-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
java mix godshot épp az imént..
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bervala #5640 üzenetére
egy-két teáskanál elég, ha nem túl nagy a pohár (sok is, általában, de most ugye nagytakarításhoz kell)
más: java mix ma reggel ihatatlan, keserű szar lett, tök ugyanazokkal a beállításokkal, mint a tegnap esti godshot. pedig kétszer is próbáltam, másodszorra még le is mentem a hőfokkal, meg gyorsabbra vettem, meg hamarabb leállítottam. oroszrulett mostanában a kávézás nálunk, pedig nóra úgy kelt fel, hogy na akkor egy olyat nézzünk, mint tegnap este...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #5676 üzenetére
maradjunk annyiban, hogy tényleg állatira idegesítő, amit csinálsz. minek fórumozol kávés topikokban, ha egész egyszerűen tudomást sem veszel a bennük elhangzó infókról? és milyen borzalmasan elcseszett logika az, hogy nem veszel meg egy 2500 vagy 4000 ft/kg árú, tök jó kávét (pacificaffék), mert a posta. de megveszel egy 5000 ft-os, közepes kávét, mert nincs rajta szállítási díj?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz adequate_cou #5684 üzenetére
a pellini rosso a nyomába sem ér, azt tudom. szerintem egyébként ilyen áron kb. semmi nem ér a nyomába. persze hajtömegnek drága, de te bölcsen tetted, hogy első kávénak ezt próbálod ki a brikkába. később megnézheted a két drágább kávéjukat is, azok is érik az árukat.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz S.A.M.U.E.L. #5825 üzenetére
igen, lagoon jól írja, én egy régi casino mocca kávéból húztam ma egész jókat (kettőt, azzal el is fogyott). döglött volt már, crema semmi, de ízre finom, fanyarédes-gyümölcsös.
a hétfői peldzsok pörit még nem néztem, egy pár nappal korábbi ai van még, abból meg eddig egyet húztam, az közepes lett. holnap nem lesz idő kávézni, pénteken meg nekiesek mindkettőnek jól...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
na gyerekek, ma volt szerencsém némi casino mocca gedeb yrga kávéhoz a madalban. ami azért érdekes, mert ennek egy pici maradéka volt nálam elöregedve itthon, amiből egész jókat csináltam... a madalban viszont beszarás jó volt! ha zöldséges lennék és gyümölcsként árulnám, azt írnám ki rá, hogy "mézédes őszibarack".
(persze pofánverném, aki a mézédes szót kitalálta...)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #5858 üzenetére
ööö... a jó borászok nem darálnak , csak bogyóznak (vagy azt sem), majd nagyon finoman préselnek, gyakorlatilag tényleg csak annyit tesznek, hogy amit a saját súlyánál fogva kienged, azt használják fel (kb. 50%-os lékihozatal).
a maradékból meg lehet isteni pálinkát csinálni, mert ez a törköly nem az a törköly
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
na, ma nekiestem az új peldzsok kávéknak.
apricot illusionből egyet húztam még csak, az új Spicy Choco mixből viszont hármat. ami közös bennük, hogy mindkettő elég "zárkózott". egyik sem lett savanyú vagy keserű, viszont mindkettő nagyon visszafogott.
a csokis finoman füstös is, egy nagyon lágy, kellemes, tejcsokisra hangolt klasszikus cucc -- picit azért nyílhatna még, így sem rossz, de lehetnének markánsabbak az ízek.
az ai-ről nem mondok még semmit, majd ha abból is cibáltam egy ilyen hármast. az érdekes felfedezés volt mindenesetre, hogy sokkal közelebb van egymáshoz a kettő, mint régen, amikor ilyen párost kértem még a gene-ből.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #5906 üzenetére
azért ez így túlzás, én is kóstoltam egy legutóbbi illy-t a cm hq-ban elkészítve, az abszolút korrekt volt, mint espresso. az árát nem éri meg nekem, ittam sok izgalmasabbat is, itthon is, de baj nem volt vele, bármikor meginnám.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #5923 üzenetére
hát, az egyik lapos, a másik meg domború... mégis milyen lenne?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #5925 üzenetére
húha, matematikus vagy és épp egy rendszer axiómáit definiálod, hogy ezen rugózol? nagyon jól értetted, hogy mire gondol, nem..? akkor meg?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #5930 üzenetére
"Igen? A domborút úgy mondjuk konvex?
