-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
HÁZIGAZDA
na, akkor mégegyszer: tojok rá, hogy van valami megint plusz kütyü (ocd), amivel valamilyen teszten valahol jobb lett a shot. ennek az egyengetőnek a szűrőmagasítóban a helye részemről, mert olyanom úgy is van, mindenki más pedig azt csinál, amit akar. ami a wdt-t illeti: egy megfelelő daráló mellett részemről elhanyagolható, ha másra nem, erre megtanított a k10.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
"azt hittem az OCD az etalon a topicban"
hűha. azt sem tudtam, hogy mi az. meg hogy van etalon a topikban. van az a szintje a buzériának, ami az én reális napi érdeklődésemen túlmutat. ha versenyeznék, biztos mindent bevetnék, de ugye mi csak szeretjük a kávét.
keverem az őrleményt most, mert másképp nem tudom szintbe hozni. de extrémsportnak tartom, friss pörkölés és jó daráló mellett nagyjából tök fölösleges, részemről biztosan.
a jó zene egyébként nem attól jó, hogy fasza a felbontása és technikailag pöpec, ahogy egy film sem attól jó, ha a robbanás hat dimenziós. ami jó, az mp3-ban is jó, mert a zene élvezete a lényeg, nem a folyamatos analizálása. az jópofa az elején, meg egy darabig, de egy idő után illene háttérbe szorulnia. de a példa sántít, mert ott semmibe sem kerül veszteségmentes formátumban lejátszani, nem plusz energia. ellentétben az esőtánccal a shot előtt, ahhoz én már jóideje nem ragaszkodom cseppet sem.
(és megint jó a boros hasonlat is: éveken át maximálisan képben voltam, a demeter aszúesszenciától kezdve a wendouree/grange-en át egy csomó világlegjobbját is meg tudtam ilyen-olyan rendezvényeken kóstolni. érdekes volt, tanulságos volt, pontosan tudom például, hogy hol helyezkedik el a skálán az az 1500 ft-os bor, amit bármikor szívesen bontok. és nem fáj, hogy van jobb, lehetne jobb stb., mert nem ez a lényeg már.)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz weinmaker #48905 üzenetére
minden hozzáállás valid egyébként, az is, aki folyamatosan versenyző üzemmódban csinálja ezt. a lényeg, hogy élvezze és hogy ne gondolja, hogy azért, mert valaki nem hozza ki a maximumot mindig, nem is tudná, nem is érti, nem elég igényes hozzá stb. ráadásul tényleg ki kell maxolni a dolgot ahhoz, hogy tudja az ember, hogy mit és miért választ aztán.
jó példa a pörkölés is: abszolút el tudom helyezni a skálán, hogy mennyit ér egy-egy pörkölésem. ha ringbe kéne szállni bármelyik elit pörkölővel, akkor semmit. ha mindenképp csúcsminőségű újhullámos kávét szeretnék csinálni itthon, nem csak jót, akkor is semmit. ugyanakkor amilyen komplex gyümölcsbombákat húztunk a hondurasból például, az nekünk már tökéletes a mindennapokra. sőt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #48918 üzenetére
ha egy kúp/kupac a kávé a szűrőben és úgy tömörít, akkor igen, az "nem igényes". úgy is lehet jó kávét csinálni, de biztosan nem lesz olyan jó a kioldódás, mintha egyenlő mennyiségű kávé lenne mindenhol (azaz síkban van az őrlemény tömörítés előtt). de kávézóban, ahol nagy a pörgés, számos trükk létezik, az egyik, hogy az ujjával elhúzza a barista az őrleményt a szűrő peremével párhuzamosan (azaz lecsapja a kúp tetejét). otthon ez a drága kofiból nem opció, gondolom senki sem akarja shotonként se a kukába dobni az elhúzott 30-40%-nyi kávét, se eltenni holnapra a dózerbe...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #48953 üzenetére
"Ebben is nyilván igazad van, bár a gondolatmenet iránya nem pont arra mutat, amerre a topikba összegyűlt emberek igyekeznek általában. Mert hol lehet vajon meghúzni a határt a még eljárni érdemes, és a már felesleges esőtánc között, ha arról van szó, hogy még jobban szeretnénk valamit csinálni."
hát itt a lényeg: ott kell meghúzni, ahol számunkra az a legtöbb örömet adja. magyarán ez nagyon szubjektív.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #48972 üzenetére
van egy poszt a macskakő kávékupé falán, 21 órája írta attila, ezt, és mellékelt 4 képet: "Vendég a háznál: szerveződő próbanapunk első vendége ma benézett hozzánk. La Pavoni indöhauz. Köszi Zoli!"
egyelőre én is ennyit tudok , de gondolom szerveződik egy pavoni-nap, amikor csattognak a karok, duzzadnak a bicepszek, izzadnak a home baristák és délutánra eldől, hogy melyik a Királypavoni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
urak, eladó lesz január végén egy mazzer mini elettronico. gyakorlatilag újonnan vettem, pár éve használom, a kései újszerűek, de van hozzá kvázi új super jolly kés is, jelenleg is ezzel megy. 140e ft, ha valakit érdekel, privátoljon rám.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Xabi78 #49059 üzenetére
a pár napos pörkölés még nagyon sokat változik, hogy most pont az a füstös íz, amire gondolsz, hogyan alakult, az a monitor túloldaláról nehezen mondható meg, de így is úgy is nagyon sokat változik a kávé, ha pihen pár napot. volt ebből vita, miszerint az előnyére-e, de egyetértek azzal az általánosan elfogadott állásponttal, hogy igen, a kávénak pihennie kell. amiket eddig pörköltem, azok mind jobbak voltak egy hetesen, mint előtte és egyetlen kávé volt, ami teljesen frissen is finom volt már (egy minőségi honduras). a legtöbb viszont pár órásan vagy másnaposan kifejezetten atom szar (van egy keserű, erősen fémes mellékízük, amit leginkább a szénsavasság okoz)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #49065 üzenetére
mert az egy érzékenyebb, gyümölcsösebb, világosabbra pörkölt arabica kávé. az olcsó brandós arabicák például legalább 50%-nyi cremát adnak, ha nem többet. a robusztákról meg ne is beszéljünk.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #49068 üzenetére
ahogy And06 írja, főleg fajta (az megad egy tartományt) és főleg frissesség (az a tartományon belül maximálistól nulláig terjedhet, minél öregebb a kofi, annál kevesebb).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #49071 üzenetére
robuszta... nagyon látványos videókhoz, de igya meg, akinek hét anyja van
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #49075 üzenetére
gondolom az is "elfogultság", hogy nem szeretem a kelkáposztát
paljoc mellesleg eleve az egyik legjobb robusztát veszi és egy blendjét leszámítva 10-15%-nyit tesz csak bele. de aki nem szereti azt a jellegzetes szagot és ízt, azt még abban is zavarhatja.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #49077 üzenetére
igen, a hozzám hasonló, elég nagy számú elfogult hívja mocsárinak. meg penetránsnak. egyébként az, de hajrá, pellini break rosso mondjuk, aztán hadd szóljon
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
na, a bourbon café zöldjei épp annyival tűnnek jobbnak a brandós cuccoknál, amennyivel drágábbak. persze a brandónál most csak az olcsóbbakból volt, azokból vettem. a bourbon el salvador egész jónak tűnik, a pápua sem rossz, de nem elég jó. nehéz kivárni azt a pár napot, amíg lehiggad egy friss pöri...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
válasz gubabela #49290 üzenetére
jobb a hőcserélőnél, mert a formája miatt (hosszú alagút) nem tud keveredni a hideg víz a meleggel. ezért üt akkorát, nem kell 2 liter víznyi közeg vagy +2 kiló fém, simán nagygépes hőstabilitást adhat egy dupla erejéig.
de itt most a fej nyugalmi hőfokáról volt szó, nem kilépő vízhőfokról, nem? biztos figyelmetlen voltam, beteg az egész család, itthon döglünk
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz gubabela #49314 üzenetére
miért ne lehetne elképzelni? egy nagy vasgolyó, benne némi vízzel. mondjuk külső fűtőszálas, de más gépeknél belül a vizet fűtöd, a hőt nyilván a levegővel érintkező fém adja le leginkább, logikusan hangzik, hogy a víz a legmelegebb és kifelé haladva egyre hidegebb a fém. nincs a fej és a kazán között valami tömítés? az nem szigetel egy kicsit?
de amúgy akadémikus vita eléggé, mert kb. mindegy, hogy mennyi a különbség...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
urak, a dc gőzkazán manométere egyszer csak többet mutat, mint eddig, holott a beállításán nem változtattam. például kikapcsolt állapotában is mutat fél bart.
mi mászhatott el? a nyomásállító vagy a manométer?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #49410 üzenetére
ugye nem gondolod, hogy élni hagyjuk a nikkedet úgy, hogy nem árulod el, hogy mi lesz az utód...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #49414 üzenetére
nagyon tetszik a pörkölés!
ami kevésbé tetszik, az egyelőre a zöldek. most úgy érzem, hogy egy jó minőségű zöld akkor is jó kávét ad, ha picit elrontom a pörit. a rosszat meg akárhogy tuningolom, rossz lesz. eddig egyedül egy paljoctól lejmolt honduras volt "úbazze", a brandós és bourbonosok meg nem elég jók, pedig folyamatosan csiszoltam a "profiljukat". a pápua például mindenképp kesernyés, ha világosra húzom, akkor is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #49415 üzenetére
hűha! na, az nem semmi! én is eladnám a rossinit
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Milyen TV-t vegyek?
- Ukrajnai háború
- Gondoskodik róla az EU, hogy az Apple felnyissa a rendszereit
- iPhone topik
- Metal topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nők, nőügyek (18+)
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen