogy van egy bő 5 fokos hiszterézise a pid-nek, mert amikor épp nem fűt rá, alig recseg, amikor fűt, akkor meg jó
na most ebben max. másfél perces időintervallumban 240->220 fokot csinálni nekem fura, de persze bármi lehet.
a másik, hogy a banti nenkánál szivatósabb kávé kevés van, évek óta pörizek, de így is csókolommal köszönök neki.
-
válasz
sz.zs.
#113941
üzenetére
azért az etiópok, pláne egy banti nenka nehéz terep
és specialty ultraérzékeny maxikomplex profilt én sosem tudtam csinálni a gene-nel. viszont gyümölcsös-savas, nem savanyú, nagyon finoman még csokis is jellegűt igen, épp ilyet iszunk, szuper
faterom amúgy egészen pazart csinált a banti nenkából legutóbb (vagy guji volt..?), az már karcolta a high-end kávézós szintet. de az behmor, szerintem potensebb pörkölő.
-
válasz
WarLock07222
#113956
üzenetére
az az a fél centi vastag izé? nálam esélytelen lenne
-
válasz
general
#113918
üzenetére
na de mi a tüneted? ha a koffein, akkor dobog a szíved, mint a sz.r. ha a sav, akkor marja a gyomrod, mint a sz.r. ha a hisztamin, akkor allergiás tüneteid lesznek.
nálam a sav gond, a megoldás pedig az, hogy eszembe sem jut mondjuk éhgyomorra kávét inni. egy jöhet reggel, reggeli után. egy pedig ebéd után. pont.
-
válasz
rastacsz
#113914
üzenetére
ettem egy banánt, aztán elütött az autó, korábban sosem ütött el, így tök egyértelmű, hogy banán->autó
de még ha az oltás is triggerel ilyesmit: általában a vírus meg sokkal durvábban csinálja ugyanezt. sajnos a járványok korában maximum annyi választásunk van, hogy melyik kockázatot vállaljuk elsőnek. sokszor még ennyi sem.
-
válasz
adriankoooo
#113760
üzenetére
kisbaba van, őt elvesztettétek!

-
válasz
Kávé Kálmán
#113721
üzenetére
nem úgy értettem, hogy ő visszataszító, mert influenszerkedik, hanem maga a jelenség, műfaj az, számomra.
ő tök értelmesen beszél a videóiban, nincs vele gondom. hipszternek hipszter, de az sem jobb, ha valaki meg egészen magasról szarik arra, hogy hogyan öltözködik (pl. én
). -
válasz
RetepNyaraB
#113711
üzenetére
igen, kb. így, az egész youtube-influencer jelenség nekem egészen visszataszító, ő is erősen túl van dizájnolva, viszont tök koherens, értelmes dolgokat mond.
-
válasz
WarLock07222
#113389
üzenetére
mihez, mihez.. ahhoz a kávéhoz, amit én iszom. más szempontom nekem nincs

-
válasz
WarLock07222
#113386
üzenetére
ha a kés jó benne (nem kell messzire mennem, az enyém is egy full vízszintes, 54 mm-es, jó késes cucc), akkor már jó lesz az őrleménye és azért ezt a meccset elsősorban erre játsszák
van daráló, amin van pumpa? ha van is, ez egy elvárt feature daráló fronton? (nem tartom rajta az ujjam a kávés szcéna ütőerén már) mi az a knocker?
-
válasz
fragola.6035
#113371
üzenetére
írd majd meg a tapasztalatokat légyszi. oké, hogy nincs benne mérleg, de azért félig érdekel, tudom, hogy tudnak jó darálót csinálni. és azért van bajom a fortéval... (igazából valahol utálom, csak mindig kárpótol az őrleménye és a kényelme)
-
válasz
WarLock07222
#113297
üzenetére
nem szokta elégetni az so arabicáit peldzsok
-
szolgálati közlemény: most lenne jó, ha soundon semmit sem reagálna, és ezt a témát elengednétek itt publikban, urak...
-
válasz
JackFeryll
#113246
üzenetére
ehh, kifent bárddal vártalak, hiába!

-
válasz
JackFeryll
#113239
üzenetére
neked egyébként fáj valami?
én tényleg nagyon pont leszarom a mindenkori divathullámot, ami nálam maradt, az azért maradt, mert bevált.de azt talán még te is beláthatod billentyűzettel, hogy egy dugattyús 58 mm-es gép rosszabbul biztos nem fog vízteríteni, mint egy bármilyen szivattyús. ahogy azt is, hogy talán egy olyan nyitott, nagy vízterű kazános valami kevésbé hőstabil biztos nem lesz, mint egy bármilyen agyonextrázott, de hideg vizet nyelő, zárt kazános zsuga.
egyáltalán, miért is kéne a roto? csak mert ha azért, akkor...
-
válasz
zolnagy
#113200
üzenetére
most egy pillanatra elképzeltem megint egy zárt kazános, berregő, vízkőtlenítendő, tekerentyűs gc-t a pulton. aztán mosolyogva sandítottam a mg-ra, és ennyi. nekem egyszerűbb az életem vele, egyedül az hiányzik néha, hogy picit hosszabb kofit is tudjak engedni (akár felezve a shotot), viszont mivel a perkelést is én kontrollálom, így az egész folyamat a nekem optimális kávéra tart

-
válasz
WarLock07222
#113181
üzenetére
akkor nemtom, hogy küzd vele zolnagy... körbe kell szilózni a betöltőnyílásnál

-
válasz
WarLock07222
#113175
üzenetére
a tálca alá eleve tud úgy is kerülni, hogy pacsálásnál egyszerűen a tálca mögött folyik be, szóval, ha ott lent van elektronika, az nem az igazi (persze eleve lehetett volna picit ügyesebben csinálni magát a gépet is, de az már mindegy)
-
válasz
Toobee
#113137
üzenetére
a nyomást a kezemmel érzem, a testemben szétáradó flow-t meg a szememmel látom (de szintén érzem, mert ha gyorsabb/lassabb a lefolyás, a szokásos nyomás is más).
igen, tudom, ez így tök gáz kávéfasiszták földjén.
viszont a kávék korlátja 90%-ban az, hogy épp eleget pihent-e az adott pöri. nem a nyomás, nem a fló, nem a gép és fura módon még csak nem is az állandóan változó nüanszok a pörkölési körülményekben. lehet, hogy nagyképűségnek hangzik, de azokból mind csak az változik, hogy így finom vagy úgy finom. a sok-sok vacak kávé elkerülésében már elég a rutin.
ezért is adtam el az űrkütyüket.
-
válasz
WarLock07222
#113135
üzenetére
nem igazán értem a kérdést
(de én csak vicceltem egyet toobee beírására, nem volt komolyabb mondanivalóm az ügyben)
-
-
-
válasz
rastacsz
#113091
üzenetére
nálunk a feleségem kért meg anno, hogy legyen már valaki kávés megoldás itthon. addig sosem ittam kávét, azt sem tudtam, hogy mi az. nekiálltam rákeresni a neten, hogy mi-merre, kidobta az index kávéológia fórumot...
...a többi történelem

(teljesen egyezik az ízlésünk, presszó ezerrel, ő néha cappuccinót kér. ha egy pörkölést elb.sztam, onnan tudom, hogy diszkréten mindig cappuccinót kér, amíg az el nem fogy
) -
válasz
RetepNyaraB
#112930
üzenetére
azt lehet még koppintani? az is egy koppintás gyakorlatilag, nem?

-
válasz
RetepNyaraB
#112875
üzenetére
nem, ebben nem lő mellé
-
válasz
rastacsz
#112869
üzenetére
mert egy arabica kávét nem lehet közepesre pörkölni... nem tudom, volt itthon a legjobb minőségű robusztából, mert szerettem volna próbálgatni a pörkölését, de... háromszor is elővettem, de beleszaglás után elraktam, aztán végül elajándékoztam.
abszolút lehet full csokis ízvilágú, minimálisan vagy egyáltalán nem savas kávékat csinálni csak arabicából. egyszerűen tovább kell pörkölni.
-
válasz
Metatron123
#112693
üzenetére
ezt mire írtad válaszul? csak mert cathfaern kommentje tömör és tényszerű, ráadásul nem ítélkezik.
mindenki: jó lenne nem céláról beszélgetni itt, szorítkozzunk a konkrét vasra, konkrét tapasztalatokra.
-
válasz
Kávé Kálmán
#112688
üzenetére
tényleg hibátlan és tényleg az első olyan cucc, amihez lényegesen több ötlet kellett, mint a tipikus dolgokhoz. esetemben annyi, hogy nem old meg igazából semmilyen elvárást (itthonra van gép, utazó valamit még meg tudnék indokolni, de arra nem célszerű. ja, és a kínaiaknak hála valahogy nem utazunk annyit mostanában...), és bár van olyan, hogy az ember pusztán szerelemből gyűjt be valamit, de sajnos kávés fronton én már az önsanyargató vonalat viszem, szigorú fasizmus van önmagammal szemben.
-
válasz
WarLock07222
#112673
üzenetére
nekem is iszonyúan tetszik, de utazó vasnak nem a legjobb (olyankor sok kávét kell zsinórban), itthon meg... lusta vagyok.
-
válasz
bigmasterg
#112516
üzenetére
két presszó együtt nincs 1 dl, full-full kiherélt vízből is tökéletesen egészséges (pontosabban nem egészségtelenebb, mint a kávé úgy amúgy)
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3338
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3842, 94% Akkumulátor
- Huawei Watch GT 5 Pro 42mm, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest


![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

én tényleg nagyon pont leszarom a mindenkori divathullámot, ami nálam maradt, az azért maradt, mert bevált.
(anno én is szerettem volna ezt meglépni)