Nekem ez új, de ha te mondod..."hmmm... és akkor minek a "..." és a de ha én mondom? legközelebb fogalmazz pontosan, és nem ért "félre" senki.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
"Szerintem otthonra egy normális delonghi tökéletesen megteszi vagy egy kis zepter."
ne viccelj már!
amúgy le is zárnám ezt a nagyelméjű kört itt a topikban most, önkényesen, visszaélve a hatalmammal kijelentem, hogy állatira nincs igazad, ráadásul te osztod az észt, hogy ronin mit és hol ivott és milyen tapasztalatai lehetnek, majd két mondattal később számonkéred ezt máson.
mindenesetre ezzel ez a téma most itt lezárva, semmi értelme végigcsinálni a fullos összebalhézást, aminek a végén ugyanúgy takarítanom kell. neked az illy a kedvenced, hajrá, igyad, észt viszont ne ossz róla. és egyébként tévedsz, ha azt gondolod, hogy az bármiféle csúcs ízben, ahogy abban is, hogy egy random delonghival ugyanazt a kávét tudod elkészíteni, mint egy normális eszpresszógéppel. de ez mellékes, nem kell elhinned, a lényeg, hogy senki sem fog győzködni és te se tégy így.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #5963 üzenetére
na, ezt szeretném kikérni magamnak, akkor ugrom, amikor valaki marha nagy mellénnyel elkezd oktatni másokat úgy, hogy láthatóan el van tévedve. abban igazad van, hogy még ilyenkor is lehetnék türelmesebb, a végtelenségig, de 13 évnyi fórumcsinálás és user hisztériázás után valóban egy picit elfogyott az a bizonyos türelem..
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #5975 üzenetére
természetesen. vaskalapossággal azért biztos nem vádolható a PH...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
hogy ontopik is legyek: tovább fűrészeltük ma a spicy choco kódnevű kávét, tulajdonképpen tök jó. nagyon kerek, selymes cucc, nem lóg ki semmi, és bár így nem üt akkorát elsőre, később feltűnik, hogy mennyire kerek az egész. vannak savak, nincs már füst, marad egy krémes, de visszafogott tejcsokisság. klasszikus vonal, de százszor elegánsabb a füstös kremabombáknál. vagy akár a java mixnél...
szóval tetszik.
standard bika arabica hőfok alatt 2 celsiusszal, joker őrleménynél picit durvább (egy ricni), normál lefolyás (de lassítva is jó, úgy kicsit harsányabb lesz).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
ez az új AI talán a leginkább "egzotikus" peldzsok cucc, amit ittam. egész más, mint a régi. egyszerűen képtelen vagyok jelzőket találni rá, hogy milyen ízeket érzek (amúgy sem vagyok jó ebben). viszont finom. emeltem picit én is a hőfokon, így izgalmasab lett.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
egyébként nem először futok bele abba, hogy valaki fel van háborodva, amiért kávés arcok "fikázzák" a gépeket és csak a drága a jó stb.
egyrészt, ez nem igaz. annyi igaz belőle, hogy az espresso bizony technikai sport, sajnos, sokáig az sem volt tipikus, hogy nem vendéglátóipari körülmények között elkészíthető. nem kell hozzá milliós gép, viszont sajnos a tucat saeco, delonghi stb. cuccok nem jók. ezen nem kell megsértődnie senkinek, pláne nem úgy csinálni, mintha a férfiasságában sértették volna meg. de ugyanúgy, ahogy 800 ft-ért nincs jó kolbász, mert nem lehet, csak kolbásznak látszó tárgyakat kapni, úgy akármennyiért espresso gép sincs. és nem, daráló nélkül sem megy.
épp ezért szoktuk javasolni a 25-30e ft körüli, használt gépeket. amúgy is jobbak, ha fel vannak újítva, mint szinte bármi 100e ft alatt újonnan.
mindenesetre jó volna, ha olyan ember nézné sznobnak a témában tanácsot adókat, aki minimum képben van a pár normális kávézóban kapható kávé minőségével. fekete, madal, my little melbourne, espresso embassy, tamp&pull. amit ott iszik, az nem lesz égett, nem lesz savanyú, nem lesz lapos, nem lesz unalmas, hanem egy klassz kávé lesz. na, azt a szintet lehet majdnem elérni egy megfelelő 30+30e ft-os használt gép és daráló párossal. alatta pedig gyakorlatilag semmivel. pont.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
válasz jerry311 #6110 üzenetére
klassz. viszont a jövőben azért megkérlek, hogy inkább ne nevelj...
azzal kapcsolatban meg félreértésben vagy, hogy mindenkire tukmálnánk (nem mintha a "mi" az valami egységes entitás volna...) az eszpresszót. a filterezés például töredék árból megvalósítható, és sokan jobban is szeretik. annyit mondtunk és fogunk a jövőben is, legalábbis aki képben van, hogy normális eszpresszót nem lehet téglából csinálni. és a normális az itt megint nem valami gourmet sznobkodás, hanem = a nem állati vacakkal. brikkához mindig is javasolva voltak téglák például...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz jerry311 #6114 üzenetére
na, viszont zárjuk is le ezt a mellékszálat.
egyébként pedig tényleg nem rosszindulatból vagy sznobságból hangzanak el az elsőre szigorúnak tűnő megállapítások sem. ha valaki normális eszpresszót akar, ahhoz ez kell. ha mindegy az íz igazából, a koffein a lényeg, akkor meg bármi jó. megint a kolbászos példával: ha csak az a cél, hogy ne legyünk éhesek, jó a 800 ft-os is. ha viszont az is cél, hogy tényleg húsból legyen és ne egy ipari borzalom, akkor sajnos az 2-3 ezer forint. az olcsóbb cuccok inkább csak az illúzióját adját. ahogy az emlegetett eszpresszó gépek is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #6121 üzenetére
ezen nem fogunk összeveszni, mert szerintem te is megerősíted, hogy a daráló nélküli téglás delonghi és társaitól százszor messzebb van egy gaggia baby/evo vagy qm 0650 és egy ascaso/iberital kávéja, mint egy nagy mazzer és egy ipari gépétől...
de nekem azért az is árulkodó, hogy őrlemény minőségre se SiD, se yeahhh sem ragaszkodott a mazzerhez. tartósságra, építésre nyilván nem egy liga a kettő, de nem is erről volt szó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #6123 üzenetére
arra gondoltam, hogy a saeco/delonghi/xy olcsó gépekkel, meg bolti téglákkal, meg omnia kávéval, meg propelleres darálókkal mondjuk egy tizes skálán 1-2 pontos kávét tudsz csinálni. ezzel szemben egy ascaso + használt gaggia baby (30-30e ft) párossal 6-8 pontosat, egy csúcs daráló + la marzocco géppel (300e + 2m ft) meg 9-10 pontosat.
arról pedig továbbra sem tudsz meggyőzni, hogy a mazzer őrleményéből könnyen kóstolhatóan finomabb kávé készül, mint egy ascasóéból. az ellenkezőjére láttam példát a saját szememmel is. mondom ezt úgy, hogy mazzer mini-e-m van. és mégegyszer, azt nem vitatom egy percig sem, hogy az ascasóban nincs anyag és szétesik majd x év után, a mazzer meg nem.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #6125 üzenetére
de lali, egész egyszerűen most nincs igazad!
én magam is csináltam itthon nem egyszer tök jó kávét egy egyszerű gaggia géppel. nagyon ritkán sikerül úgy, mint az említett helyeken, de pusztán a tény, hogy egyáltalán elgondolkodik az ember, hogy nincs olyan messze, jelzi, hogy jóval kisebb a különbség, mint a túloldalról. és igen, néha csináltam olyat, ami ott is megállta volna a helyét. sokkal többször nem, de még ezek a kávék is ég és föld a tucatgépek + bolti tégla pároshoz képest.
a személyeskedést meg igazán mellőzhetnéd, nem fair. pláne, mert jelen állításod még csak nem is szakmai. sosem vitatkoznék veled arról, hogy hogyan épül fel és működik egy kávégép, nekem ehhez nincs tudásom, neked van. egy kávé ízéről viszont van véleményem és most már némi tapasztalatom is, ahogy az elkészítésről is, csinálom nap mint nap.
nemtom, hogy mi bajod velem, de igazából most már kezd átmenni bántóba a dolog
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #6128 üzenetére
soha, senkinek nem mondtam, hogy ne vegyen mazzert!
nekem is mazzerem van.annyit mondtam, amikor tényleg omnia/karaván és propelleres darálóról beszél, hogy legalább egy ascasoig lépjen el, mert azzal már nagyon jó kávét lehet csinálni. ez pedig tény (a másik megoldás, hogy jópáran ufók, akiknek sikerül vele nap mint nap).
egy használt gaggia baby pedig jellemzően 30-40e ft, de az evoba is tehető opv, meg most tényleg nem az a +/- 10 ezer forint, amiről itt szó volt, ne forgasd ki a szavaimat.
a házigazdának mindig igaza van meg igazából egy "elegáns" módja annak, hogy lesöpörd az asztalról, amit mondok, és iderúgj egyet a személyembe. kösz...!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Politika
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Szinte bankkkártya méretű a LattePanda x86-os SBC-je
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Mesterséges intelligencia topik
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen