-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz kahvesi #34707 üzenetére
Ez valami(ki) igazán perv disznó. És még a gyóccere is elgurult. Egy egyszerű (szeria) nyomaskapcsolo-val tokeletesen szabalyozható a bojler. A 4 fokos kilengései pedig gyakorlatilag érdektelenek, mert a 7-800 g-os fej hőmérséklete dönt el mindent (szinte). Meg merem kockáztatni, hogy, ízbefolyásoló hatása nincs, hogy 120 vagy 116 fokos vizet húzol a fejbe, mert előáztatás alatt szépen össze"melegedik" a fejjel.
-
-
Kávé Kálmán
tag
Pavoni Europiccola (Millenium):
éstudjaéstudjaéstudjaéééééstudja :-).
Sokáig táncoltatott bennünket a jégen.... párszor pofára is estünk.
-
Kávé Kálmán
tag
Sorozatgyártás: nem olyan egyszerű. A Cremináknál 2, a Pavoniknál - ha nem tévedek - 3 különböző hosszúságú dugattyúrúd van. A dugattyúk is egyediek kell legyenek. És persze ott is különböznek a méretek (abból is van min. 4 eltérő). De ha túlgondolom, megcsinálja más. Sokat dolgoztunk rajta, tehát van lépéselőnyünk, meg túl vagyunk néhány buktatón, de nem behozhatatlan. Nagyon csábító piac ez. Pavoni-ból irdatlan sok van a glóbuszon.
Egyszerű vagy bonyolult a karosok lelkivilága? Ha egy gépet nézünk csak, akkor nem túl bonyolult (bár a dugattyú fölötti térben cirkuláltatott bojlervíz az "nemkicsit" növeli a komplexitást). Megaztán a Pavoni-t sokszor totál önkényesen változtatták. A 74-es verziótól (asszem) pont úgy, hogy a dugattyú fölött forró gőz volt (nem víz), aztán pár évre rá visszatértek a korábbi működési elvhez. Mondanom sem kell, hogy totál más a hőháztartása, mint az elődeinek vagy az utódainak. Aztán jött a teflonypersely és dugattyú, majd vissza a rézhez. A Creminánál tavaly, vagy azelőtt a rozsdamentes dugattyú, ami megint más hőviselkedés szempontjából. A lényeg - szerintem - hogy aki ismer egy bizonyos karost, az még nem feltétlen lesz insider, ha kezébe nyomnak egy másik generációt ugyanattól a gyártótól.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Miért off topik a hozzászólásod?
Már többször is mutattam, de valszeg nem figyeltél. Analyse this :-):
Bocs a többiektől az ismétlésért.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #34834 üzenetére
:-))), dehogy agyal. Azazhogy éngábor nem agyal :-). Ahhoz kéne egy saját. De hova? Kérem, hova? Hozzátehetnénk persze "miért"-et is. Meg még néhány hasonló önkritikus kérdést. Sokadik létszámstop moratórium van életben. Valaki mindig befuraxik persze. Egy komoly baja van a Strietman-nak. Ez K.O. kritérium. Rettenet kilógna a kollekcióból. A kockák között ez a botsáska?! Lebuknék, hogy új karost "fogadtam" be...
A gép voltaképp a Caravel reinkarnációjának is tekinthető, annak minden előnyével. Számomra a legvonzóbb ezek közül az, hogy amint egy HX-esnél, itt is mindig friss vízből készül a kávé.
@Hifis: dehogy haragszik :-). nagy élmény volt. ODAVER (minden udvariassági kör nélkül). A víz hőmérséklete a piros, a kék a fejé.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #34843 üzenetére
Józsi, ez itten a Strietman-ban nem forr. Egy kicsit se. A bojleres gépekkel érdemes néha mixelni, hogy a szötymőt kilőtybőljük a bojler aljából. Egy jó pont a Pavoni-nak :-). Vele könnyebb mixelni.
Persze nem a szötymőből hajtja ki a vizet a száron át a nyomás, hanem annál jócskán magasabbról, de attól még ott ülepszik, ha nem mozgatod. Ahogy ott ülepszik az összes duál, és szingli bojleres alján is.
Én úgy gondolom, hogy ez egy olyan előny, ami persze egy másik hátránnyal jár - nincs tejhabosítás -, de nehéz elvitatni.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Tegnap ceruzát hegyeztünk.Izgalmas kísérletezés. 12-ből 2 esett el a csatában.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #35419 üzenetére
Normál esetben pünkt a bojler nyomással előáztatsz, hiszen összenyitod az a dugattyú alatti térrel.
Más! Eladó Gene (amerikai, 110V). Ez igy elsore nem hangzik tul jol. Ugyhogy termeszetesen adom vele a német gyárfelszámolásból lőtt 2kW-os feszültségferdítőt, ami valszeg minden egyéb háztartási készüléket kiszolgál. 2011-ben májusban vettem, novemberben már megvolt a Cafemino, ergo ennyit "dolgozott" effektive (a Kalmar 2012-ben indult, nem zugpörköltem vele :-). A mintákat csak a hőskorszakban pörgettem ezzel, mert sokkal komfortosabb - amúgy villámgyors - a kereskedőkkel professzonális körülmények közt megpörköltetni, ami 3 nap alatt ideér. Mindegy is. Akit érdekel(het), az úgyis megnézi. Ha megnézi, akkor meg látja, milyen állapotban van. Adok mellé mondjuk 4x1 kg ződkávét (ami tetszik). Ha vkinek ez igy 120-ért érdekes, akkor megkímél a hirdetésfeladástól.
Délutántól leszek elérhető holnap.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #35448 üzenetére
Hát, hogy ezt a huzast eloaztatasnak nevezem vagy egy profilozott (hehe) huzas elso traktusanak, ez attol fugg, hogy epp milyen labbal keltem fel. Most a masikkal :-). Az elnevezes a scheissegal. Azert lohetnel ujabb videot is. Ez meg erosen javithato filmtrukk nelkul is.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Gene CBR-101 kirepült. Jöttek, látták, vitték.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz rallypix #35912 üzenetére
Az, hogy felhúzza a kart, pont annak a jele, hogy szépen, szabadon, jól kenve jár a dugattyú. A zárt bojlerben ahogy hűl a víz, vákum keletkezik, ami a dugattyú feletti tér felől logikusan felszívja a dugattyút.
Minthogy a kiskarosokkal minden (MINDEN) kávékészítéshez releváns hőmèrsèklet és nyomás(profil :-)))) elérhető, kellően hosszú élet és/vagy kísérletezőkedv esetén reprodukálható, ezért én nem osztom, azt a nézetet, hogy a Pavoni a klasszikus vonallal jobban boldogul. Ha ugyanazokkal a paraméterekkel (jelen esetben fejhőmérséklettel) húzzuk a klasszikus és az újhullámos kávét, akkor igaz lesz Ronin értékítélete, mint ahogy igaz lenne egy pumpás, pidelt gépre is.
Sokkal érdekesebb lenne a különböző méretű és arányú kávépogácsák (kiskarosoknál kisebb átmérő, magasabb párna) ízre gyakorolt hatásáról értekezni.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #35966 üzenetére
Még egy adalék a témához. Másfél hétig nálam vendégeskedett a Rocket R60V. Mivel 4 hete krónikus náthával küzdök így az ízekre nem nagyon tudtam figyelni. De mivel múlt hétfőn kóstolásban nálam sokkal jártasabb fanatikusok jöttek ki, ezért kértem a forgalmazót, hogy hagy maradjon még 1-2 napot a gép. Összekóstoltattam a Cremina és a csúcsrakéta eszpresszóit, azonos nyomásprofil, azonos (amennyire ez lehetséges) hőmérséklet, azonos kávé (közepes pörkölés), őrleményfinomság és - mennyiség (18,5g), valamint azonos shot volumen (38-40g) mellett. Az extrakció ideje is csak marginálisan tért el egymástól. Sajnos nem vakteszt volt. Ez lehetne a következő lépcső. A Cremina shot-ot sokkal teltebbnek, intenzívebbnek ítélték meg.
Ezzel nem a két gépet minősítették természetesen, mindössze annyi állapítható meg, hogy adott paraméterek mellett a Cremina optimumához voltunk közelebb, ami persze nem csoda, hiszen 3 éve csak azt használom, a Rocket meg túl azon, hogy csont új modell és kevés vele a tapasztalat, nálam is még csak egy hete időzött. Az alapvető különbség a kávépárna dimenziója volt. Azt nem gondolom, hogy kiérezhető lenne, hogy a Rocket nyomásprofil-lépcsőkre programozható, míg a Cremina úgymond fokozatmentes.
-
Kávé Kálmán
tag
Értem én, de addig egy egész mezőny (meg a tesztelők, és a többi kategória versenyzői stbstb) éveken át - úgymond - azbesztszűrőn (merthogy az volt az arcukon) vették a levegőt (elég sűrűn vették, magas terhelés mellett). Nem bagatellizálni akarom az azbesztveszélyt, de a hisztériakeltést (minden témában) nagyon veszélyesnek tartom.
@parci: nincs késleltetés, a fejet méri. Aki tudni akarja, mennyi az annyi (melyik szín, melyik hőfok, az tudja). Az hogy egy pides, pumpás gép komfortosabb, azt nem vitatta senki. Egy pálya-versenyautónál is sokkal kényelmesebb egy S-Klasse
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"a szalag reagál némi késleltetéssel a fejhőmérséklet változására"
Ez tökéletesen így van, de nincs, ami gyorsabb lenne. Egy szenzor még a szalagnál is lomhábban reagál. Tény, hogy tizedfokokat is mutatni fog. De minek :-)?
Neked a kiskaros készségek nem lesznek ezek után közel(ebb) hozhatók. Hacsak el nem hiszed, hogy a Strietman történetesen pid nélkül is tökéletes. A többi kiskaros is az, csak több fáradság kiismerni őket.
Vigyázat! Sommás szubjektív vélemény következik :-).
A PID nem nyújt mindenre megoldást (szerintem). De mutat egy számot, amit változtathatsz. Akár el is hihetsz. Ha a kezelő (egy user, általános, nem Rólad van szó), nem érti a gépe működését, csak egy kacat, amit gépére akasztottak, ami sok esetben meggátolja a gépe alaposabb megismerésében.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
pid (megint kimondta :-)...
A pid-del az esetek többségében a vizet temperálják, ha nem tévedek. Pedig van még néhány komponens, amin a víz kénytelen keresztülmenni, amíg a kávépárnáig el nem jut. Ezek mindegyike kileng. Minden húzás után kileng.
Nem lennék meglepve, ha az átmelegedett szituáció utáni csapolást követően meghatározott számú ponton mérve totál más hőmérsékleteket mérnél, mint az előtt. A pid meg, mint a cövek mutatja a beállított értéket. Ezek nem szabályozott hőmérsékletű pontok. De esetenként simán odavernek a pid-del faszán tizedre beállított hőmérsékletednek.
Történetesen egy Gaggia-nal is ott az út végén egy nem elhanyagolható tömegű fej, ami nem csekély mértékben befolyásolja a kávét érő víz hőmérsékletét.
Nem elbagatellizálom a pid-et, csak nem szabad mindenhatónak tekinteni.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #36015 üzenetére
Próbáltad? Mindkettőt használom.
Persze szenzor és szenzor között is van különbség. Azokkal a szenzorokkal, amiket egy átlagos pid-elésnél használnak (hogy kijöjjön az árból), még az azbesztmaszkban való autóversenyzést is bevállalom :-)))).
Vízre persze nehéz szalagot ragasztani. De, hogy a fejhez tapasztott szenzorokat kenterben veri gyorsaságra a szalag azt szerintem nehéz lesz vitatni. Mer' ugye erről diskurálunk.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Kedves Parci! Ha vennéd a fáradságot, hogy kétszer olvasod, amit írtam és nem rögtön válaszolsz, akkor felfigyelsz valószínű arra, h nem helyesen, nem arra reagáltál. Magamtól nem idézek szívesen (el lehet olvasni még egyszer). Magadra vetted, amit primér nem Neked szántam. Olyan vitákba nem szívesen szállok be, ahol egymás cerkáit mérik össze a felek . Legyen elég annyi, hogy én se tegnap kezdtem el gondolkozni az eszpresszógépek hőháztartásáról.
Szerinted 10 pidelt gép gazdája közül hány fogja megvárni a MÁSODIK húzás előtt a "hőstabil" állapotot? És honnan fogja tudni, hogy hőstabil? Stopper alapján? Egy bizonyos gépre ez ül, de nem mindenkinek DC csücsül a konyhapultján.
Az, hogy ezen a téren (a gépek hőháztartása témakörben) nagyon sokan a sötétben tapogatóznak még, azt nap mint nap meg lehet a fórumokon tapasztalni. Az instant pid-elés nem segíti (szerintem) a tanulási processzt, hanem sokkal inkább gátolja.
Ellenben, ha néhány hónapig ki-ki (NEM MINDENKI INGE!!!) küzdött volna a PID-eletlen gépével, többet tanult volna. És aztán jöhet a PID. És jobb is lesz tőle a gép.
De itt az az általános hozzáállás, hogy ha valaki a Muka Express-ről vagy a Saeco Via Venetoro-l Gaggia Baby-re akar upgradelni, hogy PID nélkül, az csak egy mihaszna jószág. Szerintem ez téves.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #36019 üzenetére
"Maradjunk annyiban, hogy van 1 dollárért szenzor, ami lassabb és van 1 dollárért ami gyorsabb. Attól, hogy valaki nem ismeri, attól még van."
Persze, hogy van.
Ugyan én nem "egydolláros" szenzorokat használok, de nehéz eltekinteni attól, hogy a szalag mekkora felületen érintkezik a fejjel.
-
Kávé Kálmán
tag
A másik kérdés, hogy a használt szenzorok a pid-eléseknél (csak feltételezés!) full kalibrálatlanok. Azaz két azonos gépnél azonos helyre felszerelt szenzor mást-mást mutathat azonos hőmérsékletnél (azonost mutat különbözőnél, ahogy tetszik), miközben esetenként fél fokos eltérések fontosságáról folyik a vita.
Jó dolog a pid. De vannak korlátai. És hidd el, ezzel sokan nincsenek tisztában.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #36030 üzenetére
"Hülyeségek helyett"
:-)))).
Asszem oviban éltem meg utoljára, hogy ha valaki kifogyott az érvekből, akkor inkább lehülyézte a másikat és sarkonfordult.
A mérőműszerek szenzorokkal történő kalibrálása sokak szerint nem hülyeség. Kalibrálás nélkül
azonos gyártók szenzorai által mért hőmérsékletek között is több foknyi eltérés adódhat. Gondolom, az egydolláros kategóriában sincs ez másként. Egy műszer/hômérô 3 ponton történô kalibrálása 10e Ft körül szór. Enélkül a mérés csak önmagához képest pontos (az elôzô ponthoz való eltérés). Két kalibrálatlan mérés esetén lazán összejöhet 10 fok diffi is.Merj tovabb menni Fragola!
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
+1 a Caravelnek. Az előbb taglalt metódussal 12g kávéból pünkt 24g-os világbajnok shot jön ki. Én most vegyesen nyúztam Belardi papájéval és az enyémmel síelés alatt. Hagytam magában rotyogni 5-8 percet, aztán már csak kvázi csészemelegítésként húztam át rajta egy-egy adagot üresen. Szerintem, nem igazán tud túlforrósodni a nyílt bojler miatt (valszeg amúgy is elég sokat veszít a dugattyú/henger kitettsége miatt). 4 szimpla gyors egymásutánban egyáltalán nem hozta zavarba. Engem annál inkább.
Egész pontosan nekem a következő húzástechnika vált be:
kb. 5 perec rotyogás addig pont előkészíthető két szimpla őrleményadag (ha elég fakír vagy azt is manuál csinálod)
betölt, eloszt, tömörít, felhelyez
kar felemel (felső holtponton tart 5-8mp-ig)
lassan elkezdem húzni lefelé, amíg át nem ázik teljesen a szűrő alja (naked)
lassan visszaemel totál
ismét lefele (érdekes, az enyém - igen ez tariatti exe - itt kicsit levegőt nyom még át a párnán), amíg fel nem keményedik
itt ismét felemel totál
és lehúz.
24g pazar shot volt kivétel nélkül a jutalom.
-
Kávé Kálmán
tag
"az előbbi az nagyon újhullámos és az utóbbi egy jó egyensúly?"
Kíváncsi vagyok hova rakod majd a közepest. Persze nem mindegy, miből közepes :-).
Aki bizonytalan a választással kapcsolatosan és kérdez, annak espresso-hoz a közepest szoktam ajánlani, mert ha a pörkölés intenzitása miatt nem jön be, akkor onnan egyértelmű melyik irányba kell "menni". Kevés kávét pörkölök mindhárom skálán, ergo bizonyos orientációt adok. Azon belül már ki-ki ízlése szerint választhat. Van amelyik kávé a sötét (az általam annak nevezett), van amelyik a világos pörkölés mellett teljesít - szerintem - gyengén. Ezeket az opciókat bizonyos kávéknál töröltem a választhatók köréből.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #37449 üzenetére
"A színes babnál egyszerűbb módja is van a bennmaradó őrlemény mérésének. Pont most is csináltam egy Varion.
Először őrölsz finom őrleményt, majd jóval durvábbat. Amikor a durvát őrlöd, először a pangó finom jön ki. Simán lehet így mérni a bennmaradót."És amikor ezt megtetted, akkor hogyan/mit MÉRSZ? Elkulonited a durvat a finomtol? Mennyi lett a Vario-nal, ezzel a modszerrel a pango?
Szerintem jo kozelitest ad eszpresszo orlemeny eseten a garat terfogatara eso mennyiseg. Ha az ember nem cseppent vizet a babra elotte, akkor az keves kiveteltol eltekintve a garatban marad egy tombkent. A filter (durva) orlemeny egeszen mas modon kozlekedik a garaton. Az kvazi puskagolyokent repul at rajta. Keves a pango.
Ha cseppent az ember, akkor az eszpresszo orlemeny is jobban urul. Ezert en, ha La San Marco-val orlok (neha) akkor soha nem cseppentek, mert az orlemeny igy total lezarja a garatot es gumilabdaval bepumpalva (idoigeny 2mp) tizedgrammra visszakapom a betett mennyiseget. Nem zart garat (vizcsepppentes, durva orlemeny) eseten, igy nem uritheto hatekonyan a garat.
Mar egy ideje le szeretnem videozni vagas nelkul ezt a primitiv modszert, mert roppant korulmenyesnek/idotrablonak tartom ehhez kepest a hustuvel valo kotoraszast a garatban.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Kb. 3 éve készülök erre a nagyszabású produkcióra.
Hiába, így is elb@sztam. 0,1g bentmaradt. Otthon hagytam a nagy (13-as) lasztit. Az üzemi csak 11-es. Az nem olyan alapos. Azt hiszem, nem kétséges, hogy a cserélődő pangó őrleményt 0-nak tekinthetjük (a 13-as tudja :-)). Voltaképp grind on demand. Megszakítás/demonstrálás nélkül 2mp extra ráfordítás.
Meglehet, hogy a kisebb, (nyomokban) plasztik komponenseket is tartalmazó őrlők nem viselnék jól hosszútávon az ilyen "beöntéseket", de az ipari rémeknek ez meg sem kottyan. Ez egy 20e Ft kerülő egykor lepukkant LSM.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #37458 üzenetére
"Ez egy értemetlen videó. Ezt bármelyik daráló tudja, amennyit beöntünk, annyi ki is jön."
Attól, hogy nem érted, nem jelenti azt, hogy értelmetlen. Új videó következik. Nem állványról. Meg fogod érteni. Természetesen üres garattal indultunk és üres garattal érkeztünk. Előítélet beszél Belőled.
Az én kérdésem, nem kötekedő volt. tényleg érdekel mit mérsz, hogyan? Mi jött ki a variónál?
Türelem, készül a videó.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #37458 üzenetére
MOndjuk úgy, hogy ez egy értelmesebb videó. Persze remegős. 11-es laszti. MOst 2 tized maradt bent.
13-as labdát kellett volna hoznom ehhez a melóhoz. 13-as labda kellett volna b@zmeg.
[ Módosította: Parci ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #37466 üzenetére
Bocs, véletlenül rossz videó ment.... Hidd el Fragola, Te nem érted.
http://www.youtube.com/watch?v=6EH61TNAg94&sns=em
Felejtsd el, hogy "szeret" vagy "nemszeret" és döntsd el Magad, mennyi pang. Mit töltöttem be, mit őröltem meg, és mi landolt a dobozban. Nem mágia. Ahhoz nem értek. Szerintem, nincs nagy arcom :-). Ha lehülyéznek/lesötéteznek (mindkettő Te voltál), azért mert nem értenek valamit, akkor elmagyarázom. Ennyi az egész.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"Azt értsd meg, hogy egy darálóból annyi jön ki, mint amennyit beletöltesz."
Lehet, hogy meglep, de ezt a témát már egy ideje kipipáltam. Úgy is mondhatjuk, hogy kapisgálom :-). Ugye minden azon múlik, hogy a daráló milyen állapotból indul. Az enyém - kvázi - üresen indul.
A HG-One-t alapvetően a szépsége és praktikuma (nekem az) miatt vásároltam 2 és fél éve a pangó őrleménnyel ugyanis 3 éve nincs egyáltalán problémám.
Mit "mértél" a Varió-nál?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #37468 üzenetére
18,5 ment be. 18,3 jött ki. A mostani "beöntés" így sikerült. Ez azt jelenti, hogy a következőnél 18,5, 18,6 de akár 18,7 is kijöhet. Elemi matek. Kérem azt a cup taster-t a porondra, aki a -0,2 és vagy a +0,2g-ot kiérzi. Ennyi eltérésnek nincs gyakorlati jelentősége. Mennyit szórnak az időre (adagot) daráló gépek. És mi van ha magot váltasz? Állítgathatsz egy darabig, ugye? Több g-nyi különbségek adódnak a nagy és a kis szemek miatt.
A 13-as labda nagyobbat fúj értelemszerűen. Ki kell próbálni, és lehet ÉRTELMESEN vitatkozni a videó értelméről.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #37465 üzenetére
"Dózeres LSM-nál ez értelmetlen kérdés, mert ki lehet söpörni a garatot.
Ahol érdemes erről beszélni, az a karbaőrlősök."MEnnyi idő kisöpörni a garatot? Mennyit tudsz kisöpörni abból, ami ott van? Mennyit tolsz vissza a kések alatti ágyba, amikor KÍVÜLRŐL benyúlsz bármivel?
A levegő belülről jön. Ez az LSM egy néhai dózeres LSM. Ma már nem az. Nevezzük Carte D'or-ba őrlősnek. Disztribúció szempontjából még jobb is, hogy nem egyenest a kosárba megy.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz zoomon #37475 üzenetére
Igy van. Az lsm eseten az aktiv +- 7g. Van ahol 9 es van ahol 3. Es vannak legendak, ahol allitolag ez alatt mozog, bar van garat (es nincs rezegtetes, csuszda stb). Sajnos meg a variot nem lattam. A 0,5g nekem -maradjunk ennyiben - optimistanak tunik.
Amugy az lsm az eszetrgalyos muhelYben teszi a dolgat napi 2-3 beontessel zokszo nelkul.
-
Kávé Kálmán
tag
A Pharos, ahogy a Mahlgut is komoly küzdősport. Én sielés alatt két kispárna között szorítottam a térdem közé. Fantasztikus espresso-kat ittam az elejétől a végéig. Egy Caravel is velem volt. Egy Golf-fal utaztunk 3 nem kicsi gyerekkel. Na Parci, ez a legnagyobb ütőkártya egy jó manuál őrlős kávéfanatikus kezében.
A HG1-el, csak az igazán fanatikusok utaznak. Azt igazából komfortosnak nevezném.
De back to pangó őrlemény. Azt mondtam, hogy totál felesleges a porszívózás (látatlanban) gumilabdázás után.
Kíváncsivá tettem magam. Hehe. Most szétszedem a lapoctörésem óta itthonragadt LSM-et. Ezzel 3 évig őröltem szintén (egyszerre újítottam fel 2 szetet) azoknak a vásárlóknak, akik nem akartak szemest. Az őrlés nem választható egy ideje, így felszabadult.
Jönnek hamarosan a képek.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
MIndhárman vásárolják a késeket. A HG1 a Mazzer Robur-ét rakja bele, a Mahlgut és a Pharos az Italmill-től veszi.
Érdemes volt szétszedni az LSM-et, mert lelazult az egyik csavar a háromból. Engem is meglepett, mennyire tiszta. 2,7g-ot vakargattam le. Ebből porszívózással 0,2 körül lett volna kicsalogatható.
Nem a beöntős labdagyártók szekerét tolom :-).
Tisztítás előtt.
Kés le. Alatta volt a legtöbb őrlemény. Ez egy gyenge pont, mert simán kizárható lett volna.
Kapirgálás után:
-
Kávé Kálmán
tag
Újabb kísérlet. Előbányásztam a Baratza Encore-t (Amerikában ő a Vario). Az Encore ott a belépő modell. Gondoltam szerelős napot tartunk. Legyünk alaposak. Ha valaki már látott Vario-t belülről visítson (mondjuk valszeg rákereshető a google-vel is).
Üres garattal és őrlőművel startolunk.
18,5 be, 17,6 ki. Az 0,9 elméleti bentmaradót jelent.
Kicsiklandoztam belőle. Ennek nehéz lenne beöntést adni a lasztival, mert a babtartály másként illeszkedik :-(.
Ultra rövid garat, amit meredek lejtő követ. Ha dupláz az ember akkor nem dráma, szimplánál 10% pangó.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest