-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
válasz hatillah #54566 üzenetére
Igen, nekem vannak Fiorenzatoim évek óta, de csak itthoni használatban.
Kávégéppel kapcsolatban a véleményem az, hogy ha nincs keret egy La Marzocco, vagy hasonló felépítésű gépre, akkor HX gépet kell választanod, amiért viszont 200 ezer Ft felett nincs éetelme költeni, mert nem is ér többet és nagyjából bármilyen típust választasz, ugyan azt kapod. A Spaziale HX gépeit én messze elkerülném, azon kívül a Carimali, Bezzera, Pavoni, CMA, Astoria, Magister típusokkal is nagyon rossz tapasztalataim vannak.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz hatillah #54587 üzenetére
Nem, a hx gépen nem tudsz egyszerűen hőmérsékletet állítani, a bojler nyomással lehet némileg mozogni, de ez nem túl hatékony.
A termoszifon kört kell megfelelően beállítani és a flow rate legyen még jó, de ezeket a szerelő tudja csak megcsinálni.
Ha a nagykanizsai Ls Scalaról van szó, akkor azt meg lehet venni, tisztességesen dolgoznak, őket ismerem. De hogy be tud-e normálisan állítani egy gépet, azt nem tudom. Tudni kellene azt is, hogy milyen kávéval akarsz dolgozni.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Keresztapper #54607 üzenetére
Van különbség. Szemre is teljesen más.
Az Evo kés gyorsabb is, azért van hűtve.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz verti1 #54609 üzenetére
Még próba alatt van az Evo kés, nem akarok elhamarkodott véleményt mondani.
A gépemen is fejlesztettem most, a hosszú előáztatással játszadozok. Teljesen más ízvilág és testesség jön elő ezzel. Inkább a Mazzer kést használom többet, hogy csak egy változó legyen.
A mostani Spicy Italyval is van gondom, de lehet hogy még túl friss.
A siviába a szondát a víztérbe szoktam tenni, a fűtőszál legfelső menetével egyvonalba, a fejhez közel biztosan nem jó.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz bajnokpityu #54828 üzenetére
Azok 3 fázisú motorokhoz valók.
Most kérdeztem az ismerősömet, aki 40 körül mondta az egyfázisút, de az nagyon kis teljesítményű. A 0.75 kW-os 79e. Ft.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #54892 üzenetére
Nálam most CasMo Burundi Munyinya van bontva. 14 grammos Strada szűrőbe 17g őrleményt teszek. A profilozás miatt finomabbra kell darálni, így éppen belefér és nem éri el a felsőszűrőt, bár inkább a 17 grammos strada volna ideális.
Dewla tanácsa szerint csinálom: Hosszú előáztatás alatt max 1 barig engedem a nyomást addig, amíg nem jelenik meg az első csepp, ez kb 15-20 mp. Aztán 7 bárig tekerem. Nem engedem feljebb. Arány 1/2.5. Az egész shot kb. 50-55mp. nálam így nagyon finom, jó édesség és finom savak.
Előzőleg filter pörit használtam, nekem az sokkal jobban bejön, most már csak azt fogok venni.
Shot előtt kiengedem a nyomást a gőzcsapon, hogy kezdésnél ne verje telibe a pogácsát.A legvégén nekem is megesik a nyomás, ez csatornásodás és a kioldódás miatt lehet, de nem tekerem feljebb, mert akkor még jobban csatornásodik.
Az én gépemmel súlyos vízterítési problémák vannak és nincs a bojlerben szűkítő, ez a nagy rézbojlernél egyáltalán nem jó.
Szerintem ha specialtynél csatornásodik, olasznál nem, akkor valószínűleg daráló probléma, esetleg vízterítés.
Amikor a pumpa elhalkul, az nem gond, olyankor csak befullad, de a nyomást tarja, ezzel nem kell foglalkozni, a rezgőpumpa ilyen.
Sz: és a kilépő víz 94 fok körül legyen!!
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
Nemrég vettem egy HeyCafe HC-600 ODG darálót.
Ez egy karbaőrlős kínai Mazzer SJ klón, az őrlőmű egy az egyben lemásolva. A 64-es Mazzer kések passzolnak bele. Elég nehéz darab, szemre jónak tűnt.
Azért szétszedtem teljesen, a csapágyakat japánra cseréltem, a forgó késtartó pontatlan volt, felszabályozás után egy század alatti lett a pontatlanság. Át lett alakítva Mahlkönig K30 késre.
A daráló minősége egyébként teljesen jó, a motortekercselés szép, az elektronika is igényes.
Ami jobb, mint a Mazzerben, hogy az állító tárcsa menetemelkedése 1 mm, a Mazzeré 1.5 mm, így jóval finomabban szabályozható, a K30 késnél ez eléggé fontos. Az állító tárcsa szépen krómozott, a menete nem lötyög, pontos és könnyen jár.
A motor üresjáratban szinte teljesen hangtalan, a garat kicsi és jól hozzáférhető, a tölcsér belül teflonozott, így nem tapad meg benne az őrlemény.
Ha szembe jön valakinek, nyugodtan meg lehet venni, jó cucc.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
-
-
fragola.6035
aktív tag
Hátha valakit érdekel, van néhány darab 49.5 mm-es PalmTamp eladó, Pavonihoz, Elektrához
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
Azért sok sebből vérzik ez a leírás.
Milyen E61? DB vagy SB? És az atomstabil fejhőmérséklet is sántít. Én még ilyen stabil gépet nem láttam. Gyanakodnék a hőmérő, vagy a hőelem csatlakozás problémájára.A nyomás/hőmérséklet táblázat is értelmezhetetlen. Mi az, hogy 1 baron 99.6 ^C? Milyen alapon és milyen gépnél? Ezek általánosságban nem igazak minden E61 gépre.
thermosyphontermoszifonzuhanyfelsőszűrőhttps://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
Tényleg nem vitázni akarok, de a gyakorlatban 1 bar bojlernyomáshoz társítunk 120 ^C vízhőmérsékletet. Ennyi a lényeg. De ez is csak akkor van így, ha a bojlert 100 fokon zárjuk le légmentesen, ezt csinálja a légtelenítő szelep.
Az a táblázat egy elméleti dolog, egy felesleges tudományoskodás, a gyakorlatban nulla az információtartalma. Igazából mindegy is, hogy 120 vagy 123 fokos víz van a bojlerben, ez úgy sem kapcsolható össze egy fix fejhőmérséklettel egy termoszifonos gépnél.A 'zuhany' pedig Magyarországon felsőszűrő, nem más. Ha bemegy valaki egy kávégép alkatrész boltba és kér egy Gaggia felsőszűrőt, akkor kap. Ha kér egy Gaggia zuhanyt, akkor visszakérdeznek, hogy nem-e felsőszűrőt akar.
Hiába mondja az angol, hogy group head screen vagy shower, ez a magyar nyelvben felsőszűrő. Bár nekem igazán mindegy, hogy ki minek hívja.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
-
-
fragola.6035
aktív tag
-
fragola.6035
aktív tag
-
fragola.6035
aktív tag
Nemrég láttam a kecskeméti ócskapiacon egy ilyen Graef kávégépet a lomosoknál. 20 ezret kértek érte, nagyon szép állapotú volt. A szűrő biztos, hogy nem nyomásfokozós, viszont nem szabvány, csak a saját Graef szűrővel használható a gép.
Én még 20 ezret sem adtam érte, pedig sok kacatot összevásárolok.Hogy Zaji fórumtárs melyik paraméter alapján nézte ki pont ezt a gépet, nem tudok rájönni.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
-
fragola.6035
aktív tag
Aki teheti, vegyen Classicot, esetleg Babyt.
A Classic egy jobb felépítésű gép a stabil fém kasztni miatt, a csepptálcája is jó nagy, jó a csésze melegítője, lehet tuningolni, van benne hely és jól lehet szerelni. És szerintem sokkal szebb is.
A Baby is ok, de abban sok a silány műanyag és kevesebb a lehetőség a későbbi átalakításokra.Darálót 100 ezer alatt pedig Graef 702 vagy használt, szép Mazzer SJ, másért nem adnék pénzt.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Deadzone41 #56210 üzenetére
Szerintem presszóra jobb. Filterre egyik se túl jó, legalábbis én csak épp elfogadható filtereket tudtam csinálni.
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
-
fragola.6035
aktív tag
-
fragola.6035
aktív tag
Ha lehet, én szívesen kipróbálnám, csak pár nap is elég. Meg tudom szakmai szemmel nézni/nézetni főleg a gyátásminőséget és a használhatóságot is. Remélem ez már jobb, mint amit a fesztiválon mutattál, bár a kép alapján vannak kételyeim.
Szóval szeretnék egyet próbára.Sz. Remélem a következő kávés generáció már nem erőlteti ezeket az idióta angol kifejezéseket és keres helyettük szép magyar szavakat.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
Kösz. Akkor még egy nyers vélemény debsa-nak.
A Solotamp hiába 200 Euró, de az minimum egy Toyota Prius, a Tiéd pedig egy Dacia TLX, amit nem fognak odatenni a Slayer vagy Linea mellé.
A gyártásminőségre még sokat kell gyúrni, rengeteget. Ha a szemed nem műszaki beállítottságú, akkor szakember véleménye kell. Én addig nem marketingelnék, amíg nincs egy legalább középkategóriás termék. Példának csak a Pál Dani cuccát hoznám, amit ha odatesznek egy Slayer mellé, akkor az oda van téve. Nem kell szégyenkezni. De hozhatnám a sajátomat is, de az már nagyképűség lehet és nem is engem dicsérne, hanem a gyártót (aki mellesleg szerintem a világ egyik legjobb esztergályosa). Az ár nem annyira számít, mint a minőség.
És egyetértek az előttem szólóval, kevesebb angol, mert This is Hungary.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
Azt hiszem én is leporolok pár őrleményegyengető próbadarabot és gyártatok belőle pár mintát. Nem akarok lemaradni.
Nem bántani akartalak, nekem is van itthon dácia minőség(telenség), csak azokat szerintem hagyjuk meg házi használatra. Csak a Priust adjuk oda tesztelni.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/