-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
oké, hülye és sznob most már. próbálj már meg nem lenéző lenni, sokkal vidámabb úgy a fórumozás.
Szóval kiöntünk 10 felé bort egy borospohárba és bögrébe, majd de bekötött szemmel fölé hajolsz és megmondod melyik-melyik pohár 10ből 10szer? Mert a borosba szarszagú lesz a bor?
ezt miből ollóztad össze? a szaglás befolyásolja az ízlést is. ha valami szarszagú, nehezen fog ízleni, hiába ugyanolyan az íze egyébként. te nem abx tesztet iszol, hanem bort, ha az szarszagú, nem fog jól esni (holott ez utóbbi volna a cél). a pohár formája befolyásolja a szaglást, a kellően öblös, de felül valamennyire mégis szűkebb pohár egyszerűen többet megtart a távozó illókból, mielőtt szétszéledne a szobádban. (tehát igen, egy söröspohár is jó például, vagy bármi, aminek ilyen formája van. akár egy bögre is egyébként, csak az ugye nem ilyen formájú)
nem fogom ezt tovább magyarázni, hitkérdést te csinálsz belőle, mert egyszerűen rá akarod húzni a világon mindenre, hogy sznobságból mondja valaki, végig sem gondolod, egyből rávágod, hogy félmilliós tápkábeles hitvita, meg csak a marketing miatt létezik és kész. lelked rajta.
de mások minősítését mellőzd
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
de hogy kóstoljam meg vakon egy bögréből és egy borospohárból? azért eléggé más kézbevenni a kettőt
(azt meg szintén nem mondtam, hogy vakon kiszagolom neked, mert nem csak szaglásról van szó, hanem bor ivásáról. az orrom nem biztos, hogy ennyire műszerszerű, de azért borozás közben érzem a különbséget)
a vakteszt egyébként csak azért nem izgat (engem) annyira, mert hát épp azért van borospohár, mert az elmúlt 20 évben boroztam én már mindenből. a mai napig megiszom papírpohárból is, sőt, volt, hogy üvegből. a legjobban a borospohárból esik, és épp ez a cél. sőt, továbbmegyek: ha totál kitalált lenne az egész, még akkor is a borospoharat volna érdemes választani, mert valahol az a cél, hogy jól essen, és ha az a fejemben zajlik csak le, akkor ott (egyébként meg mi NEM ott zajlik le?).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
"Nekem nem a körítés okoz örömet egy étteremben. Lehet bármennyire szép egy étel, ha nem jó. Viszont sokan akkor is jónak mondják, mert az a trendi, ha valaki pedig azt meri mondani, hogy hé hát ez rossz akkor le van hurrogva."
igen, van ilyen, de szerintem ezt itt most tévesen sütnéd rá bárkire. rám biztosan. onnan indultunk, hogy a jó bor adott. szar bor jó pohárból nem lesz jobb. sőt, azt érdemesebb bögréből tolni...
de amikor én azt mondom mondjuk a fáradt olajban tocsogó, öreg, száraz rántott húsra, hogy ez egy szar, akkor megkapom, hogy persze, az én sznob ízlésemnek nehéz megfelelni. nem egy egzakt dolog ám ez, hogy honnantól sznobság és honnantól odafigyelés.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
a csésze témára egyébként jó példa a kávébár bazár a papír kávéspoharak. maradandó élmény volt...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
minek ez a sok csésze, srácok?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #24291 üzenetére
lido2-ről majd kérünk részletes tapasztalatokat!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #24308 üzenetére
nem veszek addig, amíg nem próbálod ki eszpresszós szettel, alaposan
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
válasz
zolnagy #24347 üzenetére
az a tapasztalat, hogy úgy a jobb, de nincs mögötte hatástanulmány
(mi mögött van ma..?)
más egyébként a kettő azért, ha megnézel egy e4/e5 vízhozamgörbét (lusta vagyok kitúrni), valamint elképzeled, ahogy a szűkítő egy abszolút felső korlátot tesz az e5-re, akkor látod. hogy ez miért jobb így, na, arról fogalmam sincs.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
zolnagy #24361 üzenetére
a nagyobb kraftot (ha a maximális nyomást érted alatta) megfogja az opv, 10 bar fölé egyik sem tud menni. és igen, az egyik potenciális gond, hogy marha lassan jön át az első csepp a csapolás megkezdése után, lassan épül fel a nyomás. de nehéz volna megmagyaráznom a fizikáját, egyszerűen az a tapasztalatom, hogy nem jó. ha aztán megnézném ex5+szűkítő kombóval, pár hónap után tudnék referálni.
mindesetre egyszerűbb egy szűkítőt betenni valahova a nyomó ágba, még pumpát sem kell cserélned, szóval én arra mozognék. tuti segíteni fog.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
tízezermilliárdszor megbeszéltük már
, hogy nem tudod a te gépeden lévő pid értékeit összehasonlítani az én gépemen lévőkkel. a jó válasz tehát annyi, hogy nem kell neki sok hő, inkább a tartomány aljánál szokott muzsikálni. de persze még ez is attól függ, hogy milyen a pöri.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #24560 üzenetére
a lido3 nem a lido2 utódja, hanem mellé jön, utazós darálónak. én tutira a 2-t venném.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
ronin s8 #24572 üzenetére
na, ez jó hír, újabban rosszakat mondanak róluk, meg most rájuk is nyitottak egy komoly helyet a múzeum körúton (ha jól sejtem, mert még csak SiD-ék fáccséjén láttam, akkor a régi egyetemi kávézóról van szó, a túloldalon, a múzeum mellett). nekem, amíg járogattam, messze a kedvencem volt a Fekete.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
peldzsó panama first shot: nice! (jó kávéteszter lenne belőlem)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ma megvolt az Extraction nevű kávés mekka a Bakáts téren (ROCKETEER főszereplésével). espresso, flat white és forró csoki, mindegyik nagyon rendben volt, ahogy a hely is. szerencsére a Giottónál komolyabb gép van a pult mögött, szóval minden adott a hasításhoz, ajánlott hely!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
nekem is román van, nincs azzal semmi gond, az biztos nem oka semminek. elég durva az őrlemény? brikka nem szereti a túl finomat. mi is harióval etettük legutóbb, de fogalmam sincs, hogy az abszolút skálán hol volt a beállítás, mert pár főzet után álltunk be vele.
pontosan tartsd be a vízmennyiséget, illetve mi úgy szoktuk, hogy külön felforralunk vizet és azt tesszük bele, hogy minél kevesebbet legyen a "tűzön". ahol egyébként nagy teljesítményen küldjük, aztán amikor pukkan és jön a hab, rögtön levesszük, így a habos rész nagyja már úgy jön ki, hogy nincs is a főzőlapon a brikka.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
adriankoooo #24646 üzenetére
mi ma löktünk egy panamát és két hondurast. ez utóbbi sokkal jobb így, nem zsírfekára pörizve
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
válasz
Surda- #24675 üzenetére
az is lehet, hogy a fejhez érve melegszik a víz. ki kell tapasztalni, nincsenek abszolút referenciaértékek, még két ugyanolyan setup mellett is eltérhetnek az értékek. sőt, nálam is változik a gép annak függvényében, hogy mennyire vízköves stb., volt már 93 fok is a joker, mostanában inkább 90 fok. próbálkozz, aztán kitapasztalod.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Surda- #24679 üzenetére
nem megúszható a kísérletezés. viszont pár kávé után szemre megmondod már az első húzás előtt, hogy kb. mi lesz jó, ez 80%-ban működik is, a többinél meg még egy-két húzás és ott vagy. a korzó sem szentírás egyébként, azt sem tudom, hogy ott ki és hogyan méri meg, hogy "93 fokon frankó a cucc" (nincs scace filter senkinél a csapatból kb.).
ráadásul az őrleményfinomság is befolyásolja, hogy mi a jó hőfok. be köll lőni otthon, bátran, nem félve, nem megúszásra játszva.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
adriankoooo #24686 üzenetére
neked is csak azt tudom mondani, hogy két azonos típusú gépnél sem igazán összevethetők az értékek. ahogy az sem, hogy ki milyen finomra darált. ahogy az sem, hogy kinek melyik arca ízlik igazán a kávénak, a 2 fokkal forróbb, durvábbra vett, rövidebb ideig engedett lefolyású? vagy épp inkább lassítom, túl finomra őrlöm és kevesebbet teszek a kosárba? egyszerűen nincs értelme megpróbálni megúszni azt, hogy magad kitaláld. és félni sem kell tőle.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
válasz
ronin s8 #24816 üzenetére
qrva jó a brikka, egy szar hario darálóval, valami régi, vacak, döglött kávéból is tök jókat főztünk vele síeléskor. persze lehet, hogy le kellett volna tojnom, hogy mindenki nyomatta, hogy a kétszemélyes a jobb és beleugrani egy négyszemélyesbe, tényleg jobbak az adagok úgy.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
ronin s8 #24843 üzenetére
ott a pont, két öregecskedő gumialkatrészt kiváltottak eggyel, ez nálam fejlesztés, nem silányítás. de azért vegyen mindenki olaszt, mert az a tuti. persze, csak ha nem kocsi, akkor a német a tuti. sörből meg az angol. nehéz az élet, na!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Házimozi belépő szinten
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Revolut
- TCL LCD és LED TV-k
- Politika
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Megérkezett Magyarországra az LG 480 Hz-es OLED monitora
- Kedvenc zene a mai napra
- Hardcore café
- További aktív témák...
- DJI Air 3 FMC RC2 drón +Garancia +Care Refresh +ND Filterek +USB töltő
- BTWIN gyerekbringa eladó
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Wenko Secure kádbelépő kapaszkodó fehér
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition